Prof. Dr. AVRAM FIȚIU - "Să faci milogi ai statului 9 milioane de români este un act de trădare națională!"

Ion Longin Popescu
Universitatea de Științe Agronomice din Cluj-Napoca, secretar general al Federației Naționale de Agricultură Ecologică

Director de cabinet al fostului ministru al Agriculturii, Dacian Cioloș, pro­fesorul Avram Fițiu a studiat la Fa­cultatea de Științe Agronomice din Gembloux, Belgia. Este doctor în științe agricole și laureat al Premiului Academiei Agricole, pentru cartea "Bazele Agri­culturii Ecolo­gice". Ceea ce îl preo­cupă în mod deosebit în ulti­ma vreme este soarta țăranilor români. Câtă vreme, între 20% și 70% din pă­mân­tul agricol al țării a fost vândut străi­nilor, clasa țărănească s-a redus de la 4,3 mili­oa­ne de familii, la mai puțin de un milion de fa­milii. Con­dusă de o clasă politică lipsită de pa­trio­­tism, România a ajuns, la sărbă­to­rirea unui secol de la Ma­rea Unire (1918-2018), ca un stat părăsit. Cu du­rere în suflet, cu o strigare de ajutor către pu­ținii români care mai pot face ceva, Avram Fițiu încearcă ultima tentativă de salvare.

"Autoritățile statului generează dispariția țărănimii"

- Printre liniile de forță ale istoriei României s-a aflat legătura țăranilor cu pământul, pentru care au luptat și-au murit. Iată însă că în ulti­mele două decenii, pământul pare să nu mai însemne nimic pentru ei. Ce motive îl fac pe țăranul român să-și vândă pământul?

- Am constatat că cei care vând primii sunt țăranii din câmpie, cei mai rupți de tradiție, ur­mați de cei din zonele colinare, la care mai există un licăr de tradiție, și, la urmă, de țăranii din zona de munte, unde atașamentul față de tradiție este cel mai puternic. Pe de altă parte, se poate de­mons­tra că primii care își vând cu ușurință glia sunt cei rupți complet de credința în Dumnezeu, iar la urmă de tot, sunt cei mai credincioși. Și valorile culturale contează. După ce și-au pierdut straiele populare și evenimentele religioase de peste an, țăranii se despart mai ușor de glia lor. Ea nu le mai spune nimic. Vând ușor și cei care au căzut victime ale propagandei de la televiziuni și din ziare, potrivit căreia pământul înseamnă sărăcie, nu merită să-l deții. Și apoi, dincolo de aceste detalii, de ce să te numești "țăran"? Să râ­dă lumea de tine? Acum e la modă să-ți spui "fer­­mier" (arendaș în limba franceză, adică "slugă"). Dar cea mai revoltătoare cauză a ten­dinței de vân­zare a pământului este lipsa unui sis­tem agri­col structurat, care să intervină în aju­torul țăra­nu­lui (legi funciare protectoare, bănci țărănești, asi­gurări, structuri de comasare, infor­mare, for­ma­re). De fapt, autoritățile statului ge­ne­rează dis­pariția țărănimii. Lipsa de perspective economice și sociale îi fac pe tinerii din sate să plece. În rit­mul actual, în 10 ani, tânărul român va fi complet dezrădăcinat emoțional și fizic de pământul său, moment în care va vinde ultima palmă de glie strămoșească, devenind un străin în țara lui și abandonându-și complet straiele, cultura și limba (se întâmplă astăzi, la scară mare, în Brazilia și Ar­gentina). Zeci de milioane de țărani dispar pes­te ocean, în fiecare deceniu. Dar mai este o cauză a dispariției satului românesc, pusă în aplicare de autorități: distrugerea triun­ghiului tradițional țăran-învățător-preot, factor principal de rezis­tență de-a lungul timpului. Satele nu pot trăi fără "luminători" spirituali. E nevoie de cineva care să arate calea morală, așa de amenințată în ziua de azi.

"Creșterea continuă a suprafețelor cultivate duce la dezastru financiar"

- În textele și cărțile dvs. ați scris și despre "neputința" dezvoltării economice a românilor. Să luăm un caz: de ce nu știe țăranul din câmpie să vândă făină sau pâine, și continuă să vândă materie bru­tă, adică grâu?

- Marea paradigmă pe care nu a reușit să o de­pășească agricultorul român din câmpie, și anume, vânzarea de cereale brute, vine din pe­rioada in­terbelică. Nu mai există țară în Europa care, timp de 100 de ani, să nu evolueze structural în do­me­niul producției de cereale, de la producția de ma­terie brută, la făină sau pâine. Cineva ține această lume a producției de cereale într-un cerc vicios al incapacității de reflecție, în care singura dezbatere pe care o au agricultorii este legată de prețul grâ­ului, deși nu sunt ei cei ce controlează acest aspect, ci "băieții deștepți". Cerealicultorii euro­peni, de exemplu, s-au prins de schema înșe­lăto­riei "marii producții" și au evoluat spre ferme de 10-50 ha, cu unități integratoare ce produc cel pu­țin făină, dacă nu pâine, pentru a obține un profit decent din munca lor. La marile investiții din fer­mele de cereale (300-500 ha), din bazinul parizian, agri­cultorii, ori trec pe procesare, ori aleg ștrean­gul spânzurătorii. Doi cerealieri și crescători de vaci își pun ștreangul în fiecare zi, din cauza îm­pru­mutului bancar și al prețului cerealelor! Mai ales în Franța, campion european al producției agri­cole, se observă, după 1990, o politică evi­dentă a zeci de mii de mici agricultori, care și-au deschis propriile mori și brutării, ca să producă un produs tradițional, ecologic sau de casă, pe lanțuri alimen­tare scurte. Au revenit la soiurile de grâu de altă­dată. Ce-i împiedică oare pe producătorii români să preia acest tip de agricultură (ce se re­găsește la o scară chiar mai mare în Polonia și Germania), în loc să intre într-o cursă frenetică a dezastrului fi­nanciar, de creștere continuă a su­prafețelor culti­vate? Câtă inteligență trebuie să ai, ca cerealicultor român, ca să pricepi că a intra în capcana creșterii mărimii fermei este calea sigură către pierzanie (muncă mai multă, griji mai multe, împrumuturi mai mari, riscuri mai mari, pământuri din ce în ce mai scumpe)?

"Țăranilor români, statul le aplică o terapie de șoc"

- Ce trebuie să facă un țăran din câmpie, care deține o fermă de cereale de 10-50 ha, dacă vrea să trăiască în România, pe model euro­pean (Franța, Germania)?

- Sunt mai multe direcții: * să-și deschidă o bru­tărie de familie artizanală, pe vatră, cu ali­men­tare cu lemne; * să-și reducă suprafața de pro­ducție la 15-20 de hectare; * să revină la so­iurile locale de cereale, cu calități nutriționale ce­rute de piață; * să-și reducă dependența de bancă și subvenții; * să-și redimensioneze munca sala­rială, la nivel de angajați din familie; * să devină țăran/morar sau țăran/brutar, meserii de care nu se moare de foame în Europa; * să depășească pa­ra­digma grânarului Europei, devenind ham­barul de făină al Europei.

- În mod normal, direcția "bună" de dez­voltare a țărănimii ar trebui sprijinită de clasa politică aflată la guvernare. Cum calificați contribuția ei din ultimii ani?

- Nu cred că există în lume o clasă politică "mai performantă", în a transforma propriul po­por, din stăpân în slugă, în mai puțin de 10 ani! Să faci, în așa de puțin timp, milioane de slugi, pre­supune o tehnică de lucru de invidiat și un popor pulverizat sufletește, emoțional și econo­mic. Acum 28 de ani, România avea o populație agricolă de 4,3 milioane de familii de țărani (3 membri în medie), care erau propriii lor stăpâni. După numai 10-15 ani, a mai rămas o populație agricolă, cât de cât autonomă, de 917.000 de fa­milii. A pierde 3,4 milioane de ferme cu carac­ter comercial (o medie de 3 locuri de muncă pe fer­mă) înseamnă să pierzi cel puțin 9 milioane de locuri de muncă, de țărani antreprenori. Până în 2020, clasa politică se forțează să mai trimită în istorie încă 700 000 de familii de țărani (circa 2,1 milioane de locuri de muncă ce cotizează la bu­ge­­tul de stat). Visul agricol al acestei clase po­li­tice (și al Uniunii Europene), este ca România să rămână cu maximum 200 000 de agricultori, du­pă 2020. Un astfel de fenomen nu s-a mai întâlnit nicăieri în lume și, ca atare, nici o țară nu poate avea un răspuns serios în fața unui astfel de cu­tremur social. Una este să pierzi programat un mi­lion de ferme, în 60 de ani, în cazul Franței sau Ger­maniei, pe o abordare graduală, care lasă timp individului și industriei să găsească soluții de tampon, și alta este să-ți supui propriul popor la terapie de șoc. Actuala clasă politică irespon­sabilă, pe care poporul a votat-o cu ochii închiși, consideră că pulverizarea unei clase sociale mile­nare este un act de bravură și mare progres. Să faci milogi ai statului 9 milioane de români, care pri­mesc din 4 în 4 ani, câțiva litri de ulei și o căl­da­re de plastic, în cam­panii electorale, reprezintă un act de trădare na­țională, ce trebuie pedepsit, mă­car moralicește. Să duci la disperare și dez­nă­dej­­de 9 milioane de ro­mâni, care își pierd un loc de muncă autonom, de stăpân, în numai 10-15 ani, înseamnă atentat la siguranța națională a Ro­mâniei!