Muzici de alungat ceața - NOD în trei

Dana Ene
- În Bucureștiul multilateral dezvoltat muzical, luna octombrie debutează pe malul încă verde al lacului Herăstrău, cu două concerte electrizante, garantate de interpreți de linia întâi -

"Trei, Doamne, și toți trei!", adică: Damian Drăghici, Sorin Romanescu și Maria Casandra Hauși, trei cântăreți care n-au de gând să piardă bătălia cu muzica, ci, dimpotrivă, să o transforme în victorie. Așa se face că și-au împletit puterile într-un NOD. O formație nouă, susținută artistic la cel mai înalt nivel. Inter­preți de genuri muzi­cale diferite, cei trei au în comun dra­gostea pentru folclorul tradițional autentic, pe care îl combină cu jazzul și muzica electronică, într-un miraj care seduce ascul­tătorii.
Dar iată cine sunt cei trei "mag­nifici", ce vor de­barca pe 15 oc­tom­brie pe scena bu­cu­reșteană, de la Hard Rock Café.
Damian Dră­ghici (pian, nai, vo­ce, fluier, caval, ti­lincă, percuție) este un virtuoz al mu­­zicii de jazz și are în spate o carieră inter­na­țională de pes­te 30 de ani. A cucerit Occi­dentul și Orien­tul deopotrivă cu măiestria lui, în pal­mares figu­rând un pre­miu Grammy și 24 de albume.
Sorin Ro­ma­nescu (chi­tară, oud - in­strument tradi­țional cu coar­de, asemănător alăutei, de ori­gine orien­tală) este unul dintre cei mai im­por­tanți chi­tariști de jazz din Ro­mâ­nia, dar co­che­tează și cu muzica ex­peri­mentală. A fost basist al trupei Sar­ma­lele Reci, a colaborat cu core­grafi de dans con­tem­poran, a sus­ținut concerte în cadrul unor festivaluri naționale și internaționale și, de mai mulți ani, este cola­borator permanent al lui Ale­xandru Andrieș. Anul acesta, Sorin a câș­tigat una dintre statuetele Gopo, premiu ce i-a fost atribuit pentru muzica filmului "Câini", la cate­goria "Cea mai bună muzică originală". Este cola­bo­rator sau coau­tor la rea­li­za­rea a peste 20 de discuri.
Maria Ca­san­dra Hauși (voce) este o reprezen­tantă de-a dreptul fe­nomenală a doi­nei româ­nești, din păca­te, mult prea pu­țin cunoscu­tă. Născută în Baia Mare, a de­prins de la bă­trânii ma­ra­mu­reșeni meș­teșu­gul fără vârstă al "ho­rilor în gru­maz" (horea lun­gă). S-a școlit la Cluj, la clasa de canto a lui Ale­xandru Făr­caș și Gheorghe Ro­șu, și este laureată a Ma­relui Premiu și a tro­feului "Ma­­ria Tă­nase" (2009). A luat parte la săr­bă­toarea intrării crea­ției populare românești, doina, în Patrimoniul Ima­terial Unesco, prin lansarea, în 2012, a albumului de muzică tra­dițională intitulat generic "DOINA - HOREA LUN­GĂ - Cântec arhaic românesc din Maramureș".
(Concertul celor trei artiști va în­cepe la ora 21. Biletele pot fi găsite în rețeaua iabilet.ro. Au prețuri cuprinse între: 60 de lei, acces general, cu loc la masă, și 90 de lei, VIP, cu loc la masă în fața sce­nei - număr limitat la 80 de bilete.)

French Mania

Un alt trio bucureștean urcă pe scenele muzicale ale toamnei, sperând să oprească clipa în loc: Keo, Alexandra Ungureanu și Ga­briel Cotabiță. În urmă cu doi ani, Keo (pe nu­me­le său real Cosmin Musta­ță) lansa în co­laborare cu In­sti­tutul Francez din Ro­mânia și cu Christophe Gi­gau­daut (direc­torul Institu­tu­lui), pro­iectul "French­ma­nia". Pe scurt: era vorba de o serie de evenimente muzicale ce reu­neau artiști renumiți ai sce­nei românești, care să in­ter­pre­te­ze live, alături de Keo și trupa sa, șlagăre din reper­toriul francofon. Până acum, Keo a cântat în cadrul acestui pro­iect alături de Paula Se­ling, Lora, Bodo, Cornel Ilie, Adrian Despot, cu Ale­xan­dra Ungureanu și cu Ga­briel Cotabiță. Iar succesul a fost răsunător.
Pe ultimii doi Keo i-a in­vitat în toamna aceasta alături de el, în "Beraria H" din Capitală, pe 21 oc­tombrie.
Mai puțin cunoscut de­cât oaspeții săi, Keo a de­butat pe piața muzicală ro­mânească în 2005, cu me­lo­­dia: "Azi vii, mâine pleci". Cântecul a avut un succes nebun și a ajuns foar­te repede în to­puri. Apoi a urmat albu­mul de debut, "Fără Aripi", lan­sat tot în 2005, care a câștigat discul de aur și a fost de­cla­rat de critici drept cel mai bun disc românesc al anului. Au urmat și câ­teva discuri de platină, care l-au consacrat pe Keo ca ve­detă a muzicii românești.
(Bilete pentru concertul French Mania pot fi găsite în rețeaua "iabilet.ro" și au prețuri cuprinse între 20 și 45 lei. Detalii suplimentare despre spec­tacol și rezervări de mese puteți găsi pe site-ul localului: berariah.ro.)