"Trei, Doamne, și toți trei!", adică: Damian Drăghici, Sorin Romanescu și Maria Casandra Hauși, trei cântăreți care n-au de gând să piardă bătălia cu muzica, ci, dimpotrivă, să o transforme în victorie. Așa se face că și-au împletit puterile într-un NOD. O formație nouă, susținută artistic la cel mai înalt nivel. Interpreți de genuri muzicale diferite, cei trei au în comun dragostea pentru folclorul tradițional autentic, pe care îl combină cu jazzul și muzica electronică, într-un miraj care seduce ascultătorii.
Dar iată cine sunt cei trei "magnifici", ce vor debarca pe 15 octombrie pe scena bucureșteană, de la Hard Rock Café.
Damian Drăghici (pian, nai, voce, fluier, caval, tilincă, percuție) este un virtuoz al muzicii de jazz și are în spate o carieră internațională de peste 30 de ani. A cucerit Occidentul și Orientul deopotrivă cu măiestria lui, în palmares figurând un premiu Grammy și 24 de albume.
Sorin Romanescu (chitară, oud - instrument tradițional cu coarde, asemănător alăutei, de origine orientală) este unul dintre cei mai importanți chitariști de jazz din România, dar cochetează și cu muzica experimentală. A fost basist al trupei Sarmalele Reci, a colaborat cu coregrafi de dans contemporan, a susținut concerte în cadrul unor festivaluri naționale și internaționale și, de mai mulți ani, este colaborator permanent al lui Alexandru Andrieș. Anul acesta, Sorin a câștigat una dintre statuetele Gopo, premiu ce i-a fost atribuit pentru muzica filmului "Câini", la categoria "Cea mai bună muzică originală". Este colaborator sau coautor la realizarea a peste 20 de discuri.
Maria Casandra Hauși (voce) este o reprezentantă de-a dreptul fenomenală a doinei românești, din păcate, mult prea puțin cunoscută. Născută în Baia Mare, a deprins de la bătrânii maramureșeni meșteșugul fără vârstă al "horilor în grumaz" (horea lungă). S-a școlit la Cluj, la clasa de canto a lui Alexandru Fărcaș și Gheorghe Roșu, și este laureată a Marelui Premiu și a trofeului "Maria Tănase" (2009). A luat parte la sărbătoarea intrării creației populare românești, doina, în Patrimoniul Imaterial Unesco, prin lansarea, în 2012, a albumului de muzică tradițională intitulat generic "DOINA - HOREA LUNGĂ - Cântec arhaic românesc din Maramureș".
(Concertul celor trei artiști va începe la ora 21. Biletele pot fi găsite în rețeaua iabilet.ro. Au prețuri cuprinse între: 60 de lei, acces general, cu loc la masă, și 90 de lei, VIP, cu loc la masă în fața scenei - număr limitat la 80 de bilete.)
French Mania
Un alt trio bucureștean urcă pe scenele muzicale ale toamnei, sperând să oprească clipa în loc: Keo, Alexandra Ungureanu și Gabriel Cotabiță. În urmă cu doi ani, Keo (pe numele său real Cosmin Mustață) lansa în colaborare cu Institutul Francez din România și cu Christophe Gigaudaut (directorul Institutului), proiectul "Frenchmania". Pe scurt: era vorba de o serie de evenimente muzicale ce reuneau artiști renumiți ai scenei românești, care să interpreteze live, alături de Keo și trupa sa, șlagăre din repertoriul francofon. Până acum, Keo a cântat în cadrul acestui proiect alături de Paula Seling, Lora, Bodo, Cornel Ilie, Adrian Despot, cu Alexandra Ungureanu și cu Gabriel Cotabiță. Iar succesul a fost răsunător.
Pe ultimii doi Keo i-a invitat în toamna aceasta alături de el, în "Beraria H" din Capitală, pe 21 octombrie.
Mai puțin cunoscut decât oaspeții săi, Keo a debutat pe piața muzicală românească în 2005, cu melodia: "Azi vii, mâine pleci". Cântecul a avut un succes nebun și a ajuns foarte repede în topuri. Apoi a urmat albumul de debut, "Fără Aripi", lansat tot în 2005, care a câștigat discul de aur și a fost declarat de critici drept cel mai bun disc românesc al anului. Au urmat și câteva discuri de platină, care l-au consacrat pe Keo ca vedetă a muzicii românești.
(Bilete pentru concertul French Mania pot fi găsite în rețeaua "iabilet.ro" și au prețuri cuprinse între 20 și 45 lei. Detalii suplimentare despre spectacol și rezervări de mese puteți găsi pe site-ul localului: berariah.ro.)