PLANTELE MEDICINALE
În tratamentul acestei categorii de afecțiuni se folosesc trei tipuri de plante: vermifugele (care distrug organismele parazite din tubul digestiv), tonicele amare (care favorizează peristaltismul) și laxativele (care accelerează tranzitul intestinal și favorizează astfel expulzarea paraziților de pe traiectul digestiv).
Pelinul (Artemisia absinthium) - este printre cele mai cunoscute și totodată printre cele mai eficiente vermifuge din flora noastră medicinală. Principiile sale active sunt toxice pentru majoritatea tipurilor de viermi intestinali, precum și pentru protozoarul Giardia lamblia. Mai mult, pelinul este un puternic tonic amar, care favorizează mișcările tubului digestiv și implicit eliminarea paraziților intestinali.
Se folosește sub formă de pulbere, din care se ia de 3-4 ori pe zi câte o linguriță rasă, în cure de maximum zece zile, urmate de zece zile de pauză.
Tinctura de vetrice (Tanacetum vulgare) - este un antiparazitar digestiv mai puternic decât pelinul și, în plus, poate fi administrată pe perioade de timp mai lungi. Este foarte eficientă în tratamentul teniei, limbricilor, oxiurilor, infestărilor cu giardia. Ca adjuvant, este valoroasă împotriva chisturilor hidatice și împotriva trichinelozei.
Se administrează sub formă de tinctură, din care se ia câte o linguriță de patru ori pe zi, în cure de 3 săptămâni, cu o săptămână de pauză. Este prezentă într-o proporție semnificativă, alături de pelin, în produsul "Antigiardia", fabricat de laboratoarele "Dacia Plant".
Plantele amare - amplifică efectele tratamentelor vermifuge propriu-zise, stimulează mișcările tubului digestiv, ceea ce pe de o parte favorizează desprinderea paraziților de pe pereții organelor pe care sunt fixați, iar pe de altă parte, favorizează acțiunea în profunzime a vermifugelor.
Vă recomandăm pulberea de anghinare (Cynara scolymus), câte 1 linguriță de 2 ori pe zi, sau pulberea de țintaură (Centaurea umbellatum), o jumătate de linguriță de patru ori pe zi.
Plantele laxative - se administrează la 4-7 zile după începerea tratamentelor cu vermifuge sau cu alte antiparazitare digestive, pentru a favoriza eliminarea cât mai rapidă a ouălor viermilor din organism. Vă recomandăm o cură de 10-14 zile cu tinctură de fructe de soc (Sambucus nigra) sau cu decoct de crușin (Rhamnus frangula), sau cu pulbere de volbură (Convolvulus arvensis).
Aplicații externe
Se folosesc mai ales în tratamentul oxiurilor, având un efect vermifug direct și foarte rapid.
Clismele - se fac vreme de o săptămână, zilnic, cu o infuzie combinată, obținută din trei plante: semințe de in (Linum usitatissimum), flori de mușețel (Matricaria chamomilla) și iarbă de pelin (Artemisia absinthium). Iată modul de preparare, pentru o jumătate de litru: se pun într-o cană de apă câte o linguriță din fiecare plantă și se lasă la macerat de seara până dimineața, când se filtrează. După filtrare, maceratul obținut se pune deoparte, iar planta rămasă se opărește cu încă o cană de apă clocotită și se lasă să se răcească vreme de 15 minute, după care se filtrează. În final, se combină ambele extracte și se obține aproximativ o jumătate de litru de preparat, care se introduce călduț în colon, cu ajutorul irigatorului sau al parei pentru clismă.
Băile de șezut - au un efect foarte puternic, pentru că pot folosi unele plante toxice extrem de eficiente în combaterea viermilor intestinali.
Vă recomandăm baia de șezut cu infuzie combinată de ferigă (Dryopteris filix-mas) și pelin (Artemisia absinthium). Rețeta: 1 lingură de rădăcină de ferigă și 10 linguri de iarbă de pelin se pun la macerat în doi litri de apă, la temperatura camerei, vreme de opt-zece ore (de dimineața până după-amiază). După trecerea acestui interval de timp, preparatul se strecoară, maceratul rezultat punându-se deoparte, în timp ce planta rămasă se pune în alți doi litri de apă clocotită și se lasă să stea acoperită până se răcește, după care se filtrează. În final se combină cele două preparate (maceratul și infuzia răcită), care se vor pune în apa de baie, ce va fi la o temperatură de 38-39 de grade Celsius. Baia de șezut durează 20-30 de minute, după care pacientul se va usca puțin prin tamponare cu prosopul și va rămâne să se odihnească la loc foarte călduros, vreme de jumătate de oră. Această procedură se face zilnic, vreme de o săptămână. Atenție, preparatul nu se folosește decât extern, întrucât este foarte toxic. De asemenea, nu se fac băi ale întregului corp cu extract de ferigă.
APITERAPIA
Între preparatele stupului, propolisul se distinge printr-o acțiune vermifugă puternică și printr-o toleranță excelentă a organismului față de el, în curele de lungă durată cu acest remediu. Se ia sub formă de tinctură, care se administrează astfel: dimineața, pe stomacul gol, se pun câte 20 de picături de tinctură pe trei bucățele de pâine (în total vor fi deci 60 de picături la o doză), care se înghit într-o singură repriză. Cu 30 de minute înaintea mesei de prânz și a cinei se mai iau câte 50 de picături, de asemenea puse pe o bucățică de pâine. Tratamentul durează vreme de 14-21 de zile și are efecte spectaculoase în combaterea protozoarului Giardia lamblia, dar și a teniei sau a limbricilor.
Alimentele-medicament
În general, pentru combaterea paraziților intestinali este foarte bine să nu se meargă pe o singură cale, ci să fie aplicate mai multe tratamente simultan, care să acționeze sinergic. În acest context, alimentația are un rol extrem de important, deoarece tratamentul dietoterapeutic poate fi aplicat pe perioade de timp foarte lungi. Iată care sunt alimentele care ajută la rezolvarea acestei probleme de sănătate:
Usturoiul - este cel mai popular vermifug din medicina populară românească, fiind folosit pe scară largă atât pentru combaterea, cât și pentru prevenirea infestărilor cu viermi intestinali. El inhibă dezvoltarea sau chiar distruge majoritatea paraziților tubului digestiv, fiind extrem de eficient în tratamentele de lungă durată. Se fac, de regulă, cure de 2-3 luni, timp în care se consumă 4-6 căței de usturoi pe zi. La copii se administrează dimineața și seara câte un sfert de pahar de lapte în care s-au pus doi căței de usturoi zdrobiți în prealabil.
Semințele de dovleac - sunt extrem de eficiente în combaterea tuturor paraziților intestinali. Iată o rețetă de medicină monahală excelentă pentru eliminarea teniei și a ascarizilor: se amestecă 200 de grame de semințe de dovleac proaspăt măcinate cu râșnița electrică de cafea cu 200 grame de miere și cu 100 ml de lapte până se formează o pastă. Preparatul obținut se împarte în trei părți egale și se ia din oră în oră câte o parte, până se termină. La trei ore după administrarea acestei paste se ia un laxativ puternic (tinctură de fructe de soc, decoct de crușin). Tratamentul se face dimineața, pe stomacul gol, și durează 3-7 zile la rând.
Pătrunjelul - frunzele și semințele sunt foarte eficiente pentru combaterea oxiurilor. Se folosește în alimentație în cantități cât mai mari și pe cât posibil netrecut prin foc.
Țelina - frunzele au efecte similare cu cele de pătrunjel. De asemenea, se folosește în cantități cât mai mari în alimentație.
Ceapa crudă - este excelentă pentru prevenirea parazitozelor digestive. Persoanele cu un grad crescut de risc (care locuiesc cu animale de companie sau care sunt nevoite să lucreze în medii cu risc ridicat de contaminare) ar fi bine să consume zilnic următorul tip de salată: două cepe de mărime medie se taie cubulețe și se combină cu o legătură de pătrunjel tăiat fin, cu o linguriță de oțet de mere, cu două lingurițe de ulei de măsline și cu un vârf de cuțit de sare. Se consumă această salată zilnic, de preferință la masa de prânz.
Condimentele - unele dintre ele sunt excelente preventive și adjuvante în tratamentele parazitozelor tubului digestiv. Iată care sunt cele mai active din punct de vedere terapeutic: hreanul (în special contra teniei), scorțișoara, coriandrul, anasonul, tarhonul, oregano. Același efect salutar în această categorie de afecțiuni îl au două tipuri de oleaginoase: alunele și nucile, care de asemenea vor fi consumate în mari cantități (în locul altor tipuri de grăsimi).
Năutul - două mâini de boabe se spală și se pun la macerat, de seara până dimineața, în jumătate de litru de apă. Dimineața se filtrează, boabele de năut se folosesc în alimentație (vor fierbe mult mai repede, fiind înmuiate în prealabil), iar zeama rezultată se bea pe parcursul unei zile. Maceratul la rece de năut este un vermifug foarte puternic, care atacă practic toate tipurile de paraziți intestinali.