RODICA CULCER despre... Războiul total cu anticorupția

Redactia
- Guvernul PSD-ALDE a declanșat un război total împotriva DNA, după ce doi miniștri PSD au intrat în vizorul procurorilor în dosarul Belina. DNA nu cedează și îl reclamă pe ministrul Justiției la CSM. Cum se va putea stinge acest conflict?

- Nu numai împotriva DNA s-a dezlănțuit coaliția PSD-ALDE, ci împotriva statului de drept și a anti­co­rupției în ansamblu. Liviu Dragnea și locotenenții săi nici nu mai consideră că trebuie să studieze do­sarul în care sunt implicate Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, hotărâți să le susțină și să respingă solicitarea DNA, în cazul doamnei Plumb. Iar ministrul Justiției își compromite reputația profesională, încălcând de­on­tologia și invocând argu­mente false, doar pentru a justifica lipsa de prin­cipii a PSD. Pentru că: 1) nu este etic ca un ministru să se ames­tece într-o anchetă penală, cum a făcut marți Tu­dorel Toader, sugerând că dosarul Belina nu ar fi de com­petența DNA, ci doar a judecătorilor de conten­cios administrativ și 2) procurorii DNA nu verifică le­galitatea hotărârii de gu­vern prin care lacul Belina a trecut de la Apele Române la CJ Teleorman, cum fals sugera ministrul, ci doar dacă HG în cauză nu a fost cumva susținută cu argumente false. PSD duce însă mai demult un război total împotriva anticorupției, urmărind decapi­tarea celor două instituții care refuză să i se supună: Parchetul General și DNA. Inspecția Judiciară, ins­tituție deja compromisă prin dezvăluirile unor ins­pectori care rezistă presiunilor conducerii sale, o hărțuiește repetat pe Laura Codruța Kovesi, de­marând chiar săptămâna aceasta o nouă cercetare dis­ciplinară, la scurt timp după finalizarea unui con­trol de fond, și puțin a lipsit ieri, ca CCR să nu constate un conflict între Parlament și Parchetul General, des­chizând larg poarta pentru o posibilă revocare a procu­rorului general Augustin Lazăr. Ca orice război cu miză majoră, nici acesta nu se poate încheia decât prin capitularea uneia din părți: fie câștigă penalii din politică, și justiția este îngenuncheată, fie statul de drept este salvat in extremis și penalii ajung în pușcă­rie. Penalii au însă toate atuurile, căci controlează guvernul și Parlamentul, iar președintele Iohannis s-a decis târziu să intre în acțiune și să cheme la luptă so­cietatea civilă. Mai poate, oare, heirupismul de ultimă oră să salveze democrația? Vom afla curând, pe pro­pria piele.

- Liderii UE, de la Bruxelles și din marile ca­pitale europene, cer tot mai insistent intensi­ficarea integrării europene, pentru a face față situației create de Brexit. Poate România să facă față unei integrări accelerate?

- Într-adevăr, la scurt timp după ce președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a făcut apel la reformarea UE, alegerile din Germania au trimis în Bundestag mai mulți pro-europeni decât eurosceptici, indiferent de dificultățile pe care le va întâmpina can­celarul Angela Merkel în negocierea unei noi coaliții de guvernare, iar președintele Franței, Emmanuel Macron, a lansat propriul program de adâncire a integrării europene, atenționând că ea nu trebuie să fie blocată de statele incapabile să țină pasul cu ritmul cerut. Din păcate, tocmai acum, la București, se află în funcție un guvern profund anti-occidental, care se luptă cu legile economiei, cu aceeași ferocitate cu care atacă statul de drept. Artificiile financiare ale minis­trului de Finanțe maschează inabil o creștere nesănă­toasă, bazată pe consum de produse din import, nu pe dez­voltarea unor lanțuri de producție interne; chel­tuielile cu pensiile și cu salariile bugetarilor au crescut cu 21%, necesitând devalizarea companiilor de stat și sacrificarea investițiilor publice, a asistenței medicale și a educației; recenta inițiativă denumită "split-TVA" a mobilizat aproape tot mediul de afaceri, într-o ac­țiune de protest disperată, iar trecerea CAS și CASS de la angajator la angajat riscă să ducă la o diminuare a venitului net al angajaților. Nici absorbția fondurilor europene nu se desfășoară la parametrii anunțați, de­monstrând, pentru cei care nu au priceput încă, in­com­petența economică și managerială a actualei echi­pe guvernamentale, în concepția căreia economia țării este doar o pradă pentru cei aflați la putere. Nu ne îndreptăm deci spre nucleul UE, ci spre periferia UE și a NATO, mai aproape de Rusia. Adică, exact acolo unde Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu vor demult să ne ducă, iar nu unde crede Klaus Iohannis că poate ajunge fără luptă. Prețul marginalizării va fi plătit însă nu numai de noi, ci mai ales de copiii noștri.