Plante pentru anii "cărunți"

Rodica Demian
- Roata timpului nu poate fi opri­tă de nimeni. Adevărat! În schimb, mer­sul ei poate fi încetinit. Tot mai mul­te cercetări de ultimă oră dove­desc că un stil corect de viață poa­te duce la ani în plus. Hrana sănă­toasă, mișcarea, oxigenarea, viața intelec­tua­lă și socială, cre­din­ța, asu­mate cu convingerea că fac bine, sunt prieteni de nădej­de ai vârstei târzii. Lor li se adaugă și câteva plante din Farmacia Na­turii, extrem de modeste, dar foarte prie­tenoase și grabnic aju­tătoare în necazurile, așa de multe și de sâcâitoare, ale anilor bătrâneții. Țineți-le la îndemână. Sunt foarte ieftine și de mare ajutor -

Ginkgo biloba

Numită și "planta minții", ea ameliorează iri­garea cu sânge a creierului până în vasele capilare cele mai fine. Întărește memoria, vindecă starea de amețeală și senzația de frică.
Tinctură de ginkgo bi­lo­ba: Umpleți o sticlă mai mare până la jumătate, cu frunze proas­­pete de ginkgo biloba, tăiate mă­runt, și adăugați până la gura sticlei ra­chiu de secară de 38%. Lăsați sticla să stea 6-8 săptămâni într-o ca­me­ră călduroasă, scutu­rând-o regu­lat, și având grijă ca frun­zele să fie me­reu acoperite cu lichid. Strecurați tinctura și pu­neți-o în sticluțe de culoare închisă. În timpul unei cure, se iau zilnic 1-3 lin­gurițe de tinctură. (Puteți cum­păra tinctura din farmacii.)

Coada-calului
(Equisetum arvense)


Este bogată în acid silicic, folosit mai ales în caz de leziuni - fracturi, rupturi de ligamente, sângerări ale gingiei, dar și în caz de reumatism, gută și atonie vezicală. Ultimele sunt suferințe specifice vârstei înaintate, pe care coada-calului le poate vin­deca cu succes.
Ceai de coada-calului: Se pu­ne seara o lingură cu vârf de frun­ze uscate de coada-calului într-un vas cu circa 1/2 l de apă rece și se aco­peră cu capac. A doua zi, se pune pe foc să dea lichidul în clocot, după care se fierbe încet, 10 minute, până ies din plantă substanțele compo­nente. Se toarnă ceaiul strecurat în­tr-un termos și se bea în mai multe reprize pe zi, în­ghițitură cu înghițitură.

Ginsengul - un remediu milenar

Rădăcina de ginseng este cunoscută de 2000 de ani și folosită mai ales în medicina asiatică, ca întăritor în stări de slăbiciune de orice fel și ca anticoagulant natural și energizant puternic. Stu­diile confirmă efectul deose­bit al rădăcinii de gin­seng. Este o plantă medicinală cu acțiune pu­ternică și ar trebui folosită cu băgare de seamă. Dacă luați în mod regulat alte me­di­camente, discutați cu medicul dvs. des­pre compatibilitatea lor cu ginsengul. (În farmaciile noastre, găsiți felurite preparate cu ginseng, însoțite de recomandări de administrare.)

Usturoiul
(Allium sativum)


Este o plantă de mare ajutor pen­tru oamenii în vârstă. Reduce nive­lul crescut al colesterolului și hi­per­tensiunea arterială. În plus, are efect antibiotic și antiviral - proprietăți de care per­soanele vârst­nice ar putea profita mai ales în sezo­nul rece.

Sunătoarea
(Hypericum perforatum)


Are efect benefic în combaterea stărilor depre­sive ale persoanelor vârstnice. Specialiștii spun că și numai o simplă privire asupra plantei liniștește și creează o stare de bucurie.
Ceai de sunătoare: Opăriți 2 lingurițe pline cu sunătoare uscată, cu 1/2 l de apă cloco­tită. Lăsați ceaiul să se infuzeze 10 minute, apoi strecurați. Se bea câte o ceașcă de ceai (nu mai mult!) dimineața și după masa. Au uneori un efect mai bun decât me­dica­mentele. Și nu există efecte secundare.
Pielea devenind mai sensibilă la soare din cauza sunătoarei, de aceea, după o cură cu ceai de 4 săp­tămâni se impune o pauză.

Portulacul
(Portulaca oleracea)


Este o plantă ce a pătruns și în Ro­mânia și se găsește în supermar­ket. Foarte bogată în substanțe care întăresc sistemul imunitar.

Vin de virnanț
(Ruta graveolens)


Pentru o cură cu vin terapeutic de virnanț se iau 2 pumni de plantă proaspătă și se pun, împreună cu 1 l de vin roșu bun, într-un borcan mare. Se lasă să stea o săptămână la fereastră, după care se filtrează. Se beau zilnic circa 50 ml de vin, până ce se golește borcanul. După câteva săptămâni de pauză, se poate repeta cura.