STEJARII

Cititor Formula AS
În satul copilăriei mele, casele abia se zăreau printre mulțimea de pomi sădiți prin toate curțile, și printre grădinile înconjurate de garduri vii, de me­rișor sălbatic, amestecat cu rugi de mure.

Mai de­parte, unde începea să urce dealul, era o pădure plină cu fel de fel de copaci. În luna mai, te îmbăta mirosul florilor de salcâm, apoi al celor de tei. Pe măsură ce urcai, întâlneai fagii, frasinii, stejarii, arțarii. Pe la margini de pădure se lăfăiau în lumina bo­gată a soarelui specii mai mici: socul, cornul, mă­ceșul, și câte o postață destul de măricică cu liliac sălbatic. Vara, îmi plăcea oceanul de verdeață, cu valurile line pe care le făceau vârfurile copa­ci­lor, când adia vântul. Numai stejarii erau de ne­clin­tit, cu crengile lor robuste, arătându-și măreția și nesupunerea. Doar frunzele se mișcau câte puțin și foșneau discret, grijulii să nu-și deranjeze locatarii: o mulțime de păsărele care cântau atât de frumos! Ghindele, niște fructe speciale pentru unele viețui­toare din pădure, atâr­nau până toamna târziu, când se făceau maronii și cădeau pe covorul de frunze. Cele norocoase ajun­geau în solul bogat al pădurii, ascunse de câte o veveriță și uitate acolo, încolțind și dând naștere la noi copăcei. Și frunzele stejarului erau diferite, groase și aspre, cu crestături adânci. De multe ori au făcut parte din ierbarul meu sau au fost luate ca model pentru picturile din blocurile de de­sen ale copiilor. Când și când, pădurea fusese tăiată, pentru tre­buințele oamenilor, dar câțiva stejari mai noro­coși scăpaseră, prin grija pădu­ra­rului și a unor să­teni, care mai credeau în legen­de­le despre ei, legate și de oamenii din trecut: hai­duci, tâlhari, iubiri ne­legiuite... În total, erau șapte stejari bătrâni, așezați în rând pe lângă cărarea ce ducea de la gârlă, până sus, unde se termina dealul și începea platoul cu vii și lanuri de cereale. Unul a fost lovit de trăznet, era despicat de unde-i în­ce­pea coroana și continua până jos, la pământ. Se mai alimenta doar prin jumătate de trunchi și-și con­ti­nua viața cu jumătate dintre ramuri, acelea dinspre nord. Partea care se uscase era turnul de observație pentru o mulțime de păsări. Altele se alimentau cu larvele care trăiau sub scoarța uscată. O familie de ciocănitori își făcuseră cuibul într-o scorbură cio­plită centimetru cu centimetru, lovind cu ciocurile lor tari ca o daltă. Amprenta exterioară a cuibului era o gaură perfect rotundă și mascată de o creangă uscată ce stătea ca un paravan în fața intrării. Niște guguștiuci își făcuseră și ei cuibul în acel stejar, dar în cealaltă jumătate, unde era frunzișul bogat. Clo­ceau pe rând. Când stătea femela pe ouă, perechea ei se hrănea și făcea de pază în jurul cuibului. Spaima lor cea mai mare era când veneau ciorile și se așe­zau în jumătatea uscată a arborelui. Se urcau pe cea mai înaltă creangă și de acolo scrutau ori­­zon­tul. Stăteau ore întregi și urmăreau prin­tre cren­gile celorlalți stejari toate păsărelele care locuiau primprejur. Se hrăneau cu ouăle lor nepăzite, iar când ieșeau puișorii, îi furau și îi duceau la cuibu­rile lor, să-și hrănească progeniturile tuciurii.
Știam multe lucruri despre viața micilor locatari ai pădurii, fiindcă stăteam și eu, cu chirie, într-unul dintre copaci. Îmi făcusem un loc de odihnă, tainic și liniștit, în stejarul de la mij­loc, între ramurile crescute ca o țesătură, unele vărâte în altele. Nu spu­neam la nimeni des­pre ascunzișul secret din frun­zișul steja­rului. Căutam tot timpul să-mi creez o lume a mea, îmi plăceau secretele. În plus, vro­iam mereu să fac ce făceau băieții, îi copiam. În jocurile lor cu prietenii, frații mei mă integrau în toate partidele de fotbal, fie că stăteam în poar­tă sau făceam pe copilul de mingi. Cio­pleam împre­ună cu ei lemne de soc, din care ne făceam fluiere, ori băteam cuie prin toate gardurile și prin toți pomii. Cățăratul în copaci tot de la gașca de băieți îl învățasem. Nu mă duceam la stejarul meu ca să mă odihnesc. Era un punct strategic, din care pu­team să văd pe dea­supra caselor și prin curțile să­tenilor tot ce se întâmpla. Când se alarma ma­ma că nu mă găsea, începea să mă strige și eu îi răspundeam din vârful copacului. Nu mă vedea, dar se liniș­tea imediat ce-mi auzea glasul. Mă uitam de sus, fără să fiu zărită de cineva, când pe cărarea de sub ste­jari treceau oamenii să lucreze la locu­rile lor din vârful dealului, ori duceau vi­tele la păs­cut. Îi vedeam printre frunze cum își că­­rau sapele la spinare, papornițele cu mân­care, sticlele cu apă. Am văzut odată o pe­re­che de îndrăgostiți care s-au oprit lângă stejari și au început să se strângă în brațe. Stăteam cu res­­pirația tăiată ca nu cumva să fac vreun zgo­mot și să mă descopere acolo, sus. Mi-ar fi fost jenă, știam că nu este fru­­mos ceea ce făceam. Du­pă ce-am mai cres­cut, mi-am abandonat ascunzătoarea din co­roana ste­jarului, însă nu am uitat-o nicio­dată. Și acum, când merg în satul co­pi­lăriei, mi-arunc o privire către stejarii cei bătrâni. Ei au rămas la fel, parcă n-ar fi trecut și pes­te ei anii. Au aceeași măreție și aceeași aură de monu­men­te vii ale naturii. Mă con­so­lez că oda­tă, de mult, am făcut și eu parte din povestea lor. Este o mi­nune că, totuși, niște oa­meni încă se mai luptă pentru salvarea acelor arbori secu­lari, care poartă în amintirea lor o mulțime de po­vești des­pre ei, despre vie­țui­toarele pădurii și oamenii acelor locuri.

EUGENIA NIȚU - Călărași