Ilustrate din Roșia Montană

Ion Longin Popescu
- Știri noi de pe frontul din Munții Apuseni -

După marile mitinguri naționale în fa­voa­rea salvării Roșiei Montane și după în­scrierea miracu­loasă a exploatării antice romane în lista de aștep­tare a UNESCO, de către fostul ministru technocrat al culturii, Corina Șuteu, viața în Apuseni păruse să-și regăsească normali­tatea. Interesați să aflăm ce se mai întâmplă în raiul cel mult râvnit din Țara Moților, știrile primite n-au fost prea optimiste, mai ales că în curând va începe procesul statului român cu com­pania Gold Corpo­ration, care cere despăgubiri uria­șe, pentru proiec­tul blocat, de extragere a aurului cu cianuri. Spe­ran­țe, totuși, există. Unul dintre eroii locali ai lup­tei, Sorin Jur­că, este convins că după 20 de ani de luptă cu "in­vadatorii", viața în Roșia se reface în­cet, încet... "După atâta ură, în­cât zi­ceai că tot răul s-a răs­turnat la Roșia, au re­venit liniștea și calmul. Fiscul a cerut companiei, până la 5 august, cele 8 milioane de dolari obținuți prin evaziune. Dacă nu vor plăti, statul ar trebui să pu­nă seches­tru pe casele cumpărate de RMGC și să le vândă. Localitatea trebuie să prindă viață din nou".
Activist al or­ganizației "Mining Watch", Ro­xa­na Pencea Bră­dă­țan, unul dintre cei mai ac­tivi luptători pentru sal­varea Roșiei Montane, are, însă, opinii mai nuan­țate, legate de ultimele eveni­men­te ce amenință, din nou, zona Munților Apu­seni.

ROXANA PENCEA BRĂDĂȚAN
"Nu e prost cine cere, e prost cine dă"


- Ce ne puteți spune despre procesul care re­lan­­sează, cu alte arme, bătălia pentru Roșia Mon­tană?

- Roșia Montană ar putea destabiliza complet bugetul țării noastre, în următorii ani. Principala cauză sunt despă­gubirile imo­rale, cerute de diverse cor­po­rații României, prin tratate­le de investiții. Numai RMGC a a­nun­­țat că va cere, în procesul de la Washington, nu mai puțin de 4,4 miliarde de do­lari, o treime din bu­getul educației! De ce? Pentru că nu și-a dez­voltat proiectul Roșia Mon­tană, de minerit cu cianuri.

- Cum au reacționat "rezistenții" din Roșia?

- Atunci când Eugen David, președintele aso­ciației Alburnus Maior, a auzit de suma cerută prin arbitraj, reacția lui instantă a fost: "Nu e prost cine cere, e prost cine dă. RMGC n-are decât să ceară, dar guvernul român, dacă este hotărât, are toate ar­gu­mentele să apere cu succes România". În ca­zul în care statul român pierde procesul, despăgu­birile se vor plăti din buzunarele noastre, ale tutu­ror. Trebuie, deci, să ne asigurăm că guver­nul este hotărât să câștige, pentru că deocamdată nu pare să fie deloc așa. În câteva zile, vom lansa o secțiune specială pe pagina www.rosiamontana.org, cu in­formații, știri la zi și chemări la acțiune. Sperăm că oamenii se vor înregistra și vor acționa, pentru că sunt multe lucruri pe care le putem face, în scopul de a câștiga.

- Până să acționeze guvernul, e important de știut: ce va face Asociația Alburnus Maior?

- La puțin timp după inițierea procesului de arbitraj (ISDS), în 2015, Alburnus Maior, Centrul In­dependent pentru Dezvoltarea Resurselor de Me­diu (CIDRM) și "Greenpeace România", au luat legătura cu Tribunalul ICSID, prin intermediul echipei lor de avocați, pentru a solicita acces la in­formații, în calitate de potențiali amici curiae (prie­teni ai casei). Această contribuție va prezenta în de­taliu aspectele problematice și alte informații im­portante, care au fost trecute cu vederea de părțile în proces. Tribunalul a răspuns prin transmiterea câtorva documente, inclusiv un program etapizat, care permite ONG-urilor să-și depună contribuțiile, până în septembrie 2018.

"Rovina - un nou proiect de exploatare a aurului, fără participarea statului român"

- În ciuda eșecului de la Roșia, pofta de aur ro­­mânesc nu s-a stins. Guvernul "de exploatare minieră" al lui Victor Ponta a aprobat, în perioa­da activității lui, o licență de extragere a zăcă­mân­­tu­lui de aur și cupru, din localitatea Rovina, afla­tă tot în Munții Apuseni. Care mai e soarta ei?

- Noul guvern al României a reluat cazul Ro­vina și are în pregătire o nouă hotărâre pentru apro­barea licenței de ex­ploatare a zăcământului de aur și cupru de acolo. Viitoarea mină ar fi o re­plică a ex­ploatării de la Roșia Poieni, faimoasă pentru gau­­­ra pe care a lăsat-o în peisaj și pentru imensul iaz de decantare care a înecat în steril tur­nul bise­ricii din Geamăna. La Rovina vom avea, ast­fel, primul proiect minier deținut 100% de o companie străină, fără participarea statului român. Conform înțelege­rilor, "Euro Sun Mining" trebuie să plă­tească sta­tu­lui român doar 4% redevență! Firma canadiană (foștii Carpathian Gold) are nevoie disperată de aprobarea statului român. Fără această hotărâre, compania mi­nieră nu își poate convinge investitorii să dea bani. Am lansat o mobilizare ma­sivă din par­tea cetățenilor, care să arate autorităților că vremea licențelor date în secret a trecut. Dacă le scriem su­ficient de mulți, îi putem determina să facă trans­parente documentele ce urmează să se întocmeas­că, să se publice studiul de fezabilitate și studiile de impact de mediu sau social, să fie orga­ni­zate con­­sultări "pe bune" și să se prezinte public care este impactul distrugerii cauzate de mineritul în carieră de suprafață. Mina de la Rovina ar genera un adevărat dezastru ecologic în Munții Apuseni, din cauza amplorii sale: 27,678 km? ar fi ocupați de cariere de suprafață și deșeuri miniere, lângă ora­șul Brad. Compania canadiană a scăpat ca prin urechile acului de faliment în Brazilia, mul­țumită domnului Ponta și acordului de aso­ciere cu statul român pentru mina Rovina. Ca ur­mare, în iunie 2015, în decurs de două zile, acțiu­nile "Euro Sun Mining" au crescut cu 200%. Noul guvern se pre­gătește să facă, și el, un pariu prost cu viitorul Ro­mâniei.

ADRIAN PETRI -proprietarul pensiunii "Casa Petri", din Roșia Montană
"Suntem bucuroși că numărul turiștilor a crescut"


Fiul cunoscutului luptător con­tra "Gold Cor­poration", Ioan Pe­tri, este unul dintre roșienii care mențin Roșia Montană vie și di­na­mică. Proprietar al pensiunii "Casa Petri", grație profesiei sale de IT-ist, a construit un site con­vin­gător, cu informații și imagini despre pensiunea aflată într-o clă­dire de patrimoniu din România, despre traseele de dru­meție sau ciclism, despre bogăția istorică a mi­nelor romane din zonă.

- Urmând exemplul tatălui dvs., ați ajuns unul dintre "ghizii" Roșiei Montane. Ce "pa­chete" turistice aveți în lucru?

- Pensiunea "Petri" oferă spa­ții de cazare "la cheie", mâncare pe alese, proiecții de filme, trasee cu ghid (se întind pe mai multe zile), cu poveștile clădirilor isto­rice din Roșia, ale galeriilor mi­niere romane și ale oamenilor din trecutul interbelic și din zilele noas­tre. Suntem bucuroși că nu­mărul turiștilor a crescut. Printre acțiunile noastre de succes amin­tesc excursia la Detunata, week­end-ul la Po­iana cu narcise și altele. Chiar și pentru luna august, avem deja multe re­zer­vări. La sfârșitul lui iulie, organi­zăm un tur pe la exploatările miniere din Roșia și un set de ac­țiuni agroturistice la ferma Țarina. Practic, turiștii devin pentru trei zile "fer­mieri în Apuseni", cosind fânul și muncind alături de țărani. Sunt împreună cu noi și alți colegi care văd în turism viitorul Roșiei: Tică Darie (www.madeinrosiamontana.ro), cu artiza­na­tul lui pus în operă de circa 50 de ro­și­en­ce; Ale­xandra Postelnicu (www.rosiamontana marathon.ro), inițiatoarea maratonului ce va avea loc în 22-23 iulie; clujenii numiți "Trai cu Rost" (www.traicurost.ro) care marchează traseele de drumeție și ciclism. Deși "Fân Fest" nu se mai ține, a rămas în lucru programul de restaurare a clădi­rilor de patri­moniu, care organizează mai multe tabere de vo­lun­tari în cursul fiecărui an, cu tema "Adoptă o Casă". Programul este condus, încă de la înce­pu­turi, de arhitectul Virgil Apostol (www. adoptaocasa.ro).

- Vă ajută și autoritățile locale în efortul dvs. de a reînvia Roșia?

- Nu. Primarul și autoritățile locale au rămas prinse în proiectul de minerit, nu s-a mișcat nimic din partea lor pentru îmbunătățirea turismului sau promovarea zonei; nu vor să facă PUG-ul zonei, care a fost anulat acum un an, deoarece Roșia era declarată zonă monoindustrială. În general, se cam opun la orice inițiative care doresc să dezvolte acti­vități alternative în comună. Colegul Tică Darie, spre exemplu, tot încearcă să obțină un spațiu sau un teren pentru desfășurarea activităților cu cerce­tașii, dar primăria visează mine de aur cu cianuri, nu viață normală, moțească. Îi invit pe domnii de la primă­rie, în frunte cu primarul, să viziteze ca­mera cu cărți de la pensiunea noastră. Poate găsesc ceva util, poate vor fi tentați să citească și, cine știe, poate vor înțelege direcția corectă a dezvoltării comunei. Mii de cărți se simt acasă în Casa Petri. De ce nu și primăria?

(În caz că sunteți interesați de o vacanță în Apuseni, folosiți facebook: goo.gl/KyTAEo sau telefon: 0743.188.186.)