Mierea și infecțiile virale - Prof. dr. VASILE ANDRIȚOIU: "Cu ajutorul produselor stupului putem să negativăm orice tulpină de HPV!"

Florentin Popa
- D-l prof. Vasile Andrițoiu e un vechi colaborator al revistei noastre. Multă vreme a fost destul de greu de găsit. Fost profesor de istorie, s-a lăsat cuprins de patima medicinei, izbutind, recent, să-și dea doctoratul. L-am revăzut de curând, în drumurile noastre prin Gorj, curioși să aflăm ce minuni de sănătate mai face cu preparatele sale apiterapeutice, obținute din stupii săi cocoțați tocmai pe piscurile Făgărașilor, de la Bâlea Lac -

"Toate cazurile de HPV au un numitor comun: valoarea albuminei sub 60%"

- Au trecut ani buni de când v-am pierdut ur­mele, și iată-vă, acum, transformat din profesor în doctor, ba și mai mult, șef al unui centru me­dical complex, ridicat într-un mic paradis rural din Gorj: Bălănești...

- E minunat aici, la Bălănești! Mult mai bine decât în aglomerația urbană, cu toate avantajele pe care ni se pare că ni le dă viața modernă! Aici am liniște, aer curat și un peisaj de vis. M-am hotărât să mă dedic total apitera­piei, mai ales după ce mi-am luat doctoratul în medicină, cu ajutorul fiului meu, Călin Andrițoiu - me­dic și cadru didactic la Uni­ver­sitatea de Vest "Vasile Goldiș" din Arad. Am con­struit un centru medical com­plex, avem aici un la­borator farmaceutic, în care ne realizăm pro­dusele de apiterapie, o farmacie, ca­binete de consultație, acum construim și un staționar pentru bolnavi... Pe tere­nul din spate, ne-am păstrat o parte din stupi, să ne fie la îndemână, dar anul acesta a fost foarte slabă pro­ducția. S-au scuturat florile devre­me din cauza ploilor și e mare sărăcie-n stupină! Cândva, Româ­nia a fost țara albinelor, acum lucru­rile merg spre rău.

- Cu ce succese noi ieșiți la raport, pe lângă cele publicate de-a lungul vremii în paginile "For­mulei AS"?

- M-am concentrat în ultimul timp asupra in­fecțiilor virale, care nu mai răspund la tratamentele cu antibiotice, cu precădere asupra infecției cu HPV care tinde să devină o pandemie. Se apre­ciază că circa 50% din oameni au făcut sau vor face de-a lungul vieții o infecție cu Human Papi­loma Virus. Infectarea se face destul de ușor - prin atingerea unor obiecte contaminate de persoanele infectate sau prin relații sexuale neprotejate. Aici țin să fac precizarea că niciun mijloc de protecție nu este 100% sigur, nici măcar prezervativul - anumite tulpini de HPV pot fi luate prin simpla atingere a pielii! Ținând cont de faptul că infecția cu HPV este principala cauză de apariție a can­cerului de col uterin, o afecțiune care în 2016 a în­registrat la nivel mondial circa 528.000 de cazuri, din care 266.000 de decese, iar de această boală suferă mii de femei din țara noastră, era normal să încerc să limitez acest dezastru printr-o abordare naturală. Am stu­diat cu atenție zeci de cazuri și mi-am dat seama că infectarea cu HPV este favorizată de imunosupre­sie, în general, dar mai ales de pre­zența bolilor autoimune, când virusul reușește "să-și facă de cap" și să se înmulțească necontrolat, dar și de adminis­trarea de contraceptive orale, ani îndelungați.

- Cum ne putem da seama dacă suntem sau nu infectați cu HPV, din moment ce toți trecem prin episoade de slăbire a imunității?

- Determinarea prezenței virusului se face destul de simplu, prin teste de genotipare HPV sau cu testul Papanicolau, la femei. De asemenea, se mai poate observa și cu ochiul liber, în unele cazuri (în formele ușoare, infectarea cu HPV duce la apariția papiloa­me­lor pe piele). Dacă virusul rămâne activ în organism un timp mai îndelungat, în pre­zența unei mici leziuni pe colul uterin, a chisturilor ovariene sau a endo­metrio­zei, poate conduce la apariția cancerului de col uterin. În aprecie­rea imunității, foarte importantă este o altă analiză: electroforeza proteinelor serice. Dacă aceasta eviden­ția­ză faptul că albu­mina este într-un pro­cent de minimum 62%, chiar dacă omul se infec­tează, organismul poate negativa virusul fără vreo intervenție medicală. Dacă valoarea albuminei este cuprinsă între 60 și 62%, se poate infecta, dar viru­sul nu dă patologie. Toate cazurile de infecții cu HPV (indiferent de vârsta și de sexul pacienților) au un numitor comun: valoarea albuminei sub 60%! În concluzie, un prim pas în prevenirea infectării este să se facă această analiză și apoi să se crească doza de albumină în organism, dacă e cazul.

- Tratamentul cu produse apiterapice duce la negativarea virusului?

- În 99% dintre cazuri, da! Cu ajutorul produselor stupului putem să negativăm orice tulpină de HPV. Este foarte clar că tratamentele alopate nu pot era­dica virusul. De obicei, medicii tratează efectele cutanate ale virusului (apariția papiloamelor), dar nici medicamentele moderne - Isoprinosine, de exem­plu - nu dau rezultate, mereu se ajunge la recidive. Pentru a obține rezultatele dorite, am ținut cont de structura biochimică a virusului și am com­binat diverse substanțe active din produsele apicole, în preparate proprii, pe care le folosim cu succes.

"Contactul sexual este absolut interzis"

- În ce constă tratamentul pe care îl aplicați?

- Tratamentul nostru constă într-un număr de extracte apicole conservate în miere. În primul rând, reglăm imunitatea cu preparate care conțin Apilar­nil și lăptișor de matcă. Apoi, avem la în­demână cel mai bun antiviral din lume: propolisul, care acționează în sinergie cu substanțele din pre­paratul Apiregenerator - un amestec de păstură, polen și resveratrol, foarte util pentru stimularea proceselor de regenerare celulară. În plus, putem folosi și alte preparate, în funcție de bolile asociate ale pacien­tului infectat, pentru a-i trata în paralel toată pato­logia și pentru a-i ridica suficient nivelul de imu­nitate, astfel încât să negativăm virusul.
Femeilor le re­co­mandăm și un trata­ment local - irigații vaginale cu ceaiuri din plante medici­nale, în care se adaugă unele dintre preparatele noastre. Interesant este că, odată cu negativarea HPV, se vindecă și orice altă boală cu transmisie sexuală! Desigur, irigațiile va­ginale se fac doar în lipsa men­struației, iar în timpul tratamentului, se im­pune întreruperea contactelor sexuale.

- Odată negativat virusul, bolnavul se poate reinfecta?

- Odată ce-a fost infectată, orice persoană des­chide o poartă spre infecții repetate. Virusul acesta nu se comportă ca virusul hepatitei B, spre exem­plu, cu care, dacă l-ai avut o dată și a fost negativat, nu te mai poți infecta. Reinfectarea poate surveni oricând, atât timp cât nu se respectă măsurile ele­mentare de protecție. Oricum, din ultima sută de ca­zuri, am înregistrat recurențe doar la patru paciente (toate vaccinate!), de unde trag concluzia că, în une­le cazuri, vaccinarea favori­zează reinfectarea!

- Se crede că HPV-ul afectează cu precădere femeile, prin rolul său determinant în apariția cancerului de col. Virusul nu are efecte nocive și asupra bărbaților?

- Dacă iau în calcul ultimii 100 de pacienți infectați cu HPV, indiferent de sex, vârstă și forme de manifestare, numai opt sunt bărbați! Manifes­tă­rile sunt ceva mai ușoare la bărbați, singurele efecte negative fiind durerile pe uretră la urinare și apariția papiloamelor pe penis, dar pot ajunge și la situații grave, inclusiv la cancere peniene. Dar bărbații pot să fie purtători ai virusului, în absența oricărei manifestări clinice, acesta fiind motivul principal pentru care multe femei nu se protejează și se infec­tează foarte ușor. Contactul sexual cu o persoană infectată cu HPV este absolut interzis! Am în obser­vație și trei copii infectați la naștere (nu în timpul sarcinii, ci la contactul cu sângele materno-fetal), cazuri destul de grave, cu papiloa­me pe coardele vocale. Toți trei au valoarea albu­minei undeva sub 50%! Menționez acest lucru, ca semnal de alarmă pentru mame: dacă observă că nou-născutul e gâ­jâit, că plânge cu o tonalitate a vocii neobișnuită pentru un copil, este bine să consulte un medic infec­țio­nist. Mai întâi să-și facă părinții un test HPV, iar apoi și copilului.

- Deci, nu e o infecție care se dezvoltă nea­părat pe fondul imunității slăbite...

- Fără un contact direct cu virusul, boala nu poate exista. Poți să dezvolți papiloame lipindu-te de pielea unui om care are papiloame - te infectezi, pur și simplu. La fel de ușor te infectezi dacă faci sex neprotejat cu persoane infectate. Singura protecție reală și durabilă sunt valorile normale ale anticorpilor albumină și gamaglobulină. De multe afecțiuni ne-am putea feri dacă am urmări perma­nent acești indicatori ai imunității!

- Puneți mare accent pe creșterea dozei de albumină din organism...

- Da, pentru că negativarea virusului nu e posi­bilă dacă albumina nu urcă la minimum 60%, e foar­te clar. Pentru mine, valoarea albuminei este in­di­catorul imunității. Am sute de cazuri de HPV ne­ga­tivat și, în absolut toate situațiile, nu am reușit ne­gativarea, până n-am crescut albumina peste 60%!

"Indiferent de vârstă, ar trebui să mâncăm două ouă pe zi"

- Cum am putea să ne creștem valoarea albu­minei?

- Cea mai concentrată albumină se află în oul de găină - o știe oricine. Dacă cineva ar analiza oul de găină, ar observa o asemănare uluitoare cu elec­tro­foreza proteinelor serice ale omului. Oul de găină trebuie să conțină minimum 60% albuș ca să fie sănătos, bun de pus sub cloșcă și să dea o viață. Interesant este că, în laptele matern, albumina tre­buie să fie tot minimum 60%, ca să-i asigure copilu­lui o creștere normală, armonioasă. Din păcate, foarte mulți copii se nasc cu hipoalbu­minemie, pen­tru că doza de albumină din sângele matern a fost sub pragul minim, cât ei s-au dezvoltat în burtica mamei.

- Câte ouă ar trebui să mâncăm zilnic, mai ales dacă avem nivelul de albumină mai scăzut?

- Indiferent de vârstă, ar trebui să mâncăm mă­car două ouă pe zi. Oul este suma unor substanțe perfect echilibrate, astfel încât să dea viață. Imagi­nați-vă că puiul se dezvoltă în ou, sub cloșcă, doar la căldură, timp în care nu primește prin coajă nicio altă substanță. Iar de acolo iese o creatură vie, care are puf, ochi, oase, picioare, aripioare și se mișcă. Din ce? Din ce a fost în interiorul oului! Cum poate să fie rău un aliment care conține toate substanțele ce au născut o viață? Dacă analizezi coaja unui ou din care a ieșit un pui, n-a mai rămas nimic acolo, deci, echilibrul este perfect. Interdicția, recomandarea medicală de a le da copiilor doar două ouă pe săptă­mână, mie mi se pare o absurditate! Si­gur, vorbesc despre ouăle de găini sănă­toase, din gospodăriile țărănești. Faptul că în albușul oului albumina e 60%, că în laptele matern e tot 60% și că în hrana puietului de albină e tot 60%, asta spune că Dumnezeu a creat multe forme de viață pe principii absolut identice! De notat că albușul se mănâncă întotdeauna bine preparat termic. În stare gelatinoasă, se asimilează nu­mai 25%, restul se elimină. Lipaza pancreatică nu-l prea poate metaboliza ca să fie asimilat. Așa că un copil trebuie să primească, atunci când i se diversifică hrana, minimum o optime de ou. Pe la 8-10 luni - o jumătate de ou, după un an - un ou pe zi, iar de la doi-trei ani, se poate în­cepe cu două ouă pe zi, fără probleme.

"Zerul integral, jintița și urda sunt cele mai valoroase produse pentru hrana umană"

- Din ce alte alimente mai putem lua albu­mină?

- După ouă, o altă sursă de albumină con­centrată este lactalbumina, adică albumină din lapte. În laptele vacilor, albumina este tot 60%, ca-n laptele uman, nu-i nicio diferență. Cu con­diția ca laptele să nu se consume fiert, ci acrit (lapte bătut). Nici brânzeturile nu conțin albu­mină. De ce? Când se pune cheagul în lapte, pentru caș, toată albumina se duce în zer. În caș nu rămâne nimic! Zerul este cel mai valoros produs al laptelui. Când ai fiert zerul, obții ceea ce se numește "jintiță". Ardelenii îi zic zămăchișe, mulți m-au întrebat, nu înțelegeau ce-i aia jintiță... Dacă scurgi zeama, rămâi cu urda. Zerul integral, jintița și urda sunt cele mai valoroase produse pen­tru hrana umană. Apoi, dintre cărnuri, cea mai mul­tă albumină se află în carnea de vacă (vacă matură, nu vițel și nici vacă bătrână, pentru că ficatul ei nu mai produce suficientă albumină) - vorbesc aici de carne macră, pusă în ciorbe. Dacă omul are exces de globuline, atunci nu se sărează și nu se acrește ciorba, cât timp fierbe carnea. Dacă nu se sărează și nu se acrește, în zeamă trece numai albumina. Dacă se sărează și se acrește, din carnea de vacă trec în zeamă și globulinele. Unele dintre ele cresc, de­vin fibroproteine și provoacă o mulțime de proble­me, inclusiv cataractă. Toți cei care fac litiază renală au albumina redusă. De ce? Albumina este transpor­torul calciului din sânge în fiecare celulă! Dacă albumina este scăzută, calciul rămâne în sânge, și ori se elimină renal, ca oxalat de calciu, ori se depo­zitează în organism, prin diverse forme de calcifi­care.

- Din plante nu putem asimila albumină?

- Cea mai multă albumină se află în salata verde (lăptuci) pe care o consumăm primăvara. Latinii îi spuneau "lactuca sativa", adică planta care face lapte. Oricine poate observa că pe o frunză matură de lăptucă ruptă, imediat apare o dungă albă. Aceea e albumină vegetală și are efecte foarte bune pentru sănătate. Albumină găsim și în ciupercile albe de crescătorie, însă doar circa 4,8 miligrame la suta de grame. Aproape cât și în varză. Varza ar trebui să fie alimentul consumat zilnic de toată lumea. Iar fasolea, mai ales pentru cei cu hiperproteinemie, conține doar 2% grăsimi, 21% proteine și restul carbohidrați. Asta și explică potențialul energetic al acestui aliment, care nu prea este consumat. Riscul cel mai mare pentru copii și pentru toată lumea este consumarea "cărnurilor de galantar". Acestea sunt mai întâi fierte și toată albumina trece în zeamă. Rămâne o carne care conține doar globuline, iar acesta e un mare risc. Mulți părinți spun "îi dau copilului să mănânce bine, i-am luat mușchi nu știu de care"... I-a cumpărat boală, de fapt. Pentru că, deși are valoare nutritivă, nu-i deloc benefic pentru sănătate. Oricum, din alimentația zilnică a copiilor nu ar trebui să lipsească ouăle sub nicio formă, nici urda, nu mai spun de zer și jintiță! Zerul se poate adăuga la ciorbe, din zer se poate face o mămăligă foarte gustoasă, înlocuind astfel pâinea, ceea ce e un lucru foarte sănătos.

"Nivelul optim de albumină este garanția unei vieți îndelungate"

- Să ne întoarcem la terapie anti HPV. Trata­mentul e același pentru toată lumea?

- În principiu, da. Doar dozarea e diferită, de­pin­de de fiecare persoană. Una e să vină o persoană infectată cu albumina 60%, și alta e să vină o per­soană cu albumina 50% sau chiar sub 50%. Se ține cont de aceste valori în dozarea tratamentului, ni­mic nu se face la întâmplare. Apiterapia e foarte efi­cientă, pentru că ajută în multe situații: prin apite­rapie am negativat virusurile hepatitei B și C, am restabilit nivelul proteinelor, am eradicat ciroza. Avem numeroși pacienți cu boli autoimune care azi sunt vindecați, după ce făcuseră tratamente în di­verse spitale și clinici, care nu i-au ajutat cu nimic. Din păcate, nicăieri nu se ține cont de valorile elec­troforezei proteinelor serice. În hipotiroidita Hashi­moto, boală atât de răspândită, albumina are valori reduse, iar globulinele (dintre care unele sunt fibro­pro­teine) au valori crescute - iată de ce apar nodulii tiroidieni! Cam pe același principiu apar fibroade­noa­mele mamare sau fibroamele uterine. Acumula­rea de celule gliale se face după același principiu după care se produce un fibrom uterin, și de asta ar trebui să se țină cont, iar cine are albumină redusă ar trebui să-și restabilească valorile normale.
Din punctul meu de vedere, nivelul optim de albumină este garanția unei vieți înde­lungate, fără mari probleme de sănătate. În momentul în care albumina scade la sub o treime din necesar, omul nu prea mai are șanse de supraviețuire. Prin ur­mare, niciun tratament din lume nu poate avea eficiență, atât timp cât nu avem va­lori normale ale albuminei - mai ales în bolile bătrâneții, când nivelul de albumi­nă din organism scade foarte mult. A­ceasta este o observație proprie, însă tare m-aș bucura să țină cont de ea și medicii din sistemul sanitar, în folosul pacien­ților!

D-l prof. VASILE ANDRIȚOIU poate fi contactat la tel. 0253.270.221, între orele 11-17 și 21:30-24