MIȘCAREA PE CANICULĂ: Dr. MARIUS LEFTER - cercetător în domeniul educației fizice - "La temperaturi ridicate, celulele corpului nu mai lucrează corect"

Gilda Fildan
- Arșița verii solicită inima și sistemul circulator la maximum. Mai este permis acum să ne facem exercițiile fizice cotidiene, să facem spor­turi de vară? Da - cu condiția să ținem seama de câteva lucruri -

Pericol de colaps

- În iulie și august, se înregistrează deseori tem­peraturi de 30 de grade și mai mult. Ce se pe­trece în organism, când căldura atinge asemenea valori extreme?

- În stare de repaos, corpul nostru are nevoie de o temperatură de circa 28 de grade, pentru a se simți confortabil. În aceste condiții, mulți dorm ne­înveliți noaptea, fără să le fie frig. Când tempe­ratura aerului creș­­te, organismul trebuie să facă ceva, pentru a se răcori. El încear­că a­tunci să eli­mine o parte din căldură prin piele și, în acest scop, aduce o cantitate mai mare de sân­ge la su­prafață, dându-i astfel posi­bi­litatea să se răcească. Iată efec­tul pe care noi îl percepem ca "transpirație".

- Este un mecanism genial...

- Desigur, însă el impune organismului un efort suplimentar: inima bate mai repede, sistemul circu­lator trebuie să muncească mai mult. Este un feno­men comparabil cu un mic antrenament de rezis­tență care, însă, din păcate, funcționează numai dacă pielea nu este expusă mult timp în mod direct la radiațiile solare. Când aerul devine dogoritor, sângele transportat la suprafață se încălzește și mai tare, iar temperatura din interiorul corpului crește.

- Și ce se întâmplă atunci?

- La o temperatură ridicată, celulele organis­mului nu mai lucrează corect, iar noi simțim asta imediat: ne sufocăm de căldură sau avem amețeli. În asemenea situații, trebuie să ne adăpostim neîn­târziat undeva la umbră, căci în caz contrar, se poate ajunge la probleme cardiovas­culare severe - eventual chiar la un colaps.

- Sunt oameni cărora le place "să se to­peas­că" de căldură, de pildă în timpul unor dru­meții. Nu-și pun în pericol sănătatea?

- O drumeție în munți se situează cam la același nivel de solicitare ca joggingul: pe caniculă, inima își accelerează contracțiile, ea execută cu aproxi­mativ 20 de bătăi pe minut mai mult decât în zilele reci. De aceea, eu vă sfătuiesc ca, în perioadele foarte călduroase, să reduceți intensitatea și durata efortului și să faceți din când în când pauze. Când aveți dureri de cap, amețeli, o senzație de slăbi­ciune sau de greață, opriți-vă imediat, căutați un loc răcoros și hidratați-vă. Dar și mai înțelept ar fi să evitați total expunerea directă la soare, canicula și valorile crescute ale ozonului. Adică, să nu faceți sport sau ascensiuni montane sub soarele de amia­ză, ci să vă retrageți pe drumuri umbrite, în pădure, ori să ieșiți de preferință dimineața și seara. Con­centrația de ozon este minimă în orele dimineții.

Pragul de suportabilitate este individual

- În general, e recomandabil să facem sport în plină vară?

- O persoană sănătoasă poate alerga o oră fără probleme, și la 30 de grade. Atâta doar, că antre­na­mentul va fi mai obositor, for­țele se vor epuiza mai repede, de­oarece sistemul de reglare a tem­pe­­raturii corporale scade randa­men­tul. Musculatura este mai slab irigată cu sânge, mai puțin ali­men­tată cu oxigen și nutrienți. Nu pu­teți spera să obțineți perfor­manțe.

- Care este limita, unde ar trebui să renun­țăm?

- Nu se poate stabili cu ter­mo­metrul o limită de toleranță. Pra­gul de suportabilitate este strict indi­vi­dual și, în plus, există o se­rie de factori care joacă un anumit rol: condiția fizică, umiditatea aeru­lui, prezența vântului. Cu cât vântul suflă mai tare, cu atât este mai puternic efec­tul de răcire la ni­velul pielii. Totodată, ne putem obișnui treptat corpul cu atmosfera toridă.

- Putem "învăța" să transpirăm?

- Exact. Dacă ne antrenăm regulat la tempera­turi ridicate, corpul se deprinde să transpire mai eficient. El produce o transpirație mai fluidă și pier­de mai puțini electroliți.

Consumați suficiente lichide

- Totuși, ne deshidratăm enorm prin transpi­rație.

- Un singur lucru ajută la reechilibrarea balan­ței hidrice: consumul suficient de lichide. După un program de sport, ideal este să vă răcoriți, bând apă în care ați pus cuburi de gheață. Pe caniculă, eu vă recomand să beți regulat, inclusiv în timpul activi­tăților de orice fel. Amestecați un litru de apă rece cu un vârf de cuțit de sare și o linguriță de zahăr. Este o combinație pe care organismul o asimilează foarte bine. Excelent este și tradiționalul suc de mere, diluat cu apă, în proporție de 1:3 sau 1:4.

- Ce rol joacă îmbrăcămintea în reglarea tem­peraturii?

- Indiferent ce afirmă producătorii de piese de vestimentație pretins speciale, textilele constituie un strat izolator aplicat pe piele, care împiedică transportul de căldură spre exterior. Așadar, este preferabil să purtăm cât mai puține haine. Dar în­tru­cât nu putem alerga dezbrăcați, tricourile ușoare și pantalonii scurți reprezintă o alternativă accepta­bilă. Cel mai bine este să scoatem cămașa din pan­taloni, ca să creem un culoar de aerisire între abdo­men și gât, pe unde aerul va circula, răcorind corpul.

- Prin urmare, vara ar trebui să lăsăm în dulap îmbrăcămintea strâmtă?

- Nu neapărat. O bună bucată de vreme s-a crezut că tricourile și pantalonii de sport, strânși pe corp, ar reține dedesubt căldura. Dar acum știm că și îmbrăcămintea strâmtă prezintă anumite avataje: sub ea, transpirația rămâne pe pie­le ca o peliculă continuă, ceea ce favorizează răcorirea. În această privință, nu sunt de lepădat nici hainele obișnuite de bumbac. Nu­mai că majoritatea sportivilor de­testă senzația de a face mișcare, cu pielea umedă pe sub îmbrăcă­minte.

Feriți capul de razele directe ale soarelui

- Cum mai putem ajuta cor­pul să se răco­rească în timpul unui program de sport?

- Udați-vă mereu cu apă coate­le, ceafa și frun­tea, mai ales atunci când depuneți un efort de lungă durată, cum ar fi un meci de tenis. Evaporându-se de pe pielea umezită, apa va pro­duce un efect suplimentar de răcorire.

- Și capul?

- Vă sfătuiesc să folosiți ca protecție, o șapcă sau o pălărie de culoare deschisă, eventual și o eșar­­fă în jurul gâtului. Astfel veți feri capul de ra­zele directe ale soarelui. Iar îndată ce ajungeți la umbră, ar trebui să vă descoperiți din nou creștetul, pentru ca răcorirea să fie destul de profundă, ajun­gând și la creier.

- Ce ne puteți spune despre cremele cu factor de protecție solară, nu etanșează cumva pielea?

- Ele nu influențează negativ procesul de eva­cuare a căldurii. Și sunt utile pentru prevenirea in­solației.

- Cum revenim cât mai rapid la temperatura normală, după ce am făcut sport?

- În lunie de vară, poate trece și o oră, până când corpul reușește să-și restabilească temperatu­ra de confort, în urma unei solicitări intense. Nu merge mai repede, nici cu un duș rece - după el, mulți constată că transpiră abundent un timp. Pen­tru a grăbi procesul, eu vă îndemn la o mică "ieși­re", adică la o plimbare de câteva minute, în pas lejer. Pe lângă aceasta, și aici rămâne valabilă re­gula de a bea suficient - cel mai bine, din cinci în cinci minute - câte o băutură cu electroliți, sorbită cu înghițituri mici.