TENDINITA și BURSITA

Andrei Cheran
- Tendinita este un sindrom al tensiunii musculare repetate. Alergătorii, de exemplu, se expun la tendinita călcâiului lui Ahile, în timp ce secretarele sau casierele pot avea dureri la mâini. Bursita, numită și hygroma, este, de asemenea, legată de o mișcare repetitivă, ce exercită o tensiune pe o articulație, cum ar fi coatele, la grădinari, sau umerii, la jucătorii de golf. În astfel de cazuri, vă puteți vindeca doar devenind conștienți că este necesară o pauză în activitatea vinovată de apariția afecțiunii. Mai apoi, remediile ce vizează ate­nuarea inflamației vor permite alungarea durerii -

Odihniți-vă
* Dacă puteți, întrerupeți activitatea pe care o practicați (sport, muncă în jurul casei, statul prelungit la calculator), care se află la originea durerii. Aveți răbdare: uneori este nevoie de mai multe săptămâni pentru ca problema să dispară.
* Pentru a limita umflarea, înfășurați articu­lația cu o bandă elastică, fără a strânge prea mult.
* Dacă este posibil, încercați să plasați zona dureroasă deasupra nivelului inimii. Dacă este vorba despre cot, așezați-l pe un suport ridicat sau stați într-un fotoliu comod, ținând cotul pe o masă. Dacă este vorba despre genunchi, stați întinși pe spate și ridicați-vă picioarele cu ajutorul unor perne.

Treceți de la frig la cald
* Răciți articulația pentru a scăpa de du­rere și de inflamație. Băgați cuburi de gheață într-un prosop și aplicați-l pe locul dureros, între 10 și 20 de minute, la fiecare 4 ore. Repetați tra­tamentul de 3-4 ori pe zi.
* După trei zile de tratament, înlocuiți frigul cu căldură. Căldura accelerează circulația san­guină spre punctul dureros și grăbește vindecarea. Puteți folosi o pernă electrică sau puteți să vă confecționați și o buiotă ergonomică. Umpleți o șosetă cu 2-3 pahare de orez, înodați-o la capăt și băgați-o în cuptorul cu microunde, timp de 60-90 de secunde. Aplicați-o pe locul dureros. Orezul va lua perfect forma genunchiului sau a cotului cu probleme.

Remedii împotriva durerii
* Ibuprofenul este un antiinflamator eficace, care va dezumfla articulația. Liniștește durerea foarte rapid.
* Încercați un extract cu rășină de boswellia (un copac originar din India), ale cărui proprietăți anti-inflamatorii sunt exploatate de mult timp de către medicina ayurvedică. Se administrează câte un comprimat de 150 de mg de trei ori pe zi. Pe măsură ce durerea se atenuează, reduceți dozele.
* Încercați un remediu homeopatic. Dacă, atunci când o mișcați, articulația dumneavoastră este la început rigidă și dureroasă, liniștindu-se după câteva mișcări, luați o doză de Rhus toxico­dendron 6CH, la fiecare 3-4 ore, până ce situația se îmbunătățește. Dacă, dimpotrivă, durerea articulară se accentuează, luați Bryonia 6CH, la trei-patru ore, până la ameliorare. În caz de dureri bruște și ascuțite, doctorii homeopați prescriu Ruta și Arnica, câte 6CH din fiecare, la câte 4 ore.

Calmați durerea cu o frecție sau o cataplasmă
* Pentru a liniști zona inflamată, fricționați-vă cu cremă sau cu gel de arnică, de două sau trei ori pe zi. Foarte eficientă și împotriva echimozelor și a entorselor, această plantă de munte reduce umflăturile și inflamațiile. Pentru un efect sporit, puneți o compresă fierbinte sau o pernă electrică pe articulație, după ce v-ați dat cu cremă. În prealabil, faceți un mic test pe o zonă mică a pielii. Remediul conține niște compuși foarte activi, care pot provoca o iritație sau o erupție cutanată, în caz de folosire prea frecventă. Evitați contactul cu ochii.
* Alifie de tigru - este o cremă pe bază de mentol, importată din China. Are efect anesteziant asupra durerii. Aplicați-o de două ori pe zi, făcând-o să pătrundă bine în piele.
* Compresă cu ghimbir, pentru a alunga senzația de căldură excesivă. Tocați mă­runt două linguri cu rădăcină de ghim­bir proaspătă, adăugați 500 de mililitri de apă fiartă, ames­tecați și lăsați la macerat timp de 20 de minute. Înmuiați o com­presă în amestecul călduț și stoar­ceți-o. Apoi puneți-o pe articulația dure­roasă, timp de 5 minute. Re­petați de 3 sau 4 ori pe zi.
* Oțetul, aplicat pe piele, li­niștește, de asemenea, durerile și tensiunile. Înmuiați o compresă într-un amestec compus din părti egale de apă caldă și de oțet. Stoarceți-o și aplicați-o.

Substanțe liniștitoare
* Ghimbirul nu se utilizează doar în comprese. Puteți să luați și suplimente cu acest anti-inflamator natural. În caz de durere ascuțită, luați un comprimat de 250 de miligrame de rădăcină de ghimbir, de două ori pe zi. (Atenție: nu luați ghimbir dacă urmați un tra­tament de fluidificare a sângelui, pen­tru că ghimbirul influențează coa­gularea.)
* Curcumina, este compusul activ din curcu­ma, mirodenia indiană care constituie ingredientul principal al multor rețete cu curry. Ea are proprie­tăți antiinflamatorii și antidurere, inhibând sinteza prostaglandinelor, substanțe care transmit semna­lele dureroase. Luați între 400 și 500 de miligrame de extras de rădăcină uscată, de trei ori pe zi.
* Bromelaina, o enzimă conținută în ananas, contribuie la oprirea inflamației. Luați 500 de miligrame între mese, de trei ori pe zi. Pentru a obține un efect terapeutic satisfăcător, luați su­plimente cu un conținut ridicat de bromelaină.
* Cireșele au și ele proprietăți antiin­flamatorii. Mâncați cel puțin 20 de cireșe pe zi, pentru a obține un efect comparabil cu acela al unei aspirine.
* Suplimentele cu antioxidanți pot întări și repara țesuturile conjunctive ale articulațiilor. Extractul de sâmburi de strugure conține flavonoizi antioxidanți puternici. Este disponibil în far­macii. Luați câte 200 de mi­ligrame în fiecare zi, la ace­leași ore.

Consumați grăsimi bune
* Acizii grași Omega 3 contribuie la reduce­rea inflamației. Sporiți-le aportul, mâncând mai mult pește gras (somon, ton proaspăt și macrou), cel puțin o dată pe săptămână. Omega 3 se găsește și în semințele de in. Luați, de 2-3 ori pe zi, una sau două linguri cu semințe, înmuiate înainte în­tr-un pahar de apă. Sau presărați aceeași doză pes­te cereale, supe și salate.
* Evitați alimentele care conțin uleiuri hidro­genate (precum chipsurile). Uitați și de prăjeli, de multe ori gătite în astfel de ulei. Grăsimile tratate conform acestui procedeu favorizează inflamația.

Încălziți-vă înaintea unui exercițiu fizic
* Când faceți sport, fiți atenți la articulația care vă doare. Înainte de efort, masați mușchii care o înconjoară, pentru a calma durerea.
* Întindeți-vă articulațiile înainte de a face mișcare.
* Dacă vă dor genunchii, folosiți adidași adap­tați la activitatea dumneavoastră, mai ales dacă este vorba despre tenis sau alergări.
* Nu purtați adidași noi mai mult de 20 de mi­nute, până nu se formează după piciorul dvs.

Mai bine să previi decât să vindeci
* Începeți un program de antrenament cu ajutorul unor greutați ușoare, pentru a întări mușchii din jurul articulației bolnave.
* Evitați să adormiți cu brațele îndoite sub cap, pentru că această poziție favorizează bur­sitele la umăr și la cot.
* Dacă faceți eforturi lungi și repetate, luați în mod regulat pauze pentru a vă întinde arti­culațiile.
* Dacă jucați tenis, evitați inflamarea cotului folosind o rachetă cu mâner mai gros și cu acordajul mai puțin întins.
* Dacă stați în genunchi în timpul grădi­nă­ritului, folosiți un covoraș moale sub genunchi.