O dată pe săptămână, părul se spală cu apă fiartă de izvor, de fântână sau cu apă de ploaie, după care rădăcinile părului se fricționează timp de 15 minute cu sare de bucătărie iodată. S-a constatat că 6 proceduri sunt suficiente pentru combaterea definitivă a bolii. Cu toate acestea, pentru profilaxie, tratamentul trebuie repetat periodic. Dacă toți oamenii ar urma acest tratament, nu ar exista nicio persoană care să sufere de calviție. Nu vă spălați părul cu apă tratată chimic de la robinet, nu vă spălați cu apă fierbinte, ci doar cu apă caldă, și feriți-vă pielea capului de arșiță și ger, pentru a nu se usca rădăcinile părului.
Suc de rădăcină de brusture
Toamna târziu sau la începutul primăverii se scot din pământ rădăcini de brusture de un an, se spală și se stoarce sucul. Toate acestea trebuie făcute foarte repede, pentru că atât rădăcinile, cât și sucul se oxidează și se înnegresc foarte repede. Pielea capului se fricționează energic cu suc, de două-trei ori pe săptămână. De asemenea, sucul proaspăt de rădăcini de brusture poate fi amestecat (în proporții egale) cu vodcă, în cazul acesta rezistând mai mult. Înainte de întrebuințare, amestecul se combină în proporții egale cu apă. Se fricționează rădăcinile.
Miere de albine
Două linguri de miere se dizolvă într-un litru de apă clocotită. Se lasă să se răcească și se fricționează pielea capului, de două ori pe săptămână. Amestecul întărește bine rădăcinile părului și ajută la creșterea lui rapidă și frumoasă.
Ulei de brusture, ou și miere
Se amestecă bine două gălbenușuri, două lingurițe de ulei de brusture și 35 de grame de miere. Masca se aplică de două ori pe săptămână, lăsând-o să acționeze timp de 30-40 de minute. Capul se acoperă cu un prosop. Se spală cu apă din abundență.
Ulei de tămâie
La 200 ml de șampon se adaugă zece picături de ulei de tămâie. Se amestecă bine și se utilizează ca un șampon normal.
Podbal și urzică
Se frecționează pielea capului cu infuzie din părți egale de podbal și frunze de urzică, în caz de căderea părului și mătreață.
Oțet de mere și bere
Când părul începe să se rărească, de mare ajutor este un masaj regulat al pielii capului, cu o soluție formată dintr-un pahar de apă + 1 lingură de oțet de mere (preferați-l pe cel preparat în casă sau cumpărat de la apicultori). Se freacă rădăcinile părului cu un tampon, înainte de spălatul cu șampon (lăsați să acționeze zece minute).
La prevenirea căderii părului ajută și spălatul cu bere. După ce vă clătiți, turnați pe cap 100 ml de bere (o jumătate de pahar) și masați-o bine în piele. Lăsați să acționeze 15 minute, apoi clătiți-vă din nou, cu apă caldă. Repetați procedeul, masați ușor și pieptănați-vă părul ud. Lăsați-l să se usuce, fără să vă clătiți. Berea intră în piele, iar mirosul dispare.
Tinctură de urzică
Șase-șapte frunze proaspete de urzică sau 2 linguri de plantă uscată se pun la macerat zece zile, într-o jumătate de litru de spirt. Îmbibați un tampon și frecați-vă rădăcina părului cu acest extract. Întărește și vitalizează firul de păr.
Frunze și rădăcini de urzică
Pentru amestec se utilizează 10 părți de frunze uscate și 90 de părți rădăcină uscată (raport de o lingură la trei linguri). Se face o infuzie (apa clocotită se toarnă peste plantă) de 2 linguri amestec la 1 l de apă. Se clătește părul, frecționându-se în același timp rădăcina. Se lasă zece minute să acționeze fără ca părul să fie șters.
Tinctură de ardei iute
Ardeiul iute se toacă mărunt, se pune într-un borcan până la un sfert din volumul acestuia, după care se completează restul cu alcool de 70°. Se lasă la macerat vreme de 12 zile, după care se filtrează prin tifon și se trage în sticluțe mici, închise la culoare. Se fac fricționări la rădăcina părului, o dată pe zi, cu soluția obținută din o linguriță din această tinctură și 2-3 lingurițe de apă. Fricționarea se face vreme de 10 minute, energic, dar cu blândețe.
Secretul tincturii de ardei iute este că favorizează o circulație intensă a sângelui, precum și o activare a metabolismului local, care va atrage după sine o creștere a părului chiar și în locurile unde inițial dispăruse. Dezavantajul tratamentului este că produce o anumită senzație de arsură.
Atenție: tinctura este contraindicată persoanelor cu pielea alergică la ardeiul iute. Puneți puțină tinctură pe o porțiune foarte mică de pe piele și așteptați reacția. Dacă apar mâncărimi intense ori inflamații, nu trebuie să folosiți acest tratament.
Masaj cu ceapă
Ceapa este un remediu cunoscut din bătrâni pentru forța lui de regenerare a părului. După un masaj, părul crește mai puternic și mai voluminos. Cum procedați: tăiați în două o ceapă mare de apă și masați cu partea tăiată pielea capului, vreme de 15 minute. Spălați-vă apoi cu un șampon delicat.
Pieptăn de lemn
Pentru ca părul să crească frumos, să nu cadă și să fie des, pieptănați-l în fiecare zi, timp de 15-20 de minute, cu un pieptăn cu dinți de lemn.