Recapitulare de toamnă - Afecțiunile respiratorii

Rodica Demian
RĂCELI ȘI INFECȚII GRIPALE

Răcelile, infecțiile gripale, dar și gripa "ade­vă­rată" (așa-numita "influenza") sunt de­clanșate de viruși. Ocazional, pot să intre în joc și bacteriile, atunci când răceala nu este vindecată definitiv. Epuizat de lupta inițială cu virușii, siste­mul de apărare slăbește, și bacteriile pot infecta orga­nele deja "lovite", a doua oară. În felul acesta, se poate ajunge la complicații severe de sănătate, ca de pildă, infecțiile "supra-bacteriene". În pagi­nile care urmează, vă prezentăm câteva rețete cu plan­te care întăresc sistemul imunitar. După cum știți, prevenția este mult mai ușoară decât vindecarea.
IMPORTANT! O gripă "adevărată" este în­soțită de febră, de dureri musculare și de picioa­re. Ea trebuie tratată de medic!

Plante ajutătoare

Echinacea roșie (Echinacea purpurea)
Echinachea este originară din America, unde e folosită de sute de ani de triburile de in­dieni. Cercetări de ultimă oră au reconfirmat adevărul că planta întărește sistemul imunitar și combate virușii și bacteriile. Pentru tratament se folosește tinctura de echinacea, care se găsește în farmacii, dar poate fi preparată și acasă, după rețeta următoare:
O sticlă de un litru, cu gura largă, se umple până sus, cu o plantă întreagă de echinacea, tăiată mărunt - flori, frunze și rădăcini. Se toarnă deasupra rachiu de țară (făcut din fructe), care să acopere planta, de două degete. După 6 săptămâni de macerare la tem­peratura camerei, lichidul se strecoară și se toarnă în sticluțe de culoare închisă, pe care se lipesc eti­chete cu numele preparatului.
Mod de administrare: tinctura de echinacea se poate lua și ca pre­ventiv, în perioadele de răceală și gripă, dar și după ce boala s-a instalat. Se iau de trei ori pe zi câte 25 de picături.
Notă: În caz de răceală, consumul de lichide este foarte important. Băuturile reci se exclud. Ideal este un amestec de suc de lămâie cu apă, în care se adau­gă suc de cătină și se îndulcește cu miere de tei.

Usturoi
Datorită compoziției sale, este un campion al sănătății. Oprește dezvoltarea virușilor și a bacte­riilor și acționează antiinfecțios.
Mod de administrare: doi-trei căței de usturoi, tăiați și puși pe o bucățică de pâine neagră, sunt o precauție suficientă pentru a rămâne sănătoși. Dacă produc dureri de stomac, se recomandă adăugarea într-o ciorbă sau supă a unei căpățâni întregi de us­turoi, care se pune la sfârșit și se lasă cât să se în­moaie. Astfel se poate mân­ca mai ușor.
Ceai de usturoi și ghimbir
Iată două plante care se combină de minune și dau un efect sporit. O ju­mă­tate de cățel de usturoi tăiat cât mai mic și 4 cm de ghimbir ras se opăresc cu un litru de apă clo­cotită și se lasă la infuzat, în vas acoperit, 10 mi­nute. Se strecoară și se pune în termos, ca să ră­mâ­nă fierbinte. Ceaiul se bea de-a lungul zilei, even­tual îndulcit cu puțină miere.

Nalbă și lumânărică
Ceaiul de nalbă po­tolește durerile de gât, tusea și alte ma­nifestări ale răcelii. La rândul lui, ceaiul de lumânărică rezolvă ne­plăcerile lega­te de răceală. Folosite îm­­pre­ună, eficiența le spo­rește.
Rețeta
Se prepară un ames­tec din cele două plante uscate, din care se iau 2 linguri care se opăresc cu un litru de apă. Se lasă 10 minute la infu­zat, se strecoară și se toarnă în termos. Se bea ceaiul de-a lungul zilei, cât se poate de cald.
Dacă pentru ceai se folosesc doar florile plan­telor, ele trebuie infuzate doar cu apă foarte fier­binte (dată într-un clocot), altfel, substanțele care le dau putere se distrug.

Spirulină sub formă de alge
Algele sunt foarte eficiente în combaterea răce­lilor. Imediat ce apar primele simptome de boală - dureri de cap, oboseală, tuse - trebuie luate filete de spirulină (se găsesc în supermarket și în farma­ciile naturiste), câte 20 de bucăți pe zi. Dacă o răceală apare de mai multe ori într-un an, e semn că sistemul imunitar este obosit. În acest caz, se re­comandă administrarea permanentă de pilule de spirulină. Se ia câte o pastilă, de trei ori pe zi.


LARINGITĂ

Laringita este o inflamație a corzilor vocale, provocată de o suprasolicitare a vocii (cântat tare, strigat) sau de o răceală. Persoanele afectate sunt răgușite și își pot pierde vocea. După câteva zile de "menajare", cu un fular de lână în jurul gâtului, problemele dispar, în cele mai multe cazuri. Dar când laringita devine cronică, trebuie consultat medicul de familie, pentru că ar putea fi vorba de o afecțiune gravă.
Farmaciile oferă tablete cu extracte de plante, împotriva laringitei, dar merită încercate reme­di­ile naturale, adică plantele medicinale în stare pură, al căror efect este, adeseori, mai sigur și mai rapid.

Plante ajutătoare

Ceai din amestec de plante
Ingrediente: 30 g frunze uscate de voronic, 10 g flori uscate de captalan, 30 g flori uscate de podbal, 30 g frunze uscate de cimbru.
Se amestecă plantele și se iau 2 linguri cu vârf, care se opăresc cu 1 l de apă clocotită. Se lasă să se infuzeze 5-10 minute, se strecoară, se toarnă ceaiul într-un termos și se bea puțin câte puțin, pe tot parcursul zilei. Are un gust amărui și poate fi în­dulcit cu miere.

Voronic (Unguraș)
Cunoscătorii în materie de plante medicinale, precum Kneipp, îl reco­mandau pentru combaterea amigda­li­tei și a tusei.
Ceai de voronic
Se opăresc 2 linguri cu vârf de plan­tă uscată cu 1/2 l de apă clocotită, se lasă să se infuzeze 10 minute și se strecoară. Se împarte ceaiul în 2 porții și se bea înghițitură cu înghițitură.
Ceai de voronic și lumânărică
Pentru acest ceai se amestecă - în părți egale - frunze uscate de voronic, flori uscate de lumânărică și rădăcină de iarbă-mare. Ultimele se țin peste noap­te în apă rece, iar a doua zi se fierb încet vreme de 5 minute (după ce au dat în clocot). Se adaugă voronicul și lumânărica, se ia ceaiul de pe foc și se lasă să se pătrundă, acoperit, încă 50 de minute. Se strecoară și se bea înghițitură cu înghițitură.

Cardamom
Deoarece laringita este însoțită de o secreție a­bun­dentă de mucoasă în gât, cardamomul, cu efec­tul său expectorant, este recomandat cu căldură. A­ceastă substanță expectorantă o conțin și rozma­ri­nul, levănțica, eucaliptul, menta, ghimbirul și pelinul.
Ceai de cardamom
Ingrediente: 2-3 capsule de cardamom, ace uscate de rozmarin, mentă uscată, eucalipt uscat, 1 bucată de ghimbir proaspăt (3-4 cm).
Se amestecă capsulele de cardamom zdrobite ușor cu câte 1 linguriță cu vârf din fiecare plantă uscată și cu ghimbirul tăiat mărunt, se opăresc cu 1 l de apă clocotită și se lasă să se pătrundă - acoperite - circa 10 minute. Se strecoară ceaiul într-un termos și se bea pe tot parcursul zilei.


TUSE ȘI TUSE CONVULSIVĂ

Tusea simplă, dar și cea convulsivă, se tratează încă din timpuri străvechi cu plante medicinale. Dar dacă după câteva zile nu se con­stată nicio ameliorare, trebuie consultat medicul de familie. De cele mai multe ori, însă, nu este nevoie, pentru că plantele dispun de puteri vindecătoare uriașe.

Băutură cu polen și miere
Într-un pahar mare (de două ori mai mare decât unul obișnuit) se toarnă apă caldă, cam de trei degete. Se adaugă 3 lingurițe cu vârf de polen și 3 lingurițe de miere de sal­câm și se a­mestecă până ce se topesc. Se încorporează apoi zea­ma a două lămâi și a două grep­fruit-uri (netratate!) și 15-20 de picături de propolis. Res­tul paharului se umple cu Kombucha sau cu borș. Se amestecă bine toate ingre­dientele și se bea conținutul, înghițitură cu înghițitură, pe par­cursul a două ore. Băutura se ames­tecă de fiecare dată înainte de a o bea.
Important! Băutura cu polen și miere se poate bea doar de două ori în perioada răcelii, altfel canti­tatea de acid devine prea mare pentru sto­mac.

Ceai de ceapă anti-tusiv
Ingrediente: 1 ceapă mare, zahăr candel, cim­bru uscat, frunze uscate de păt­lagină, flori uscate de pod­bal.
Se taie ceapa cubulețe, se pune pe foc, cu 1 1/4 litri de apă rece și o mână de zahăr candel, se dă în clocot, după care se stinge focul și se mai lasă lichidul câteva minute să bolborosească. Se adau­gă 1 linguriță de cimbru, 1 lin­guriță de frunze de pătlagină și 1 lin­guriță de flori de podbal. Se aco­peră vasul și se lasă ceaiul să se pă­trundă încă 10 minute. Se stre­coară într-un termos și se bea în­ghițitură de înghițitură pe par­cur­sul zilei.

Ceai din amestec de plante
Tusea convulsivă devine productivă folo­sind următoarele plante: voronic, silur, frunze de mur, viorele, scoarță de stejar, șopârliță, lumânărică (flori), traista-ciobanului, plă­mânărică, nalbă, turiță-mare, măghiran, ciu­boțica-cucului, dentiță, salvie, părăluțe.
Scoarța de stejar se pune în apă rece și se fierbe, iar celelalte plante uscate se opăresc cu apă clo­cotită, apoi se strecoară. La final, lichi­dele se com­bină. Pentru un ceai, se fo­losesc, de fiecare dată, doar 2-3 plante, apoi se schim­bă mereu, pentru a vedea care dintre cea­iuri este cel mai eficient.

Ghimbir
Calmează dure­rile și scade febra, dar poate fi folosit și pen­tru comba­terea tusei. La pre­pararea ceaiului se adaugă câ­teva felii mici de ră­dăcină de ghimbir.

Zeamă de ridiche cu miere
Este un remediu folosit de bu­nicile noastre. Se sco­bește mie­zul unei ridichi negre, se așează ridichea golită pe gura unui pahar de apă (gol) și se umple cu miere de sal­câm. Du­pă cir­ca 5 ore, se întoar­ce ridichea in­vers și se lasă pe gura pa­harului, pâ­­nă ce curg zeama și mie­rea din ea. Cel mai bun suc îm­po­triva tusei e gata! Se ia din el câte-o linguriță plină, de trei ori pe zi, după me­sele principale.

Tinctură anti-tuse
Se curăță 1/4 kg de căței de usturoi, se taie felii subțiri și se toarnă deasupra 1 litru de rachiu (de secară), de 38 de grade. Se lasă borcanul să stea o zi la cald, după care se iau câte 5-10 picături de tinctură, de 3 ori pe zi. Usturoiul poate rămâne în borcan.

Alte remedii
* Ceai din crenguțe de molid - împotriva tusei simple și a celei convulsive.
* Ceai de cimbrișor și angelică - curăță și dez­in­fectează gâtul și este bun pentru gargară.


PNEUMONIE

Este o boală ce n-ar trebui subapreciată. Per­soa­nele care prezintă simptome precum dureri de piept, tuse, dispnee (respirație scurtă), fe­bră sau frisoane ar trebui să apeleze imediat la un medic. Și în niciun caz să-și pună singure un diag­nostic. Pneumonia are două cauze: o gripă dusă pe picioare, care atrage după sine o aprindere de plă­mâni, mai ales la persoanele mai în vârstă, sau o infecție luată - de obicei, în spital - din cauza sis­temului imunitar slăbit, astfel că organismul nu se poate "lupta" cu pneumonia.
Medicul va prescrie medicamente, care vor tre­bui luate cu conștiinciozitate. Suplimentar, plantele medicinale și o alimentație sănătoasă pot întări organismul bolnav. Și, neapărat, un repaus la pat, respectat cu strictețe.

Plante ajutătoare

Păpădie
Cercetările au demonstrat că păpădia poate fi de mare ajutor în cazul pneumoniilor și al infecțiilor căilor res­piratorii superioare. Frun­zele și rădăcinile fierte se pot mânca, cu puțin unt, în locul altor legume.
Ceai de păpădie
Se pun pe foc, în apă rece, două linguri de frunze și rădăcini de păpădie. După ce dau în clocot, se lasă să fiarbă încet, 10 minute. Se ia apoi vasul de pe foc și se mai lasă ceaiul 10 minute la infuzat (acoperit). După ce se strecoară, se toarnă într-un termos și se bea puțin câte puțin, pe tot parcursul zilei.

Coada-calului
Este considerată ca fiind cel mai bun "medicament" pentru plămâni. Iar ceaiul de coada-calului face, pare-se, adevărate minuni.
Ceai de coada-calului
Se fierbe 1 linguriță cu vârf de plantă, în jumătate de litru de apă, vreme de 10 mi­nute. Se strecoară și se bea ceaiul înghițitură cu în­ghi­țitură. Nu există limită. Are un puternic efect expectorant și diu­retic.

Lumânărică
Planta conține numeroase sub­stanțe care ac­ționează împotriva tusei și a răgușelii. Ceaiul pre­parat din flori de lumânărică este expectorant, calmant și scade febra.
Ceai de flori de lumânărică
Se opăresc 4 linguri cu vârf de flori uscate cu 1 l de apă clo­cotită. Se aco­peră vasul și se lasă ceaiul la infuzat 5 minute. Se strecoară într-un termos și se bea puțin câte puțin, pe tot par­cursul zilei.

Astragalus
În medicina chinezească, astraga­lusul este una din cele mai importante plante medi­cinale. Din cercetările re­cente reiese că planta are efecte po-zitive asupra sistemului imuni­tar. La fel ca echinaceea.
Se cumpără ambele tincturi de la farmacie și se admi­nistrează alternativ - în total 3 lingurițe pe zi (dimineața, la prânz și seara), diluate cu puțină apă.

Usturoi și ceapă
Usturoiul și ceapa conțin substanțe ce se re­comandă pentru tratamentul unei infecții a căilor respiratorii. Acțiunea lor este mai puternică decât cea a antibioticelor și, în plus, nu apar efecte secundare. Rezultatul este mai puternic dacă sunt consumate crude - de ex. câțiva căței de usturoi tăiați mărunt și presărați peste o felie de pâine cu unt. La fel și ceapa. Și pentru ca mirosul neplăcut al aerului respirat să dispară, se mestecă câteva fire de pătrunjel verde. Și supa de ceapă poate contribui la vindecare.