Rețetă din patru rădăcini
Mod de preparare și administrare: În 3 l de apă se pun la fiert 3 lingurițe de rădăcină de dud mărunțită (Morus alba) și câte 1 linguriță din rădăcinile următoarelor plante: măceș (Rosa canina), pir (Agropurym repens) și urzică vie (Urtica dioica). Se lasă să fiarbă la foc mediu până când mai rămâne 1 l de apă, după care se dă deoparte vasul, se adaugă jumătate de linguriță de iarbă de rostopască și se lasă să se răcească, după care se filtrează. Se consumă 1 l de preparat pe stomacul gol, pe parcursul unei zile, iar a doua zi se face o nouă porție (întotdeauna se consumă ceai proaspăt). În cazul ascitei, se face tratament până abdomenul ajunge la volumul normal, după care se face o pauză de două săptămâni și apoi se reia.
Câteva observații importante:
* Pentru a mărunți rădăcinile de dud și măceș - specii arborescente cu rădăcini foarte tari, lemnoase - se recurge la o lamă cu care se taie așchii subțiri din rădăcină, ca și cum am ascuți un creion.
* Rădăcina de dud este extrem de importantă în ascită (acumularea de lichid în cavitatea abdominală), ajutând la eliminarea lichidului respectiv prin urină. Din cauza acestei rădăcini, cât timp va lua ceaiul, pacientul va urina foarte des, iar la începutul tratamentului urina va fi de culoare roșie - simptome normale, care arată că procesul de vindecare a început.
* Pe timpul tratamentului se ține regim sever (fără carne, grăsimi, alcool, prăjeli) și se recomandă odihnă absolută la pat în primele două-trei săptămâni.
* După vindecare se va relua tratamentul în fiecare an câte una-două luni.
Tratament combinat cu pedicuță, obligeană și cataplasme cu coada-calului
Ceai de pedicuță
Mod de preparare și administrare: într-o cană de apă se pune 1-1 1/2 linguriță de pedicuță mărunțită și 2 lingurițe de frunză de urzică; se lasă să macereze de seara până dimineața (8-10 ore), după care se strecoară, iar maceratul se pune deoparte. Planta rămasă după filtrare se opărește cu încă o cană de apă fierbinte, după care se lasă să se răcească și apoi se filtrează. Se combină în final cele două preparate, obținându-se astfel aproximativ 500 ml (două căni) de ceai. Se bea o cană dimineața pe stomacul gol și o cană seara, cu jumătate de oră înainte de masă. În cazul în care este contraindicat aportul de lichide, se folosește pulberea din aceleași plante. Se amestecă 1 linguriță de pulbere de pedicuță cu 2 lingurițe de urzică și se administrează această cantitate de plantă în două reprize, pe stomacul gol, dimineața și seara.
Macerat la rece de obligeană
Mod de preparare și administrare: 1 lingură de rădăcină mărunțită se pune seara la macerat în 250 ml de apă rece. A doua zi dimineața se strecoară și se beau câte 2 linguri, cu o jumătate de oră înainte și după mesele principale, adică de șase ori pe zi.
Cataplasme cu coada-calului
Mod de preparare și folosire: 2 pumni de plantă se pun într-o sită, deasupra unei oale în care se fierbe apă, astfel încât planta să fie atinsă numai de aburi. Când se înmoaie și devine fierbinte, se pune într-o cârpă de bumbac sau tifon, apoi se aplică pe locul ficatului, acoperind-o cu un prosop și cu un fular de lână. După aceea, pacientul se va băga în pat unde va sta bine acoperit (dacă se poate, toată noaptea). Important: dacă apare o senzație de disconfort la punerea cataplasmei fierbinți, atunci planta se va lăsa să se răcească puțin înainte de aplicare.
Plămădeală de ceapă în țuică
Mod de preparare și administrare: În 5 litri de țuică (tescovină tare, care se face din boasca de la struguri) se introduce 1 kg de ceapă de apă (este ceva mai lunguiață, iar la gust este dulce), tăiată mărunt, și se lasă la macerat lângă o sursă de căldură vreme de 15 zile, timp în care se agită de două-trei ori pe zi. După trecerea timpului de macerare, preparatul capătă o culoare gălbuie, ca aceea a paiului. Atunci se strecoară, se pune în sticle de 1 litru bine astupate și se păstrează la loc răcoros și întunecos. Se beau zilnic 30 ml (aproximativ 2 linguri) din acest preparat, dimineața, pe stomacul gol, și se stă 30 de minute culcat pe partea dreaptă. După aceea se poate mânca (se ține un regim strict lacto-vegetarian). Se exclud pe timpul tratamentului țigările, cafeaua, alcoolul, condimentele, sifonul, sucurile sintetice. După terminarea întregii cantități de preparat, numai dacă este nevoie, tratamentul se va relua după o pauză de 30 de zile.
Observații importante:
* Pentru ca alcoolul să nu afecteze ficatul, extrem de solicitat de boală, preparatul va fi dizolvat în apă (minimum o cană pentru o doză de 2 linguri), ceea ce va face concentrația de alcool să ajungă la un prag acceptabil.
* În paralel cu acest tratament pot fi luate și alte remedii.
Un trio imbatabil: rostopasca, pufulița și anghinarea
Mod de preparare și administrare: fiecare plantă se macină fin cu râșnița electrică de cafea, după care se cerne prin sita fină pentru făină albă. Anghinarea și pufulița se amestecă în proporții egale, apoi se ia 1 linguriță din acest amestec, la care se adaugă un vârf de cuțit (0,25 g) de pulbere de rostopască. Se iau patru asemenea doze pe zi, pe stomacul gol. Planta se ține sub limbă 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Tratamentul durează minimum 6 luni în hepatita acută și cronică și 2 ani în ciroza hepatică. În diskinezie biliară, colecistită, dispepsii se fac cure de câte două săptămâni cu o săptămână pauză.
Observații importante:
* Este foarte important ca pulberea de rostopască să fie dozată separat, deoarece are o toxicitate ridicată și amestecată neomogen cu alte pulberi poate produce otrăviri prin supradozare.
* Pulberile de plante vor fi date prin sită cu multă grijă, deoarece la tratamente de lungă durată cu plante luate sublingual pot apărea răni în gură, extrem de neplăcute, din cauza acțiunii mecanice a bucăților de plantă insuficient măcinate.