Din datele pe care le furnizați, în cazul dvs. este vorba, foarte probabil, despre o boală autoimună, care este cauza, atât a edemului Quincke (sau edem angioneurotic), cât și a hipotiroidiei (este vorba despre tiroidita cronică autoimună), o afecțiune a sistemului imunitar, cauzată de un dezechilibru grav, prin care acesta își atacă propriile organe. Simptomele cu care vă confruntați, angioedemul, se numără printre cele mai frecvente manifestări ale tiroiditei. Nu țin de dereglarea hormonală, respectiv hipotiroidia, ci de boala autoimună. Din această cauză, în cele mai multe cazuri, tratamentul hormonal de substituție și corectarea hipotiroidiei sau hipertiroidiei nu duce la ameliorarea simptomatologiei bolii autoimune. Pe lângă angioedem poate apărea și o erupție urticariană la nivelul pielii. Atât erupția, cât și edemul Quincke, pot să apară fără nici o cauză aparentă sau pot să existe diverși factori declanșatori: alimentari, stres emoțional, suprasolicitare fizică, medicamente, factori fizicali (presiune, căldură, frig, expunerea la soare), infecții virale sau bacteriene. În această afecțiune, de multe ori, sistemul imun reacționează exagerat și la nivelul tubului digestiv. În peretele intestinal există o componentă importantă a sistemului imun. Acesta poate reacționa exagerat la contactul cu alimentele, care sunt considerate substanțe străine de organism. Așa apar așa-numitele intoleranțe alimentare. În această situație, apariția erupției sau a angioedemului nu este legată direct de un aliment anume, ca în cazul alergiilor alimentare. De aceea, este greu să se stabilească o corelație între consumul unui aliment și apariția angioedemului. Printre cele mai frecvente intoleranțe alimentare, asociate cu tiroidita autoimună, se numără intoleranța la gluten. Aici vorbim despre intoleranța clasică - boala celiacă (condiționată genetic și care poate fi diagnosticată prin teste specifice), dar și despre intoleranța la gluten non-celiacă. Ultima este o afecțiune descrisă recent, în care testele clasice pentru celiachie sunt negative. În aceste cazuri, trebuie făcute alte analize care să pună în evidență această intoleranță. Același tip de analize pot fi făcute și pentru alte alimente - teste de intoleranță alimentară. În funcție de rezultatul acestor teste, se poate recomanda un regim alimentar adecvat, chiar dacă testele de alergie la alimente sunt negative. Trebuie subliniat faptul că excluderea alimentelor la care se depistează intoleranța nu duce imediat la ameliorarea simptomatologiei. Este nevoie de o perioadă de timp pentru a scădea inflamația intestinului, tocmai pentru că angioedemul nu este consecința directă a unui aliment ci, indirect, a inflamației intestinale.
În același timp trebuie căutate însă și alte cauze pentru angioedem. Acesta poate avea o cauză parazitară, o infecție în sfera digestivă sau urogenitală, o altă boală inflamatorie autoimună, care se poate asocia cu tiroidita cronică. Există și boli mai rare, cu componentă ereditară, sau afecțiuni maligne, care se pot manifesta prin edem Quincke. Acestea trebuie căutate în special atunci când angioedemul nu se asociază cu erupție urticariană.
Dacă analizele pe care le-ați făcut au exclus alte afecțiuni în afara hipotiroidiei, atunci cauza angioedemului dvs. este dereglarea autoimună: tiroidita cronică autoimună sau tiroidita Hashimoto.
Pentru a rezolva problema cu care vă confruntați, vă recomand inclusiv o evaluare psihologică. Întotdeauna, în spatele acestei afecțiuni există o traumă emoțională cu care persoana în cauză s-a confruntat sau se confruntă în continuare. Este vorba despre blocarea unor emoții, negative de obicei, o perioadă mai scurtă sau mai lungă. Un psiholog cu experiență vă poate ajuta să identificați aceste emoții și să le eliminați.
Tratamentul clasic presupune administrarea de antihistaminice și, în situațiile mai grave, tratament cu cortizon sau chiar cu adrenalină, dacă angioedemul este localizat la nivelul glotei. Regimul alimentar este foarte important. Trebuie evitate alimentele bogate în histamină (pește, icre, fructe de mare, conserve, afumături, arahide, nuci, alune, căpșuni, fructe de pădure, vinete, roșii, murături, brânzeturi fermentate, preparatele refrigerate). Pe termen lung, trebuie excluse alimentele la care se evidențiază intoleranța, prin teste specifice.
Tratamentul natural presupune remedii care au efect antiinflamator și imunomodulator. Vă recomand următoarele plante - aloe vera, cătină, evening primerose, lemn-dulce, mesteacăn, urzică, trei-frati-pătați, coada-șoricelului (dacă nu sunt contraindicații). Plantele respective le găsiți, fie ca atare, sub formă de capsule, sau sub formă de tincturi, unele chiar în combinație de mai multe plante. De asemenea, vă recomand să luați Selenium și vitamina D pentru efectele imunomodulatoare. Puteți asocia și tratament homeopat, efecte bune având remediile Apis CH9, Antimonium crudum CH6, 3-4 doze pe zi, și Bovista CH200 - o doză, la 3 zile.
VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"De doi ani, boala Lyme îmi face viața un coșmar"
(Răspuns pentru MARI RĂDULESCU, F. AS nr. 1130)
* Dintre afecțiunile cu care vă confruntați, de departe cea mai periculoasă și care trebuie monitorizată toată viața, este boala Lyme. Spirocheta "Borrelia Burgdorferi" este transmisă prin mușcătura de căpușă infectată în mediu favorabil (pășuni, păduri), de la iepuri sălbatici, căprioare, tăuni, porci mistreți). Infecția provoacă (uneori fără simptome acute) un erythem chronicum migrans vizibil la locul mușcăturii printr-o papulă inelară care se lărgește (migrează) progresiv între 2 zile și 3 luni, evoluând cu o stare generală proastă, artralgii, febră. Boala are 3 stadii de evoluție: 1. Incubație (7-10 zile) cu semnale trecătoare de cefalee, oboseală, inapetență, frisoane. 2. În faza a doua apar eriteme (înroșiri) multiple pe piele, care de cele mai multe ori se vindecă fără tratament, dând bolnavului impresia că boala a trecut. 3. Abia în acest stadiu manifestările neurologice (encefalita, meningita, neuropatiile periferice, meningoradiculita limfocitară (sindromul Bonnwartt), paralizia unor nervi cranieni etc. pune bolnavul pe gânduri pentru a face investigații urgent.
Pe lângă modificările "SNC", agentul etiologic al bolii Lyme poate declanșa probleme psihice (atacuri de panică, depresii, anxietate), manifestările conducând bolnavul spre medicul psihiatru.
Diagnosticul este serologic. Spirochetele sunt identificate și în lichidul sinovial, extras prin puncție articulară și confirmate prin testul "ELISA".
Tratament: leziunile cutanate se tratează cu Penicilină sau Amoxicilină, iar pentru complicațiile tardive (cazul dvs.), se administrează la indicația medicului Benzilpenicilină i.v. sau Cefalosporine (Cefotaximă sau Ceftriaxonă i.v.).
Tratament naturist - Cat's Claw, 3 tablete pe zi, Goldenseal Root - 1 tabletă pe zi, Olive Leaf, Imune Green Gold, Colostrum Prime Life, Bi-Iomare capsule, Amino Fuel, Spirdietabs, Biiolicaps - cu rol antibacterian, antiviral și imunostimulator.
* Bartoneloza sau boala ghearelor de pisică apare ca urmare a mușcăturii, zgârieturii și a linsului pielii de către pisică, la copii și persoanele iubitoare de animale. De obicei trece fără manifestări. La cei cu imunitate scăzută, după 3-5 zile apar leziuni cutanate (roșeață), iar la 1-2 săptămâni: limfadenopatie dureroasă ce persistă circa 3 săptămâni - 3 luni, provocând rar meningoencefalită, hepatită, osteomielită sau infecție conjunctivală. Medicul, în urma analizelor, trebuie să precizeze tipul de Bartonella: Bacilliformis, Henselae sau Quintana.
Tratament: Azitromicină, Ciprofloxacină, Doxicilină - cu rețetă medicală.
* Ehrlichioza - această bacterie mică, gram negativă, vizibilă în fagocite, poate produce infecții umane severe. Infectează în general celulele mononucleare sanguine și tisulare sau celulele mieloide, agentul fiind căpușa "Lone star" ce trăiește pe pielea căprioarelor cu coadă albă.
Boala este contractată pe timp de vară, din regiunile rurale. Bacteria provoacă dureri abdominale, grețuri, diaree, anorexie, mialgii, trombocitopenie, leucopenie, transaminaze crescute etc.
Tratament: Doxicilină 100 mg, la 12 ore.
Multă sănătate!
Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0721/617.165
"Am venit de la mare cu pete pe corp"
(Răspuns pentru ANDREI - București, F. AS nr. 1277)
Vara ne bucurăm din plin de soare, de lumina și căldura lui, precum și de efectele sale benefice asupra organismului, printre care amintim, în mod special, favorizarea sintezei de vitamina D. În mod corect, este recomandat să ne expunem dimineața, până la ora 10, și după amiaza, după ora 16. Produsele cu factor de protecție cât mai mare și pălăriile de soare sunt obligatorii, pentru a evita arsurile. Se beau cât mai multe lichide, de preferat apă, în locul băuturilor carbogazoase, legume și fructe, în locul dulciurilor. În cazul în care mergem la mare, este recomandată aplicarea de creme cu factor de protecție corespunzător, cu 30 de minute înainte de expunerea la soare, după fiecare baie și repetarea aplicării la fiecare două ore. Nu aplicați cantitați exagerate din aceste produse, pentru ca apoi, imediat, să intrați în apă, și nu încercați să absorbiți toată lumina soarelui, astfel încât să deveniți "roșu ca racul". În acest moment, apar arsurile solare care, pe lângă aspectul inestetic, sunt chiar foarte dureroase, pot fi însoțite de insolații și, mult mai grav, pot determina apariția cancerului de piele. Expunerea îndelungată la radiațiile solare determină, de asemenea, reducerea concentrației de coenzima Q10 din organism, atât de necesară pentru creier, inimă și ficat. Tratamentul în astfel de situații poate fi multiplu, pornind de la metodele "băbești" și continuând cu produsele speciale cu rol de hidratare a pielii, și ajungând până la tratament medicamentos. Pentru refacerea pielii în urma arsurilor, vă recomand să aplicați pe zona afectată comprese cu 1 linguriță de soluție Malavit, diluată cu 1 lingură de apă, de 2-3 ori pe zi. Intern, administrați Extract purificat de rășină mumie, 1 tabletă pe zi, cu 30 minute înainte de masă, timp de 10 zile, pauză 5 zile. Este un produs natural, cu rol în reducerea stresului oxidativ în neutralizarea radicalilor liberi rezultați în urma expunerii excesive la razele soarelui. Spray-ul cu apă termală este, de asemenea, de ajutor; el calmează iritația pielii și favorizează procesul de recuperare. Multă sănătate!