ELLIE GOULDING - De la curtea prințului William, la UNTOLD

Dana Ene
Clujul se pregătește din nou de dans.

Pe scena festivalului UNTOLD vor urca în­cepând de joi, 3 august, și până dumi­ni­că, 6 august, nume bine cotate ale scenei muzicale internaționale. Vi le spunem pe toate, poate vă mo­lipsiți de vreunul dintre ele și o luați și dvs. spre capi­tala Ardealului, care a dat tradiția pe picanterii mu­zicale "cool": Armin van Buuren, Afrojack, Ellie Goulding, Axwell&Ingrosso, Dimitri Vegas&Like Mike, Hardwell, Martin Garrix, Steve Aoki, Chris Liebing, Loco Dice, Solomun, Sven Vath, Jamie Jones, Dubfire,  Andy C, Borgore, Chase&Status (DJ Set), Dub FX, Pendulum (DJ Set), Sigma (DJ Set), Hurts, M?, R City, Tinie Tempah, Example & DJ Wire și Jasmine Thompson. În ce ne privește, noi vă spunem povestea unei englezoaice celebre, care a cântat până și la nunta prințului William și a soției sale, Catherine Middleton.
Ellie Goulding vine în premieră în România. Are 30 de ani și nu este o necunoscută ce abia își face debutul, ci a cântat pe mai toate scenele mari ale lumii. A câștigat numeroase premii naționale și internaționale, a fost nominalizată și la Grammy, în 2015, la secțiunea: "Cea mai bună interpretare fe­minină", pentru "Love me like you do" - melo­die inclusă pe coloana sonoră a filmului "Cincizeci de umbre ale lui Grey". Britanica a început să-și ia avânt pe scena muzicală în urmă cu 7 ani. Până acum a lan­sat trei discuri și a avut colaborări cu ar­tiști cunoscuți, pre­cum Calvin Harris, Tinie Tempah, Skril­lex, Major Lazer și Taylor Swift, iar me­lo­diile ei "Burn", "Still falling for you" sau "I need your love" răsună prin toa­te cluburile lumii.
Elena Jane Goul­ding, alintată de pă­rinți și de apropiați "Ellie", s-a născut pe 30 decembrie 1986, în Hereford, și a cres­cut într-un sătuc din sudul Angliei, numit Lyonshall. Nu a avut o copilărie prea feri­cită, căci părinții ei s-au despărțit pe când avea doar 5 ani și a crescut alături de un tată vitreg, pe care l-a descris adeseori drept "o ființă îngrozitoare". Mu­zica a fost o sal­vare pentru Ellie, o evadare din viața cotidiană. La 9 ani, după multe insistențe, mama a înscris-o la clarinet, pentru ca mai târziu, la 14 ani, să-l schimbe cu o chitară. La 15 ani câștiga deja primul concurs muzical. După ce a terminat li­ceul, Ellie s-a înscris la univer­sitatea din Kent, dar nu a renunțat nicio clipă la muzică. Cum era abia la începutul carierei, a accep­tat să cânte pe oriunde i s-a oferit ocazia, fără a face prea multe mofturi. Dorința ei de-a cânta ori­unde și oricând a purtat-o prin cele mai ciudate locuri, așa că nu mare i-a fost mirarea când a fost "in­vitată" să părăsească universi­ta­tea, după ce fusese văzută cântând pe scena unui club controversat, din­tr-un cartier rău famat. "La înce­putul carierei am adoptat un stil gotic. Aveam cercel în buză, un păr lung pe care îl vopseam invariabil negru și ascultam System Of A Down, Deftones, Nirvana și Pearl Jam, încer­când să-i imit. Apoi am dat de muzica folk și m-am îndră­gostit pe loc", mărtu­risea într-un interviu. ?ncet, încet, s-a în­dreptat către indie pop și muzica elec­tro­nică, uitând de rock, și se pare că instinctul ei a fost unul bun, căci așa și-a găsit faima.
La 23 ani, Jane a semnat primul ei con­tract cu casa de dis­curi "Polydor Re­cords", dar pri­mele melodii: "Un­der the Sheets", "Guns and Horses" și "Burn" le-a scos în 2009, îm­preună cu o com­pa­nie muzicală aflată la început de drum. Chiar înainte de a-și fi lansat primul disc, câștigase deja "Premiul criticii", la Brit Awards, și premiul "BBC Sound of...". Albu­mul ei de debut, "Lights" (2010), a ajuns imediat pe locul 1 în topurile britanice și s-a vândut în peste 850 000 de exemplare, doar în UK. Acesta a fost urmat de "Halcyon" (2012) și "Deli­rium" (2015) - ambele fiind bine primite de public și de critica muzicală. Au urmat turnee lungi, de pro­movare, și Ellie a descoperit că succesul e muncă grea. A în­ceput să aibă crize de anxietate și panică, chiar înainte de-a păși pe scenă. "Nu am avut niciodată prea mare încredere în mine și în calitățile mele vo­cale. Cred că asta a fost marea mea problemă și a trebuit să lucrez mult, până ce mi-am învins aceste temeri", se confesa ea.
Dar dacă în carieră lucrurile au mers perfect, încă de la început, în viața sentimentală artista nu prea a avut noroc. ?n 2016, s-a despărțit de iubitul ei, basistul Dougie Poynter, după doi ani de relație și imediat a anunțat pe Twitter că ia o pauză de la muzică, din cauză de epuizare fizică și morală. A revenit însă repede asupra acestei decizii și a înre­gistrat melodia "Still Falling For You", care a fost inclusă rapid, pe coloana sonoră a filmului "Brid­get Jones însărcinată" - o comedie savuroasă, având-o pe Renee Zellweger în rol principal.
În viața de dincolo de cortină, Ellie Goulding este vegană, iubește sportul și este o alergătoare înrăită (zilnic aleargă cel puțin 10 km). Nu consumă alcool și nu se duce la petreceri. S-a tratat de an­xietate cu exerciții de box și kickboxing. Crede în viitorul Uniunii Europene și a votat contra Brexit. Este implicată în mai multe acțiuni caritabile. Din 2016, a fost selectată să facă reclamă șampoanelor elvețiene Pantene Pro-V.
(Englezoaica va cânta pe scena principală de la UNTOLD pe 4 august și o puteți asculta în direct, dacă vă procurați un abonament pentru toate cele patru zile de festival, în valoare de 594 lei, sau un bilet de o zi, de 243 de lei, din rețeaua Eventim.)