PSD contra PSD

Ciprian Rus
A doua oară în mai puțin de un an, pre­mierul pus de PSD în fruntea propriului guvern dă semne de independență, inter­pretate ca o rebeliune împotriva șefilor săi de partid și de stat.

Sigur că, într-o democrație nor­mală - dacă o mai fi exis­tând așa ceva prin Europa zilelor noastre, atât de încercată de crize - un pre­mier chiar are autonomie față de șeful de partid. Cum însă la noi s-a instaurat de niște ani modelul pre­mierului care lucrează după dictare, model pe care Liviu Dragnea și-l dorea dus la perfec­țiune, faptul că premierul de la Palatul Victoria iese de unul singur și-anunță că e nemulțumit de unii miniștri și că îi va remania cu prima ocazie - trece drept semn de criză. Ceea ce s-ar putea să și fie, pentru că avem deja exemplul premierului Sorin Grindeanu, basculat cu forța de la guvern, după ce s-a răsculat împotriva lui Dragnea.
Într-o ieșire publică, în care analiza rezultatele unui sondaj care arăta nemul­țumirea populației, față de felul în care guvernează, premierul Tudose a promis că va tăia în carne vie. "Nu putem să gu­vernăm cu forța, împotriva a ceea ce vrea poporul român. De aici pleacă nemul­țu­mirea mea, și-atunci, dacă lu­crurile stau așa, ori sunt eu de vină, prin ce fac sau nu fac, sau sunt niște lucruri în guvern, care justifică aceste nemulțumiri - pre­zența unor miniștri cu probleme penale, lipsa de activitate a unor miniștri sau lipsa de rezultate--, săptămâna asta voi lua niște decizii, dure, dar necesare", a spus Mihai Tudose. Vizați ar fi nu mai puțin de cinci miniștri, printre care se numără Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Viorel Ilie, toți cu probleme serioase de imagine.
Într-un moment în care harababura guvernamentală a atins apogeul, cu mi­niștri care anunță măsuri despre care liderii PSD se jură că nu au auzit nicio­dată, cu șefi importanți din partidul ma­jo­ritar care neagă evidența dezastrului, po­ziția lui Mihai Tudose pare singura solu­ție. Rămâne de văzut dacă e doar un joc de putere sau dacă premierul chiar are de gând să se ia la trântă cu Liviu Drag­nea. Iar dacă asta s-ar întâmpla, am putea con­semna faptul că, iată!, în România chiar există opoziție! PSD contra PSD, pentru că, așa cum ne-au obișnuit, PNL și USR sunt ocupate cu mize mărunte, în loc să atace enormitățile comise de guver­nanți, zi de zi. Pare incredibil, dar e purul ade­văr: în cei doi ani de guvernare, cei mai mari critici ai majorității PSD-ALDE au fost chiar premierii ei: Sorin Grin­dea­nu și acum, Mihai Tudose, alături de fostul premier, Victor Ponta!