ADRIAN VASILESCU - "Modelul economic al României nu corespunde cerințelor ei actuale"

Ion Longin Popescu
Consultant de strategie al BNR

Consultant de strategie al Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu a fost jurnalist aproa­pe toată viața. Colegii mai în vârstă își amintesc de semnătura sa în principalele jurnale centrale din epoca dictaturii, dar și din primii ani de după 1989. Preocupat de teme financiare și economice, a reușit să se ferească de politică în epoca ceaușistă, și să des­chidă o cale nouă, inspirată de jurnalismul en­glezesc și american, după apariția noii prese de­mo­cratice. Cu o jumătate de secol de jurnalism la activ, a devenit consilierul lui Mugur Isărescu. Are 81 de ani, dar numai în buletin... Cu un umor fin, inspirat din buna literatură pe care a citit-o, Vasi­les­cu este sin­gurul om care te lămurește și-ți deschide calea înțelegerii celor mai dificile subiecte ale zilei. Ne-a acordat un interviu pe tema situației generale a economiei și finanțelor românești, în contextul strin­gent al îndeplinirii promisiunilor electorale. Fără a critica de dragul criticii, explicațiile sale pun în evidență, fără ocol, întreaga coloratură a pro­gra­mului actual de guvernare, reușind să așeze semnul minus și semnul plus în mod natural.

"Circa un milion de români fac PIB pentru Italia, alt milion fac PIB pentru Spania, 400.000, pentru Marea Britanie, și mai sunt răspândiți prin Europa și prin lume încă multe sute de mii"

- După promisiunile făcute în campania electorală, guvernul PSD se dă de ceasul morții, să facă rost de bani. Soluțiile cad imediat ce sunt pronunțate. Avem, și-așa, mari probleme în eco­nomie, problema creșterii salariilor nu poate fi amânată?

- Problema aceasta, a creșterii sala­riilor este cardinală pentru România. Suntem într-o situație în care trei milioane de oameni au plecat din țară, și toți sunt din populația activă. Forța de muncă din țară a pierdut o bună parte din personalul ca­li­ficat. Cam un milion de români fac PIB pentru Ita­lia, alt milion fac PIB pentru Spania, 400.000 s-au adunat în Marea Britanie și fac PIB pentru ea, și mai sunt răspândiți încă multe sute de mii prin Europa și prin lume. În aceste condiții, România nu-și mai poate permite să amâne creșterea salariilor, pentru că dacă o face, riscăm să pierdem alte sute de mii, dacă nu chiar milioane de oameni, care nu mai ac­ceptă să fie plătiți sub nivelul calificării lor sau sub nivelul puterii lor de muncă. Și se gândesc să plece. Așa că suntem în situația în care guvernul nu-și mai poate permite să amâne creșterea salariilor, dar, în același timp, nu-și mai poate permite nici să dea cu o mână și să ia cu două.

"Viteza de creștere economică nu este sănătoasă"

- Tocmai s-a anunțat o creștere de 5,8%, în primele șase luni. Este bine?

- Este o creștere foarte mare, dar și aici trebuie să ne edificăm asupra unor adevăruri fun­da­mentale. Și anume: noi avem o creștere de viteză. În 2015, România a ajuns a șasea dintre cele 28 de țări ale UE, ca viteză de creștere. În 2016, a devenit prima țară din UE, ca viteză de creștere economică. Acum, în 2017, continuăm să fim pe primul loc. Sigur că întrebarea care ne vine imediat în minte este: dacă suntem atât de tari și de mari, și ocupăm primul loc la viteza de creștere în UE, ce ne mai lipsește? Ne lipsește ceva fundamental: această creș­tere n-am reușit s-o facem sănătoasă, sustenabilă, du­rabilă, cu efecte pe termen lung. Trăim într-o lu­me în care toate programele economice, din Ame­rica și până în Japonia, prevăd o creștere economică sustenabilă, care produce prosperitate. Noi n-o avem. Desigur, și creșterea noastră economică pro­du­ce prosperitate, să fim sinceri, dar nu una la ni­ve­lul cerințelor aces­tei țări. Și mă refer numai la două cerințe. Prima: avem un decalaj mare față de țările dezvoltate, pe care trebuie să-l acoperim foar­te repede. A doua (specifică României): mărimea PIB-ului nostru nu corespunde poziției țării noastre în topul european al populațiilor, după mărimea lor. Suntem a șaptea țară după populație, dintre cele 28; suntem numai a 17-a țară după totalul PIB-ului, și suntem a 27-a după PIB-ul pe locuitor (puterea de cumpărare). Adică, a 27-a la bunăstare. Penultima!

"Avem nevoie de un model bazat pe elite pregătite excepțional"

- Cum se explică acest paradox: primii, și totuși ultimii?

- Sunt câteva explicații: avem 700.000 de firme în România, din care aproape jumătate au capital ne­gativ! Ce înseamnă asta? Înseamnă că datoriile acestor companii sunt mai mari decât întreaga lor avere. Și e grav! Mai departe: un mare număr de com­­panii produc pierderi în loc de profit. Mai de­par­te: avem productivitate sub potențialul țării. Și anu­me: avem productivitate scăzută a forței de mun­că și avem productivitate scăzută a capitalului. Prac­tic, prea puține companii din România se ba­zea­ză pe un capital care să exprime tehnologii de vârf. Faptul acesta se regăsește în productivitatea ne­­corespunzătoare a forței de muncă. Pentru că for­ța de muncă, neajutată de tehnologie, are o pro­duc­tivitate mai scăzută. În aceste condiții, trebuie să schimbăm paradigma: modelul economic pe care îl are România nu mai corespunde cerințelor actuale ale acestei țări.

- Ce model economic să luăm în calcul?

- Nu-i nevoie să-l căutăm neapărat în lumea largă, că-l avem aici, la noi. Numai că trebuie să privim cam în urmă. Spre exemplu, în anul 1913. Este un an de referință: a fost ultimul an de pace în Europa, dintr-un secol de pace. Erau o sută de ani de la Congresul de la Viena, din 1815. Anul 1913 a fost ultimul an de dinaintea izbucnirii primului răz­boi mondial. O sută de ani de pace, de pros­pe­ri­tate și de bună înțelegere. Ce raporta România? Din 19 țări europene, alese pentru studiu de doi eco­no­miști americani, România era pe locul 11. Știți ce țări erau în spatele țării noastre? Suedia, Finlanda, Dane­marca, Norvegia, Grecia, Turcia... Ce fel de Ro­mâ­nie ocupa acest loc de frunte? O fâșie de pă­mânt sub curbura Carpaților, fără Basarabia, fără Bucovina, fără Transilvania, fără Banat, fără o parte din Do­brogea. PIB-ul României reprezenta 0,80% din PIB-ul mondial - o performanță. Era un model bazat pe elite. Elite excepțional pregătite în Oc­cident, venite în țară să ajute la ridicarea ei, fiind în­dem­nate să facă educație maselor. Deviza era clară, lansată în 1859 de Cuza: avem totul de construit! Să înființăm creditul, adică băncile. Să facem dru­muri. Să clădim instituții. Să facem legi. Să facem căi ferate. Să facem fabrici. După Cuza a venit Ca­rol I. El a lansat pentru prima dată cuvântul re­struc­turare. De ce restructurare? Capitalismul începuse în anul 1500. Noi abia ieșeam din feudalism. A în­ceput, așadar, re­structurarea. Am construit căile fe­rate în același timp cu Marea Britanie și SUA. Toate palatele mari, care fac astăzi mândria României, atunci au fost ri­dicate: CEC-ul, Banca Națională, Mu­ze­ul de Istorie, Pri­măria Capitalei, Ministerul Agri­cul­turii, Palatul Cul­turii din Iași etc. Se adaugă Po­dul de la Cer­na­vodă, al lui Saligny, cea mai mare cons­­trucție a Eu­ropei pe vremea aceea. Pe scurt, ideea dominantă în România acelor vremuri era ideea muncii bine fă­cute. Aceasta era ambiția na­țio­nală: de la lus­tragiul din Gara de Nord, care dorea să-ți lustruiască ghe­tele, de să te privești în ele ca în oglindă, până la cei care au construit palatele amin­tite. Ăsta-i mo­de­lul. Bineînțeles, cu tehnologie de vârf și cu oameni care să aibă ambiția muncii bine făcute.

- Între îndemnurile dvs. de ultimă oră, am re­găsit unul surprinzător: să nu criticăm gu­vernul! Am înțeles bine?

- Nu am spus că nu trebuie criticat guvernul! Ori­cărui guvern o critică cinstită și corectă îi face bine. Am spus că nu putem să aruncăm vina doar pe gu­vern, în timp ce noi stăm cu mâinile în buzunare și ne dăm cu părerea, fără să facem nimic. Socie­ta­tea întreagă este răspunzătoare, înaintea guvernului. Cla­sa politică, elitele care nu se unesc, universitățile care stau în cușca lor! Toate sunt răspunzătoare. Din pă­ca­te, România este o țară în care oamenii se cam plic­­­tisesc când aud vorbindu-se despre muncă. Și mai ales tinerii noștri se cam plictisesc. Țara, ca s-o ri­­dici, trebuie să găsești soluții, să unești capitalul cu munca. Iar capitalul vine de la cuvântul cap, inte­li­gență. Istoricul britanic A. J. Toynbee a spus că nu­mai popoarele care pun creierul la bătaie pot să răz­bească în lumea asta. Și zice acest lucru bazân­du-se pe stu­diile lui asupra tuturor civilizațiilor care s-au perindat de când e lumea pe acest pământ. Și zice că niciuna n-a răzbit dacă n-a îndeplinit două condiții: să facă din creier un motor al creșterii și să facă din vre­murile grele un stimulent pentru aceeași creștere.

"În vitrina UE stau 45 de miliarde de euro! Privesc către noi și spun: suntem ale voastre, aduceți proiecte credibile și luați-ne!"

- În mediile de presă se apreciază că politica PSD de creștere a salariilor îi îndepărtează pe investitorii străini. Ce salariu ar conveni, în mod ideal, corporațiilor?

- Să ne uităm pe unde se duc investitorii pe lumea asta. În primul rând, în America și Germania. Aceste țări se bazează enorm pe investiții străine. Iar România are nevoie ca de aer de aceste inves­ti­ții! Din păcate, nici nu atragem fonduri europene câ­te am putea să atragem. Stau în vitrină 45 de mi­liarde de euro! Stau în vitrină, privesc către noi și spun: suntem ale voastre, aduceți proiecte credibile și luați-ne! Din păcate, avem multă instabilitate în țară. Instabilitate legislativă, legile se schimbă, apar taxe peste noapte, și mai este și această fantomă: ten­tația populistă de a zice ceva "de dulce" in­ves­titorilor străini. Încă o dată: trebuie să avansăm, că nu putem să rămânem așa, în coada Europei! Locul nostru este MAI ÎN FAȚĂ!

- Cu toată antipatia oficială față de corporații, mai avem încă investitori străini. Ce îi atrage aici?

- România este o țară occidentală! Are gândire oc­cidentală! Are mentalitate occidentală! Mai e ceva: mulți investitori străini au venit în perioada de boom, de dinainte de criză, aduși de admiterea în NATO și în UE. Vârful acestor investiții a fost în 2008. După aceea, o să vedem că investițiile străine sunt în bună parte profit reinvestit ca investiție nouă. Apoi, sunt sumele românilor care lucrează în străinătate, mai mari cândva, mai mici astăzi. De ce nu cresc? Pentru că românii și-au chemat familiile acolo unde plătesc taxele. Se fac enclave: își cheamă prietenii, le scriu și le telefonează zilnic și-i presează să se ducă; fac cartiere, cu localuri cu patroni români. Acolo își fac sărbătorile, petrecerile, au instalat grătarele în poienile din Spania și din Italia. Față de toate acestea, important e să sunăm alarma, guvernul trebuie să schimbe situația, să mărească lefurile, că nu putem să depopulăm țara! Avem nevoie de bani pentru aceste salarii. Iar banii se fac prin muncă. Un cântec din Transilvania, de demult, are câteva versuri foarte frumoase: "Banii se fac la pădure/ Din topor și din secure...".