Despre FICAT, doar de bine

Redactia
- Cele mai reușite rețete pentru tratarea bolilor de ficat -

Rețetă din patru rădăcini

Mod de preparare și admi­nis­trare: În 3 l de apă se pun la fiert 3 lingurițe de rădăcină de dud mărunțită (Mo­rus alba) și câte 1 linguriță din rădă­ci­nile următoa­relor plante: măceș (Rosa canina), pir (Agro­purym re­pens) și urzică vie (Urtica dioica). Se lasă să fiarbă la foc mediu până când mai rămâne 1 l de apă, după care se dă deo­par­te vasul, se adaugă ju­mă­tate de linguriță de iarbă de ros­topască și se lasă să se răcească, după care se fil­trea­ză. Se consumă 1 l de preparat pe stomacul gol, pe parcursul unei zile, iar a doua zi se face o nouă por­ție (întotdeauna se consumă ceai proaspăt). În cazul as­ci­tei, se face tratament până abdomenul ajunge la volumul normal, după care se face o pauză de două săp­tămâni și apoi se reia.
Câteva observații importante:
* Pentru a mărunți rădăcinile de dud și măceș - specii arborescente cu rădăcini foarte tari, lem­noa­se - se recurge la o lamă cu care se taie așchii subțiri din rădă­cină, ca și cum am ascuți un creion.
* Rădăcina de dud este extrem de importantă în ascită (acumularea de lichid în cavitatea abdo­minală), ajutând la eliminarea lichidului respectiv prin urină. Din cauza acestei rădăcini, cât timp va lua ceaiul, pacientul va urina foarte des, iar la începutul tratamentului urina va fi de culoare roșie - simptome normale, care arată că procesul de vindecare a început.
* Pe timpul tratamentului se ține regim sever (fără carne, grăsimi, alcool, prăjeli) și se reco­mandă odihnă absolută la pat în primele două-trei săptămâni.
* După vindecare se va relua tratamentul în fiecare an câte una-două luni.

Tratament combinat cu pedicuță, obligeană și cataplasme cu coada-calului

Ceai de pedi­cuță

Mod de preparare și admi­nis­trare: într-o cană de apă se pune 1-1 1/2 linguriță de pedicuță mă­runțită și 2 lingurițe de frun­ză de urzică; se lasă să macereze de seara până dimi­neața (8-10 ore), după care se stre­coară, iar ma­­ceratul se pune deoparte. Plan­ta rămasă după filtrare se opărește cu încă o cană de apă fier­binte, după care se lasă să se răcească și apoi se filtrează. Se combină în final cele două preparate, obținându-se astfel apro­xi­mativ 500 ml (două căni) de ceai. Se bea o cană di­mineața pe stomacul gol și o cană seara, cu ju­mătate de oră înainte de masă. În cazul în care este con­train­dicat aportul de lichide, se folo­sește pulbe­rea din aceleași plante. Se ames­tecă 1 lin­gu­riță de pulbere de pedicuță cu 2 lin­gu­ri­țe de urzică și se adminis­trează a­ceas­tă cantitate de plantă în două re­pri­ze, pe stoma­cul gol, dimineața și sea­ra.

Macerat la rece de obligea­nă

Mod de preparare și admi­nis­trare: 1 lingură de rădăcină mă­run­țită se pune seara la macerat în 250 ml de apă rece. A doua zi dimineața se stre­coară și se beau câte 2 lin­guri, cu o jumătate de oră înain­te și după mesele principale, adică de șase ori pe zi.

Cataplasme cu coada-calului

Mod de preparare și folo­sire: 2 pumni de plantă se pun într-o sită, deasupra unei oale în care se fierbe apă, astfel încât plan­ta să fie atin­să numai de aburi. Când se în­moaie și devine fier­binte, se pune într-o cârpă de bumbac sau tifon, apoi se aplică pe locul fica­tului, acoperind-o cu un prosop și cu un fular de lână. După aceea, pa­cientul se va băga în pat unde va sta bine acoperit (dacă se poate, toată noaptea). Important: da­că apa­re o senzație de dis­con­fort la pu­nerea cata­plas­mei fierbinți, atunci planta se va lăsa să se răcească puțin înainte de apli­care.

Plămădeală de ceapă în țuică

Mod de preparare și admi­nis­trare: În 5 litri de țuică (tes­co­vină tare, care se face din boasca de la struguri) se introduce 1 kg de ceapă de apă (este ceva mai lunguiață, iar la gust este dulce), tăiată mărunt, și se lasă la macerat lângă o sursă de căldură vreme de 15 zile, timp în care se agită de două-trei ori pe zi. După trecerea timpului de mace­rare, preparatul capătă o culoare găl­buie, ca aceea a paiului. Atunci se stre­coa­ră, se pune în sticle de 1 litru bine astu­pate și se păs­trea­ză la loc răcoros și întunecos. Se beau zilnic 30 ml (apro­xi­mativ 2 lin­guri) din acest preparat, dimineața, pe sto­ma­cul gol, și se stă 30 de minute culcat pe partea dreap­tă. După aceea se poate mânca (se ține un regim strict lacto-vegetarian). Se exclud pe timpul tratamentului țigările, cafeaua, alcoolul, condimentele, sifonul, sucurile sintetice. După terminarea întregii can­tități de preparat, numai dacă este nevoie, tratamentul se va relua după o pauză de 30 de zile.
Observații importante:
* Pentru ca alcoolul să nu afecteze ficatul, extrem de solicitat de boală, preparatul va fi dizolvat în apă (mini­mum o cană pentru o doză de 2 linguri), ceea ce va face concentrația de alcool să ajungă la un prag accep­tabil.
* În paralel cu acest tratament pot fi luate și alte remedii.

Un trio imbatabil: rostopasca, pufulița și anghinarea

Mod de preparare și admi­nis­trare: fiecare plantă se macină fin cu râșnița electrică de cafea, după care se cerne prin sita fină pentru făină albă. Anghinarea și pufulița se amestecă în proporții egale, apoi se ia 1 linguriță din acest ames­tec, la care se adaugă un vârf de cuțit (0,25 g) de pulbere de ros­topască. Se iau patru ase­menea doze pe zi, pe stomacul gol. Plan­­ta se ține sub limbă 10-15 mi­nute, după care se înghite cu apă. Tratamentul du­rează mini­mum 6 luni în hepatita acută și cro­nică și 2 ani în ciroza hepatică. În diskinezie biliară, cole­cis­tită, dis­pepsii se fac cure de câte două săptămâni cu o săptă­mână pauză.
Observații importante:
* Este foarte important ca pulberea de rostopască să fie dozată separat, deoarece are o toxicitate ridicată și amestecată neomogen cu alte pulberi poate produce otrăviri prin supra­dozare.
* Pulberile de plante vor fi date prin sită cu multă grijă, deoarece la trata­mente de lungă durată cu plante luate sublingual pot apărea răni în gură, ex­trem de ne­plăcu­te, din cauza ac­țiu­nii mecanice a bu­căților de plantă in­suficient măcinate.