Răspuns pentru SILVIA - Craiova, F. AS nr. 1277 - "Am fost diagnosticată cu edem Quincke"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

În primul rând, trebuie știut că edemul Quincke este o patologie bine demarcată, care impli­că  straturile mai profunde ale pielii, inclusiv țesutul celulo-adipos subcutanat. Etiolo­gic, edemul Quincke este o mala­die multicauzală, care poate fi indusă de factori imuni în extra-imuni. Astfel, se disting următoa­rele forme patologice:
* EQ alergic - ca rezultat al reacției alergice de tip 1 la pre­parate medicale (mai frecvent, antibiotice), produse alimentare, mușcături de insecte.
* EQ pseudoalergic, ca urmare a unei acțiuni directe nonimune, a unor preparate medicale (sali­cilați, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, dextrane etc.) sau produse alimentare.
* EQ complement - dependent congenital sau dobândit (de exemplu în tumori maligne prolife­ra­tive).
* EQ idiopatic - cu etiologie necunoscută.
Edemul Quincke se întâlnește la toate etapele de vârstă și este mai frecvent decât se descrie în mod obișnuit, din cauza naturii autolimitate și tranzitorii a modificărilor cutanate. Lo­calizarea edemului Quincke este mai frecventă pe față (buze și pleoape), extre­mități, organe genitale etc., dar cea mai periculoasă lo­calizare este laringele, cu debut brutal, respirație dificilă cu dispnee, colorit cianotic al feței, agitație etc. Uneori, în localizarea pe față a EQ pot fi antre­nate în procesul inflamator tunicele meningeale, care implică cefalee intensă, vomă, convulsii și, uneori, vestibulopatie alergică. În astfel de situații (edem al căilor respiratorii) tratamentul reprezintă o ur­gen­ță medicală și implică administrarea de cortico­steroizi cu acțiune rapidă sau clorhidrat de adre­nalină. Pentru celelalte localizări, tratamentul edemului Quinke trebuie să aibă în vedere faptul că această patologie are, de fapt, un puternic substrat alergic. Astfel, se urmărește excluderea din viața pacientului a unor alergeni cu potențial peri­culos. Restricțiile includ evitarea produselor bo­gate în salicilați (zmeură, cireșe, căpșuni, caise, prune, morcovi, cartofi), pre­cum și utilizarea anu­mitor medicamente, cum ar fi pentalgin, baralgin, paracetamol, indometa­cin.
Tratamentul medicamentos este format din agenți antihistaminici și corticosteroizi. Este nece­sară abordarea unui stil de viață de corecție, care implică renunțarea la fumat, alcool, evitarea situa­țiilor stresante, supraîncălzirea și situațiile con­flictuale. Pentru cei care suferă de o formă severă de angioedem, este recomandat să aibă la ei întot­deauna seringa cu soluție de epinefrină (adre­na­lină).
Revenind la cazul dvs., trebuie spus că, proba­bil, vă confruntați cu o formă ereditară de edem Quincke, asociat cu o condiție patologică hipofunc­țională a tiroidei și, de aceea, instituirea unui tra­tament terbuie să țină cont de anumite particu­lari­tăți specifice stării dvs. actuale.
Pentru lămuriri suplimentare, contactați-mă telefonic!
Să auzim numai de bine!


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București.
Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com


"Ce se poate face pentru un copil albinos?"
(Răspuns pentru M. M. I. - Onești, F. AS nr. 1223)


Albinismul face parte din grupa de boli ere­ditare, caracterizate prin deficiența parțială sau absolută a pigmentului melanină. Melanina este pig­mentul care dă culoare pielii, părului și ochi­lor. Este produsă de niște celule numite mela­nocite, prezente în piele, păr și ochi. Acest pigment ab­soarbe razele ultraviolete, protejând astfel pielea de pagubele provocate de razele solare.
Există două tipuri de albinism: tipul oculocutanat (cu reducerea sau absența melaninei în piele, păr și ochi) și tipul ocular (cu absența melaninei în ochi).
Albinismul este prezent la toate rasele și la am­bele sexe. Speranța de viață nu este diminuată la albinoși și ei nu au un risc de retard intelectual.
Manifestările albinismului includ următoarele:
* Culoarea deschisă a pielii (alb, roz, câteodată normal).
* Efelide (pisturi).
* Alunițe roze, în loc de maro închis.
* Părul deschis la culoare, de la alb la șaten (la negri și asiatici poate fi alb, roșcat sau castaniu).
* Culoarea ochilor poate fi de la albastru foarte deschis până la căprui.
* Sensibilitatea ochilor la lu­mină (fotofobie), mișcările laterale ale ochilor (nistagmus), incapaci­tatea ochilor de a se mișca în ace­lași fel (strabism).
Albinoșii se confruntă cu unele probleme grave din punct de ve­dere al sănătății și al calității vieții:
* Risc crescut de arsuri solare și de cancer cutanat.
* Copiii pot suferi din cauza faptului că arată altfel.
* Faptul că albinoșii arată alt­fel decât membrii familiei și restul oamenilor îi poate duce la izolare socială.
* În unele societăți, viața lor este amenințată din cauza unor superstiții.
Toate acestea pot duce la izolare, lipsa stimei de sine și la tratamente costisitoare.
Tratamente
Nu există tratamente propriu-zise pentru albi­nism care să ducă la vindecare, deși medicamentul Nitisonine, aprobat de FDA (Agenția Federală A­me­­ricană a Medicamentului) ar putea crește nivelul de pigment în păr și în ochi.
Din punct de vedere naturist, pot fi luate câteva măsuri utile:
* Ochelari care protejează ochii de razele so­lare, inclusiv prin părțile laterale.
* Creme fotoprotectoare, cu pro­­tecție UVA, UVB și factor de pro­­tecție de cel puțin 30.
* Îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, precum și pălării cu boruri mari.
* Evitarea ieșirii din casă a­tunci când soarele arde mai intens.
* Grupurile de sprijin sunt im­portante, pentru a-i ajuta pe acești oameni să poată face față situației.
* O dietă bogată în fructe și legume ar putea ajuta, în sensul de a crește aportul de antioxidanți necesari pentru combaterea efectului luminii.
Este absolut necesară consultația regulată der­ma­­tologică și oftalmologică, pentru a preveni și a tra­ta timpuriu orice tulburare care apare. Cance­rul cutanat este una dintre cele mai temute complicații care ar putea apărea la pacienții cu albinism.
Vă urez succes!


Ing. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com

"Vreau un leac naturist pentru multele mele probleme la ochi"
(Răspuns pentru P. CORE - com. Brănești, jud. Dâmbovița, F. AS nr. 1211)


Și eu am suferit de asemenea "gunoaie la ochi", cu senzația de "nisip în ochi" și puncte negre. De toate aceste neplăceri am scăpat cu ajutorul ungu­en­tului POCO, astfel: cu ochii închiși, m-am uns cu puțin unguent cu un masaj ușor, pe toată supra­fața pleoapelor, având grijă să nu pătrundă un­guentul în ochi. Dacă totuși pătrunde puțin, după circa 5 mi­nute vă va trece usturimea. Aceste mane­vre este preferabil să le executați seara, înainte de culcare. Dimineața, la trezire, veți constata că aveți privirea limpede și că acele "gunoaie" ce vă de­ranjau ochii au dispărut.
POCO este un medicament cu utilizări univer­sale, brevetat ca invenție, care a dat rezultate spec­ta­culoase în numeroase cazuri în care alte trata­men­te au dat greș. Poate fi procurat la tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93 sau e-mail: mirceapocanschi@ yahoo.com. Multă sănătate!

"Am rămas cu sechele după Parkinson"
(Răspuns pentru SIMONA - București, F. AS nr. 1211)


Pentru dureri și usturimi pe scalp, vă recomand ungeri locale cu alifia POCO. Ele ar putea să dis­pară, chiar după prima ungere. Este preferabil să vă ungeți în fiecare seară, cel puțin 20 de zile, pentru a nu mai apărea durerile și usturimile.
POCO este un medicament cu utilizări univer­sale, brevetat ca invenție, care a dat rezultate spec­ta­culoase în numeroase cazuri în care alte trata­men­te au dat greș. Poate fi procurat la tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93 sau e-mail: mirceapocanschi@ yahoo.com. Multă sănătate!