TĂMÂIA - medicamentul-miracol

Ilie Tudor
Atunci când a luat prima pastilă cu ex­tract de tămâie, Eliza tocmai terminase ședințele de chimioterapie.

Era la a treia serie de medicație citostatică și tumora ova­riană de care suferea continua să crească, în ciuda tratamentului cu efecte adverse greu de suportat. Acum, ultimele sale speranțe erau legate nu de medicamente chimice, ci de capsula ce conținea un praf crem-albicios și emana un miros plăcut, chiar sacru - i se părea ei. A făcut un trata­ment de trei luni cu extract de tămâie, timp în care tumora s-a oprit pentru prima oară din creștere și chiar a scăzut un milimetru. Da, un singur mili­metru, dar care a umplut-o de fericire, pentru că odată cu această scădere, a mai primit o veste bună - markerii tumo­rali cunos­cuseră o scădere remarcabilă. Pe hârtie era scris negru pe alb: mar­kerul CA125 coborâse de la 128 la 14, fără niciun fel de efect advers. Ce însemna aceasta? Că, pentru prima oară de la diagnosti­care, tumora sa nu mai prolifera. Au trecut trei ani, și de atunci cancerul ova­rian al Elizei se află în re­misie. Speră ca, la un moment dat, tumora să dis­pară complet, dar în acești trei ani, a dus o viață normală. Și-a dus fetița la școală, a făcut plimbări lungi în natură, a mers constant la serviciu și chiar a ajuns în vacanțe la mun­te. Un miracol? Poate, dar nu este singurul fă­cut de tămâie, o plantă pe care ar trebui să o cu­noaș­tem mai bine.
Sub numele de tămâie este cunoscută rășina unui arbore care crește în sud-estul Asiei, dar care s-a răspândit pe toate meridianele, odată cu crești­nis­mul. Ce face tămâia atât de specială? Printre al­tele, faptul că este planta medicinală cel mai des menționată în Biblie, unde apare de nu mai puțin de 22 de ori. Dar nu este doar asta: în lume sunt sem­na­late zeci de mii de vindecări ale unor boli grave, obținute cu extracte din tămâie. Multe dintre aceste vindecări sunt considerate de medici de-a dreptul miraculoase, dar miracolul acesta are și niște ex­plicații științifice.

Tămâia - un medicament de o complexitate uimitoare

Nu mai puțin de 17 componente din rășina aces­tui arbore au calități terapeutice, de o diver­sitate care a lăsat perplexă comunitatea științifică. De exem­plu, tămâia este capabilă ca, simultan, să sti­mu­leze imunitatea, făcând organismul să lupte efi­cient împotriva virușilor care produc gripa sau a bacteriilor care cauzează bronșita, dar și să tempe­reze acțiunea aceluiași sistem imunitar, acest re­mediu fiind de o eficiență recunoscută contra aler­giilor respiratorii. Pe urmă, există o dispută care nu se va sfârși prea curând, despre care dintre pre­paratele din tămâie sunt mai eficiente contra can­cerului, atât uleiul extras din tămâie, cât și ex­trac­tul uscat, dând rezultate promițătoare în afec­țiu­nile tumorale. Dar, înainte să vedem care sunt cali­tăților celor două vedete ale farmaciei naturale, adică uleiul și extractul de tămâie, să aflăm mai multe despre administrarea acestui remediu.

Cum se administrează tămâia

Pulberea
Se obține prin măcinarea cât mai fină, cu râșnița electrică de cafea, a rezinei obținute din arborele de tămâie. Depozitarea pulberii se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase și reci, pe o perioadă de maximum 3 luni (deoarece unele substanțe volatile se evaporă rapid). De regulă, se adminis­trează de 4 ori pe zi, câte o jumătate de linguriță rasă de tămâie, pe stomacul gol. Este un tratament de lungă durată, cu rezultate bune în afecțiu­nile reno-urinare și reuma­tice, dar care prezintă două in­conveniente majore: 1. Tă­mâia consumată ca atare atacă dantura (pur și simplu topește stratul dur de dentină) 2. Tămâia pură, cu o calitate care să o recomande pentru adminis­trare internă, este greu de găsit.

Tămâia folosită pentru fumigații
Este vorba de tămâia care se comercializează în preajma lăcașelor de cult, pentru a fi arsă în scop ritualic. De cele mai multe ori, această tămâie este de fapt un amestec de sub­stanțe aromatizante, de sinteză sau semi-sinteză, care nu au nicio legătură cu arborele care produce această rășină. Ca atare, nu doar că tămâia folosită pentru aromatizare în lăcașele de cult nu are efecte terapeutice, ci poate fi chiar extrem de dăunătoare pentru sănătate, mai ales dacă este ingerată, lucru cu desăvârșire interzis.

Extractul uscat de tămâie
Este produs prin deshidratarea și concentrarea unei tincturi obținute din tămâie. Ceea ce rezultă prin această con­cen­trare este o pulbere fină și aro­mată, care conține mari cantități de acid boswellic - substanța vi­no­vată de efectele antitu­morale, anti­in­flamatoare și imuno­modula­toare ale aces­tei rășini. Extractul standar­dizat în acid boswellic este validat ca medicament de sute de studii științifice, care de­mon­strea­ză valoarea sa te­rapeutică. Există și extracte de tămâie ne-stan­dardizate, dar rezultatele obținute cu acestea sunt slabe.

Uleiul volatil de tămâie
Se obține prin distilarea rășinii, obținându-se un lichid transparent-găl­bui, cu miros puternic și gust înțepător. Pentru a fi folosit cu succes în terapie, uleiul volatil de tămâie trebuie să fie integral, adică să conțină toate com­ponentele naturale, rezultate după dis­tilare, fără a se extrage din el nicio substan­ță activă, fapt care l-ar lipsi de calități curative. De asemenea, nu trebuie să fie diluat cu solvenți chimici sau să conțină adaosuri de arome chimice. Apoi, trebuie specificat clar pe ambalajul acestui ulei că este avi­zat pentru administrare internă, altfel existând ris­cul să apară reacții adverse grave, de natură să afec­te­ze sănătatea, nu să o îmbu­nătă­țească. Uleiul vola­til de tămâie este mai puțin stu­diat din punct de vedere medical, dar practica de zi cu zi i-a demon­strat calități reale în lupta cu cance­rul și leucemia, cu afecțiunile reumatice, dar și în îmbunătățirea stării psihice. Din uleiul volatil de tămâie se iau, de regulă, 2-5 picături (diluate cu miere sau ulei de măsline), de 2-3 ori pe zi. De ase­menea, se utili­zează extern sub formă de frecții, băi aromatizate, mai rar comprese.

Tratamente cu tămâie

Tămâia și cancerul
Conform tuturor cercetărilor de până acum, aci­dul boswellic din tămâie este unul din cei mai ac­tivi agenți anti-tumorali cunoscuți. Cum acțio­nează el? Pe mai multe căi, dar cel mai cunoscut meca­nism este acela de atacare selectivă a celulelor can­ceroase. Spre deosebire de citostaticele de sin­teză, care afectează atât celulele maligne cât și pe cele să­nătoase, extractul de tămâie provoacă distru­ge­rea doar a celulelor care au suferit mutații. În ce tipuri de cancer este eficient acidul boswellic? Ac­țiunea sa a fost testată în afecțiuni oncologice cu peste 40 de localizări. Menționăm eficiența sa în cancerul la sân, de colon, de rect, pancreatic, hepa­tic, la vezica urinară, la stomac, la creier (menin­giom, neuroblastom, gliom), bucal, farin­gian, eso­fa­gian, pulmonar. Conform datelor existente, ex­trac­­tul de tămâie este activ și contra leucemiei, mie­lomului, limfoamelor maligne. În medicina tradi­țională sunt semnalate rezultate încurajatoare, prin folosirea internă a tămâii și folosirea externă a ule­iului volatil integral de tămâie, în toate tipurile de cancer. Mai trebuie notată și folosirea extractului de tămâie ca adjuvant în radioterapia folosită în cancer. Concret, acest remediu reduce cu 60% ede­mele care apar după iradierea terapeutică, ajută la protecția țesuturilor sănătoase, stimulează elimi­na­rea țesuturilor și fragmentelor de țesut moarte, pre­cum și refacerea organismului pe ansamblu.
Intern, cura anti-cancer durează vreme de 90 de zile, timp în care se iau de 2 ori pe zi câte 800 mg din combinația pulbere și extract de tămâie (în pro­porții egale), pe stomacul gol. Extern, se aplică ulei volatil integral de tămâie, amestecat în proporția 1:5 cu ulei de măsline, pe tumorile exteriorizate. Ace­lași amestec se aplică extern la încheieturile mâini­lor, ale picioarelor, pe ceafă (se face un masaj foarte ușor, vreme de 5 minute, în sensul circulației ve­noase, de două ori pe zi).

Tămâia și reumatismul
Această plantă este un adevărat fenomen în lup­ta cu bolile articulare. Luată intern, tămâia sub for­mă de extract reduce durerile și inflamația articu­lară, crește flexibilitatea articulațiilor, mărește capa­citatea de efort (s-a demonstrat că permite, de exem­plu, pacienților cu artrită reumatoidă sau os­teo­artrită a genunchilor să parcurgă distanțe mai mari). Aplicată extern, crema de tămâie este recu­noscută în medicina populară, pentru că are darul de a lua cu mâna durerile reumatice. În realitate, durerile reumatice nu dispar instantaneu, dar în 24-48 de ore rigiditatea articulară se diminuează serios. Efectele sunt amplificate dacă se aplică așa-numita cremă de tămâie thermo, care conține și extract de ardei iute, care are un puternic efect de stimulare a circulației și de încălzire.
Cura internă anti-reumatică se face cu extractul de tămâie (în combinație cu pulberea de rășină din aceeași plantă) din care se iau minimum 400 mili­grame pe zi. Suplimentar, se masează arti­culațiile cu cremă de tă­mâie.

Tămâia, astmul, bronșita cronică și emfizemul pulmonar
Tratamentul de trei luni cu extract de tămâie, in­gerat împreună cu pulberea (câte 400 mg din fie­care, în două reprize pe zi), diminuează sensibili­tatea alergică a căilor respiratorii medii și inferioa­re, degajează arborele bronșic de excesul de secre­ții, ușurează inspirația și expirația. Extern, se inha­lează o combinație între uleiul integral de tămâie și cel de mentă piperată, cele două având efecte bron­hodilatatoare și expectorante salvatoare, contra bron­șitei cronice și astmului. Contra emfize­mului pulmonar, se inhalează combinația dintre uleiul integral de tămâie și cel de eucalipt.
Cele mai spectaculoase rezultate s-au obținut cu tămâia în astm, unde peste 70% dintre pacienți au relatat dispariția unor simptome cum ar fi: dificul­tatea în respirație, expirația șuierătoare. De aseme­nea, pacienții astmatici au raportat rărirea sau dispa­riția acceselor de sufocare.
Extractul de tămâie se administrează sub formă de capsule: 2-4 zi, în cure de 2 luni, cu 15 zile de pauză. Cu uleiul volatil integral de tămâie se fac inhalații zilnice și aro­matizări ale ca­merei în care bolnavul doarme.

Tămâia, memoria și păstrarea nealterată a funcțiilor creierului
Cercetările au arătat efecte tera­peutice cu ade­vărat spectaculoase al extractului de tămâie asupra creie­rului. Efectele acestei plante sunt atât de nu­meroase, încât pot părea incre­dibile, și totuși:
* extractul de tămâie îmbună­tățește memoria pe termen scurt, in­clusiv la persoanele în vârstă, pre­venind Alzhei­merul;
* crește capacitatea de orientare în spațiu și me­moria vizuală;
* la tineri, administrarea tămâiei crește numărul de conexiuni neuronale și îmbunătățește memoria pe termen lung;
* creierul afectat de traumatisme fizice are o capacitate mărită de transfer a funcțiilor sale în zo­nele rămase ne-afectate, atunci când este adminis­tra­tă tămâia;
* la pacienții cu scleroză multiplă, adminis­trarea tămâiei a îmbunătățit orientarea spațio-tem­porală și coordonarea motorie;
* la pacienții care au suferit un accident vas­cu­lar ischemic, administrarea tămâii scurtează timpul de recuperare a funcțiilor cognitive.
Pulberea și extractul de tămâie se iau sub formă de capsule, din care se administrează câte două, di­mi­neața și seara, tratamentul durând 30 de zile, minimum. Cu uleiul volatil integral se fac aroma­tizări ale încăperii în care studiem, învățăm sau ne relaxăm.

Tămâia, depresia și anxietatea
O substanță conținută în această rășină (acetat de incensol) are deopotrivă efecte anti-depresive și anxiolitice. O singură doză de tămâie crește tonusul psihic și disponibilitatea minții către activitate, eli­minând prompt stările de tristețe obsesivă, apatie, lipsă de inițiativă. Curele de câteva săptămâni cu tămâie induc o stare de stabilitate psihică, împie­dicând apariția stărilor de teamă fără motiv aparent, precum producerea atacurilor de panică. De aseme­nea, această plantă are un puternic efect de atenuare a emoțiilor extreme, prevenind apariția și amelio­rând tulburările bipolare.
Contra tulburărilor bipo­lare, se administrează combina­ția extract + pulbere de tămâie (în propor­ții egale), din care se iau 400 miligrame, de trei ori pe zi. Aceleași doze și mod de administrare se re­comandă și contra anxietății, atacurilor de panică, în cure de 2-3 luni, după care se face o pauză de 2 săp­tă­mâni, apoi administrarea se poate relua.

Tămâia și durerile bolnavilor cronici
Un efect foarte interesant al tămâii, luată intern sub formă de extract sau inha­lată sub forma vapo­ri­lor de ulei volatil, este acela că, pur și simplu, creș­te toleran­ța orga­nis­mului și a psihi­cului la durere. Poate părea pu­țin, dar la pa­cienții cu pro­­bleme articulare, al­gice sau tumorale, mă­rirea to­le­ranței la durere este esențială. Tămâia face boala suportabilă, ajută la mobilizarea re­surselor interi­oare spre vindecare, scade gradul de epuizare etc.
Se ia extractul de tă­mâie, câte 400 mg pe zi, în cure de 90 de zile, cu 15 zile de pauză.

Tămâia, sistemul cardiovascular și inima
Curele de trei luni, făcute cu combinația dintre extractul și pulberea de tămâie, au darul de a păstra intacte vasele de sânge (îmbunătățește flexibilitatea și rezistența pereților vasculari). De asemenea, pre­vine formarea chea­gurilor de sân­ge (tromboza) și in­fla­marea vene­lor (fle­bita). Asu­pra ini­mii, tă­mâia are efecte pro­tectoare, pre­venind tulburările de irigare ale mușchiu­lui cardiac și infarctul. Stu­diile au mai arătat că ad­mi­nistrarea înde­lungată a tă­mâii scade nivelul tri­gliceridelor și al colesterolului rău (LDL) din sân­ge, și crește nivelul co­les­tero­lului bun (HDL).

Tămâia și rinichii
În medicina tradițională din sud-estul Asiei, ule­iul integral de tămâie este folosit pentru redu­cerea dimensiunilor calculilor urinari, dar și pentru pre­venirea formării unora noi, după eliminarea celor existenți. Extractul de tămâie este un protector renal excepțional, curele de lungă du­rată ajutând la sti­mularea funcției de filtrare a rinichiului, ceea ce conduce la scăderea nivelului ureei și creatininei din sânge.
Din uleiul volatil integral de tămâie se iau câte 5 picături, dizolvate într-o linguriță de miere, de două ori pe zi. După fiecare doză se consumă câte 200 ml de apă plată, de preferință oligominerală. Este un tratament contra calculilor și microcal­cu­lilor renali, contra infecțiilor reno-urinare.

Tămâia și efectul antibiotic
Acidul boswellic din tămâie, administrat intern, împiedică replicarea unei game largi de bacterii, care produc infecții la nivelul aparatului respirator, digestiv sau al pielii. Extern, uleiul integral de tă­mâie (inhalat, aplicat pe piele) are un efect anti­biotic puternic, util contra infecțiilor respiratorii sau urinare. Pentru efect antibacterian, se ia uleiul vo­la­til integral de tămâie - câte 2-3 picături, dizolvate în miere, administrate de 4 ori pe zi. Efectul este potențat dacă se combină uleiul de tămâie cu ule­iul volatil de cui­șoare (Euge­nia caryophillata).

Contraindicații la tratamentul cu tămâie

Administrarea pulberii, ule­iu­lui sau extractului de tămâie este interzisă atunci când pacientul are alergie la acest produs. Simp­tomele alergiei sau into­leranței la tămâie apar atunci când este in­ge­rată, mirosită sau pusă pe piele și constau în: apariția unor mân­cărimi și/sau pete roșii pe piele, stări de greață sau vomă, dureri de cap, dificultăți în respi­rație.

În loc de încheiere

Nu putem încheia acest articol fără a menționa că în folclorul și în medicina magică românească, tămâia are un rol cu totul special, fiind considerată planta cu cele mai mari puteri magice și protectoare dintre cele cunoscute la noi în țară. Dacă este doar să luăm expresia larg uzitată și în zilele noastre: "Fuge ca dracul de tămâie", ne putem da seama de valen­țele protectoare cu care era creditată această rășină, adusă de la mari depărtări încă din vremuri imemo­riale. Personal, am putut vedea efectele aces­tui re­mediu în câteva zeci de cazuri, iar rezultatele au fost, într-adevăr, la limita miracolului. Am văzut per­soane care sufereau de atacuri de panică de mulți ani și care s-au liniștit de la primele administrări de extract de tămâie sau de la primele aromatizări cu uleiul de tămâie. Apoi, la unii dintre bolnavii gravi, care sufereau de dureri teribile, tămâia a adus o alinare nesperată și neegalată nici măcar de dozele mari de tranchilizante. Totuși, tămâia nu este doar un remediu pentru boli grave sau aparent fără leac, ea putând fi folosită de oricine pentru întărirea imu­nității, pentru protecția împotriva afecțiunilor tu­morale și, nu în ultimul rând, pentru protecția psiho-emoțională.

Uleiul volatil de tămâie avizat pentru administrare internă se găsește la noi în țară, produs de către firma Bionovativ. Îl puteți găsi în farmaciile sau în ma­gazinele naturiste, ori puteți să-l comandați direct la telefonul 0736/371.516 sau prin internet, pe www.life-bio.ro