STING - "Sunt un muzician călător și, cel mai probabil, voi muri acolo sus, pe scenă"

Dana Ene
Debarcare astrală la Cluj

Este unul dintre cei mai mari muzicieni ai secolului, genial, în egală măsură, ca in­ter­pret și compozitor. În cei peste 40 de ani de activitate a rupt inimile, mai întâi cu melo­diile compuse pentru trupa The Police, și mai apoi cu cele compuse pentru cariera lui de solist: "Ro­xanne", "Englishman in New York", "Shape of My Heart", "Fields of Gold " etc. Aclamat, nu o dată, la București, luna aceasta, clujenii melomani au oca­zia să-l vadă și să-l asculte în premieră, cu pri­lejul promovării celui mai nou disc, intitulat "57th & 9th". Este cel de-al 12-lea album de studio al solistului și a fost lansat în noiembrie 2016.
"57th & 9th" reprezintă o întoarcere la origini pentru muzicianul britanic, fiind primul disc pe care Sting se reîmprietenește cu rock-ul, după 13 ani în care a cochetat cu muzica clasică, cu pop-ul și cu jazz-ul. "Simt că Rock'n'roll-ul face parte din ADN-ul meu. Îmi place să-mi surprind fanii. Dacă am compus și cântat 10 ani muzică esoterică, acum multă lume se așteaptă să compun numai așa ceva. Ei bine, am avut chef de ceva nou, de puțină ener­gie. Există și niște momente folk pe discul acesta, ca și niște bucăți mai liniștite, dar nu este un album cu muzică de lăută!", spunea el.
Gordon Matthew Thomas Sumner (cunoscut sub numele de scenă drept Sting) a străbătut un drum lung, din casa tatălui său, lăptar în orășelul Wallsend, din nordul Angliei, și până în topul 10 al "Celor mai bogați oameni din industria mu­zicală britanică". Un drum pe care și l-a deschis singur, după ce s-a îndrăgostit, la vârsta de 10 ani, de o chitară uitată, într-un colț al casei, de un prieten al familiei. A învățat să cânte la ea și a excelat în așa măsură, încât azi deține nu mai puțin de 16 premii Grammy, 3 Brit Awards, un Glob de Aur, un Emmy și multe alte distincții, printre care și o de­corație acordată de regina Marii Britanii. Are chiar și propria-i stea, pe bulevardul vedetelor de la Holly­wood.
Chiar dacă la 66 de ani, câți a împlinit, Sting nu mai este la fel de "verde" ca odinioară (deși arată ca la 30 de ani, cu ajutorul sportului și al yoga), el nu este pregătit să se retragă. "Mă îndrept cu pași repezi către cea de-a 3000-a reprezentație a mea. Nu am însă de gând să ies la pensie. Sunt un muzician călător și, cel mai probabil, voi muri tot acolo sus, pe scenă", se confesa el într-un inter­viu recent. Dar nu vârsta din buletin este cea care îi pune bețe în roate în ultima vreme lui Sting, ci sănătatea: "Sunt surd! Nu la fel de surd ca Brian Johnson (solistul AC/DC n.r.), însă, pe-aproape... Am nevoie și de ochelari la citit... Dar cea mai pă­cătoasă dintre toate este artrita. Am artrită la ară­tătorul de la mana dreaptă - artrita basistului. Am făcut însă terapie cu plas­mă, printr-un procedeu extrem de dureros și di­fi­cil, dar acum pot măcar să-mi folosesc degetul", măr­turisea muzicianul. Sting are un mental ex­trem de puternic, dobândit printr-un stil de viață cu­rat: un regim macro­biotic bazat pe cereale, legume și fructe de sezon, meditație, aerobic, aler­gare - toate îl ajută să se mențină în for­mă și să înfrunte vârsta.
Iar dacă Sting nu este pregătit să renunțe la sce­nă, nici fanii lui nu prea sunt dispuși să renunțe la plăcerea de-al vedea în concert, plătind adesea su­me exorbitante. "Noi, artiștii, aducem bucurie oamenilor. Nu-i exploa­tăm și nu îi torturăm și de aceea cred că ne iu­besc... Admit că uneori sunt la mijloc sume colo­sale de bani, dar trebuie să îmbrățișezi câteo­dată și extravaganța și dărnicia lor, și să te bucuri de absurditatea asta a vieții", spunea artistul, care a cântat de multe ori în cercuri restrânse, pentru avuții lumii.
Considerat de mulți un excentric, milionarul britanic i-a avertizat deja pe cei 6 copii ai lui (doi din prima căsătorie, cu actrița Frances To­melty și patru din căsătoria cu producătoarea Trudie Styler), că nu vor moșteni mare lucru de pe urma lui. "Toți copiii mei au emigrat în America. Sunt independenți. Am creat valuri în presă, în 2014, când am declarat că nu le las niciun sfanț, dar ei nu au fost sur­prinși, căci știau deja asta. Îi ajut și am grijă de ei și le-am oferit șan­sa să învețe în cele mai bune școli din lume, însă i-am învățat și cu mun­ca. Nu vreau să le ră­pesc șansa și plăcerea de a-și crea propriul lor drum în viață. Părinții mei n-au avut nimic să-mi ofere și uite unde am ajuns. Sunt mândru de ce am reușit să reali­zez de unul singur și vreau să le ofer și lor șan­sa de a se realiza sin­guri, fără ajutor. Nu vreau să-i umilesc oferindu-le totul pe o tavă de ar­gint", spu­­nea artistul, într-un interviu recent. Deși ar cam avea ce să le ofere: recent, averea lui a fost evaluată la 180 milioane de lire sterline. Dar co­piii lui Sting par să fie întrutotul de acord cu el și încearcă să-și creeze propriile cariere. Doi dintre ei: Joe Sumner (41 de ani) și Eliot Sumner (27 de ani) i-au călcat pe urme și sunt muzicieni, Fuschia (35 de ani) și Mickey (33 de ani) sunt actrițe și fotomodele, ca și frații lor mai mici, Jake (32 de ani) și Giacomo (22 de ani).

- Concertul lui Sting de la Cluj Napoca se va des­fășura pe 17 octombrie, la Sala Polivalentă. Numă­rul de locuri rămase este limitat. Mai puteți găsi bilete doar la două categorii: 268 și 467 lei, în re­țeaua Eventim -