Exerciții pentru activarea minții

Redactia
- De practicat în momentele de oboseală, somnolență, apatie ori moleșeală, produse de temperaturile excesive ale verii -

1. Ajutor de urgență!
Împreunați vârfurile de­getelor de la mâini. Încercați să simțiți un puls re­gulat între vârfurile degetelor împreunate. Acum așteptați până când simțiți această pul­sație la toate cele cinci perechi de degete. Mintea dvs. este acum ajustată la o stare de "atenție relaxată". Acum des­prindeți degetele, dar conti­nuați să respirați regulat și li­niștit. Puteți repeta oricând acest exercițiu rapid.

2. Porniți la drum
Închipuiți-vă că sunteți minusculi și porniți într-o călătorie în propriul dvs. creier: știați că acesta posedă peste 100 de miliarde de celule? Aceste celule ale creierului sunt atât de strâns împletite între ele, încât fiecare se află în contact cu celelalte cu ajutorul a mii de ramificații fragile. Imaginați-vă că aceste celule și înlănțuiri strălucesc în culori vii și că la fiecare "conexiune nervoasă" scânteiază mici puncte luminoase în zonele în care se rea­lizează contactul. Ascultați zumzăitul delicat al acestei mașinării pline de viață care este creierul. Închipuiți-vă că efectele luminoase și coloristice se extind și în zonele "neluminate" ale creierului, până când "s-a aprins un beculeț" în fiecare cotlon al creierului dvs. Creierul dvs. este acum reglat în mod optim pentru concentrare. Vă puteți dedica cu deplină capacitate mentală sarcinii care vă stă în față.

3. Respirația
(Lăsați respirația să curgă lin)

În momentul în care cineva se sperie sau este stresat, își blochează respirația. Dimpotrivă, atunci când ne bucurăm de echilibru interior și de o atenție trează - cei mai buni aliați ai unei con­centrări eficiente - respirația curge lin. Încercați să respirați complet conștient, chiar atunci când mun­ca pe care trebuie să o duceți la îndeplinire nu vi se pare prea ușoară și comodă. Gândiți-vă în acest timp la valurile care scaldă țărmul, pentru ca apoi să se retragă. Iar și iar. Această imagine face ime­diat ca respirația dvs. să devină mai profundă și mai regulată.

4. Cântați cu vocale
Cu siguranță, cunoașteți rugăciunile călu­gărilor, în timpul cărora este cântat sau doar murmurat, un singur ton pre­lung. Un ase­menea ton de bază, susți­nut, întărește puterea de concentrare și în viața de zi cu zi. Nu este necesar să cântați cu voce tare - puteți lăsa sunetul să răsune doar în interior. Încercați o dată - tare sau încet - diferite tonuri prelungi (de ex. O, A, E). Alegeți apoi sunetul care vă face să vă simțiți cel mai bine. Acesta poate fi de acum înainte sunetul dvs. personal, pentru sti­mu­larea puterii de concen­trare. Dați-i glas - mental sau în mod real - de fiecare dată când doriți să vă ocupați de un lucru în mod intens. În momentul în care vă apucați de sarcina dvs., opriți-vă în mod complet conștient din emiterea sunetului dvs. interior.

5. Ascultați cu atenție
Închideți ochii și mișcați ușor între degete pa­ginile unei reviste, astfel încât să produceți un foșnet audibil. Ascultați cu maxi­mă atenție aceste sunete. Închi­puiți-vă acum un buton mental, cu care puteți da mai tare acest foșnet scos de revistă. Foșnetul hârtiei se va auzi tot mai tare, în vreme ce alte sunete din jur își vor reduce tot mai mult volumul, se vor auzi tot mai în surdină, devenind tot mai neimpor­tante. Respirați regulat și liniștit, în timp ce ascultați cu atenție. Poate că, făcând asta, vă veți aminti și de prima revistă cu Scufița Roșie pe care, copil fiind, ați ți­nut-o în mână. Reme­morați o vreme această clipă de mult rămasă în urmă. Apoi respirați adânc și reveniți în momen­tul prezent.

6. Văzul
- Aprindeți o lumânare. Așezați-vă în fața ei și priviți numai flacăra - nimic altceva.
- Priviți cu foarte multă atenție oamenii cu care vă întâlniți și vorbiți: forma feței, culoarea ochilor și a părului lor, îmbrăcă­min­tea acestora, particularitățile. Obser­vați-le mimica și felul în care gesti­culează, recunoașteți-le trăsăturile caracteristice.
- Conștientizați deosebirile și nuanțele fine: diferitele nuanțe de verde ale frunzelor, lumina la răsă­ritul și la apusul soarelui.
- Priviți cu atenție cerul înstelat al nopții. Alegeți-vă o porțiune de cer cu stele și încercați să v-o înti­păriți cât mai bine în memorie. Apoi închideți ochii și reînviați, pe o suprafață întunecată, imaginea cu stele.
- Urmăriți secundarul unui ceas, vreme de două minute.

7. Auzul
- În timpul unei conversații, ciuliți, realmente, urechile. Fiți atenți nu doar la conținut, ci și la ma­nie­rismele verbale ale partenerului dvs. de discuție (dialect, vorbire neclară, nivelul vocii, oscilații de dispoziție).
- Dați radioul și televizorul din ce în ce mai încet în timpul talk-show-urilor și încercați să înțe­legeți totuși tot ce se vorbește.
- Atunci când sunteți afară, concentrați-vă asu­pra sunetelor din jur și din natură (foșnetul frun­zelor în bătaia vântului, ciripitul păsărilor, sunetul scos de vreun motor).
- Când ascultați muzică, încercați să distingeți sunetul fiecărui instrument în parte.

8. Mirosul și gustul
- Adulmecați aerul din jurul dvs. Se­sizați mirosurile și parfumurile - inclu­siv nuanțele subtile: iarbă cosită, parfu­mul colegei dvs., pielea partene­rului, gaze de eșapament, cafea fierbinte.
- La prânz, când mergeți la masă, încercați să recunoașteți după miros ce s-a gătit. Legați-vă la ochi și lăsați-l pe partenerul dvs. să vă dea de mâncare și de băut. Încercați să vă dați seama după miros, după gust, după consistență, despre ce este vorba. De­ve­niți în timpul gătitului un maestru al degustării. Asezonați mâncarea cu noi arome și condimente și verificați-le gustul.

9. Simțul tactil
Umblați mult desculț și conștientizați pe ce anume pășiți: covor, parchet, nisip, iarbă, piatră. Plimbați-vă pe orice fel de vreme. Simțiți vântul, zăpada sau ploaia pe față, căldura soarelui pe creș­tet. Inspirați adânc pe nas și expirați ușor prin gura ușor întredeschisă. Simțiți aerul.

10. Ajutor de urgență!
Mâncați un măr. Închideți radioul, televizorul sau computerul, dați deoparte revista sau hârtiile și acordați-i acestui fruct deplina dvs. atenție. Sa­vurați mărul cu adevărat, folosind concomitent toa­te cele cinci simțuri. Priviți-l cu atenție, studiați-i forma, mărimea. Se simte tare la pipăit, coaja lui este netedă? Cum miroase? Dulce, proaspăt, copt? Mușcați din el. Ascultați cum trosnește. Mestecați pe deplin conștienți și lăsați dumicatul să se di­zol­ve, încetișor, pe limbă. Ce deliciu! Această con­știentizare făcută prin intermediul mai multor sim­țuri stimulează extraordinar de mult atenția și des­chide dimensiuni absolut noi - în tot ceea ce faceți.

ALINA OLTEANU