Trump și urmările eclipsei totale de soare din 21 august

Tana Rosca
Eclipsele - între mit și adevăr

Spaima generată de ideea că orice eclipsă ar fi de rău augur nu este întemeiată. Trebuie să recu­noaș­tem, însă, că aceste întâlniri între Soare și Lună, care se petrec de patru până la șase ori pe an, au dobândit, în cursul istoriei, reputația de-a fi mesageri ai unor evenimente preponderent nefaste.
În astrologia tradițională, eclipsele de Lună erau interpretate ca având repercusiuni în primul rând asupra poporului (dat fiind că Luna stăpânește "norodul", cum se spunea pe-atunci). În consecință, eclipsele de Lună erau privite ca fiind precursoarele unor vremuri grele pentru locuitorii țării, fie din pricina faptului că apăreau perioade de foamete, fie că se petreceau cataclisme naturale. Eclipsele de Soare, în schimb, erau văzute ca un semn că domni­torul țării respective va trece prin dificultăți, care aveau să afecteze, sub o formă sau alta, și soarta țării în ansamblu.


Donald Trump s-a născut sub o eclipsă totală de Lună

Donald Trump s-a născut la data de 14 iunie 1946 (zodia Gemenilor), la ora 10:54, în Jamaica, New York. La ora aceea, o eclipsă totală de Lună era în plină desfășurare în zodia Săgetătorului. Soa­rele și Luna se gă­seau, așadar, în zodii opuse. Chiar și atunci când Soarele și Luna se găsesc în opoziție, fără să fie întrunite con­di­țiile unei eclipse, adică la fiecare Lu­nă plină, persoanele născute cu această opoziție au probleme cu privire la armo­ni­za­rea personalității lor raționale cu latura lor emo­țio­nală, simțitoare. Asta, pentru că Soarele reprezin­tă atri­butele masculinității și Luna pe cele ale fe­minității. Aceste persoane întâmpină dificultăți în a concilia felul lor de a gândi cu modul lor de a simți. Din această cauză, ele simt de cele mai multe ori nevoia de a se expune unor circumstanțe dificile sau con­flic­tuale. Situațiile confruntaționale îi ajută să își înțeleagă mai bine propria personalitate, pentru că în situații extreme ne e imposibil să purtăm obiș­nuitele noastre măști sociale, și astfel ajungem să aflăm cine suntem cu adevărat. Făcând un exercițiu de imaginație, atunci când Luna plină se petrece în condiții de eclipsă, aceste tensiuni interioare între gândire și simțire sunt ridicate la puterea a doua. O reputată cunoscătoare a zodiacului, Julie Dem­bovski, scrie în "Eclipse Babies", că cei născuți sub o eclipsă de Lună sunt expuși unor situații de viață deosebit de turbulente și că le vine mai greu decât altora să își descopere și să-și păstreze echilibrul emoțional. Ea consideră că cei expuși acestei pu­ternice influențe trăiesc cu senzația că evoluează în mijlocul unui haos continuu, căruia se străduiesc din răsputeri să-i facă față. Alt efect al eclipsei de Lună la naștere este nevoia de admirație și aprobare publică, o nevoie exagerată de popularitate. Rela­țiile de familie, mai ales cu mama și, în general, cu femeile sunt adeseori disruptive.

Cum se potrivește un președinte născut sub o eclipsă de Lună cu un popor guvernat chiar de ea

Astrograma de referință pentru Statele Unite, așa cum este folosită de majoritatea astrologilor, plasează acest conglomerat unic de națiuni sub semnul Racului (4 iulie 1776, ora 17:13, Phila­delphia, Pennsylvania). Racul este zodia gu­ver­nată de Lună, deci SUA ar avea de profitat de pe urma unui președinte în astrograma căruia Luna să fie puternică și bine aspectată. În mod cert, un președinte născut sub eclipsă totală de Lună nu este de bun augur. Mai ales că Luna cea eclipsată a lui Trump se găsește taman în Casa a patra, Ca­să gu­ver­nată de Rac și de Lună. Acest plasament ne indică un Trump care bâjbâie în beznă când vine vorba despre casă, familie, neam, rădăcini și, nu în ultimul rând, femei. Biografia lui de până acum nu a făcut decât să confirme această interpretare.
În mod normal, Luna în Săgetător, așa cum se află în cerul natal al lui Trump, generează deschi­dere, toleranță și simț al dreptății, când vine vorba despre nații, culturi, tradiții diferite de cele natale. Când nu este bine aspectată (ca la el, cu luna în eclip­să) produce o fire "capricioasă, nepăsătoare, care nu ia nimic în serios, lipsită până și de cea mai elementară prudență. Pro­duce dragostea pentru jo­curi, pentru aventură sub toate formele sale și un spi­rit rebel, care se opune ori­cărei forme de tutelă. În căutare de orizonturi mereu noi, face dificilă o stabili­zare într-un loc (...). Călă­toriile în străinătate ris­că să fie însoțite de mul­te dificultăți, cauza­te în cea mai mare parte de propria neglijență sau de igno­rarea anu­mitor legități ori tradiții ale țării res­pective. A­ceastă instabilitate în­năs­cută va fi cauza unui număr mare de eșecuri", spune reputatul autor francez Georges Antares.
Dar când Luna în Săgetător cade pradă eclipsei totale, aceste slăbiciuni se pot manifesta încă mult mai pregnant. Este imposibil să ignorăm accentele xenofobe ale președintelui american, care a con­si­derat că un simbol al mandatului său ar trebui să fie "marele zid mexican". Nu putem să nu facem re­fe­rire aici la exemplul opus, și anume, la unul din cei mai populari președinți americani, Ronald Reagan, al cărui discurs istoric de la Berlin, din 1987, a fost un puternic apel de desființare a obstacolelor me­nite să separe oamenii. Discursul său inspirațional este considerat un puternic impuls moral către des­chi­dere și democrație, care a condus la demolarea Zidului Berlinului, în octombrie 1989. Cum putem califica, atunci, inițiativa contrară a președintelui Donald Trump, cel care a reușit recordul de a atinge cele mai scăzute cote de popularitate, la scurt timp după alegerea sa? Putem spune oare că Ronald Rea­gan a fost un actor, care și-a dorit să devină Pre­ședinte, pe când Trump este un Președinte, care se dorește actor?

"O persoană intuitivă, înclinată către încurcături"

Eclipsele se petrec mereu în apro­pie­rea Noduri­lor Lunare. Este însă o mare diferență între o eclipsă care activează Nodul Lunar Nord (NN) și o eclipsă care activează Nodul Lunar Sud (NS). Astro­logul Paul Sanders descrie nuanțat aceas­tă diferență. El arată că "eclipsa pe Nodul Nord produce o persoană care știe instinctiv ce are de făcut pentru a-și atin­ge scopul în viață și se străduiește activ în sensul aces­ta". În schimb, potrivit lui Sanders, eclipsa care acti­vează Nodul Sud, cum se întâmplă în cazul lui Donald Trump, produce persoane care au tendința de a se refugia cu ușurință într-un comportament, învățat în decursul vieților anterioare, cu care se simt con­for­tabil dar care nu îi ajută să evolueze, nici să în­vețe lucruri noi și utile în viața prezentă. Este o poziție la care oamenii se cantonează în compor­ta­mente stereotipe. Sanders afirmă: "În cazul lui Donald Trump, este vorba de nașterea sub o eclipsă lunară în apropierea Nodului Sud și în Casa a patra. În această poziție, se vede că avem de-a face cu o persoană foarte intuitivă, care este totuși înclinată să intre într-o sumedenie de încurcături, deoarece emoțiile sale sunt ancorate în scenarii din trecut și îi vine greu să se orienteze către lecțiile care-l îndreaptă către viitor. Efectul zodiei Săgetătorului se manifestă printr-o directitudine pronunțată și brutală. Se manifestă într-o manieră foarte activă și expansionistă, care însă nu-i permite sufletului său să-și îndeplinească menirea. Acest lucru se vede din felul în care abodează chestiunile legate de rasă și etnicitate, afacerile sale imobiliare, atitudinea sa față de familie, femei și, posibil, mamă, de țară, națiune și trecut, toate acestea fiind teme legate de Lună și Casa a pa­tra".
Comparând as­tro­grama SUA cu cea a lui Do­nald Trump, nu putem să nu con­statăm două lucruri. Primul, că Luna aflată în eclip­să to­tală la nașterea lui Trump e în aceeași zodie cu Ascendentul SUA , și anume în Săge­tător. Ascen­den­tul reprezintă ima­gi­nea pe care o prezen­tăm lumii - imagine pe care Luna eclip­sată a lui Trump vine să o întunece, con­trazicând imaginea istorică a SUA, aceea de țară a valorilor democratice și cu deschidere către întreg restul lumii. Al doilea aspect ține de faptul că Soa­rele în Gemeni al Președintelui Trump îl contac­tează pe Marte, care se găsește în Casa a VI-a în astrograma SUA. Această casă astrologică este una deosebit de complexă. În astrograma unui popor descrie, printre altele, dușmanii declarați și răz­boaiele, dar și tratatele și alianțele. Marte în Ge­meni, în astrograma SUA este un Marte rezonabil, abil diplomat, dornic să câștige putere prin interac­țiu­nea cu alții, nu prin conflict. De asemenea, con­feră un simț justițiar propunțat, mai ales când un asociat sau aliat este atacat. Trump vine să schimbe această situație, căci Soarele și Uranus peste Marte îl incită pe acesta din urmă la acțiuni impulsive, care vin ca o explozie de energie nestăvilită și ale căror consecințe ulterioare pot scăpa lesne de sub control.

Președintele american între două bezne

Întreg anul astrologic 2017 poate fi descris drept un uragan de testosteron, la cel mai înalt nivel, pentru că întrunește energia așa-numitelor planete ale masculinității: Soarele și Marte. Soarele guver­nează Leul, iar ascendentul lui Trump este în Leu. Ghiciți ce planetă se află în conjuncție exact peste ascendentul lui Trump? Marte. Ei bine, eclipsa din 21 august s-a întâmplat exact peste ascedentul lui Trump și peste Martele lui. Eclipsa totală de Soare din 21 august a fost supranumită "marea eclipsă americană", din pricina faptului că a fost vizibilă de pe întreg teritoriul Statelor Unite, iar ceea ce se știe fără drept de tăgadă despre eclipse este că ele afectează în primul rând țările în care sunt vizibile. Iar dacă ne amintim aici și faptul că eclipsele de Soare îi vizează în primul rând pe cei care conduc o țară, începem să ne dăm seama în ce măsură poate fi afectat statutul lui Donald Trump de acest feno­men celest. Mai precis, de un­de - prin eclipsa totală natală de Lună, în Să­getător - Trump era oricum în beznă cu privire la abordarea adecvată a poporului, familiei și a fe­meilor din viața sa, acum, bez­na pogoară și asupra mo­du­lui în care trebuie să-și ma­nifeste autoritatea și asertivi­tatea în lume. Nevoia de-a se impune cu orice preț pentru a câștiga o autoritate și o popu­laritate care s-au cam dus pe apa Sâmbetei și, în politica internațională, poate avea con­­secințe nefaste nu doar asupra celui de-al 45-lea președinte american, dar și a poporului pe care îl conduce.

Cât timp se vor manifesta urmările eclipsei totale din august asupra SUA?

Cei mai mulți oameni cred că în ziua eclipsei urmează să se întâmple evenimente de o mare sem­ni­ficație. Uneori - arareori - acesta este și cazul. Dar de regulă, eclipsele sunt precursori ai unor eve­ni­mente care urmează să se producă într-o anumită perioadă de timp. Varianta cea mai simplă de inter­pretare a eclipselor e că după o eclipsă de Lună, anumite evenimente importante urmează să se de­ruleze pe o perioadă de circa o lună de zile, iar ca urmare a unei eclipse de Soare, situațiile prefigurate de eclipsă se petrec în decursul unui an de zile. Exis­tă însă și metode mai detaliate sau mai sofis­ticate de a aprecia durata influenței pe care o exer­cită o eclipsă. Astfel, părintele astrologiei tradițio­nale engleze, William Lilly, considera, în "Annus Tenebrosus or the Dark Year", că pentru a ne da seama de durata efectelor unei eclipse totale de Soare, trebuie să luăm în calcul un an, pentru fiecare oră de eclipsă. Eclipsa de anul acesta a durat 2 ore și 20 de minute, în consecință, ne putem aș­tepta ca președintele american să se confrunte cu urmările generate de această eclipsă vreme de circa doi ani și opt luni.

La ce anume să ne așteptăm

În general, eclipsele din Leu atrag după sine: "pierire sau nenorociri pentru capetele încoronate, nobili ori persoane de bună calitate; ruina și distru­gerea unor clădiri străvechi, a unor palate sau biserici și o lipsă a cailor și grânelor". Iar dacă tot l-am adus în discuție pe William Lilly, să vedem ce are acesta de spus despre o eclipsă de Soare care se produce ca cea din august, la 28 de grade 58 de minute. În primul rând, îl întâlnim din nou pe belicosul Marte, care stăpânește toate eclipsele ce se petrec între 20 și 29 de grade în Leu. Cu o ase­menea planetă guvernatoare a eclipsei nu ne mirăm că Lilly spune că o astfel de eclipsă prevede situații legate de captivitate, asedierea unor orașe, profa­narea unor lăcașuri sfinte (actul de terorism de la Barcelona, petrecut la scurtă vreme după eclipsă, avea drept obiectiv distrugerea minunatei catedrale Sagrada Familia, un adevărat monument-simbol al Spaniei, dar și al întregii creștinătăți), o lipsă a cai­lor (probleme legate de mijloacele de transport, dacă ne gândim la actul de terorism din metroul lon­­donez) sau o molimă distructivă care îi afec­tează (eventual măsuri de sabotare a mijloacelor de trans­port). Grea situație pentru Donald Trump, căruia îi vine destul de greu să-și gestioneze man­datul, mai ales că numeroase persoane din diferite zone, por­nind de la analiștii politici și până la clarvăză­tori, ca­re s-au pronunțat asupra viitorului său ca preșe­dinte, au afirmat că nu o să apuce sfârșitul man­da­tului. Asta zice și eclipsa din 21 august, care ac­celerează raportul nefericit existent deja între Trump și propriul lui popor.
Conjunctura astrologică prin care trec SUA în această perioadă s-a fi dovedit greu de înfruntat, chiar și dacă la cârma Americii s-ar fi aflat o per­soa­nă cu multă experiență politică, cum e Hilary Clinton. Pentru un novice în domeniu, dar mai ales pentru o persoană din a cărei astrogramă lipsește cu desă­vâr­șire elementul pământ, cel care ne ajută să fim realiști și practici, este teribil de greu să reziste unei situații politice interne și externe atât de so­li­citante. Experimentatul as­tro­log american Bill Herbst scria, încă înainte de alegerile prezidențiale din SUA, din toamna anului trecut: "Astro­grama lui Trump indică difi­cultăți majore, încă de la fi­nele lui decembrie (2016), când Saturn ("marele malefic" în astrologia tradi­țională, supranumit și stăpânul kar­mei) trece peste Luna sa plină în Săgetător și ajunge să facă opoziție, în ianuarie, la conjuncția sa Soare-Uranus. Asta în­seamnă că va fi ajuns la mijlocul drumului în ciclul care-i definește scopul în viață și că, în același timp, începe un ciclu care va determina noile sale nevoi emoționale, eveni­men­te care sunt rare și de o importanță covâr­șitoare".
Primul ciclu de viață, în care Trump și-a definit un obiectiv legat de scopul său în viață, s-a desfă­șurat de la 26 la 57 de ani. Pe parcursul acestuia, el a călcat pe urmele tatălui său, urmărind să se îm­bogățească și să devină renumit în înalta societate new-yorkeză din domeniul imobiliar. Pe parcursul celui de-al doilea ciclu de împlinire a misiunii în viață, care a început cu 13 ani în urmă, când avea 57 de ani, i s-au deschis ochii asupra unui noi țel, cel de a deveni o celebritate pe plan global. Acest ciclu este pe cale de-a ajunge la mijloc sau în punc­tul în care culege ce a semănat. Și-a atins apogeul. Acum trebuie să înceapă să trăiască în condițiile pe care și le-a creat și să folosească ceea ce a clădit". Perioada critică, din punctul de vedere al atacului lui Saturn asupra Soarelui și Lunii președintelui american durează până în noiembrie. Dar lucrurile nu se liniștesc pentru el, căci același mare malefic Saturn se va întâlni cu nerealistul Neptun natal, activând un apect tensionat la planeta comunicării, Mercur. În consecință, aceste tranzite îi vor da de furcă și în 2018 - de-a lungul întregului an".

Recurs la istorie - o sincronicitate surprinzătoare

În anumite culturi, scria Claudia von Schierstedt, în cartea "Cum să interpretăm astrologic eclipsele" - înaintea unei eclipse se aduceau sacrificii umane, ca protecție față de efectele presupus negative ale spectacolului celest. Așa se proceda de exemplu, în secolul 7 î.C. în Akkadia, când pentru a proteja dom­nitorii, se înscăuna un substitut regesc, un cu­plu, care guverna timp de 100 de zile, înainte ca eclip­sa să se producă, iar apoi era sacrificat. Oare e o simplă coincidență faptul că eclipsa totală de Soare din Leu, din 21 august, s-a întâmplat în ziua cu numărul o sută al învestiturii lui Donald Trump?

Foto: GULIVER GETTY (3), AGERPRES (1)