FolkFest Costinești

Dana Ene
Amintiri despre viitor

Nostalgicii taberelor studențești din Cos­tineștiul de altădată și ai concertelor ținute noaptea pe plajă, în jurul focului, au motive să fie din nou fericiți: în vara asta s-a creat un festival special, menit să reînvie vechea tradiție muzicală - FolkFest Remember Costinești. Studenții de odinioară, precum și toți amatorii de romantism, sunt așteptați cu mic cu mare să reînvie atmosfera boemă de altădată. Va fi cu siguranță o reușită deplină, căci artiștii prezenți sunt foste glorii ale plajei din Costinești, nume "grele" ale Cena­clului Flacăra: Mircea Baniciu, Dan Bittman & Marius Bațu, Ducu Bertzi, Vasile Șeicaru, dar și artiști luați de curând de "valul" folk românesc, precum Daniel Iancu, Andrei Păunescu, Walter Ghicolescu, Fără Zahăr, Țapinarii, Folk & Rock Company și Laurențiu Marinescu.
Timp de două zile, pe 25 și 26 august, Costi­neștiul va răsuna de muzică și voie bună, iar cele mai așteptate momente ale festivalului vor fi, bine­înțeles, concertele "veteranilor".

Niciodată nu-i prea târziu

Dan Bittman (54 ani) și Marius Bațu (57 ani) sunt prieteni de peste 30 de ani. S-au cunoscut pe vremea Cenaclului Flacăra, pe când Marius Bațu era solistul trupei Poesis. Dan și Marius au păstrat legătura chiar și după ce acesta din urmă a plecat în Germania, unde a stat opt ani. După ce a revenit în țară, în 1994, au reluat colaborarea. Marius Bațu cântase alături de Holograf în concerte, ba chiar a și înregistrat împreună cu una dintre cele mai re­zistente trupe rock românești patru albume: "69% Unplugged" (1996), "Supersonic"(1998), "Unde­va departe" (1999) și "Holografica" (2000). Prie­tenia și experiența comună i-au determinat să în­cerce acum ceva nou. În 2016, au hotărât să facă un proiect împreună: Marius Bațu (chitară și voce) și Dan Bittman (voce) au realizat un concert un­plugged. Încurajați de succesul obți­nut, s-au apucat să cânte mai des în această formulă nu doar melodiile trupei Holograf, ci și pe cele ale formației Poesis sau melodii compuse de Marius Bațu, ba chiar și șlagăre celebre ale ce­lor de la The Beatles. Conform prin­cipiului "niciodată nu-i prea târziu", cei doi artiști trăiesc o nouă tinerețe muzicală, bucuroși să-și împărtășească entuziasmul cu un public tânăr și numeros.
Mircea Baniciu (68 ani) a fost extrem de ocupat anul acesta. A susținut concerte cu Pasărea Rock (alături de Ovidiu Lipan Țăndă­rică, Josef Kappl, Sorin Voinea și Nicu Patoi), cât și cu propria lui trupă. Chiar înainte să ajungă la Cos­tinești, a dat o fugă la Gărâna, pentru festivalul de folk de acolo, ce s-a ținut între 10 și 13 au­gust.
Ducu Bertzi (61 ani) a fost și el la Gărâna Folk Fest anul acesta și, asemenea tuturor colegi­lor lui prezenți pe scenă, a renunțat la onorariu, pentru ca banii câștigați din vânzarea biletelor să fie folosiți pentru refacerea locației din Poiana Lupului unde, în octombrie 2016, complexul turistic "La Scena" a căzut pradă flăcărilor și a ars aproape în totalitate. Folkistul maramureșean a onorat mai multe festivaluri de prin țară și este pregătit sufletește pentru o plimbare prin amin­tirile vacanțelor studențești de la Costinești.
Vasile Șeicaru (66 de ani) este un nume de re­fe­rință al scenei folk românești, din păcate... scump la vedere. Gălățeanul a avut o perioadă lun­gă de glorie, pentru ca mai apoi să se scufunde în tăcere... Fostul laureat al Festivalului "Primăvara Baladelor", al Festivalului Național de Muzică Folk "Om Bun" și al "Festivalului Rock Pop Folk de la Moscova" a revenit însă cu entuziasm pe scenă și, în 2014, după aproape 5 ani de pauză, a lansat și un nou CD intitulat "Rătăcire".
Dar programul nu se oprește aici. Conform tradiției din anii '80-'90, după în­cheierea recitalurilor urmează petre­ceri până în zori de zi, pe muzica (cum altfel?) ce era în vogă pe atunci.
Pe timpul zilei, se vor ține mese rotunde și vor fi dezbateri împănate cu amintiri și povești despre atmo­sfera Costineștiului de odinioară, dar și despre legendele folkului, care i-au animat anii de glorie. Dialo­gurile vor fi moderate de poetul George Stanca, iar povestitori vor fi chiar unii dintre invitații festiva­lului, ce vor depăna cu drag întâm­plări de pe vremuri și își vor rea­minti cu emoție de regretații lor colegi Vali Sterian, Moțu Pittiș, Tatiana Stepa și mulți alții ce nu mai sunt printre noi.
Organizatorii au mai pre­gătit și concursuri de epigra­me/ catrene, o expoziție de caricaturi/ grafică umoristică, la care invitatul special este caricaturistul Costel Pătrăș­can. Există și un concurs și o expoziție de artă fotografică având ca punct de referință imaginile Costineștiului de altădată.
Pe parcursul zilelor de 25 și 26 august, par­ticipanții la festival vor avea posibilitatea să se bucure și de activități recreative, precum tenis de masă sau biliard, în cadrul aceluiași complex White Horse Rock'n Roll Costinești, unde se și orga­ni­zează acest festival.
(Abonamentele pentru FolkFest Remember Cos­tinești au fost puse în vânzare la prețul de 70 de lei pe www.iabilet.ro și la sediile Doors Club Constanța (Str. Traian 60A) și White Horse Rock'n Roll Costinești.)