MEDICINĂ MAGICĂ: PLACEBO - vindecătorul miraculos dinlăuntrul nostru

Gilda Fildan
- Știința a alungat magia din medicină. Dar nu și din oameni -

Într-o revistă americană, s-a publicat recent o întâmplare petrecută la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. O soră me­di­cală îngrijea un soldat rănit, torturat de dureri cum­plite. La un moment dat, i s-a terminat provizia de mor­fină, analgezicul cel mai eficient care exista pe atunci, iar ea n-a avut puterea să-i mărturisească soldatului că nu mai putea face nimic pentru el. În loc să-i spună adevărul în față, ea și-a umplut serin­ga cu o soluție salină, i-a făcut suferin­dului o injec­ție și l-a încredințat: "Vă veți simți imediat mai bine, fiindcă aces­ta este un medicament foarte pu­ter­nic." Și, în­tr-ade­văr, starea soldatu­lui s-a îm­bu­nătățit con­side­rabil.
Sora medicală a procedat intuitiv, în­demnată de com­pasiune, recurgând la un efect care echi­valează cu un miracol: efectul pla­cebo. Ce anu­me acționează în situații ca aceea descrisă mai sus? E vorba de imaginație sau de alt­ceva?
Cuvântul "placebo" provine din lim­ba latină și înseamnă "o să-mi placă". El are sensul de medica­ment fals: un preparat lipsit de orice substanță activă, la fel ca inofensiva soluție sali­nă din poves­tea de mai sus. Este evident că du­rerile soldatului au fost calmate de sentimentul pozi­tiv de speranță și încredere în eficacitatea pre­tinsului "analgezic". Dar oare sunt medicii și asistentele autorizați să facă "pe placul" pacienților, utilizând asemenea me­tode?

Medicamentul numit "speranță"

Mult timp, știința a refuzat să admită ce forță imensă reprezintă speranța și atitudinea pozitivă și ce rol important dețin ele în procesul de vindecare. "Este numai un placebo", obișnuiau să spună me­dicii, grăbindu-se să minimalizeze efectul căruia îi aplicau eticheta de "produs al imaginației". O aro­ganță care n-a făcut bine nimănui.
Se cunoaște de mai multă vreme faptul că orga­nismul nostru are propria sa producție de calmante împotriva durerii: faimoasele endorfine, care iau naștere în creier. Ele acționează asupra acelorași receptori ca și analge­zicele de sinteză și chiar dacă înghițim tablete care nu conțin, practic, nimic, reac­țiile la nivelul cre­ierului se modifică totuși. În mod real și cuanti­ficabil.
Aceasta nu se întâmplă doar în domeniul medi­cal sau în împrejurări de extremă urgență: aștep­tările optimiste ne influențează în nenumărate situa­ții din viața de toate zilele. Orice mamă duioasă a suflat cândva peste genunchiul julit al unui copil, l-a oprit din plâns cu o mângâiere pe locul loviturii, zicându-i că trece. Și chiar trecea! De ce ar reacțio­na altfel adul­ții? Însă, fiindcă practica totdeauna cântărește mai greu decât teoria, vă arătăm mai jos cum puteți verifica efectul placebo, printr-un mic test făcut cu colegii dvs. de servi­ciu, sau cu cei de acasă, cu ajutorul unui filtru de cafea.
Iată cum va decurge experimentul.
1. Procurați-vă o variantă placebo a cafelei pe care o beți de obicei la birou, adică una decofei­nizată.
2. Înlocuiți pe ascuns cu ea boabele sau cafeaua mă­cinată.
3. Puneți o cantitate mai mare în filtru, pentru a da cafelei un gust mai pronunțat.
4. Observați reacțiile co­legilor. Nu-și vor da seama că au băut cafea fără cofeină.
5. Beți împreună cu ei și întrebați-vă dacă dvs. per­sonal ați remarcat dife­ren­ța...
N-ați remarcat, nu-i așa? Toți participanții la experi­ment au făcut legătura între con­sumul de cafea și stimularea men­­tală, chiar dacă în filtru a fost cafea fără cofei­nă. Și mai este ceva! Ca să poată acționa, cofeina trebuie să sosească mai întâi la celulele nervoase din creier. Iar pentru aceasta, este nevoie de un anu­mit timp: cafeaua va parcurge cavitatea bucală, gâtul, esofa­gul, stomacul și intes­tinul, de acolo va trece în sân­ge, iar din sânge în creier, va fi trans­por­tată în neu­roni și abia atunci, după minimum un sfert de oră, se produce efectiv o modificare.

O păcăleală științifică

Așa cum cofeina din cafea acționează încă îna­inte de a fi prezentă în sânge, prin autosugestie, tot astfel acționea­ză orice tabletă contra durerilor de cap, deja din clipa când știm că ea ne va ajuta grab­nic. Însă cer­cetătorii au observat un lucru cu ade­vărat uimitor: dacă ni s-a întâmplat de trei ori la rând ca un produs farmaceutic să ne fie de folos (un antinevralgic, de pildă), a patra oară putem benefi­cia de un efect similar și luând un medica­ment fictiv - cu condiția ca el să aibă un aspect identic cu pri­mul. Aceasta s-a demonstrat nu numai pentru prepa­ratele mai simple, ca spray-urile care tra­tea­ză astmul sau pasti­lele con­tra durerilor de cap, ci și pen­tru medica­mentele des­tinate să tem­­­pereze reacțiile siste­mu­lui imu­­nitar, după o operație de trans­­plant. Conse­cin­ța practică pentru viitor a acestei constatări ar putea fi posibilitatea de a sub­sti­tui me­dicația "veritabilă" prin alt­ceva mai inofensiv, cu mai puține efec­te secundare. Pentru înce­put este necesar un impuls din exte­rior, un produs care să rea­lizeze un aport de substanțe active, însă din mo­mentul când organis­mul s-a fami­liari­zat cu efectul, vin­de­că­torul nostru lăun­tric poate pre­lua șta­feta cu farmacia lui proprie.
Și în viața de fiecare zi avem la dispoziție des­tule modalități de a dezamorsa senzația de durere. Atunci când vi se extrage o măsea de minte, de pil­dă, bine­înțeles că veți avea ulterior dureri. Cei mai mulți din­tre pacienți merg acasă, se retrag în camera lor și suferă în tăcere. Mult mai bine este să vă du-ceți la muncă. Deoarece, dacă acordați mai pu­ți­nă aten­ție durerii, ea nu se va imprima atât de dura­bil în memorie. Principiul este în egală măsură vala­bil și pentru durerile de spate. Persoanele care nu și-au luat concediu medical au scăpat mai repede de du­reri decât cele care au ales să rămână acasă - de multe ori, acestea au dezvoltat dureri cronice.
Privite mai îndeaproape, numeroase terapii - fie ele clasice sau alternative - par să se bazeze mai cu­rând pe efectul placebo. Când se pune o bobină elec­tromagnetică lângă o gleznă luxată pentru ca durerea să treacă mai rapid, nu magneții sunt cei ce rezolvă problema, ci speranța per­soanei respective. Până și în chirurgie există efecte placebo, oricât de straniu ni s-ar părea acest lucru.

Medicul și puterea cuvintelor

Prin simplul fapt că inspiră încredere, medicul poa­te declanșa la pacientul său reacții care acțio­nea­ză întocmai ca un medicament. Cu toate astea, me­dicii se străduiesc mai mult să învețe toate nimi­cu­rile din farmacologie, în loc să se preocupe de psi­hologia omului aflat în suferință și de puterea cu­vintelor. Însoțit de fraze și gesturi po­tri­­vite, orice me­dicament activ își sporește eficiența și de aceea me­­di­cii ar trebui să-și supravegheze mai atent com­por­ta­mentul: să aibă con­tact vizual cu pacientul, să-l asculte și să reacțio­neze la ceea ce i se spune, să per­ceapă și să mani­feste emoții, să pună întrebări pen­tru a afla ce aștep­tări are omul din fața lor, să-i alun­ge temerile și să-i încurajeze atitudinea pozi­ti­vă, să-l mângâie efectiv când e cazul. Credința, iu­bi­rea, speranța - acestea sunt leacuri străvechi, din pă­cate, uitate. Limi­tarea la prescrierea de tablete con­sti­tuie una dintre cele mai mari erori comise de medici.
Dar abia acum vine întrebarea cea mai derutan­tă: acționează un preparat placebo chiar și atunci când toată lumea știe că este un placebo?
Pe această temă și-au axat cercetările specialiștii de la Harvard Medical School din Boston. Ei au pre­scris unor persoane cu sindrom de colon iritabil un placebo, cu indicația de a și-l administra de trei ori pe zi. Și, cu toate că era clar pentru toată lumea că tabletele nu conțin nimic, simptomele s-au ame­liorat la peste 40% dintre pacienți. Mai ales la cei care au fost dispuși să ia în serios medicația-surogat și au respectat cu strictețe recomandările primite. Devine evident faptul că simpla concentrare pe do­rin­ța de a-ți fi bine, acest ritual repetat zilnic con­tribuie major la punerea în mișcare a me­canis­melor vindecării. Și, probabil, nici n-ar fi ne­voie neapărat de pastile, căci ritualurile sunt de multe feluri. De pildă, poți să aprinzi o lumânare, să înge­nunchezi cu umilință, să respiri profund și să știi că acolo, sus, cineva te iubește. Să CREZI și să-ți ima­ginezi cum te ajută, efectiv, să te vindeci. Speranța este cel mai puternic placebo. Speranța în medic și în paz­nicul tău din cer.
Deocamdată, oamenii de știință nu-și dau seama cum se petrece acest lucru. Ei se simt totuși obligați să admită: "Când practicanții medicinei alternative le dau speranță oa­me­nilor că se pot vindeca cu plan­te, cu post și cu rugăciuni, ei sunt automat dezavuați și socotiți nese­rioși de lumea științei. Dar ceea ce am aflat și știm în prezent ne con­duce, înainte de toa­te, la concluzia că a-i lua unui pacient speranța de însănătoșire echivalează cu o lezare fizică.
Odinioară, vindecătorii se bizuiau în mare mă­sură pe forța vorbelor rostite sau scrise și a imagi­nilor interioare, căci ce altceva aveau la îndemână oamenii? În afară de plantele de leac cunoscute, un medic dispunea de prea puține remedii. Exista la un moment dat și obiceiul de a copia un pasaj din Bi­blie pe o bucățică de hârtie, pe care bolnavul trebuia apoi s-o mestece și s-o înghită, pentru ca astfel să asimileze, la propriu, cuvintele binefăcătoare. "Te vei vindeca. Va fi bine!"


Zece lucruri pe care bănuim că nu le-ați știut

1. Un placebo acționează chiar și atunci când îl luăm în cunoștință de cauză.
2. Preparatele placebo albastre au efect cal­mant, cele roșii sunt stimulente.
3. Patru tablete cu nimic înăuntru sunt mai de folos decât două.
4. Injecțiile placebo ajută mai mult decât pas­tilele.
5. Un placebo scump este mai eficient decât unul ieftin.
6. Preparatele placebo au acțiune specifică asupra diverselor organe.
7. Un placebo oferit de medicul șef în halat alb dă rezultate mai bune decât cel adus de infirmierul îmbrăcat în blugi și tricou.
8. S-a dovedit științific că numai 20% din me­dicamentele alopate sunt mai eficiente decât preparatele placebo.
9. Când cineva din familie e bolnav, încercați să-l convingeți că medicamentul simplu pe care îl ia e cea mai nouă descoperire a medicinei.
10. Dacă bolnavul sunteți chiar dvs., imagi­na­ți-vă că pe lângă medicul dvs. curant mai există un medic din cer, care vă vindecă organul bolnav. Chemați-l de două-trei ori pe zi, apoi mulțumiți-i din inimă. Cel mai puternic placebo sunt imagi­nația și cre­dința.