După marile mitinguri naționale în favoarea salvării Roșiei Montane și după înscrierea miraculoasă a exploatării antice romane în lista de așteptare a UNESCO, de către fostul ministru technocrat al culturii, Corina Șuteu, viața în Apuseni păruse să-și regăsească normalitatea. Interesați să aflăm ce se mai întâmplă în raiul cel mult râvnit din Țara Moților, știrile primite n-au fost prea optimiste, mai ales că în curând va începe procesul statului român cu compania Gold Corporation, care cere despăgubiri uriașe, pentru proiectul blocat, de extragere a aurului cu cianuri. Speranțe, totuși, există. Unul dintre eroii locali ai luptei, Sorin Jurcă, este convins că după 20 de ani de luptă cu "invadatorii", viața în Roșia se reface încet, încet... "După atâta ură, încât ziceai că tot răul s-a răsturnat la Roșia, au revenit liniștea și calmul. Fiscul a cerut companiei, până la 5 august, cele 8 milioane de dolari obținuți prin evaziune. Dacă nu vor plăti, statul ar trebui să pună sechestru pe casele cumpărate de RMGC și să le vândă. Localitatea trebuie să prindă viață din nou".
Activist al organizației "Mining Watch", Roxana Pencea Brădățan, unul dintre cei mai activi luptători pentru salvarea Roșiei Montane, are, însă, opinii mai nuanțate, legate de ultimele evenimente ce amenință, din nou, zona Munților Apuseni.
ROXANA PENCEA BRĂDĂȚAN
"Nu e prost cine cere, e prost cine dă"
- Ce ne puteți spune despre procesul care relansează, cu alte arme, bătălia pentru Roșia Montană?
- Roșia Montană ar putea destabiliza complet bugetul țării noastre, în următorii ani. Principala cauză sunt despăgubirile imorale, cerute de diverse corporații României, prin tratatele de investiții. Numai RMGC a anunțat că va cere, în procesul de la Washington, nu mai puțin de 4,4 miliarde de dolari, o treime din bugetul educației! De ce? Pentru că nu și-a dezvoltat proiectul Roșia Montană, de minerit cu cianuri.
- Cum au reacționat "rezistenții" din Roșia?
- Atunci când Eugen David, președintele asociației Alburnus Maior, a auzit de suma cerută prin arbitraj, reacția lui instantă a fost: "Nu e prost cine cere, e prost cine dă. RMGC n-are decât să ceară, dar guvernul român, dacă este hotărât, are toate argumentele să apere cu succes România". În cazul în care statul român pierde procesul, despăgubirile se vor plăti din buzunarele noastre, ale tuturor. Trebuie, deci, să ne asigurăm că guvernul este hotărât să câștige, pentru că deocamdată nu pare să fie deloc așa. În câteva zile, vom lansa o secțiune specială pe pagina www.rosiamontana.org, cu informații, știri la zi și chemări la acțiune. Sperăm că oamenii se vor înregistra și vor acționa, pentru că sunt multe lucruri pe care le putem face, în scopul de a câștiga.
- Până să acționeze guvernul, e important de știut: ce va face Asociația Alburnus Maior?
- La puțin timp după inițierea procesului de arbitraj (ISDS), în 2015, Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) și "Greenpeace România", au luat legătura cu Tribunalul ICSID, prin intermediul echipei lor de avocați, pentru a solicita acces la informații, în calitate de potențiali amici curiae (prieteni ai casei). Această contribuție va prezenta în detaliu aspectele problematice și alte informații importante, care au fost trecute cu vederea de părțile în proces. Tribunalul a răspuns prin transmiterea câtorva documente, inclusiv un program etapizat, care permite ONG-urilor să-și depună contribuțiile, până în septembrie 2018.
"Rovina - un nou proiect de exploatare a aurului, fără participarea statului român"
- În ciuda eșecului de la Roșia, pofta de aur românesc nu s-a stins. Guvernul "de exploatare minieră" al lui Victor Ponta a aprobat, în perioada activității lui, o licență de extragere a zăcământului de aur și cupru, din localitatea Rovina, aflată tot în Munții Apuseni. Care mai e soarta ei?
- Noul guvern al României a reluat cazul Rovina și are în pregătire o nouă hotărâre pentru aprobarea licenței de exploatare a zăcământului de aur și cupru de acolo. Viitoarea mină ar fi o replică a exploatării de la Roșia Poieni, faimoasă pentru gaura pe care a lăsat-o în peisaj și pentru imensul iaz de decantare care a înecat în steril turnul bisericii din Geamăna. La Rovina vom avea, astfel, primul proiect minier deținut 100% de o companie străină, fără participarea statului român. Conform înțelegerilor, "Euro Sun Mining" trebuie să plătească statului român doar 4% redevență! Firma canadiană (foștii Carpathian Gold) are nevoie disperată de aprobarea statului român. Fără această hotărâre, compania minieră nu își poate convinge investitorii să dea bani. Am lansat o mobilizare masivă din partea cetățenilor, care să arate autorităților că vremea licențelor date în secret a trecut. Dacă le scriem suficient de mulți, îi putem determina să facă transparente documentele ce urmează să se întocmească, să se publice studiul de fezabilitate și studiile de impact de mediu sau social, să fie organizate consultări "pe bune" și să se prezinte public care este impactul distrugerii cauzate de mineritul în carieră de suprafață. Mina de la Rovina ar genera un adevărat dezastru ecologic în Munții Apuseni, din cauza amplorii sale: 27,678 km? ar fi ocupați de cariere de suprafață și deșeuri miniere, lângă orașul Brad. Compania canadiană a scăpat ca prin urechile acului de faliment în Brazilia, mulțumită domnului Ponta și acordului de asociere cu statul român pentru mina Rovina. Ca urmare, în iunie 2015, în decurs de două zile, acțiunile "Euro Sun Mining" au crescut cu 200%. Noul guvern se pregătește să facă, și el, un pariu prost cu viitorul României.
ADRIAN PETRI -proprietarul pensiunii "Casa Petri", din Roșia Montană
"Suntem bucuroși că numărul turiștilor a crescut"
Fiul cunoscutului luptător contra "Gold Corporation", Ioan Petri, este unul dintre roșienii care mențin Roșia Montană vie și dinamică. Proprietar al pensiunii "Casa Petri", grație profesiei sale de IT-ist, a construit un site convingător, cu informații și imagini despre pensiunea aflată într-o clădire de patrimoniu din România, despre traseele de drumeție sau ciclism, despre bogăția istorică a minelor romane din zonă.
- Urmând exemplul tatălui dvs., ați ajuns unul dintre "ghizii" Roșiei Montane. Ce "pachete" turistice aveți în lucru?
- Pensiunea "Petri" oferă spații de cazare "la cheie", mâncare pe alese, proiecții de filme, trasee cu ghid (se întind pe mai multe zile), cu poveștile clădirilor istorice din Roșia, ale galeriilor miniere romane și ale oamenilor din trecutul interbelic și din zilele noastre. Suntem bucuroși că numărul turiștilor a crescut. Printre acțiunile noastre de succes amintesc excursia la Detunata, weekend-ul la Poiana cu narcise și altele. Chiar și pentru luna august, avem deja multe rezervări. La sfârșitul lui iulie, organizăm un tur pe la exploatările miniere din Roșia și un set de acțiuni agroturistice la ferma Țarina. Practic, turiștii devin pentru trei zile "fermieri în Apuseni", cosind fânul și muncind alături de țărani. Sunt împreună cu noi și alți colegi care văd în turism viitorul Roșiei: Tică Darie (www.madeinrosiamontana.ro), cu artizanatul lui pus în operă de circa 50 de roșience; Alexandra Postelnicu (www.rosiamontana marathon.ro), inițiatoarea maratonului ce va avea loc în 22-23 iulie; clujenii numiți "Trai cu Rost" (www.traicurost.ro) care marchează traseele de drumeție și ciclism. Deși "Fân Fest" nu se mai ține, a rămas în lucru programul de restaurare a clădirilor de patrimoniu, care organizează mai multe tabere de voluntari în cursul fiecărui an, cu tema "Adoptă o Casă". Programul este condus, încă de la începuturi, de arhitectul Virgil Apostol (www. adoptaocasa.ro).
- Vă ajută și autoritățile locale în efortul dvs. de a reînvia Roșia?
- Nu. Primarul și autoritățile locale au rămas prinse în proiectul de minerit, nu s-a mișcat nimic din partea lor pentru îmbunătățirea turismului sau promovarea zonei; nu vor să facă PUG-ul zonei, care a fost anulat acum un an, deoarece Roșia era declarată zonă monoindustrială. În general, se cam opun la orice inițiative care doresc să dezvolte activități alternative în comună. Colegul Tică Darie, spre exemplu, tot încearcă să obțină un spațiu sau un teren pentru desfășurarea activităților cu cercetașii, dar primăria visează mine de aur cu cianuri, nu viață normală, moțească. Îi invit pe domnii de la primărie, în frunte cu primarul, să viziteze camera cu cărți de la pensiunea noastră. Poate găsesc ceva util, poate vor fi tentați să citească și, cine știe, poate vor înțelege direcția corectă a dezvoltării comunei. Mii de cărți se simt acasă în Casa Petri. De ce nu și primăria?
(În caz că sunteți interesați de o vacanță în Apuseni, folosiți facebook: goo.gl/KyTAEo sau telefon: 0743.188.186.)