Orban ur: "Viitorul Ardealului e scris în limba maghiară". Zău?

Ion Longin Popescu
După cum se știe, premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat zilele trecute, la Cluj-Napoca, la o ceremonie religioasă a Bisericii Centrale Reformate.

Nu este prima dată când "maghiarul tată" vine în Tran­silvania și îndeamnă maghiarimea la auto­nomie. Amintind de regentul dictator Miklos Horthy, mândru că a intrat în Cluj, în 1940, pe cal alb, Viktor Orban a venit în mijlocul preo­ți­mii reformate clujene, cu același aer de stăpân patriot, "drept ca stejarul", vorbitor de maghiară, refuzând tra­du­ce­rea românească. "Dacă sub povara ultimilor 500 de ani", a spus vizitatorul, "am reușit să ne păstrăm coloana vertebrală și să fim drepți ca stejarii, atunci cu siguranță vom face asta și în următorii 500 de ani. Datoria dum­neavoastră este să adunați familiile în biserică și să le explicați că viitorul o să fie în limba maghiară." Cu alte cuvinte, Ardealul românesc va fi maghiar, spune liderul budapestan. "Viitorul Ardealului o să fie în limba ma­ghia­ră!". Potrivit ziarului "Adevărul", nu s-a tradus nimic în limba română. Premierul ungar a dorit să fie "intim" cu en­tuziaștii săi conaționali, informându-i că urmează o epo­că a mândriei naționale, în întregul bazin carpatic. Fără îndoială, maghiarii vor rezista și în următoarele cinci se­cole, grație "leacului reformat". "Noi trebuie să popu­lăm această zonă geografică și spirituală, și e datoria noastră să creăm cămin aici pentru următoarele generații de ma­ghiari", a mai spus turistul naționalist. În cuvinte puține, cel care a speriat UE prin prietenia cu Vladimir Putin, a dorit să amintească și of-ul maghiar față de închiderea liceului din Târgu Mureș, uitând că acest lucru s-a întâmplat ca urmare a unei sentințe judecătorești corecte, europene: "Închiderea unei școli să nu fie altceva decât o eroare datorată unui eventual accident, dar să nu fie ceva normal". Cu alte cuvinte, dacă patronul de la Budapesta și jalnicii lui susținători de la București, Dragnea și Tări­cea­nu, dau ordin să fie anulată o sentință judecătorească, așa să fie! Ce mai contează justiția în răsăritul UE? Cu­nos­cutul analist clujean, Vasile Dâncu, amintește țării că românii din Transilvania trăiesc un sentiment de abandon. Nimeni din politica de la București nu a comentat vizita lui Orban. "Viktor Orban și gașca lui", spune Dâncu, "nu văd nici o limită, ci împing continuu spre renașterea unor aspirații autonomiste ale maghiarilor".
Pasivitatea românească a Bucureștiului este soră cu trădarea națională. Liderii unguri vin liberi pe pământ românesc, cu programe care îndeamnă la nesupunere față de statul român. Evenimentele din Spania par a le servi ca model de activitate. Cu un Dragnea și un Tăriceanu în fruntea țării, în condițiile în care președintele Johannis este inexistent, nesupunerea civică a politicienilor maghiari a devenit un fapt real. Dacă UE nu ne respectă și nu ne pri­mește în Schengen, de ce ar fi Budapesta mai prietenoasă? Dincolo de reguli și tratate, România este un stat blocat și ușor de șantajat. Presiunile UDMR și ale Budapestei, spun, la rândul lor, lideri ai societății civile din Transilvania, sunt un atentat asemănător Diktatului de la Viena, împotriva statului național, unitar și suveran român.