Recent, într-o revistă englezească se vorbea despre un îndrăgostit din Chelsea, care a luat un spray cu vopsea și a scris numele adoratei lui pe zidurile a o sută de clădiri din oraș. Bineînțeles că a fost arestat de poliție și apoi condamnat, dar ce iubire nebună trebuie să fi trăit bărbatul acela! Marele mogul indian Shah Jahan a pus douăzeci de mii de muncitori să trudească timp de 17 ani la construcția faimosului Taj Mahal, mausoleul favoritei sale, Muntaz-Mahal, care nu supraviețuise nașterii celui de-al paisprezecelea copil. Nicicând n-a fost ridicat un monument mai frumos în cinstea iubirii nemuritoare.
Un sondaj inițiat de Gallup ne arată unde se situează europenii pe harta sentimentală a lumii: 79% visează la marea dragoste, 69% au întâlnit-o cândva în viață, 62% o trăiesc în prezent. Și latura mai puțin optimistă: 7% dintre ei n-au cunoscut niciodată o mare iubire, iar 2% au abandonat chiar și speranța, renunțând s-o mai aștepte.
Cum ar fi viața fără dragoste? Marea iubire pe care o simțim săgetându-ne trupul, pe neașteptate, ca o lovitură de fulger? Iubirea care ne fură somnul, ne îmbată simțurile și ne umple de fericire? Iubirea sinceră, care ne îndeamnă să credem că putem muta și munții din loc, care ne face să plutim și pare să oprească în chip miraculos curgerea timpului? Iubirea care nu va dispărea niciodată.
Fără ea, lumea ar fi un loc stăpânit de îngheț. Dragostea dă glas celor mai frumoase poeme, compune cea mai încântătoare muzică, scrie cele mai bune cărți, ne dăruiește neprețuite clipe de fericire.
Un galop nebunesc
Când te îndrăgostești pentru prima dată, senzația e că ai un gol în stomac și că inima ți s-a dezlănțuit într-un galop nebunesc. Cea dintâi întâlnire cu un sentiment minunat (femeile își amintesc momentul, până la cele mai mici amănunte). În multe cazuri, prima iubire continuă să-ți trăiască în suflet o viață întreagă: potrivit unui sondaj întreprins recent în America, 15% dintre femeile adulte și 18% dintre bărbați se mai gândesc, cu duioșie și tristețe, la prima lor dragoste. Un alt fapt surprinzător este și acela că pentru 14% dintre femei și 16% dintre bărbați prima iubire rămâne până la sfârșitul vieții un ideal - mulți își doresc un partener care să fie o copie fidelă a celui dintâi.
De ce se întâmplă așa? Psihologii ne dau următorul răspuns: fiindcă prima experiență frumoasă influențează decisiv atitudinea noastră față de dragoste. Din păcate, aceasta înseamnă că și reversul este valabil: dacă prima iubire a dezamăgit și a provocat suferință, vom rămâne suspicioși până la sfârșitul zilelor noastre.
Doar chimie?
Ce se petrece în corpul unui om, atunci când se îndrăgostește? Oamenii de știință lasă emoția deoparte și explică sec: creierul comandă secretarea hormonului feniletilamină, care face să crească nivelul adrenalinei, iar pielea generează feromoni, la care doar partenerul e sensibil. Atât bărbatul cât și femeia secretă testosteron (hormonul sexului) și creierul produce dopamină (indispensabilă pentru formarea spermei și a hormonului feminin estrogen) - într-un cuvânt: sentimentele îl dau peste cap pe bietul om.
Și ce modificări - pur chimice - survin, atunci când e vorba de o iubire profundă? Feniletilamina, hormonul nestatornic al pasiunii efemere, este înlocuit de acela stabil al fericirii: endorfina. Dar magia nu se pierde așa de ușor și știința nu e mai tare decât realitatea. Nici un hormon folosit în combinații savante nu-l va face pe om să se îndrăgostească. Scânteia care aprinde iubirea ține de suflet și chimia ei n-a fost încă descoperită.
Întoarcerea în paradis
Ce este marea iubire? "Este întoarcerea în paradisul pierdut, spațiul unde aspirațiile noastre își găsesc împlinirea, unde suntem iubiți dezinteresat și necondiționat. Într-o iubire în care ne dăruim cu totul, devenim două jumătăți ce se completează armonios, alcătuind un întreg", spun psihologii. E totuși posibil să mai credem în marea dragoste? "Da, există o iubire indestructibilă, imună la uzura cotidiană. Iubirea care acceptă și defectele partenerului. Ești cu adevărat iubit doar acolo unde îți poți arăta slăbiciunea, fără să provoci o reacție de forță".
Iubiri "imposibile"
Doi regi au pus dragostea mai presus decât coroana.
* I se poate îngădui unui suveran bătrân să iubească o femeie tânără și seducătoare? Regele Bavariei Ludovic I (1786-1868) s-a îndrăgostit la 61 de ani de dansatoarea Lola Montez, de numai 29 de ani. Guvernul spumega de furie! Însă el spunea despre sine că "arde cu vâlvătaie", dedica iubitei sale poezii pline de simțire, ba mai mult, i-a acordat titlul de contesă, permițându-i să aibă și o anumită autoritate politică. Numai presiunile sistematice din partea politicienilor bavarezi l-au determinat pe regele Ludovic să se despartă de iubită și să abdice.
* Pot rațiunile de stat să cântărească mai mult decât o mare iubire? În 1936, monarhul britanic Eduard VIII (1894-1972) intenționa s-o ia în căsătorie pe Wallis Simpson, o americancă de două ori divorțată, ce provenea dintr-o familie burgheză. Prim-ministrul Baldwin s-a opus categoric acestei mezalianțe. Regele a renunțat la tron și a părăsit țara - împreună cu viitoarea sa soție.
Graba în dragoste
Bărbații sunt mai grăbiți în dragoste decât femeile. Psihologul american David M. Buss, specializat în probleme de cuplu, observă: "Bărbații pot să meargă la o petrecere, să vadă o femeie și să se îndrăgostească până peste urechi, fără a fi schimbat cu ea un singur cuvânt. Femeilor li se întâmplă foarte rar așa ceva". Același specialist a realizat un test comparativ în două etape. Etapa 1: un număr de femei atrăgătoare au abordat bărbați tineri - 50% dintre ei s-au lăsat invitați la o cafea, 35% au acceptat pe loc să le însoțească pe frumoasele doamne acasă, 26% au fost dispuși să facă sex încă din prima seară. Etapa 2: mai mulți bărbați atrăgători au abordat femei tinere - 50% au băut cafea, numai 3% au fost de acord să-i urmeze pe bărbați în locuințele lor, dar nici măcar una din ele nu a fost dispusă să facă sex. Explicația? Pe femei le interesează mai mult să fie îndrăgostite decât să ajungă în pat. Ceea ce contează sunt sentimentele, starea benefică de bucurie și de extaz pe care o naște iubirea. Narcoza pe care o creează. De aici și multe dintre divergențele lor cu bărbații, mult mai grăbiți în a ajunge la "act".
Trei povești
Trei întâmplări uimitoare dau mărturie despre forța adevăratei iubiri.
* Soția unui milionar britanic l-a întâlnit pe bărbatul vieții ei, în persoana unui chelner șomer. S-a mutat la el, a cumpărat mobilă de la piața de vechituri, între timp i-a născut și un copil. E fericită? "Da. Iubirea este mai importantă decât banii."
§ Doi tineri din Taiwan doreau să se căsătorească, însă părinții erau împotrivă. Îndrăgostiții s-au aruncat de pe o stâncă - și s-au ales cu răni ușoare. Au sărit de pe un bloc -, dar au supraviețuit amândoi. Au încercat să se spânzure - funiile s-au rupt. Atunci părinții n-au mai avut încotro și s-au dat bătuți: a urmat un happy-end cu o nuntă.
* Pe timpul Cortinei de fier, un bărbat rus și-a vizitat iubita în Australia. Când i-a expirat viza, a fost expulzat. A furat o barcă și a pornit spre Australia. Barca s-a răsturnat în larg și el a fost salvat, dar trimis după gratii acasă, în URSS. A evadat și a reușit să se strecoare clandestin pe o navă cu destinația Australia. În apropierea coastei a sărit în apă, a fost prins și din nou expulzat. Se resemnează? "Am să mă întorc. Iubirea noastră va învinge până la urmă, sunt convins." A și învins. După căderea comunismului, Boris Iosupovici a luat avionul, s-a dus în Australia și s-a căsătorit cu aleasa inimii sale care l-a așteptat cu credință 30 de ani.
Dragostea care a așteptat 53 de ani
Multe iubiri trebuie să aștepte timp îndelungat un deznodământ fericit. În sătucul St. Neots din Anglia, Tom Groves (19 ani) și Cynthia Smith (17 ani) se îndrăgostesc. În ziua când părăsește satul, el promite că-i va scrie des. Dar mama Cynthiei ascunde scrisorile. Cynthia n-are idee la ce adresă ar putea să-i scrie și epistolele lui Tom nu primesc niciodată răspuns. Fiecare este îndreptățit să creadă că celălalt și-a călcat cuvântul. Amândoi se căsătoresc, au copii și la un moment dat rămân văduvi. Într-un târziu, Cynthia găsește scrisorile ascunse de mama ei, nu se lasă până când nu dă de urma lui Tom și îl ia de bărbat - cu o întârziere de 53 de ani. În tot acest timp, marea lor dragoste nu s-a stins, în pofida tuturor piedicilor.
Care e sezonul iubirii?
În ce anotimp are iubirea cele mai mari șanse? Să fie oare primăvara timpurie, când soarele ne face să ieșim din amorțeala iernii? Fals, afirmă cercetătorii americani. Abia în luna septembrie secreția de testosteron din organismul îndrăgostiților atinge nivelul maxim. De ce tocmai atunci? Natura nu face nimic fără un motiv întemeiat - copiii trebuie să vină pe lume în condiții prielnice, când e destul de cald. Într-adevăr, statisticile arată că majoritatea copiilor se nasc în iulie.
Dragostea nu se împiedică de micile deosebiri
Când ne cuprinde febra iubirii, tot restul își pierde însemnătatea - cu atât mai mult amănuntele exterioare. Iată și trei exemple publicate în revista germană "Freuendin".
* Bernd Presser intră, ca un client oarecare, în salonul de cosmetică al Erikăi Lauterbach, de la Berlin - mare dragoste la prima vedere. Ea are 52 de ani, el 34. Diferența de vârstă de 18 ani nu reprezintă pentru cei doi o problemă. "Erika e o vijelie!", se entuziasmează Bernd.
* Helga și Klaus Schuhmann din Hamburg fac o pereche nostimă când se plimbă pe stradă, ținându-se de mână: ea măsoară 1,60 m, el 1,96 m. Helga spune: "Înălțimea lui îmi dă un sentiment de siguranță".
* Oliver Müller din Seevetal o privește adânc în ochi pe soția lui, Anja, murmurând îndrăgostit: "Iubesc la ea fiecare kilogram". Oliver cântărește 65 kg, iar Anja, 115.
Cele mai frumoase filme de dragoste ale tuturor timpurilor
Marile povești de iubire ale ecranului nu îmbătrânesc niciodată. Cu eterna lor tinerețe romantică, ne emoționează mereu, până la lacrimi. Vă propunem aici o listă cu 10 filme de dragoste, pe care noi le considerăm cele mai frumoase.
* "Pe aripile vântului", 1939, cu Clark Gable și Vivien Leigh.
* "Casablanca", 1942, cu Humphrey Bogart și Ingrid Bergman.
* "Vacanță la Roma", 1953, cu Gregory Peck și Audrey Hepburn.
* "Doctor Jivago", 1965, cu Omar Sharif și Julie Christie.
* "Întâmplările vieții", 1969, cu Michel Piccoli și Romy Schneider.
* "Love Story", 1970, cu Ryan O'Neal și Ali MacGraw.
* "Când te îndrăgostești", 1984, cu Robert De Niro și Meryl Streep.
* "Dincolo de Africa", 1985, cu Robert Redford și Meryl Streep.
* "Frumușica", 1990, cu Richard Gere și Julia Roberts.
* "Titanic", 1997, cu Leonardo DiCaprio și Kate Winslet.
Iubirea, medicamentul care vindecă tot
Există vreun medicament în stare să ne protejeze inima mai bine decât mult lăudata aspirină? Să ne-ajute să trăim până la adânci bătrâneți și să le prelungească viața celor bolnavi de cancer mai mult decât chimioterapia? Da, iubirea și ocrotirea - răspunde celebrul cardiolog american Dean Ornish în cartea sa, "Vindecarea prin dragoste". Teza lui, că iradierea afectivă este mai eficientă decât orice medicament, ea putând preveni un număr mare de boli și grăbi vindecarea, este susținută de studii efectuate pe durata a zeci de ani. Un exemplu: până în 1965, locuitorii din Roseto, un orășel situat în estul Statelor Unite, păreau imuni la infarct sau comoții cerebrale, deși fumau, beau și consumau alimente grase. Abia în anii următori numărul îmbolnăvirilor (în special de inimă) a început, brusc, să crească. Explicația cercetătorului: până în 1965, oamenii aceștia - în majoritatea lor imigranți italieni - trăiseră în familii mari, tradiționale. După ce au început să le părăsească, plecând în diferite orașe ale Americii, ei nu s-au mai simțit protejați, și rata îmbolnăvirilor a crescut brusc. Conform teoriei lui Ornish, durata vieții poate fi și ea influențată de dragoste, tandrețe și ocrotire. "Până-n prezent, nimeni n-a reușit să dovedească faptul că întreruperea fumatului, mișcarea sau schimbarea regimului alimentar ar putea dubla șansele de supraviețuire la femeile bolnave de cancer la sân. În schimb, s-a demonstrat că dragostea poate s-o facă", spune Ornish.
În cartea sa, renumitul cardiolog demonstrează și efectele singurătății: persoanele private de afecțiune în perioada copilăriei, cele lipsite de prieteni sau fără contact cu rudele apropiate prezintă un risc de îmbolnăvire mai mare la orice boală, de la arterită și până la cancer, iar durata de viață este mult mai redusă.
Oare să poată înlocui cortizonul serile petrecute alături de cei dragi? Vom atinge ușor 100 de ani trăind alături de un partener care ne dovedește afecțiune? Ornish susține că da! Singurătatea - spune specialistul american - este la fel de toxică pentru organism ca un regim prelungit cu cheeseburger. Ea atacă inima și vasele sangvine, aduce boala. Leacurile lui Ornish contra sclerozei arteriale, dar și a altor afecțiuni, sunt iubirea și mângâierile.
Dar iată răspunsul dat de medicul american la întrebarea referitoare la vindecarea prin dragoste.
"Bineînțeles că, în cazul unor boli grave, medicamentele sunt de neînlocuit, dar devotamentul și grija, senzația că ești ocrotit sporesc mult șansele de vindecare. Încă din secolul trecut, când antibioticele nu fuseseră descoperite, iar bolile de plămâni puteau fi fatale, medicii știau că pacienții care beneficiau de prezența și grija unui partener afectuos depășeau chiar și cele mai grave stadii. Un studiu amplu realizat în California arată că persoanele căsătorite trăiesc - în ciuda unor deprinderi de viață nesănătoase - mai mult decât oamenii singuri, atenți la sănătatea lor. Formula ar putea să sune așa: cu cât suntem mai iubiți, cu atât rezistăm mai bine la boli.
Cele 10 secrete ale unei iubiri durabile
- Cercetate și formulate de psiholog -
1. Gândurile tandre sunt solul fertil pe care înflorește dragostea.
2. Iubirea nu rezistă dacă partenerii nu se respectă reciproc.
3. Iubirea trebuie să fie altruistă și necondiționată.
4. Partenerul trebuie să fie un prieten - numai așa e posibilă dragostea.
5. Mângâierile și tandrețea dau vitalitate iubirii.
6. Doar cine are puterea să nu se cramponeze de partener află cât de durabilă e în realitate iubirea.
7. Mărturisirile sincere sunt legăturile ce unesc cuplurile.
8. O iubire fără asumarea fidelității e lipsită de orice șansă.
9. Pasiunea trebuie să reaprindă mereu flacăra dragostei.
10. O încredere neclintită e temelia oricărei mari iubiri.