Marea revenire a toamnei - ȘTEFAN BĂNICĂ JR.

Dana Ene
"«Picat din Lună» mă reprezintă sută la sută"

Ștefan Bănică este unul dintre cei mai popu­lari artiști români. A zdrobit suflete, atât în postura de actor, cât și în cea de compo­zi­tor și solist. Cu o carismă irezistibilă și cu mare ta­lent, moștenit în parte și de la celebrul și regretatul său tată, actorul Ștefan Bănică (senior), și-a făcut repede loc sub lumina reflectoarelor. S-a remarcat mai întâi ca actor, pentru ca mai apoi, în 1992, să-și încerce norocul și ca muzician. Atunci a lansat și primul lui disc - "Un actor, un rock'n roll", care a fost doar începutul unei cariere muzicale ce a ega­lat-o și uneori chiar depășit-o pe cea actoricească. Bănică a lansat până anul acesta nu mai puțin de 15 albume de autor, care i-au adus o mulțime de pre­mii, printre care 5 discuri de aur și 2 de platină. Cea mai nouă distincție a obținut-o anul acesta, pe 3 octombrie, "Premiul de Excelență", la festivitatea "Media Music Awards".
Anticipând parcă schimbarea prefixului (a îm­pli­nit 50 de ani, pe 18 octombrie), Ștefan a lansat luna aceasta și discul cu numărul 16 din cariera lui - "Picat din Lună". O lansare "cu cântec" și auto­grafe, ce s-a desfășurat la Librăria "Cărturești" din Băneasa Shopping City, unde eroul serii a fost înconjurat atât de fani, cât și de prieteni și jurnaliști. "Știu că e demodat să mai faci azi lansare de al­bum. Dar eu cred că un artist care se respectă și își respectă publicul trebuie să scoată în continua­re discuri și să le prezinte personal fanilor lui... «Pi­­cat din Lună» e un album cu 13 piese, ce trebuia lansat pe 13, la ora 13. Am întârziat însă puțin la lan­sare, din cauza traficului, așa că ora nu a coin­cis în totalitate. Ce vreau să vă zic e că numărul ăsta 13 mie nu mi-a purtat niciodată ghinion. Dimpo­trivă, cred că îmi poartă noroc!...", spunea artistul la conferința de presă.
Și da, 13 pare a fi un număr norocos pentru Ște­fan. Cele 13 melodii noi atrag atât prin varietatea de emoții cât și prin diversitatea stilurilor muzi­cale, căci Ștefan nu cântă, așa cum ne-a obișnuit, doar rock'n'roll, ci și balade pop-rock sau piese cu ritmuri de vals și bossa nova. "Fiecare album este o etapă din viața mea. Textele cânte­celor mele re­prezintă căutările mele, preo­cu­pările mele dintr-o anumită perioadă de timp. «Pi­cat din Lună» se înscrie și el în această categorie. E un album ce descrie o stare de spirit specială... Veți descoperi pe el 9 cân­tece nou-nouțe, dar și piese lan­­sate deja, precum: «Ma­ma», «Gură, taci!» și «Când nu vezi». Și mai are albumul ceva deosebit, a­nu­­me - două cântece rea­­lizate în cola­borare. Am înregistrat o piesă cu De­lia, «Inima mea ești tu», un cântec foarte bun, sim­plu, fără efecte spe­cia­le, dar plin de sensibili­ta­te. Iar ca bonus track, găsiți și melodia de­venită deja hit, «La masa mea», cân­tată împreună cu Ca­bron" (Alexandru Minculescu - n.r.).
Era momentul ca Ște­fan Bănică să scoată un disc nou, pentru că de la ultimul lui album - "Love Songs (Live Acoustic)" au trecut mai bine de 4 ani. Zodiile au vrut să fi fost momentul cel mai potrivit pentru o nouă creație, căci Ștefan s-a bucurat din plin de sprijinul familiei și, în special, de cel al iubi­tei lui, cântăreața timișo­reană Lavinia Pârva. "?ntr-un fel, eu mi-am făcut singur un cadou de ziua mea cu acest album. Mă reprezintă 100%, atât pe mine, cât și pe cei alături de care cânt. Simboli­zează maturi­tatea mea artis­tică. Din punctul meu de vedere și cel al trupei me­le, este cel mai bun disc pe care l-am pro­dus în ulti­mii ani... Aș vrea să le mulțu­mesc, azi, ce­lor care îmi ascultă muzica de peste două­zeci și ceva de ani. Lor simt nevoia să le mulțumesc me­reu, căci dacă nu ar exista, nu aș mai avea pen­tru cine să compun. Și nu în ultimul rând, vreau să le mulțumesc alor mei, care m-au susținut din răspu­teri. Lavinia are mare răbdare cu mine. Fără spriji­nul celor dragi, e foarte greu să realizezi ceva", se confesa Bănică la conferința de la lansa­rea discului.
Un artist adevărat nu își lansează însă un disc, fără un concert în care să le prezinte fanilor noile me­­lo­dii. Iar Ștefan este un artist adevărat, cu zeci de mii de fani în țară. Și pen­­tru că nu ar fi putut să-i satis­facă pe toți cu un sin­gur spec­tacol, a programat un întreg turneu de pro­mo­va­re. "Abia aștept întâl­nirile cu publicul. Îi invit la concert pe toți fanii mei, căci acolo melodiile mele prind cu adevărat viață și au o altă formă decât cea pe care o auziți pe un al­bum".
Turneului național "Pi­cat din Lună" începe pe 23 octombrie și va ajunge în 11 orașe din România, dar și peste Prut, la Chiși­nău. Iată unde și când îl puteți asculta pe Ștefan Bă­nică: va porni în periplul lui prin țară pe 23 octom­brie, când va cânta la Casa de Cultură a Sindicatelor din Pitești; apoi pe 24 oct. îl puteți asculta la Sala Polivalentă din Craiova; pe 25 la Sala Sporturilor "Constantin Jude" din Ti­mi­șoara; pe 26 la Teatrul de Stat din Oradea; pe 30 la Sala Sporturilor "Tra­ian" din Râmnicu Vâl­cea; pe 31 octombrie la Sala Sporturilor "D.P. Co­li­bași" din Brașov; pe 1 no­iem­brie la Sala Sportu­rilor "Olimpia" din Ploiești; pe 2 la Sala Sportu­rilor din Constanța; pe 3 la Sala Sporturilor "Du­nă­rea" din Galați; pe 6 la Teatrul de Vară "Radu Beligan" din Bacău; pe 7 la Sala Spor­turilor "Ro­meo Iamandi" din Buzău, iar pe 9 noiembrie, la Palatul Național din Chișinău.
(Biletele se găsesc la casele de bilete ale sălilor de spectacole și online pe vandbilete.ro, bilete.ro, eventim.ro.)