Cauza exactă a tulburării bipolare nu este cunoscută, dar se consideră că o anumită predispoziție genetică ar fi implicată în dezvoltarea acestui sindrom. Totuși, simptomele de tulburare bipolară (de tip depresie și manie) pot apărea și în alte afecțiuni, cum ar fi hipertiroidia, din cauza unui nivel ridicat de hormoni tiroidieni, sau în cazul unui dezechilibru în sinteza unor neurotransmițători (noradrenalina, serotonina), al căror nivel nu poate fi controlat în mod normal. De asemenea, simptomele alternante de depresie și manie pot fi declanșate de consumul de droguri (cocaină, amfetamină) sau de cauze și circumstanțe care presupun prezența unor tumori cerebrale, traumatisme craniene, accident vascular cerebral, boala Huntington, lupusul eritematos sistemic, encefalită, unele infecții sau administrarea de antidepresive triciclice, inhibitori de monoaminoxidază, bromcriptină (în caz de hiperprolactinemie), corticosteroizi, levodopa (sindroame parkinsoniene).
În ceea ce privește abordarea terapeutică, trebuie știut că episoadele severe de depresie și manie din tulburarea bipolară presupun, deseori, spitalizarea. Pentru episoadele maniacale mai puțin severe, spitalizarea se impune doar în timpul perioadelor de hiperactivitate, pentru propria protecție a bolnavului sau a membrilor familiei. Tratamentul vizează stabilizarea stării de spirit prin administrarea de litiu și unele anticonvulsivante (medicamente pentru tratamentul crizelor epileptice), însă și antipsihotice, antidepresive și chiar terapia cu șocuri electrice, când stabilizatorii de dispoziție nu au efect. Litiul poate reduce simptomele de manie și depresie, ajutând la prevenirea modificărilor de dispoziție.
Pentru a trata mania și depresia, atunci când apar împreună (sindromul bipolar mixt), se pot utiliza Valproatul și unele anticonvulsivante (Carbamazepina). Spre deosebire de litiu, aceste medicamente nu afectează rinichii însă, atenție!, Carbamazepina poate reduce mult numărul de globule roșii și albe. Lamotrigina se poate utiliza pentru a stabiliza modificările dispoziției în special, în timpul episoadelor de depresie.
Uneori, în tulburarea bipolară se impune și medicația antipsihotică de generația a doua, care acționează rapid, iar riscul de reacții adverse este mai mic decât în cazul utilizării altor medicamente. Aceste medicamente includ aripiprazolul, olanzapina, quetiapina, risperidona sau ziprasidona.
Antidepresivele sunt utilizate doar pentru perioade scurte de timp și, de obicei, sunt asociate cu un medicament de stabilizare a stării de spirit. Psihopterapia antipsihotică este adesea recomandată pentru persoanele care iau medicamente stabilizatoare, mai ales pentru a le ajuta să își continue tratamentul medicamentos, știut fiind faptul că acești pacienți refuză să mai ia medicația prescrisă, deoarece au impresia că le-ar face mai mult rău decât bine. În realitate, aceste medicamente nu le fac rău ci, din contră, stabilizatorii stării de dispoziție le permit acestora să funcționeze mai bine la locul de muncă, la școală sau în cadrul relațiilor afective.
Medicația naturistă poate ajuta persoanele cu tulburare bipolară, însă remediile (5-HTP, Rhodiola, GABA, Schizandra etc.) trebuie administrate cu precauție în ceea ce privește posibilele interferențe și interacțiuni nefavorabile cu medicația de sinteză.
Să auzim numai de bine!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București.
Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Sufăr de trombangeită obliterantă"
(Răspuns pentru LAURA SURUGIU - Bacău, F. AS 1225)
Stimată doamnă,
Trombangeita obliterantă este o boală severă, provocată frecvent de fumat, dar care poate fi prevenită. Este caracterizată prin inflamația vaselor mici și mijlocii (atât artere, cât și vene), ceea ce duce la obstrucția lor. Consecința este apariția ischemiei (lipsă de oxigenerare a țesuturilor), care cauzează moartea tisulară. Inflamația vaselor afectează membrele inferioare și superioare, mai rar și vasele de sânge aflate la nivelul inimii, al rinichilor și al creierului.
* Boala este de trei ori mai frecvent întâlnită la bărbați, deși și femeile sunt foarte expuse din cauza creșterii ratei fumatului în rândul lor.
* Majoritatea pacienților au vârsta cuprinsă între 20-45 de ani.
* Frecvența scade în țările dezvoltate, probabil din cauza schimbărilor obiceiurilor în privința fumatului. (Se duc mari campanii.)
* Există o conexiune între apariția acestei boli și prezența bolilor gingivale cronice.
Cauza este necunoscută, dar aproape toți pacienții sunt fumători înrăiți.
Manifestările bolii includ:
* Dureri ale membrelor la mișcare, cu ameliorare în repaus. În cazuri mai severe, durerile pot fi prezente și în repaus.
* Albirea degetelor când sunt expuse la frig.
* Colorarea anormală a membrelor.
* Ulcere la nivelul degetelor.
* Gangrenă la nivelul degetelor.
* Lipsa pulsului la extremități.
* Uneori, vene dureroase, dure, mărite, roșii.
Printre criteriile de diagnosticare a bolii trebuie să se demonstreze absența altor cauze de boală arterială, cum ar fi diabetul, bolile autoimune.
Din păcate, medicamentele, chiar și chirurgia prin by-pass, nu prea au succes în această boală, așa cum și dumneavoastră ați putut constata personal.
Din punct de vedere naturist, trombangeita este o manifestare a unei tulburări a energiei ficatului și a plămânului, prin otrăvire. Acest lucru nu mai lasă plămânul să primească energia cosmică și să o trimită prin corp. Transportul energiei în corp se realizează prin canale care sunt blocate de nicotina inhalată și astfel se produc manifestările de trombangeită.
Soluții de tratament:
* Evitarea fumatului, inclusiv a fumatului pasiv. Se știe că majoritatea (vreo 94%) celor care renunță la fumat scapă de amputare, iar vreo 43% dintre cei care nu se opresc suferă o amputare de membru.
* De evitat frigul, în special iarna.
* Bolnavii nu au voie să meargă desculți.
* Îmbrăcăminea strâmtă trebuie evitată.
* Gimnastica poate fi de mare ajutor, recomand și înotul, căci riscul de traumatism este minim, în cazul lui, iar potențialul de creștere a fluxului sanguin la nivelul membrelor este remarcabil.
* Plante medicinale - sunt de folos Păducelul (Crataegus monogyna), Gingko biloba, Angelica (Angelica archangelica).
* Recomand eliminarea din consum a alimentelor care conțin zahăr și a celor foarte prelucrate, căci acestea favorizează inflamația. În schimb, fructele și legumele sunt benefice, căci ele conțin mulți antioxidanți.
* Homeopatia este excelentă. Medicamente precum: Aurum metallicum, Cactus grandifolia, Secale ar putea fi de ajutor. Totuși, un medicament individualizat de un medic este de preferat.
* Acupunctura ajută prin a pune din nou în funcție energiile plămânului și ale ficatului. Punctele pe meridianele Plămân, Ficat, Vezică urinară, Vasul de Concepție și Splină-Pancreas sunt de mare ajutor.
Fiindcă trombangeita duce foarte ușor la amputare, eliminarea fumatului este obligatorie. Cei care consideră că suferă de această boală sunt sfătuiți urgent să apeleze la medicul specialist!
Vă urez succes!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Ajutați-mă să mă vindec de mastoză fibrochistică"
(Răspuns pentru VALY - București, F. AS 880)
Determinată în general de un dezechilibru hormonal, mastoza chistică se caracterizează prin nodozități datorate dilatației chistice a canalelor galactofore și a depozitelor de țesut adipos la nivelul glandei mamare.
Simptomatologia e variată: unele femei acuză dureri locale, senzație de tensiune, prurit (mâncărimi), căldură, altele nu au niciun simptom.
Vă rog să fiți optimistă, să luptați cu boala, convinsă că o veți învinge. Trebuie precizat că orice femeie, mai devreme sau mai târziu, sub influența ciclului menstrual, va dezvolta la nivelul țesutului mamar un proces de fibrozare, manifestat adesea și prin apariția de noduli sau chisturi ce se simt la palparea corectă a sânului.
Printre diversele cauze ce duc la apariția cancerului mamar se pot enumera: rude de gradul I cu cancer la sân, primul ciclu precoce (înainte de 12 ani), dietă bogată în grăsimi, traumatisme (lovituri), expunerea la radiații ultraviolete, nașterea primului copil după 35 de ani, nealăptarea copilului la sân 6-9 luni etc.
Produsele naturiste existente deja în România sunt capabile să activeze o proteină mică - gena "p53" - extrem de eficientă în apoptoză, moartea programată a celulelor canceroase. O schemă de tratament ce cuprinde: Indole 3 Carbinol, Female Hormone, Cruciferus Plus, Resveratrol Synergy, Flavonoid, cataplasme la aburi de coada-calului pe sân, dietă alimentară bazată pe fibre (cereale integrale, cartofi copți), fructe, zarzavaturi, legume (ceapă, usturoi, praz, broccoli) și ceai antineoplazic vă ajută să depășiți acest impas. Peste 6 luni, se va face o termografie care ne va indica evoluția în timp a afecțiunii.
Multă sănătate!