VITAMINELE - necesitate sau modă?

Redactia
Afacerea cu vita­mi­ne explo­dea­ză.

Tablete, picături, pi­lule care conțin săruri mi­nerale ca mangan, molib­den, cupru, crom, mag­neziu, fier, drajeuri cu enzime, pastile de us­turoi, capsu­le cu un­tură de pește - sunt câștigă­toa­rele abso­lute ale vân­zărilor în toate farma­ciile, droghe­riile și su­per­­mar­keturile din Occi­dent. Și, în ulti­ma vreme, o ma­re parte dintre ele se re­varsă, ce-i drept, la pre­țuri enorme, spre dorința de vitami­nizare a româ­nilor.
Iată de ce este nece­sar un avertis­ment: multe dintre aces­te pilule n-au nici un rost. Ele conțin substanțe esen­țiale pentru om, dar acestea se găsesc din belșug și în alimentele pe care le mâncăm. De exem­plu: ustu­roiul sau untura de peș­te! Adăugat zilnic în salate, usturoiul proaspăt e mult mai efi­cient decât cel trans­format în drajeuri, iar peștele oceanic, consumat o dată pe săptă­mână, are ace­leași valori energizante (în plus mult mai ieftine) ca pilulele.
În schimb, în cazul beta-caro­tenului și al vita­minelor C, E, precum și al substanței minerale se­leniu, lucrurile stau altfel. Ultimele studii interna­ționale au dovedit că aceste sub­stanțe, administrate în doze puter­nice, au capacitatea de a bloca radi­calii liberi din organism (provo­catori de cancer), întărind sistemul de apă­rare. Iar de asta avem nevoie din ce în ce mai im­perios, pe mă­sură ce po­luarea me­diului și distru­gerea stra­tului de ozon se accentu­ează.
În privința dozelor care tre­buie administrate, părerile spe­cia­liștilor sunt împărțite: cercetătorii ger­mani, de exemplu, susțin că 75 mg vitamina C luate zilnic ajung. Nu­mai femeile ca­re alăptează și cele însăr­cinate au nevoie de 100-125 mg. În schimb, cerce­tătorii ameri­cani susțin că doza zilnică minimă de vitamina C trebuie să fie de 150 mg, iar cea maxi­mă de 5 g! Valori la fel de mari sunt recomandate și în privința beta-carote­nului și a vitaminei E. Deci, dependența omului de pilule este, practic, programată. Pentru că nouă, deocamdată, reperele ne lipsesc, ar fi bine să ținem seama de recomandările cercetării știin­țifice cu experiență în do­me­niul vitaminelor. Deci: cu excepția multor vita­mine pe care le putem pre­lua di­rect, printr-o alimen­tație cores­pun­ză­toare, din fruc­te, le­gu­me și cereale, există și așa-numitele vi­tamine - obligatorii, pe care trebuie să le luăm sub formă de doctorii (150 mg vita­mina A, de e­xemplu, doza cotidiană obliga­to­rie, presupune consumul zilnic al unui kilogram și șapte sute de grame de nuci... Cine poate "roa­de" și plăti atât?).
Încă din 1958, un om de știință american rostea o frază ce avea să de­vină lege: "O­mul trebuie să admită că, pentru a se ali­menta, nu-i ajunge să absoar­bă substanțe iner­te, ca­re de­ga­jă energie în organism, ci că pen­tru a-și în­treține viața, tre­buie să facă apel la via­ță, adi­că la vitaminele natu­rale. Ucigând ali­mentele, omul își scur­tează considerabil via­ța".

Echivalentele naturale ale vitami­nelor obligatorii pentru omul secolului 21

Vitamina A

La ce ajută: întârzierile de creș­te­re, astenie, infecții respiratorii, diges­tive, dermatologice, tul­bu­rări oculare, cicatrizarea ră­ni­lor etc.
În ce se găsește: (mai ales în) mor­covi, usturoi, ceapă, roșii, frunze de spanac, piersici, cas­tane, banane, napi, ananas, ce­reale, coa­căze, zmeură, du­de, cai­se, măceșe, fructe oleaginoase, uleiuri vege­tale, boabe de grâu, găl­benuș de ou (crud), lapte in­tegral, smân­tâ­nă, unt, ficat de pește.
Doza necesară zilnic: 5000 de unități internaționale, adică 2 mg.
Exemple: 100 g ficat animal = 3-5 mg; 100 g morcov = 3-9 mg; 100 g salată verde = 4-8 mg; 100 g fructe de măceș = 5 mg etc.

Vitamina C

La ce ajută: maladii infecțioa­se de toate felu­rile, stări de sur­menaj fizic și intelectual, conva­lescență, sarcină, alăptare, alergii, intoxicații, der­ma­toze (psoriazis), scorbut, hemoragii, tulburări de coagulare sanguină etc. În doze mari, provoacă o scă­dere importantă a co­lesterolului.
În ce se găsește: (mai ales în) varză, roșii, pă­trun­­jel, asmățui, tar­hon, grape­fruit, castane, citrice, po­len, măceșe, coacăze negre, pe­pene, ananas, dude, zmeură, banane, afine etc.
Doza necesară zilnic: este varia­bilă. Pentru un su­gar: 30 mg, copii între 1-14 ani: 30-90 mg; până la 20 de ani: 100 mg. Cercetătorii ame­ricani consi­deră dozele obligatorii între 150 mg - 5 g pe zi.
Exemple (100 g): fructe de măceș = 400-1500 mg, coacăze negre = 100-400 mg, grep­fruit = 50-100 mg, lămâie = 50 mg etc.

Vitamina E

La ce ajută: atrofie tes­ticulară, ova­riană, impo­tență, sterilitate, peri­col de avort, întâr­zierea dezvoltării organelor genitale, men­stru­ații dure­roase, menopauză, tulburări muscu­lare și ale sistemului nervos, boli cardiovasculare, eczeme, miopie evolutivă.
În ce se găsește: cereale (mai ales cele ger­minate), uleiuri vege­tale, legume (salată, creson, spa­nac, pă­trunjel, mazăre etc.), polen.
Doza necesară zilnic: 10-25 mg.
Exemple (în 100 g): salată ver­de = 4 mg, germeni de grâu = 20 mg, ulei de porumb = 150 mg.

Nu exagerați dozele!

- Fiecare vitamină cere un dozaj special, pentru a nu face mai mult rău decât bine. În paranteze sunt date cantitățile medii indicate pentru adulți. La copii, dozarea coboară cu 40-60% -

Vitamina A (1,7-2,7 mg = 5000-8000 uni­tăți) - devine foarte to­xică, în clipa când cantitatea de­pusă în ficat este depășită. Excesul se manifestă prin oboseală, lipsă de apetit, pier­dere în greutate, buze uscate, piele pergamen­toasă. Su­pra­dozarea cu vitamina A în timpul sarcinii poate pune în pericol fătul.
Tiamina (vitamina B1 - 1,5 mg) - doze exa­ge­rate, de mai mult de 3 grame pe zi, produc dureri de cap, amețeli, insomnie, puls cres­cut, slăbiciune și erupții pe piele.
Riboflavina (Vitamina B2 - 1,6 mg) - se dizolvă foarte greu, deci este și greu absorbită, ceea ce duce la intoxicație.
Niacina (Vitamina B3 - 13 mg) - admi­nis­trată în exces (3-6 grame pe zi) poate per­turba funcția ficatului și metabolismul. Mai mult de 200 mg pe zi pot produce bu­feuri, creș­terea tensiunii și lărgirea vaselor de sânge.
Vitamina B6 (2-2,5 mg) - o doză exagerată, de 2-7 grame pe zi, creează tulburări în nervii senzo­riali din vârful degetelor.
Vitamina B12 - n-are efec­te ne­gative nici când este luată în doze mari.
Vitamina C (40-60 mg) - luată în doze mai mari, vreme îndelun­gată, duce la diaree și la formarea de pietre la rinichi.
Vitamina E (30 mg) - este mai puțin riscantă decât celelalte vita­mine uleioase, dar suprado­za­rea poate duce la probleme cu fie­rea, iar în asociere cu medica­men­tele administrate pentru subțierea sân­ge­lui, poate produce sânge­rări puternice.