Viața sentimentală a LEULUI

Tana Rosca
- Marele cuceritor al zodiacului -

Este puțin ciudat că tocmai semnul zo­dia­cal asociat cu iubirea are, de cele mai multe ori, un drum dificil de parcurs, pâ­nă când își găsește liniștea. Se știe doar, Leul este unul dintre marii cuceritori ai zodiacului, cel care intuiește cu exactitate momentul potrivit, pentru a comite gestul romantic. Știe cum să facă persoana de care este îndrăgostit să se simtă ca un star de cinema, dar nu uită nici o secundă că și el e un star și, probabil, chiar eroul principal. Asta nu trebuie să ne mire, deoarece Leul guvernează actoria, cu scena, luminile reflectoarelor și, desigur, un număr cât mai mare de spectatori. Leul trăiește pentru dramă. Gesturile mici le consideră triviale. De exemplu, Leul nu va încerca să-i facă viața mai ușoară persoanei de care este îndrăgostit, ducând în fiecare seară gu­no­iul sau ștergând praful în toată casa. Ori­cât ar fi de utile, 90% dintre Lei con­si­deră ase­menea îndeletnicire sub dem­nitatea lor. Leul se vede mai degrabă apărând pe neașteptate sub gea­mul iubitei, cu o chitară în mână, cântând o sere­nadă, iar când iubita coboară să-l îmbrățișeze emo­ționată (evident, sub privirile cu­rioase ale întregii ve­cinătăți, care s-ar putea să și aplaude la un mo­ment dat), vine și cu partea a doua a ritualului de seducție leonin, care este cina ro­mantică, cu un întreg restaurant închiriat doar pentru cei doi. Dar viața nu poate fi o înșiruire de mari gesturi. Ea este o suită de mo­mente obișnuite, cotidiene, iar în timp, în timpul real, nu în cel scenic, dusul gunoiului și ștersul pra­fului ar putea să conteze mai mult decât momentele singulare și spectaculoase, de celebrare a unei iubiri ca în filme.
În cazul semnului zodiacal al Leului, e nevoie să facem o distincție majoră între bărbați și femei. Pentru că Leul este guvernat de Soare, planetă emi­namente masculină. A te naște bărbat sub sem­nul lui este, de multe ori, o șansă și o binecuvântare. Băr­bații pot străluci pe scenă sau pe ecran, cum au făcut-o Robert Redford, Robert de Niro, Mick Jagger, Edward Norton, Jonathan Rhys Meyers ori Chris Hemsworth, apoi pe câmpul de bătălie, cum a făcut-o Napoleon Bonaparte, sau în lumea modei, ca Yves Saint-Laurent, sau cea a artei plastice, unde ajunge să îl amintim pe Henri Moore.
Pentru femei, venirea pe lume sub acest semn al masculinității și autorității poate fi, în sine, o dramă leonină. Asta pentru că, într-un corp feminin, adesea spectaculos de frumos, se ascunde o dorință tipic masculină de a cuceri, în loc de a se lăsa cucerită. De-aici decurg o mulțime de probleme. Atunci când o femeie face gesturi dramatice, care de multe ori sunt de o mare generozitate, în ideea de a cuceri un bărbat, bărbatul va fi de cele mai multe ori măgulit, dar rareori cucerit. Dimpotrivă, celor mai mulți li se va părea că merită asemena eforturi sau chiar sacrificii. În acest caz, Leoaica va ră­mâ­ne frustrată pentru că, la fel ca și Leul băr­bat, așteaptă apreciere și iubire în schimbul gesturilor ei. Aprecierea vine, iubirea mai greu, pentru că setarea din fa­bri­că a băr­batului este să cucerească el, iar cea a femeii este de-a ști să seducă, adică să-l determine pe bărbat să pornească campania de cucerire.

Ce-și dorește Leul într-o relație

Atenție. Multă atenție. Foarte multă aten­ție! Să nu uităm că Leul este supranumit "regele ani­malelor", iar zodia este asociată cu re­ga­litatea. Unde s-a mai pomenit un rege trecut cu ve­derea? Indiferent cât de jenant ar fi pentru per­soa­nele introvertite să aibă o mulțime de persoane prezente la ceremonia de culcare și la cea de trezire, pentru Leu, publicul, în orice moment al zilei, este o prezență binevenită. Dar câți dintre noi dispunem, în aceste vremuri, de o suită monarhică? În­tr-un cuplu, publicul e celălalt, partenerul. Din­colo de faptul că Leul este, în opinia mea, cel mai generos dintre cele 12 semne zodiacale, are nevoie de o apre­ciere constantă a calităților și gesturilor sale frumoase. Dacă nu le primește suficient de des - sau atât de des pe cât și-ar dori - încearcă, pentru că este loial și nu-i place să-și înșele partenerul, să încropească o curte în jurul său. Aces­ta este și motivul pen­tru care Leul este considerat, în tim­pu­rile moderne, un semn al monde­ni­tății. Ca orice mini-rege care se res­pectă, Leul se va strădui, ajutat de flerul său social și de creativitate, să se pună în valoare în așa manieră, în­cât să fie în centrul grupului sau grupurilor sociale pe care le frec­ven­tează sau chiar le gene­rează. Nevoia lui este de a străluci, până și la propriu. Atât bărbații, cât și femeile zodiei, au o slăbiciune pentru bijuterii și pentru îmbrăcămintea somptuoasă. Îi mai ajută și ținuta: este impunătoare și susținută de ges­turi expresive. În momentul în care Leul mon­den s-a asigurat că ocupă un loc de frunte pe scena mon­denității, împarte cu eleganță cinstirea de care are parte cu partenerul de cuplu. O face, însă, doar în măsura în care și ochii acestuia sunt ațintiți cu admirație asupra lui, și știe să se păstreze pe poziția a doua.
Din nou e cazul să distingem între două tipologii: Leul care și-a desco­pe­rit și și-a manifestat cu succes crea­ti­vi­tatea și acela care nu a reușit acest lucru. Leul realizat, să-i spunem așa, primește fru­mos laudele din partea celor care îi apre­cia­ză demersul cre­ativ, al "fanilor". De cele mai multe ori, simte nevoia să-i răsplătească, la rândul său, cu favoruri regale. Unul dintre clișeele astro­lo­gice se referă la Leu și orgoliul său. Ori, Leul realizat nu are orgolii. El are un simț înnăscut al mândriei și al demnității, în care știe să-i includă pe cei din jur.
Tipologia numărul doi include Leii care nu au reușit să își descopere filonul creativ sau să pro­voa­ce impactul pe care și l-au dorit. Aceștia vor vrea să iasă în evidență fie prin persoana cu care se asociază prin căsătorie sau cu cei de care se leagă prin relații de prietenie, vor căuta cu insistență ocazii sociale care să le permită apropierea de ve­de­te sau alte persoane importante, pentru ca mai apoi să-și dea importanță, menționând faptul că in­terac­țio­nea­ză cu asemenea personalități. Această a doua tipo­logie poate eșua chiar în postura de vic­timă, care se vaită că persoane cu mult mai puține merite sunt băgate mai mult în seamă.

Ce aduce Leul într-o relație

Dragostea de viață. Un Leu, indiferent că este vesel, abătut, nervos, agitat, o face cumva întot­deauna din străfundul sufletului. Și când "joacă tea­tru", scoate la suprafață ceva autentic sau profund din ființa lui. Din multe privințe, Leul, regele, este în același timp un copil. Un copil solar, care, ca orice copil, dorește să se joace, să se exprime, să râdă și să plângă. Evident, copilul are nevoie să simtă atenția, admirația și iubirea părinților. Leul, în pofida tuturor apanajelor sale regale, rămâne, în sufletul său mare, un copil mic. Vitalitatea și ener­gia copilărească îl caracterizează de multe ori, până la adânci bătrâneți, și le aduce ofrandă persoanei care știe să le primească și să-l iubească. Leul care simte că-i sunt oferite fără rezerve ad­mirația și aten­ția vine cu un al doilea mare dar: spi­ritul ludic. Poa­te iniția sau inventa jocuri, distracții, modalități de recreere, care să nu permită sub nicio formă monotoniei să se instaleze în cuplu.
Leul care știe să-și modereze nevoia de a fi mereu în centrul atenției și pe aceea de-a căuta cu tot dinadinsul dramatismul în relație poate ajunge la performanța rară de-a fi fericit, făcându-și și partenerul fericit.
Unde eșuează mulți dintre Lei, în calea către fericire? Să ne gândim din nou la rege ca simbol pentru această zodie nobilă. Simțul onoarei face ca majoritatea Leilor să le fie credincioși partenerilor. Doar că, la fel cum s-a tot întâmplat în istorie, în momentul în care partenerul încetează să-l mai soarbă din priviri și să-l copleșească cu compli­mente, Leul poate fi tentat să găsească pe cineva din public (și de cele mai multe ori există cineva), prin ochii căruia ar dori să se vadă, mai degrabă decât prin ochii persoanei care a apucat să-i distingă defectele și să vadă "dincolo" de manierismele sale regale. O "favorită". Sau un "favorit", în cazul Le­oai­cei. Iar în momentul în care și această magie s-a trăit până la capăt, Leul a învățat, deja, în ce fel să-și procure imaginea de sine, de care are atâta nevoie. Evident, acesta este un subterfugiu al Leilor slabi, cei care oscilează între nevoia de atenție și mentalitatea de victimă. Din fericire, Leul creativ va pune capăt relației trăite până la capăt, compunând un cântec, scriind o scenetă sau, pur și sim­plu, intepretând cu proverbialul său talent dramatic, "marea sce­nă a despărțirii".
Atunci când Leul găsește în relație pe cineva care știe să îmbine tandrețea și răbdarea cu o stimă autentică față de po­ten­țialul său creator, el nu va înceta să ofere, cu sinceritatea și autenticitatea spontană a regelui/copil, momente de aur, până la nunta de aur.

Compatibilități zodiacale


Bărbatul Leu și femeia Berbec
E mult foc aici, multă nevoie de afirmare, ceea ce prezintă ca factor de risc, o posibilă rivalitate în cuplu. Dacă învață să coopereze, să-și cedeze alternativ conducerea, atunci momentele romantice și cele pasionale vor dăinui multă vreme.

Femeia Leu și bărbatul Berbec
Leoaica poate face diferența în viața bărbatului ei, dacă se ocupă de organizarea vieții lui sociale și de educația copiilor. În privința carierei, ar fi înțeleaptă dacă l-ar lăsa pe el să strălucească, pentru că el e dispus să-i cedeze scena mondenă.

Bărbatul Leu și femeia Taur
Amândoi sunt încăpățânați, fiecare în felul lui, dar pentru că Leul este un semn accentuat masculin și Taurul unul accentuat feminin, s-ar putea să meargă. Mai ales că există de multe ori o atracție fizică pronunțată. Dar ambii au de făcut exerciții de toleranță.

Femeia Leu și bărbatul Taur
Ceea ce îi unește este faptul că sunt amândoi or­donați și responsabili. Dar ea are adeseori tendința de a-l pune în fața unui fapt împlinit. Pentru că el nu se enervează prea ușor, ea ar putea să continue în stilul acesta, ceea ce nu poate duce în final decât la certuri aprige.

Bărbatul Leu și femeia Gemeni
Ea știe și cum să facă să-l pună în va­loare, menajându-i totodată vanitatea. El se bazează mult pe adaptabilitatea și ver­sati­li­tatea ei. Ea e mai consecventă și mai orga­nizată sub influența lui. Pot forma, cu un efort minim, o echipă mondenă, cretivă și efi­cientă.

Femeia Leu și bărbatul Gemeni
El o admiră, pentru că știe ce vrea și nu se teme de greutăți și de obstacole. Îi face plăcere să o lase să iasă în evidență. Amândurora le place să iasă în lume, dar ea nu prea are umor, iar el se poate plictisi de faptul că ea vrea să interacționeze doar cu cei din protipendadă.

Bărbatul Leu și femeia Rac
Aceștia pot deveni un cuplu clasic, model de urmat, deoarece Leul e guvernat de Soare, iar Racul de Lună, iar într-o asemenea relație, Soarele și Luna se pot realmente întâlni. La fel ca Soarele și Luna, cei doi sunt foarte diferiți, iar aceste diferențe trebuie onorate.

Femeia Leu și bărbatul Rac
Pentru că el este, de regulă, mai sensibil sau mai timid, iar ea, dimpotrivă, Leoaica se poate instala la cârma relației. Acest sistem nu poate funcționa multă vreme, căci în dosul timidității lui se ascunde o personalitate puternică, care refuză tutelajul.

Bărbatul Leu și femeia Leu
Pe scenă, pot da excelent împreună, în viața per­so­nală, fiecare are nevoie de scena lui, deci, s-ar pu­tea ca aceasta să fie plină de... scene. Ce îi poate le­ga este faptul că pentru amândoi "iubirea e un lu­cru foarte mare" și nu se tem de exteriorizarea emoțiilor.

Bărbatul Leu și femeia Fecioară
El trăiește pentru a fi lăudat și admirat și se stră­duiește cât se poate de sincer să merite aceste re­com­pense, după care tânjește. Ea are un dispozitiv înnăscut de depistare a defectelor și greșelilor și se ofilește, dacă nu-l poate folosi, măcar din când în când.

Femeia Leu și bărbatul Fecioară
S-ar putea ca ea să-și demonstreze din plin focosul temperament leonin, dacă el se zgârcește la complimente. Ea nu se uită la bani și e generoasă din fire, el e uneori mai mult decât chibzuit, deci, e greu de ajuns la un consens privitor la bani, dar atracție există.

Bărbatul Leu și femeia Balanță
Iată o pereche elegantă și mondenă. Și Leul, și Balanța, pun accentul pe bunele maniere. Pentru amândoi contează cu cine se însoțesc și ce impresie fac în lume. Au stiluri complet diferite de-a se pune în valoare, de aceea e greu să intre în competiție unul cu celălalt.

Femeia Leu și bărbatul Balanță
Formează o pereche potrivită, cu multe interese comune. El e genul care nu uită să facă un gest frumos, chiar dacă nu e neapărat o aniversare. Ea știe să aprecieze - și să reciprocheze. El e destul de înțelept să nu pună la suflet momentelor ei de șefie.

Bărbatul Leu și femeia Scorpion
El are un anumit tip de forță și voință, asumată și manifestată deschis, pe care ea nu poate să n-o admire. El e intrigat de forța ei, care e ascunsă, dar la fel de puternică precum a lui. Cu un pic de efort de ambele părți, ecuația poate da un rezultat bun.

Femeia Leu și bărbatul Scorpion
Perioada de curtare poate fi presărată cu nu­me­roase momente de criză, dar dacă cei doi știu să le depășească și să-și împartă sferele de influență, pot reuși. Problema e că el are (la propriu și la figurat) ac de cojocul ei, pe când ea nu poa­te răs­punde cu aceeași mo­nedă.

Bărbatul Leu și femeia Săgetător
Iubirea se înfiripă ușor, între aceș­tia doi, care pot duce împreună o viață trepidantă și pli­nă de joc și creativitate. O pro­­blemă se poate ivi din pri­cina faptului că el are o fire mai convențională și-i pasă de gura lumii, ceea ce pe ea, care e cam excentrică, n-o prea in­tere­sează.

Femeia Leu și bărbatul Săgetător
Fiorul romantic poate acompania mult și bine această uniune, cu condiția ca ea, care are nevoie de rutină și structură în viață, să nu fie derutată ori chiar enervată de faptul că el nu prea stă pe-acasă și că are nevoie de activități care n-o includ și pe ea.

Bărbatul Leu și femeia Capricorn
Pentru amândoi, statutul social și profesional joacă un rol important, iar asta poate să-i unească. Mai mult, ea preferă să rămână o prezență discretă, în timp ce el preferă să iasă în față. Dacă el știe să aibă încredere în planurile ei pe termen lung, ar avea de câștigat.

Femeia Leu și bărbatul Capricorn
El simte că ea ar putea fi un atu pentru el, pentru că e vioaie, comunicativă și se simte ca acasă pe sce­na socială. Ea simte că el ar putea fi un atu pen­tru ea, fiindcă e o persoană de încredere, pe care se poate baza. Dar raportul de putere trebuie negociat cu grijă.

Bărbatul Leu și femeia Vărsător
Lui îi place să fie cunoscut și apreciat pentru propriile sale merite. Ea e în stare să se pună cu trup și suflet în slujba unei cauze sociale. Asta înseamnă că el nu poate ocupa locul întâi în viața lor, ceea ce îi e greu, dacă nu chiar imposibil să accepte.

Femeia Leu și bărbatul Vărsător
Acesta este fie un parteneriat cât se poate de reușit, fie un fiasco. Cale de mijloc nu există. Amândoi prețuiesc viața socială, în care simt nevoia imperioasă să se implice, dar din considerente diferite. Ea simte nevoia să iasă în evidență, el - să evidențieze o cauză.

Bărbatul Leu și femeia Pești

Ea are, în mod cert, nevoie de cineva consecvent și protector, așa cum este el. Și ea este o actriță înnăscută, deci poate face față și dramatismului care poate să apară în relație. Dar el poate avea probleme cu oscilațiile ei emoționale.

Femeia Leu și bărbatul Pești

Pe cât este ea de directă și curajoasă, pe atât poate fi el de aluziv și evaziv. Ea crede că o ceartă sănătoasă poate împrospăta relația, el se străduiește din răsputeri să evite conflictele. Dacă ea învață să fie protectoare, dar nu dominatoare față de el, relația are șanse.