Răspuns pentru ALEXANDRU KAITAR - Satu Mare, F. AS nr.1275 - "Am avut un accident vascular și îmi folosesc cu mare greutate mâna dreaptă"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

În cazul unui accident vascular ischemic, trata­mentul imediat trebuie să vizeze îmbunătățirea circulației sangui­ne, mai multe tipuri de medi­ca­mente putând fi de ajutor. Astfel, combinația dintre aspirină și di­piridamol sau plavix reduce ten­dințele sângelui de a forma chea­guri. Warfarina este, de aseme­nea, un medicament anticoagu­lant, dar, pentru a intra pe deplin în activitate sunt necesare câteva zile. Heparina are un efect imediat și poate fi injectată intravenos sau subcutanat, pentru a reduce tendința de coagulare sanguină în timp ce se așteaptă efectul terapeutic al warfarinei.
Cu toate aceste avantaje, medicația anticoagu­lantă este potențial periculoasă la cei cu hiper­ten­siune arterială sau le­ziuni cere­brale întinse, deoa­rece crește ris­cul de hemo­ragie, mo­tiv pen­tru care terapia nu e folosită în cazul acciden­telor vasculare he­mora­gice.
În cazul dvs., persistența se­chelelor neurologice (hemi­pa­reza) denotă o recuperare func­țională post AVC nesatisfăcă­toa­re, cu risc crescut de recu­ren­ță, care necesită o monitorizare per­manentă a patologiilor subia­cen­te, ce determină în mod obișnuit acest gen de afectare (ateroscle­roza, hipertensiune ar­terială, afec­­țiuni cardiace cro­nice etc.)
Având în vedere că în toate cazurile de accident vascular is­chemic, se produce și un impor­tant edem responsabil de unele simp­tome neuro­logice, este necesară combaterea aces­tuia prin administrarea de medicamente diuretice (furose­mid, spironolactonă etc.) și prin perfuzii cu soluții hidroelectrolitice, în special cu ser glucozat hiper­tronic sau cu sulfat de magneziu. Refacerea neuro­nilor trebuie stimulată prin administrarea pe timp în­delungat de neurotrofice (B1, B6), dar și de stu­geron, sermion, nootropil, piracetam sau piri­tinol.
Uneori, după un AVC ischemic, este nevoie, alături de medicație, și de o endarteriectomie caro­ti­diană, intervenție indicată în cazul în care s-au evidențiat anterior simptome de AVC și artera caro­tidă este îngustată moderat, până la sever. Scopul intervenției este de a curăța carotida de plăcile de aterom, înainte de apariția unui posibil nou AVC.
Dacă în prima perioadă post AVC, tratamentul este strict alopat, în perioada următoare și în con­va­lescență, terapiile naturiste pot aduce o importan­tă contribuție, menită să grăbească recuperarea și să atenueze sechelele neurologice. În acest scop, reco­mand următoarea conduită terapeutică natu­ristă:
* Extract de muguri de arin-negru - utilizat în sechelele accidentelor cerebrale și ramolisment ce­rebral, are acțiune antitrombotică și tonifiantă asu­pra sistemului vascular arterial din sfera encefalică și coronariană.
* Cerebex - acționează ca un tonic excelent pen­­tru sistemul nervos central, normalizează tensiunea și reglează circulația cerebrală, ameliorând trans­mi­terea impulsurilor prin intermediul rețelelor neuronale.
* Vâscul - este recomandat în profilaxia și com­­baterea accidentelor vasculare cerebrale, aso­ciate cu hipertensiune arterială, inclusiv formele osci­lante.
Alături de aceste remedii, este recomandată ad­ministrarea unor produse naturiste, precum Ginkgo biloba, drojdie de bere, coenzima Q10, Ginseng, GABA, L-glutamină, utile în insuficiența circula­torie cerebrală, insuficiența circulatorie vertebro-bazilară, sindromul vertiginos și sechelele post accident vascular cerebral.
Regimul igieno-dietetic pentru persoanele cu AVC impune renunțarea la unele deprinderi dău­nătoare (tutun, cafea, alcool) și este restrictiv în privința unor produse ca sarea de bucătărie, grăsi­mile animale, gălbenușul de ou, derivatele din lapte nedegresat. Sunt recomandate, în schimb, alimen­tele cu efect benefic în asemenea situații, precum peștele cu carne albă, preparatele de soia, coacă­zele și arahidele, migdalele, nucile, mierea, merele, strugurii, spanacul, usturoiul. (Spre exemplu, nu­cile conțin arginină, aminoacid folosit de orga­nism pentru a sintetiza oxid nitric, element necesar pen­tru menținerea elasticității tunicilor vasculare arte­riale.) Să auzim numai de bine!


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Pitiriazisul versicolor îmi umbrește viața"
(Răspuns pentru MARIANA V. - Buzău, F. AS nr. 1265)


Infecție cutanată cronică întâlnită frecvent la persoanele adulte, Pitiriazisul versicolor (boala Eich­stedt), de natură benignă, se caracterizează prin pete mici a căror culoare varia­ză de la alb/roz la maro/brun, dimensiuni inițiale 1-5 mm, cu tendință de a se uni, formând pete mai mari cu margini nere­gulate, care, uneori dispar spon­tan. Pe lângă unele cauze secun­dare (expunerea la căldu­ră, trans­pirație, activități zilnice stresante etc.), erupția de bază are drept cauză ciu­perca Ma­lassezia Fur­fur - Pi­tyro­sporum Orbiculare, locali­zân­du-se cu predilecție la nive­lul tora­celui, piept, membre infe­­rioare și superioare, spate și scalp.
Până la eliminarea definitivă a fungului, leziu­nile/petele (dacă sunt expuse din neatenție, la soa­re) se vor decolora, devenind deschise spre alb (cazul dvs.), în ciuda tratamentelor!
Atenție! Corpul va fi expus moderat-progresiv la soare - 15', 30', 45', 60' etc., la 30 zile după terminarea tratamentului.
Notă: trebuie să rețineți că acest tip de pitiriazis este con­tagios, contaminarea făcându-se de la o persoană la alta (prin atingere), prosoape, veselă, haine, ustensile de igienă etc., predispuse fiind cele cu imunitate scăzută.
Agentul fungic Malassezia Furfur se găsește pre­tutindeni: aer, sol, îmbrăcăminte, baie, pe piele, săli de gimnastică, locuințe etc.
Se evidențiază atât primăvara, cât mai ales toam­na, după ce în timpul verii (în concedii), unele persoane se expun prelungit/repetat la soare puter­nic, astfel că anumite regiuni ale pielii capătă as­pect de vitiligo. Parazitul "acidul Azelaic" devine activ sub influența razelor solare, dar depigmen­tarea (hipocromia) apare intens, mai târziu, chiar în absența radiațiilor ultraviolete B.
Vă rog să mă sunați și să-mi comunicați ce tra­ta­mente ați folosit. Investigațiile se fac cu lampa specială Wood (cu lumină albăstruie), unde pe­te­le/leziunile apar cu aspect fluorescent galben-ver­zui, indicând tipul de Pitiriazis Versicolor, rubra pilare, alba, rozat Gibert, vulgar/uscat.
O investigație des întâlnită este examenul vizual direct și aplicarea unei benzi adezive pe o leziune zgâriată cu unghia ușor, sau pe zona scuamoasă, urmând apoi examenul microscopic. Tratamentul este de durată, se reia periodic, deoarece unele persoane cu predispoziție constituțională și răspuns imunologic deficitar, prezintă frecvent recidive.
Tratament: din 3 în 3 zile faceți baie generală caldă în care adăugați 5 litri ceai de: rostopască - 50 g, mărul-lupului - 30 g, urzică - 50 g, brusture - 50 g, mlădițe + fructe tuya verzi - 100 g.
Notă: după baie dezinfectați cada!
Din acest amestec faceți zilnic ceai cu care să spălați locurile afectate și lăsați să se zvânte.
La un laborator farmaceutic comandați urmă­toa­rele soluții:
1. Iod metaloid, acid salicilic, acid boric aa 19 g, glicerină - 5 g, alcool 70° - 100 ml.
2. Acid salicilic, rezorcină aa 4 g, glicerină - 5 g, alcool 70° - 100 ml.
Atenție! Ambele soluții sunt necesare!
Timp de 15 zile consecutiv, badijonați zonele afec­tate astfel: dimineața cu soluția nr.1 și seara cu soluția nr. 2.
Notă: Deoarece parazitul se găsește în mediul ambiant, la interval de 3 luni repetați aceste proce­dee 15 zile, mai ales înainte de sezonul estival, și imunizați-vă puternic.
Între cure, după baie, clătiți pielea cu apă caldă acidulată slab (amestec cu acid boric sau oțet). Hai­nele se vor duce la curățătoria chimică. Fierbeți, clă­­tiți și călcați cu fierul încins toată lenjeria (tri­couri, prosoape, batiste, lenjeria de pat etc.).
Nu limitați badijonările numai la leziunile vizibile clinic.
Notă: Badijonările se fac la 10-15 minute după baie și după spălarea locurilor afectate cu ceai.
La indicația medicului dermatolog se poate ad­ministra 3 săptămâni Nizoral/ 200 mg pe zi sau Intraconazol, pe cale bucală.
Folosiți creme ce conțin corticosteroizi, pomezi cu antibiotice, aplicații locale cu emolienți, vitami­no­terapia-A sau antifungice (Ketoconazol, Clo­trimazol).
Atenție! Rețineți: doar forma de Pitiriazis Rozat Gibert este deloc sau foarte puțin contagios.
Travogenul (antifungic), se aplică o dată pe zi, 3 săptămâni, la prânz. Dacă senzațiile de prurit și arsură persistă, evitați folosirea lui o perioadă.
Travocord cremă (antifungic), se aplică o dată pe zi, dimineața, maxim 2 săptămâni. Întrebați me­dicul dermatolog dacă în zona periora­lă se eviden­țiază derma­tită, caz în care evitați folosirea cremei.
Întăriți-vă puternic imunitatea, fo­lo­sind Imuno Pharm, Carotenoid Com­­plex, Trioncolinat 1:2, Bio­stem, Aloe Ferox, Vitamina C alcalină/ Health Nu­trition.
O dată pe lună tamponați locurile afectate cu tinctură "Dorel", rostopască și mărul-lupului.
Pentru evitarea recidivelor, la 6 luni, timp de 10 zile, tamponați pielea cu Argint coloidal și masa­ți-vă cu Cremă tip balsam/Mărul-lupului, gălbenele și arnică - "Dorel".
Atenție! În perioada tratamentelor sus mențio­nate, nu folosiți crema Betaderm. Renunțați la gră­simile animale, afumături, prăjeli, alcool, dulciuri, cafea, alimente conservate.
Consumați: ceai de păpădie, soc, salată verde, usturoi verde sau capsule (Biiolicaps), nuci, alune, pește, fructe de pădure, iaurt, kefir.
Multă sănătate!