"Toate cazurile de HPV au un numitor comun: valoarea albuminei sub 60%"
- Au trecut ani buni de când v-am pierdut urmele, și iată-vă, acum, transformat din profesor în doctor, ba și mai mult, șef al unui centru medical complex, ridicat într-un mic paradis rural din Gorj: Bălănești...
- E minunat aici, la Bălănești! Mult mai bine decât în aglomerația urbană, cu toate avantajele pe care ni se pare că ni le dă viața modernă! Aici am liniște, aer curat și un peisaj de vis. M-am hotărât să mă dedic total apiterapiei, mai ales după ce mi-am luat doctoratul în medicină, cu ajutorul fiului meu, Călin Andrițoiu - medic și cadru didactic la Universitatea de Vest "Vasile Goldiș" din Arad. Am construit un centru medical complex, avem aici un laborator farmaceutic, în care ne realizăm produsele de apiterapie, o farmacie, cabinete de consultație, acum construim și un staționar pentru bolnavi... Pe terenul din spate, ne-am păstrat o parte din stupi, să ne fie la îndemână, dar anul acesta a fost foarte slabă producția. S-au scuturat florile devreme din cauza ploilor și e mare sărăcie-n stupină! Cândva, România a fost țara albinelor, acum lucrurile merg spre rău.
- Cu ce succese noi ieșiți la raport, pe lângă cele publicate de-a lungul vremii în paginile "Formulei AS"?
- M-am concentrat în ultimul timp asupra infecțiilor virale, care nu mai răspund la tratamentele cu antibiotice, cu precădere asupra infecției cu HPV care tinde să devină o pandemie. Se apreciază că circa 50% din oameni au făcut sau vor face de-a lungul vieții o infecție cu Human Papiloma Virus. Infectarea se face destul de ușor - prin atingerea unor obiecte contaminate de persoanele infectate sau prin relații sexuale neprotejate. Aici țin să fac precizarea că niciun mijloc de protecție nu este 100% sigur, nici măcar prezervativul - anumite tulpini de HPV pot fi luate prin simpla atingere a pielii! Ținând cont de faptul că infecția cu HPV este principala cauză de apariție a cancerului de col uterin, o afecțiune care în 2016 a înregistrat la nivel mondial circa 528.000 de cazuri, din care 266.000 de decese, iar de această boală suferă mii de femei din țara noastră, era normal să încerc să limitez acest dezastru printr-o abordare naturală. Am studiat cu atenție zeci de cazuri și mi-am dat seama că infectarea cu HPV este favorizată de imunosupresie, în general, dar mai ales de prezența bolilor autoimune, când virusul reușește "să-și facă de cap" și să se înmulțească necontrolat, dar și de administrarea de contraceptive orale, ani îndelungați.
- Cum ne putem da seama dacă suntem sau nu infectați cu HPV, din moment ce toți trecem prin episoade de slăbire a imunității?
- Determinarea prezenței virusului se face destul de simplu, prin teste de genotipare HPV sau cu testul Papanicolau, la femei. De asemenea, se mai poate observa și cu ochiul liber, în unele cazuri (în formele ușoare, infectarea cu HPV duce la apariția papiloamelor pe piele). Dacă virusul rămâne activ în organism un timp mai îndelungat, în prezența unei mici leziuni pe colul uterin, a chisturilor ovariene sau a endometriozei, poate conduce la apariția cancerului de col uterin. În aprecierea imunității, foarte importantă este o altă analiză: electroforeza proteinelor serice. Dacă aceasta evidențiază faptul că albumina este într-un procent de minimum 62%, chiar dacă omul se infectează, organismul poate negativa virusul fără vreo intervenție medicală. Dacă valoarea albuminei este cuprinsă între 60 și 62%, se poate infecta, dar virusul nu dă patologie. Toate cazurile de infecții cu HPV (indiferent de vârsta și de sexul pacienților) au un numitor comun: valoarea albuminei sub 60%! În concluzie, un prim pas în prevenirea infectării este să se facă această analiză și apoi să se crească doza de albumină în organism, dacă e cazul.
- Tratamentul cu produse apiterapice duce la negativarea virusului?
- În 99% dintre cazuri, da! Cu ajutorul produselor stupului putem să negativăm orice tulpină de HPV. Este foarte clar că tratamentele alopate nu pot eradica virusul. De obicei, medicii tratează efectele cutanate ale virusului (apariția papiloamelor), dar nici medicamentele moderne - Isoprinosine, de exemplu - nu dau rezultate, mereu se ajunge la recidive. Pentru a obține rezultatele dorite, am ținut cont de structura biochimică a virusului și am combinat diverse substanțe active din produsele apicole, în preparate proprii, pe care le folosim cu succes.
"Contactul sexual este absolut interzis"
- În ce constă tratamentul pe care îl aplicați?
- Tratamentul nostru constă într-un număr de extracte apicole conservate în miere. În primul rând, reglăm imunitatea cu preparate care conțin Apilarnil și lăptișor de matcă. Apoi, avem la îndemână cel mai bun antiviral din lume: propolisul, care acționează în sinergie cu substanțele din preparatul Apiregenerator - un amestec de păstură, polen și resveratrol, foarte util pentru stimularea proceselor de regenerare celulară. În plus, putem folosi și alte preparate, în funcție de bolile asociate ale pacientului infectat, pentru a-i trata în paralel toată patologia și pentru a-i ridica suficient nivelul de imunitate, astfel încât să negativăm virusul.
Femeilor le recomandăm și un tratament local - irigații vaginale cu ceaiuri din plante medicinale, în care se adaugă unele dintre preparatele noastre. Interesant este că, odată cu negativarea HPV, se vindecă și orice altă boală cu transmisie sexuală! Desigur, irigațiile vaginale se fac doar în lipsa menstruației, iar în timpul tratamentului, se impune întreruperea contactelor sexuale.
- Odată negativat virusul, bolnavul se poate reinfecta?
- Odată ce-a fost infectată, orice persoană deschide o poartă spre infecții repetate. Virusul acesta nu se comportă ca virusul hepatitei B, spre exemplu, cu care, dacă l-ai avut o dată și a fost negativat, nu te mai poți infecta. Reinfectarea poate surveni oricând, atât timp cât nu se respectă măsurile elementare de protecție. Oricum, din ultima sută de cazuri, am înregistrat recurențe doar la patru paciente (toate vaccinate!), de unde trag concluzia că, în unele cazuri, vaccinarea favorizează reinfectarea!
- Se crede că HPV-ul afectează cu precădere femeile, prin rolul său determinant în apariția cancerului de col. Virusul nu are efecte nocive și asupra bărbaților?
- Dacă iau în calcul ultimii 100 de pacienți infectați cu HPV, indiferent de sex, vârstă și forme de manifestare, numai opt sunt bărbați! Manifestările sunt ceva mai ușoare la bărbați, singurele efecte negative fiind durerile pe uretră la urinare și apariția papiloamelor pe penis, dar pot ajunge și la situații grave, inclusiv la cancere peniene. Dar bărbații pot să fie purtători ai virusului, în absența oricărei manifestări clinice, acesta fiind motivul principal pentru care multe femei nu se protejează și se infectează foarte ușor. Contactul sexual cu o persoană infectată cu HPV este absolut interzis! Am în observație și trei copii infectați la naștere (nu în timpul sarcinii, ci la contactul cu sângele materno-fetal), cazuri destul de grave, cu papiloame pe coardele vocale. Toți trei au valoarea albuminei undeva sub 50%! Menționez acest lucru, ca semnal de alarmă pentru mame: dacă observă că nou-născutul e gâjâit, că plânge cu o tonalitate a vocii neobișnuită pentru un copil, este bine să consulte un medic infecționist. Mai întâi să-și facă părinții un test HPV, iar apoi și copilului.
- Deci, nu e o infecție care se dezvoltă neapărat pe fondul imunității slăbite...
- Fără un contact direct cu virusul, boala nu poate exista. Poți să dezvolți papiloame lipindu-te de pielea unui om care are papiloame - te infectezi, pur și simplu. La fel de ușor te infectezi dacă faci sex neprotejat cu persoane infectate. Singura protecție reală și durabilă sunt valorile normale ale anticorpilor albumină și gamaglobulină. De multe afecțiuni ne-am putea feri dacă am urmări permanent acești indicatori ai imunității!
- Puneți mare accent pe creșterea dozei de albumină din organism...
- Da, pentru că negativarea virusului nu e posibilă dacă albumina nu urcă la minimum 60%, e foarte clar. Pentru mine, valoarea albuminei este indicatorul imunității. Am sute de cazuri de HPV negativat și, în absolut toate situațiile, nu am reușit negativarea, până n-am crescut albumina peste 60%!
"Indiferent de vârstă, ar trebui să mâncăm două ouă pe zi"
- Cum am putea să ne creștem valoarea albuminei?
- Cea mai concentrată albumină se află în oul de găină - o știe oricine. Dacă cineva ar analiza oul de găină, ar observa o asemănare uluitoare cu electroforeza proteinelor serice ale omului. Oul de găină trebuie să conțină minimum 60% albuș ca să fie sănătos, bun de pus sub cloșcă și să dea o viață. Interesant este că, în laptele matern, albumina trebuie să fie tot minimum 60%, ca să-i asigure copilului o creștere normală, armonioasă. Din păcate, foarte mulți copii se nasc cu hipoalbuminemie, pentru că doza de albumină din sângele matern a fost sub pragul minim, cât ei s-au dezvoltat în burtica mamei.
- Câte ouă ar trebui să mâncăm zilnic, mai ales dacă avem nivelul de albumină mai scăzut?
- Indiferent de vârstă, ar trebui să mâncăm măcar două ouă pe zi. Oul este suma unor substanțe perfect echilibrate, astfel încât să dea viață. Imaginați-vă că puiul se dezvoltă în ou, sub cloșcă, doar la căldură, timp în care nu primește prin coajă nicio altă substanță. Iar de acolo iese o creatură vie, care are puf, ochi, oase, picioare, aripioare și se mișcă. Din ce? Din ce a fost în interiorul oului! Cum poate să fie rău un aliment care conține toate substanțele ce au născut o viață? Dacă analizezi coaja unui ou din care a ieșit un pui, n-a mai rămas nimic acolo, deci, echilibrul este perfect. Interdicția, recomandarea medicală de a le da copiilor doar două ouă pe săptămână, mie mi se pare o absurditate! Sigur, vorbesc despre ouăle de găini sănătoase, din gospodăriile țărănești. Faptul că în albușul oului albumina e 60%, că în laptele matern e tot 60% și că în hrana puietului de albină e tot 60%, asta spune că Dumnezeu a creat multe forme de viață pe principii absolut identice! De notat că albușul se mănâncă întotdeauna bine preparat termic. În stare gelatinoasă, se asimilează numai 25%, restul se elimină. Lipaza pancreatică nu-l prea poate metaboliza ca să fie asimilat. Așa că un copil trebuie să primească, atunci când i se diversifică hrana, minimum o optime de ou. Pe la 8-10 luni - o jumătate de ou, după un an - un ou pe zi, iar de la doi-trei ani, se poate începe cu două ouă pe zi, fără probleme.
"Zerul integral, jintița și urda sunt cele mai valoroase produse pentru hrana umană"
- Din ce alte alimente mai putem lua albumină?
- După ouă, o altă sursă de albumină concentrată este lactalbumina, adică albumină din lapte. În laptele vacilor, albumina este tot 60%, ca-n laptele uman, nu-i nicio diferență. Cu condiția ca laptele să nu se consume fiert, ci acrit (lapte bătut). Nici brânzeturile nu conțin albumină. De ce? Când se pune cheagul în lapte, pentru caș, toată albumina se duce în zer. În caș nu rămâne nimic! Zerul este cel mai valoros produs al laptelui. Când ai fiert zerul, obții ceea ce se numește "jintiță". Ardelenii îi zic zămăchișe, mulți m-au întrebat, nu înțelegeau ce-i aia jintiță... Dacă scurgi zeama, rămâi cu urda. Zerul integral, jintița și urda sunt cele mai valoroase produse pentru hrana umană. Apoi, dintre cărnuri, cea mai multă albumină se află în carnea de vacă (vacă matură, nu vițel și nici vacă bătrână, pentru că ficatul ei nu mai produce suficientă albumină) - vorbesc aici de carne macră, pusă în ciorbe. Dacă omul are exces de globuline, atunci nu se sărează și nu se acrește ciorba, cât timp fierbe carnea. Dacă nu se sărează și nu se acrește, în zeamă trece numai albumina. Dacă se sărează și se acrește, din carnea de vacă trec în zeamă și globulinele. Unele dintre ele cresc, devin fibroproteine și provoacă o mulțime de probleme, inclusiv cataractă. Toți cei care fac litiază renală au albumina redusă. De ce? Albumina este transportorul calciului din sânge în fiecare celulă! Dacă albumina este scăzută, calciul rămâne în sânge, și ori se elimină renal, ca oxalat de calciu, ori se depozitează în organism, prin diverse forme de calcificare.
- Din plante nu putem asimila albumină?
- Cea mai multă albumină se află în salata verde (lăptuci) pe care o consumăm primăvara. Latinii îi spuneau "lactuca sativa", adică planta care face lapte. Oricine poate observa că pe o frunză matură de lăptucă ruptă, imediat apare o dungă albă. Aceea e albumină vegetală și are efecte foarte bune pentru sănătate. Albumină găsim și în ciupercile albe de crescătorie, însă doar circa 4,8 miligrame la suta de grame. Aproape cât și în varză. Varza ar trebui să fie alimentul consumat zilnic de toată lumea. Iar fasolea, mai ales pentru cei cu hiperproteinemie, conține doar 2% grăsimi, 21% proteine și restul carbohidrați. Asta și explică potențialul energetic al acestui aliment, care nu prea este consumat. Riscul cel mai mare pentru copii și pentru toată lumea este consumarea "cărnurilor de galantar". Acestea sunt mai întâi fierte și toată albumina trece în zeamă. Rămâne o carne care conține doar globuline, iar acesta e un mare risc. Mulți părinți spun "îi dau copilului să mănânce bine, i-am luat mușchi nu știu de care"... I-a cumpărat boală, de fapt. Pentru că, deși are valoare nutritivă, nu-i deloc benefic pentru sănătate. Oricum, din alimentația zilnică a copiilor nu ar trebui să lipsească ouăle sub nicio formă, nici urda, nu mai spun de zer și jintiță! Zerul se poate adăuga la ciorbe, din zer se poate face o mămăligă foarte gustoasă, înlocuind astfel pâinea, ceea ce e un lucru foarte sănătos.
"Nivelul optim de albumină este garanția unei vieți îndelungate"
- Să ne întoarcem la terapie anti HPV. Tratamentul e același pentru toată lumea?
- În principiu, da. Doar dozarea e diferită, depinde de fiecare persoană. Una e să vină o persoană infectată cu albumina 60%, și alta e să vină o persoană cu albumina 50% sau chiar sub 50%. Se ține cont de aceste valori în dozarea tratamentului, nimic nu se face la întâmplare. Apiterapia e foarte eficientă, pentru că ajută în multe situații: prin apiterapie am negativat virusurile hepatitei B și C, am restabilit nivelul proteinelor, am eradicat ciroza. Avem numeroși pacienți cu boli autoimune care azi sunt vindecați, după ce făcuseră tratamente în diverse spitale și clinici, care nu i-au ajutat cu nimic. Din păcate, nicăieri nu se ține cont de valorile electroforezei proteinelor serice. În hipotiroidita Hashimoto, boală atât de răspândită, albumina are valori reduse, iar globulinele (dintre care unele sunt fibroproteine) au valori crescute - iată de ce apar nodulii tiroidieni! Cam pe același principiu apar fibroadenoamele mamare sau fibroamele uterine. Acumularea de celule gliale se face după același principiu după care se produce un fibrom uterin, și de asta ar trebui să se țină cont, iar cine are albumină redusă ar trebui să-și restabilească valorile normale.
Din punctul meu de vedere, nivelul optim de albumină este garanția unei vieți îndelungate, fără mari probleme de sănătate. În momentul în care albumina scade la sub o treime din necesar, omul nu prea mai are șanse de supraviețuire. Prin urmare, niciun tratament din lume nu poate avea eficiență, atât timp cât nu avem valori normale ale albuminei - mai ales în bolile bătrâneții, când nivelul de albumină din organism scade foarte mult. Aceasta este o observație proprie, însă tare m-aș bucura să țină cont de ea și medicii din sistemul sanitar, în folosul pacienților!
D-l prof. VASILE ANDRIȚOIU poate fi contactat la tel. 0253.270.221, între orele 11-17 și 21:30-24