Tablete, picături, pilule care conțin săruri minerale ca mangan, molibden, cupru, crom, magneziu, fier, drajeuri cu enzime, pastile de usturoi, capsule cu untură de pește - sunt câștigătoarele absolute ale vânzărilor în toate farmaciile, drogheriile și supermarketurile din Occident. Și, în ultima vreme, o mare parte dintre ele se revarsă, ce-i drept, la prețuri enorme, spre dorința de vitaminizare a românilor.
Iată de ce este necesar un avertisment: multe dintre aceste pilule n-au nici un rost. Ele conțin substanțe esențiale pentru om, dar acestea se găsesc din belșug și în alimentele pe care le mâncăm. De exemplu: usturoiul sau untura de pește! Adăugat zilnic în salate, usturoiul proaspăt e mult mai eficient decât cel transformat în drajeuri, iar peștele oceanic, consumat o dată pe săptămână, are aceleași valori energizante (în plus mult mai ieftine) ca pilulele.
În schimb, în cazul beta-carotenului și al vitaminelor C, E, precum și al substanței minerale seleniu, lucrurile stau altfel. Ultimele studii internaționale au dovedit că aceste substanțe, administrate în doze puternice, au capacitatea de a bloca radicalii liberi din organism (provocatori de cancer), întărind sistemul de apărare. Iar de asta avem nevoie din ce în ce mai imperios, pe măsură ce poluarea mediului și distrugerea stratului de ozon se accentuează.
În privința dozelor care trebuie administrate, părerile specialiștilor sunt împărțite: cercetătorii germani, de exemplu, susțin că 75 mg vitamina C luate zilnic ajung. Numai femeile care alăptează și cele însărcinate au nevoie de 100-125 mg. În schimb, cercetătorii americani susțin că doza zilnică minimă de vitamina C trebuie să fie de 150 mg, iar cea maximă de 5 g! Valori la fel de mari sunt recomandate și în privința beta-carotenului și a vitaminei E. Deci, dependența omului de pilule este, practic, programată. Pentru că nouă, deocamdată, reperele ne lipsesc, ar fi bine să ținem seama de recomandările cercetării științifice cu experiență în domeniul vitaminelor. Deci: cu excepția multor vitamine pe care le putem prelua direct, printr-o alimentație corespunzătoare, din fructe, legume și cereale, există și așa-numitele vitamine - obligatorii, pe care trebuie să le luăm sub formă de doctorii (150 mg vitamina A, de exemplu, doza cotidiană obligatorie, presupune consumul zilnic al unui kilogram și șapte sute de grame de nuci... Cine poate "roade" și plăti atât?).
Încă din 1958, un om de știință american rostea o frază ce avea să devină lege: "Omul trebuie să admită că, pentru a se alimenta, nu-i ajunge să absoarbă substanțe inerte, care degajă energie în organism, ci că pentru a-și întreține viața, trebuie să facă apel la viață, adică la vitaminele naturale. Ucigând alimentele, omul își scurtează considerabil viața".
Echivalentele naturale ale vitaminelor obligatorii pentru omul secolului 21
Vitamina A
La ce ajută: întârzierile de creștere, astenie, infecții respiratorii, digestive, dermatologice, tulburări oculare, cicatrizarea rănilor etc.
În ce se găsește: (mai ales în) morcovi, usturoi, ceapă, roșii, frunze de spanac, piersici, castane, banane, napi, ananas, cereale, coacăze, zmeură, dude, caise, măceșe, fructe oleaginoase, uleiuri vegetale, boabe de grâu, gălbenuș de ou (crud), lapte integral, smântână, unt, ficat de pește.
Doza necesară zilnic: 5000 de unități internaționale, adică 2 mg.
Exemple: 100 g ficat animal = 3-5 mg; 100 g morcov = 3-9 mg; 100 g salată verde = 4-8 mg; 100 g fructe de măceș = 5 mg etc.
Vitamina C
La ce ajută: maladii infecțioase de toate felurile, stări de surmenaj fizic și intelectual, convalescență, sarcină, alăptare, alergii, intoxicații, dermatoze (psoriazis), scorbut, hemoragii, tulburări de coagulare sanguină etc. În doze mari, provoacă o scădere importantă a colesterolului.
În ce se găsește: (mai ales în) varză, roșii, pătrunjel, asmățui, tarhon, grapefruit, castane, citrice, polen, măceșe, coacăze negre, pepene, ananas, dude, zmeură, banane, afine etc.
Doza necesară zilnic: este variabilă. Pentru un sugar: 30 mg, copii între 1-14 ani: 30-90 mg; până la 20 de ani: 100 mg. Cercetătorii americani consideră dozele obligatorii între 150 mg - 5 g pe zi.
Exemple (100 g): fructe de măceș = 400-1500 mg, coacăze negre = 100-400 mg, grepfruit = 50-100 mg, lămâie = 50 mg etc.
Vitamina E
La ce ajută: atrofie testiculară, ovariană, impotență, sterilitate, pericol de avort, întârzierea dezvoltării organelor genitale, menstruații dureroase, menopauză, tulburări musculare și ale sistemului nervos, boli cardiovasculare, eczeme, miopie evolutivă.
În ce se găsește: cereale (mai ales cele germinate), uleiuri vegetale, legume (salată, creson, spanac, pătrunjel, mazăre etc.), polen.
Doza necesară zilnic: 10-25 mg.
Exemple (în 100 g): salată verde = 4 mg, germeni de grâu = 20 mg, ulei de porumb = 150 mg.
Nu exagerați dozele!
- Fiecare vitamină cere un dozaj special, pentru a nu face mai mult rău decât bine. În paranteze sunt date cantitățile medii indicate pentru adulți. La copii, dozarea coboară cu 40-60% -
Vitamina A (1,7-2,7 mg = 5000-8000 unități) - devine foarte toxică, în clipa când cantitatea depusă în ficat este depășită. Excesul se manifestă prin oboseală, lipsă de apetit, pierdere în greutate, buze uscate, piele pergamentoasă. Supradozarea cu vitamina A în timpul sarcinii poate pune în pericol fătul.
Tiamina (vitamina B1 - 1,5 mg) - doze exagerate, de mai mult de 3 grame pe zi, produc dureri de cap, amețeli, insomnie, puls crescut, slăbiciune și erupții pe piele.
Riboflavina (Vitamina B2 - 1,6 mg) - se dizolvă foarte greu, deci este și greu absorbită, ceea ce duce la intoxicație.
Niacina (Vitamina B3 - 13 mg) - administrată în exces (3-6 grame pe zi) poate perturba funcția ficatului și metabolismul. Mai mult de 200 mg pe zi pot produce bufeuri, creșterea tensiunii și lărgirea vaselor de sânge.
Vitamina B6 (2-2,5 mg) - o doză exagerată, de 2-7 grame pe zi, creează tulburări în nervii senzoriali din vârful degetelor.
Vitamina B12 - n-are efecte negative nici când este luată în doze mari.
Vitamina C (40-60 mg) - luată în doze mai mari, vreme îndelungată, duce la diaree și la formarea de pietre la rinichi.
Vitamina E (30 mg) - este mai puțin riscantă decât celelalte vitamine uleioase, dar supradozarea poate duce la probleme cu fierea, iar în asociere cu medicamentele administrate pentru subțierea sângelui, poate produce sângerări puternice.