De la o vreme, ieșim prea adesea înfrânți din meciurile pe care le purtăm cu viața. Nu e vorba de bătăliile mari, sociale, pe care nu le putem duce singuri, ci de bătăliile cotidiene pe care, cu un moral ridicat și cu o mentalitate optimistă, le-am putea câștiga. Dramatizăm în exces: un loc de muncă pe care îl pierdem sau pe care nu putem să îl dobândim, adaptarea greoaie la standardele mult mai ridicate ale meseriei pe care altădată o făceam fluierând, suferințe familiale provocate de trădări sau de lipsa de dialog, probleme legate de vârstă și de singurătate - toate astea devin, adesea, motive de panică, bariere de netrecut. Și, mult mai rău, motive de pierdere a încrederii în sine. În principiu, fiecare din noi știe exact cine este și ce poate; cu toate astea, schimbările bruște de macaz ale vieții ne pot arunca dincolo de calea ferată, la marginea drumului.
Să vedem câteva împrejurări:
Sociale
- ne considerăm stăpâni pe meseriile noastre, dar după angajarea la o firmă sau o întreprindere particulară, suntem mereu criticați
- la locul de muncă suntem folosiți sub capacitățile noastre
- ne paște șomajul la o vârstă puternică și activă
- suntem remunerați sub posibilitățile noastre, dar ne e frică să cerem cât merităm
- suntem avansați în serviciu, dar ne temem că nu vom face față așteptărilor
Familiale
- partenerul ne mărturisește că s-a îndrăgostit de altcineva
- primele semne de bătrânețe observate în oglindă ne îngrozesc
- copiii pleacă de acasă către viața lor, dându-ne sentimentul că nu mai suntem folositori
- oferta noastră afectivă nu e înțeleasă, nu e primită sau e respinsă brutal
- dialogul cu partenerul se întrerupe și n-avem curaj să vorbim despre frustrarea pe care o simțim
- tânjim după mai multă afecțiune și n-avem curaj să mărturisim.
Luate la întâmplare, exemplele acestea pot fi multiplicate la infinit. Numitorul lor comun e că stârnesc neliniște, nemulțumire și neîncredere în faptul că le-am putea rezolva. Neîncredere în sine. Cu toate astea, ele nu reprezintă un motiv care să ne pună valoarea la îndoială, capacitățile noastre profesionale, inteligența, utilitatea în familie, calitățile personale, seducția. Măsura noastră nu depinde de o singură împrejurare, de o singură apreciere, de un singur om. Mai la stânga sau mai la dreapta suferințelor noastre, altcineva este gata să ne ofere prețul pe care îl merităm. Recunoașterea adevăratei noastre valori. Nu vă lăsați țintuiți de împrejurările negative ale vieții, ele vă vor trage la fund. Căutați cât mai repede să aflați soluții pentru un nou echilibru menit să vă scoată din criză, să vă așeze iarăși pe un pământ stabil.
Soluții
Etalați-vă calitățile
Nu dramatizați starea de panică în care vă aflați. Dimpotrivă. Considerați că vă aflați în fața unui teritoriu necunoscut, pe care trebuie să îl cuceriți. Ca să vă acomodați la noul context așa de neașteptat, renunțați mai întâi la mentalitatea de om învins. Prospectați-vă cu luciditate calitățile morale, profesionale sau fizice (după caz) și gândiți-vă cum le-ați putea folosi. Așteptarea neliniștește. Fiți mai degrabă ofertanți cu calitățile dvs., ieșiți cu ele pe piață, arătați ce puteți. Gândiți-vă ce anume v-ar putea ajuta în mod concret: o perfecționare profesională, o discuție de clarificare a problemelor, mai multă atenție față de propriul comportament, o încercare de dialog. Și, mai presus de toate, căutați noi contacte. Soluțiile nu apar stând acasă și jelind cu capul pe masă, ci prin căutarea perseverentă de noi relații.
Lista cu succese
În situații critice, nu faceți ca broasca pe care vrea s-o înghită un șarpe, paralizată de teama că n-are nicio șansă de a scăpa. Dezgropați-vă calitățile și puterea, e clar că vă puteți apăra! Pentru asta e important să vă reamintiți calitățile dvs. Scrieți pe o hârtie ceea ce știți să faceți bine, indiferent că sunt lucruri mărunte sau mari: de la croșetat și reparatul mașinii, la creșterea copiilor și îngrijitul grădinii și, mai ales, la succesele obținute pe plan profesional. Apoi scrieți cum sunteți: sinceri sau loiali, oameni de cuvânt și încredere, simpatici și cu umor, talentați la pictură sau la cântat. În sfârșit, la final, notați lucrurile pe care deja le-ați izbândit în viață: absolvirea unei școli, a unui colegiu, a unei facultăți, dar și realizarea unei familii unite sau învingerea unei boli. Fiți siguri că va fi o listă bogată. Recitiți-o cât se poate de des. Vă va ajuta să vă regăsiți sentimentul de încredere în sine.
Apelați la un critic
Îndoielile duc adesea la o apreciere de sine greșită. Ne simțim mai neputincioși și mai neatractivi decât suntem cu adevărat, pierduți în spațiu, respinși, inutili, refuzați. În cazul acesta e necesară o privire obiectivă a altcuiva, cineva care să restabilească adevărul. Rugați o persoană cu care aveți o relație clară, nesubiectivă - o prietenă, dacă e vorba de probleme familiale, sau un specialist, dacă în cauză e profesia - să facă o apreciere realistă a situației în care vă aflați. Vă va fi de imens ajutor.
Acceptați riscurile
Îndoiala de sine este adesea o variantă a fricii. Vă e teamă ca nu cumva să dezamăgiți, în cazul când vi se trasează o sarcină, sau - pe plan intim - să nu fiți respinși. Din cauza asta, rămâneți pasivi și sperați să vă redobândiți odată curajul, puterea de a vă descurca triumfal. Atenție! Visurile luate drept realitate sunt un mare pericol. Procedați fix pe dos. Acționați! În ciuda spaimelor dvs., depășiți-vă îndoielile. Nu vă împinge nimeni să vă transformați într-un kamikaze, lupta trebuie pregătită înainte, dar luptați, chiar dacă vă tremură de frică genunchii și vă temeți că vă veți alege cu un vot de blam. Odată campania declanșată, veți constata cu surpriză că temerile dvs. au fost neîntemeiate. Și chiar dacă nu va fi pân' la urmă un happyend, veți fi mândri că ați avut curajul să riscați și să clarificați o problemă. Puterile nu se pot măsura fără risc.
Încurajați-vă singuri
Dacă n-aveți pe nimeni care să vă ajute, faceți-o singuri. Spuneți-vă cuvintele pe care vă place să le auziți de la alții, pozitive, bineînțeles! Le veți găsi ușor, punându-vă următoarele întrebări: "Ce sfat i-aș da cuiva care s-ar afla în situația mea?". Răspuns (posibil): "Ai reușit atâtea lucruri până acum. N-o să te împiedici de-un pai! Vei trece și peste asta. Totul e să nu dezarmezi și să acționezi!". În cazuri intime: "Nu îndura umilința. Cere explicații și pune condiții ferme. Dacă nu există soluții, renunță". Umilințele nu se uită. Feriți-vă de vânătăile sufletești. Nu se vindecă niciodată.
Întăriți-vă nervii
Nu uitați legea fundamentală a vieții: că trupul și sufletul se determină reciproc. Dacă dormiți prea puțin, asta vă va influența starea de spirit și sănătatea. Deveniți nervoși și pierdeți energie. Sau vă simțiți terminați, deprimați. Dimpotrivă, odihniți, lumea e înconjurată de o lumină pozitivă. Nu permiteți ca îndoielile să vă atingă și trupul. Practicați metode de relaxare autogenă, respirații complete, meditație, autosugestie. Succesul apare mai repede dacă puneți și un CD cu muzică blândă, suavă, liniștitoare.
Opriți placa dacă merge în gol
Persoanele care vă înconjoară v-au asigurat că îndoielile dvs. nu au temei. În adâncul inimii, credeți la fel. Cu toate astea, mintea dvs. se învârte pe loc, ca o placă stricată, reluând, cu obsesie, același gând: "Și dacă nu reușesc?". Opriți această voce negativă interioară cu o parolă. Spuneți "Stop", de îndată ce vrea să vă neliniștească. Rostiți cât de tare puteți: "Stop!". Mutați-vă atenția în altă parte, concentrați-vă pe o îndeletnicire concretă.
Dacă sunteți femei, învățați de la bărbați
Neîncrederea, îndoiala de sine sunt mai degrabă boli femeiești. Majoritatea bărbaților n-au probleme de acest fel: bineînțeles că ei sunt cei mai tari din parcare, cei mai frumoși și cei mai deștepți. Sunt dați deoparte? Eroare istorică, care se va plăti! I-au părăsit iubita, nevasta? O să regrete ele amarnic! Orice greșeală se explică prin împrejurări neprielnice. Firește, nu vă sfătuim să falsificați realitatea, nici să înfrumusețați starea reală a lucrurilor, dar un strop de superficialitate masculină sigur e de folos.
Spovediți-vă, dar cu măsură
E bine să vorbiți despre îndoielile dvs. cu oameni pe care-i cunoașteți și în care aveți deplină încredere. Dar cu nimeni altcineva. Există tendința să fim judecați după modul în care ne prezentăm. Să fim taxați pe nedrept ca incapabili. În plus, nesiguranța dvs. se adâncește pe măsură ce tot vorbiți despre ea. Subconștientul dvs. ascultă. Programați-l mai bine într-un mod optimist.
Trei plante pentru vindecat îndoielile
Când ni se îneacă corăbiile și credem că viața noastră s-a dus la fund, când frica de necunoscut ne transformă în neica nimeni, când ne-apucă groaza că trebuie să ne trezim dimineața, și viața noastră nu mai seamănă cu ce-a fost, când ne cedează nervii și gândurile strigă ca huhurezii, natura ne oferă calea de a ieși din starea de indispoziție. Iată trei plante, cunoscute de medicina populară din timpuri străvechi, care acționează rapid și pe lungă durată, liniștindu-ne temerile și îndoielile.
Sunătoarea
Este considerată remediul clasic printre plantele antidepresive, un "medicament" bun la toate, care influențează nivelul hormonal, redându-ne buna dispoziție și alungând gândurile negre produse de cauze de tot felul. Testele medicale arată că efectul sunătoarei este egal cu cel al antidepresivelor de sinteză. Respectați modul de folosire: o linguriță de plantă la o cană de apă, infuzie administrată de trei ori pe zi.
Ginsengul
Cei care se simt obosiți și nu mai suportă stresul cotidian, excedați de problemele nerezolvate, își pot ameliora starea făcând o cură cu ginseng vreme de 6-8 săptămâni. Efectul acestei plante medicinale originare din Asia este dat de vitaminele B1, B2 și estrogenul pe care îl conține: hormonul natural al stării de calm.
Valeriana
Substanțele active extrase din rădăcina plantei liniștesc nervii și relaxează. Efectul ei calmant și somnifer vine de la uleiurile eterice pe care le conține. Se găsește sub formă de tinctură, ceai, adaos de baie, drajeuri și capsule. Respectați principiile de administrare.