Vinete umplute cu două feluri de brânză
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 vinete cărnoase, 5 roșii, 5 cepe, 4 căței de usturoi, 1 legătură pătrunjel, 10 frunze de busuioc, 50 g telemea, 50 g cașcaval ras, 2 linguri pesmet, 5 linguri de ulei de măsline, 15 cl vin alb sec, sare grunjoasă, piper.
Mod de preparare: Spălați vinetele și îndepărtați codițele. Tăiați-le în două (pe lung) și faceți câte 3 crestături în fiecare jumătate (fără să tăiați coaja). Turnați sarea în crestături și lăsați vinetele să stea circa 20 de minute. * Opăriți 4 roșii, curățați-le de pieliță și tăiați-le felii. Roșia rămasă tocați-o mărunt. Tăiați 3 cepe felii subțiri, iar pe cea de-a 4-a tocați-o mărunt și puneți-o departe, împreună cu roșia tocată. * Zdrobiți usturoiul, tăiați mărunt pătrunjelul verde, apoi amestecați-le într-un bol și adăugați piper. * Stoarceți jumătățile de vânătă presându-le ușor, căliți-le sub jetul de apă și ștergeți-le cu un șervet de bucătărie. Puneți pe fiecare vânătă roșiile și ceapa tăiată felii, adăugați amestecul de usturoi și verdeață și turnați deasupra 4 linguri de ulei (repartizat pe fiecare vânătă). * Împrăștiați pe fundul unui vas de yena ceapa și roșia (tocate) puse deoparte, așezați deasupra vinetele, iar la urmă vărsați de jur împrejur vinul alb. Băgați vinetele în cuptorul încins și coaceți-le 50 de minute, udându-le din când în când cu zeamă. Când sunt gata, presărați deasupra telemeaua și cașcavalul ras, apoi pesmetul. Udați-le din nou cu zeamă și mai lăsați-le 10 minute la cuptor să se gratineze. Serviți-le imediat. Sunt delicioase, alături de ouă - ochiuri sau moi.
Medalion de vinete cu Mozzarella
Ingrediente (pentru 6 persoane): 3 vinete, 4 roșii, 2 căței de usturoi, 2 bucăți (bulgări) de Mozzarella, 9 felii de șuncă, 5 fire de tarhon, 5 linguri mari de ulei bun, busuioc, sare și piper.
Mod de preparare: Opăriți roșiile, curățați-le de pieliță, scoateți-le semințele și tocați-le mărunt. Pisați usturoiul, spălați și rupeți frunzele de tarhon. * Încingeți uleiul într-un vas, căliți în el roșiile, usturoiul și tarhonul. Adăugați sare, piper, lăsați să scadă pe foc potrivit, vreme de 10 minute. * Spălați și tăiați vinetele în rondele de 1 cm. Ungeți-le cu ulei și așezați-le pe un grătar. Băgați-le cu grătar cu tot la cuptor (foc potrivit) și lăsați-le să se rumenească, întorcându-le de câteva ori. Scoateți grătarul cu vinete și măriți flacăra cuptorului pentru a se încinge mai tare. * Tăiați Mozzarella felii. Puneți pe fiecare felie de vânătă o lingură de roșii scăzute (lăsați 2-3 linguri deoparte pentru decor), o felie de șuncă și o felie de Mozzarella. Băgați din nou la cuptor (pe flacără maximă) grătarul cu vinete și lăsați-l 5 minute. Așezați medalioanele pe o farfurie și decorați-le cu roșiile rămase și cu busuioc.
DULCIURI
Sabayon cu fructe de vară
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 piersici, 2 caise, 200 g cireșe (vișine), 25 cl de vin alb dulce, 120 g zahăr, 5 gălbenușuri, 30 g migdale prăjite (rase).
Mod de preparare: Puneți să fiarbă puțină apă, opăriți piersicile, curățați-le de coajă și tăiați-le în sferturi. Despicați în două caisele, scoateți sâmburii și tăiați-le bucăți. Rupeți cireșele (vișinele) în două și scoateți-le sâmburii. Preparați sabayonul: puneți gălbenușurile într-un castron, adăugați zahărul și bateți-le bine cu telul (circa 1 minut). Puneți castronul pe bain-marie (peste un vas cu apă pe foc) și încorporați puțin câte puțin vinul alb, bătând întruna, până ce se îngroașă amestecul de ouă, zahăr și vin (circa 5-7 minute, până ce amestecul se ține pe tel). Repartizați sabayonul în patru farfurioare, așezați deasupra fructele și presărați migdalele prăjite (fără grăsime) și date pe răzătoarea mare.