DISCOTECA '80 - Alphaville, Sandra, Londonbeat și Fancy

Dana Ene
După marile ambiții electro, transformate în festivalul UNTOLD, Clujul s-a gân­dit să le dea satisfacție și locuitorilor săi, amatori de ritmuri mai blânde, organizând un festi­val de muzică disco.

Mai economică în decibeli și mai ofertantă în armonii, instigatoare la dans și la amintiri din adolescență, muzica neuitaților ani '80 se mai cântă și astăzi, cu mult succes. Va fi la fel și la Cluj, unde nume cele­bre, precum: Alpha­ville, Sandra, Londonbeat și Fancy, vor încinge la ma­ximum spiritele și vor cân­ta și dansa pe melo­diile ce i-au făcut celebri: "For­ever Young" (Alpha­ville), "In The Heat of The Night" (Sandra), "I've Been Thinking About You" (Londonbeat) sau "Flames of Love" (Fancy). Rețeta suc­cesului unui astfel de eveniment a fost deja ve­rificată anul trecut, când la Sala Polivalentă din Cluj au cântat Thomas Anders și Modern Talking, dez­lăn­țuind un adevărat ma­ra­ton de entuziasm dan­sant. Dar iată-i și pe invi­tații care vor concerta la Cluj, pe 23 sep­tembrie.
Alphaville este o for­mație germană, ce a de­ve­nit celebră la mijlocul anilor '80. Trupa a luat ființă în 1982, și a dat lovitura chiar cu albumul de debut - "Forever Young" (1984), care cuprindea melodii devenite celebre, precum: "Big in Japan", "For­ever Young" și "Sounds Like A Melody". Au avut succes nu doar în Europa, ci și în America Latină, ba chiar și în SUA. Însă după numeroase turnee și după alte două discuri: "Afternoons in Utopia" (1986) și "The Breathtaking Blue" (1989), au luat o pauză de... glorie. Au revenit pe scenă și în stu­dio în 1994, iar de atunci au mai lansat încă patru discuri. Cum în majoritatea trupelor au loc schimbări, nici Alphaville n-a fost scutită de despărțiri, singurul membru original al trupei de azi fiind solistul Marian Gold (63 ani). Dar nici vâr­sta, nici abandonurile colegi­lor săi nu l-au împiedicat să ducă mai departe mesajul Alpha­ville alături de noii lui colegi de formație: David Goodes, Jakob Kiersch, Cars­ten Brocker și Ale­xandra Merl. Pe 7 aprilie anul aces­ta, ei au lansat și un nou album, intitulat "Strange At­trac­tor".
Sandra (Sandra Ann Lauer - fostă Crețu) și-a mai pierdut puțin din forma și energia ei de-altă­dată, dar reușește, to­tuși, să-și încânte fanii, și azi, cu hiturile ei super­cunoscute. Solista, de origine ger­ma­nă, are 55 de ani și a debutat în trioul Arabesque, în 1975. A cunoscut cu adevărat succesul abia după ce s-a lansat într-o carieră solo, zece ani mai târziu -în 1985, iar anii de glorie ai Sandrei sunt strâns legați de colaborarea cu fostul ei soț, muzicianul român Mi­chael Crețu, cu care a cola­bo­rat la pro­iectul Enigma, trans­format rapid în succes. Până în prezent, Sandra a lansat 10 al­bume solo de studio, cel mai recent dintre ele fiind "Stay in Touch" (2012). Deși nemțoai­ca nu a mai reușit să egaleze succesul de odinioară, ea are un public fidel, mai ales în es­tul Europei, unde este mereu aș­teptată cu brațele deschise.
Londonbeat este o formație americano-brita­nică de pop-dance, ce a cunoscut succesul în anii de glorie ai muzicii disco. Lansată spre finalul ani­lor '80, mai exact în 1988, formația a avut un suc­­­ces nebun încă de la primul disc, intitulat "Speak" (1988). Din trupa inițială mai fac parte și azi ame­ricanul Jimmy Helms (74 ani) și muzicianul născut în Trinidad, Jimmy Cham­bers (71 ani), și "mezi­nul", Myles Kayne (70 ani) care li s-a alăturat în 2003.
Londonbeat a cucerit mai în­tâi Olanda, unde melodia lor "There's a Beat Going On" (1990) a urcat imediat în Top 10, apoi, pas cu pas, a cucerit întreg mapamondul. Cântecul "I've Been Thinking About You", cu­prins pe discul lor cu numărul doi - "In the Blood" (1990), a făcut istorie, ajungând pe locul 1 în Billboard Hot 100 și în topul Hot Dance Mu­sic/Club Play, într-o perioadă în care Michael Jackson era stăpâ­nul absolut al topurilor muzicale. Alte două melodii cele­bre ale formației, care au încins ringu­rile de dans, au fost "A Better Love" și "Come Back". Iar după aceste succese, London­beat a mai lansat încă patru discuri, cel mai recent dintre acestea datând din 2004 - "Gravity".
Fancy (pe numele său real Manfred Alois Se­gieth) este cel de-al patrulea invitat al serii, un cân­tăreț, compozitor și producător muzical cu origini spaniolo-germane, în vârstă de 71 de ani. Și el are o carieră impresio­nantă. A debutat în 1962 și a de­venit faimos în 1984, cu melodia "Slice Me Nice". Compoziție proprie, melodia a intrat pe primele locuri în numeroase topuri muzicale din lume. Fancy a mai compus și alte șlagăre, precum: "Chi­nese Eyes", "Come Inside", "Bolero", "Flames of Love". Mu­zi­cianul german a lansat până acum 15 discuri, cel mai recent dintre acestea fiind: "For­ever Magic" (2008).
(Cele patru concerte vor avea loc pe 23 sep­tembrie, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, și vor fi urmate de o petrecere pe cinste, unde se poate dansa în voie, pe muzica disco a anilor '80. Biletele au prețuri cuprinse între 108 lei - Party Zone și 185 lei - Categoria I.)