VAMA VECHE vă invită la dans

Dana Ene
- Era imposibil ca în plină vacanță să nu se cânte pe malul mării! Nimic nu se potrivește mai bine cu muzica, decât foșnetul valurilor și zările albastre. Așa se face că în Vama Veche, ultima localitate a litora­lului românesc, se vor desfășura, nu unul, ci două concerte în paralel: Romania Salsa Week și Sunset Festival. Cu siguranță că plajele vor deveni ringuri de dans pe nisip, animate de turiștii arși de soare, dar puși pe distracții întinse, până în zori de zi -

Romania Salsa Week

"Asociația Română de Dans" și "Wilmark Dance Academy" pun în scenă cel mai mare spec­tacol de dansuri latino din România, chiar la malul mării, în cadrul celei de a XIII-a ediții a festivalului "Romania Salsa Week". Timp de șapte zile, în perioa­da 7-13 august, puteți participa și dvs. la acest festival de dans. Se vor da lecții, vor fi spec­tacole demonstrative, susți­nute de către campionii Ro­mâ­niei, dar și de reprezen­tanți ai școlilor de salsa din țară și de invitați din străină­tate. Și vor fi și concursuri.
Printre alții, anul acesta se lasă priviți campionii mon­diali la Salsa (2017, Miami) - italienii Simone Sanfilippo și Serena Maso. Sunt tineri, dinamici și dețin chimia per­fectă pentru a cuceri în com­petițiile mondiale, atât ini­mile publicului, cât și pe cele ale juriului.
Simone și Serena dansea­ză împreună din 2007, și la doar trei luni după ce au de­venit parteneri de dans, au obținut titlul de Campioni ai Italiei. ?n 2008, au câștigat primul loc la Campio­natul European (IDO), urmând ca în 2009 să obțină primul loc la World Cup (Lyon), pentru stilurile salsa și meren­gue. ?n 2010, au câștigat titlul de campioni mon­di­ali la salsa, ba­cha­ta și salsa shine, iar în 2016, au devenit campioni mondiali la salsa on 2 și bachata. Anul acesta, au strălucit din nou în competiția de la Miami.
Un alt artist in­teresant care vi­ne în Vamă, toc­mai de peste O­cean, este Edwin Rivera (SUA), unul dintre cei mai apreciați artiști latino ai zilelor noastre. A început să danseze la 13 ani, mai mult de nevoie decât de plăcere, căci mama lui îi dăduse atunci un ultimatum, punându-l să aleagă între dans de performanță și Școala Mi­litară. O alegere nu prea grea pentru un puști rebel și plin de energie. A ales pe loc dansul, și azi este coregraf, instructor de dans, muzician, producător și DJ în Los Angeles. Primul său album muzical poartă titlul "Soul of a Dan­cer" (2009) și este o "inter­pre­tare a melodiei sufletului", du­pă cum afirmă însuși artistul.
La Romania Salsa Week mai vin: Chiquito (ITA), Sara Lo­pez (SPA), Los Pambos (BUL), Ennuel Iverson (FRA), Ibra Chavez (FRA), Kristofer Men­cal (SWE), Mar­vin Ramos (COL), Emanula Iafrate (UK) și mulți alții.
Lista completă a invitaților o găsiți online, pe salsaweek.ro. Bile­tele au prețuri cuprinse între 50 de lei Night pass (valabil o noapte, între orele 21 - 6 dimineața, cu acces la show-uri și petreceri) și 535 lei Weekend Vama Pass (ce asigură intrarea unei persoane, în zilele de vineri, sâmbătă și dumi­nică la cursuri de dans, workshop-uri, petreceri și spectacole de dans).

Sunset Festival

Tot pe pitoreasca plajă din Vama Veche, în peri­oada 11-13 august, puteți asculta muzică româ­neas­că de înaltă calitate, în cadrul Festivalului Sunset.
Aflat la cea de-a patra ediție, el se îmbunătățește de la an la an, având ca invitați artiști din ce în ce mai numeroși și mai buni. Alegerea vă aparține. Dacă nu vă place salsa, puteți dansa pe ritmuri de rock sau hip-hop, la o aruncătură de băț distanță, într-un spațiu în care nu vă trebuie nici ținute ela­borate, nici pantofi cu toc. Puteți asculta, de exem­plu, melodii de pe cel mai nou disc Subcarpați - intitulat "Satele Unite ale Balcanilor" (2016). Sub­car­pați este un proiect muzical demarat în 2010, de solistul trupei Șuie Paparude, MC Bean (Alexe Marius Andrei). El crede că "Folcloru-i oxi­gen pentru un popor astma­tic" și încearcă să demonstre­ze asta, cu fiecare melodie nou creată sau "recreată", căci muzica Subcarpați este o îm­binare între folclorul româ­nesc, cu dub, muzică electro­nică și hip-hop. Fără să facă din tradiție o ideologie, tinerii dansează pe ritmuri folclorice, mulțumită și lui MC Bean și colaboratorilor săi.
Trupa Vița de Vie se pre­zintă și ea în festival, cu melodii de pe cel mai nou disc al lor "Șase (+)" (2016). Unul dintre cântecele cuprinse pe noul album se numește chiar "Pe plajă-n Vamă la 5" ... un imn muzical al vechiului sat pescăresc.
Tot la Sunset Festival îi mai puteți asculta și pe: Pro­fessor P & DJ Akilles, C.T.C., Coma, Argatu', Nimeni Altu', raku, DJ Oldskull, Sunet Fin, The Purple Dandies, Dru Klein, E.M.I.L., PHUNK B & gAZAh, Battle MC Romania, The Watcher, NoruNegru, Keri, DJ, Tony, Kamil S, You, me & the sea, care promit să vă țină în priză, până în zori de zi la răsăritul soarelui.
(Biletele costă 79 lei și mai pot fi găsite în re­țeaua Iabilet.)