Pământul roșu, galben sau verde, din care strămoșii noștri își făceau vasele din care mâncau. Și din care femeile, încă din timpuri străvechi, își preparau iruri pentru obraz. O lingură de argilă, două de apă și câteva picături de ulei, și elixirul tinereții veșnice era gata. La fel se procedează și-acum, chiar dacă preparatele cosmetice cu argilă se fabrică pe bandă rulantă, pierzându-și, desigur, puterea de altădată, pe când argila se lua direct de la sursă, iar apa de izvor folosită era curată ca lacrima. Dar ce mai seamănă astăzi, ca puritate, cu ce era în trecut? Nici măcar sufletul. Așa că doamnelor dragi și frumoase, vă sfătuim să vă puneți nădejdea în argilă, preparând-o cu mâinile dvs., în castronele de porțelan. Rețetele care urmează vă sunt de mare folos.
1. Cum se prepară argila: pentru a pregăti o mască cu argilă e necesar să utilizați un recipient ceramic, din sticlă sau din plastic, evitând orice obiect din metal. Argila se amestecă cu apă, suc de fructe, infuzii din plante, miere și uleiuri etc., până se formează o cremă omogenă.
2. Cum se aplică o mască cu argilă: pentru a profita la maximum de efectele energizante ale argilei, se curăță pielea și se expune câteva minute la aburi fierbinți, pentru a se deschide porii. Pasta de argilă se întinde pe față și se lasă 10 minute. În acest timp, argila absoarbe toxinele din piele și își eliberează substanțele sale active. Se îndepărtează prin clătirea abundentă cu apă călduță, apoi se aplică o cremă hidratantă.
3. Tipuri de argilă și utilizările lor
Faptul că argila are diferite culori se datorează mineralelor care o compun, fiecare din ele cu proprietăți și finalități diferite.
* Argila verde - este cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii și detoxifiante. Ea ajută în special tenul gras, cu exces de sebum, tratează acneea, petele și eczemele, contracarează efectele trecerii timpului, astfel că din ea se pot prepara excelente măști anti-îmbătrânire.
Mască pentru ten gras cu argilă verde
Ingrediente: un sfert de cană de pulbere de argilă verde, un sfert de cană apă sărată (se recomandă să se utilizeze apă sărată, pentru că pune în valoare mai bine proprietățile argilei verzi. La un sfert de cană de apă, se amestecă, până se dizolvă, o jumătate linguriță de sare grunjoasă), 2 lingurițe de miere.
Mod de preparare și folosire: Se amestecă argila cu apa sărată, apoi cu mierea, se întinde amestecul pe față și se lasă să acționeze 15 minute.
* Argila albă sau caolinul - pură și delicată, face bine tuturor tipurilor de piele, de la cea grasă până la cea sensibilă. Strânge porii, curăță, hidratează, are efect emolient, remineralizant și decongestionant.
Mască emolientă cu argilă albă
Ingrediente: 3 linguri argilă albă, 2 linguri iaurt, o lingură miere.
Se toarnă puțină apă peste argilă și se lasă să stea câteva minute. Se adaugă apoi restul ingredientelor și se amestecă până la omogenizare. Se întinde pe față și se lasă 15 minute.
* Argila roșie - este bogată în fier, care îi împrumută și culoarea. Este binefăcătoare în cazul pielii care se înroșește, se irită ușor. Vindecă inflamațiile, iritațiile și acneea. Argila roșie se recomandă pentru un ten uscat.
Mască hrănitoare și calmantă cu argilă roșie
Ingrediente: 3 linguri argilă roșie, un gălbenuș, un sfert de linguriță de ulei de migdale (sau de măsline), 2 linguri smântână.
Se toarnă puțină apă peste argilă și se lasă să stea câteva minute. Amestecați apoi și celelalte ingrediente și aplicați pasta obținută pe piele. Lăsați să acționeze 15 minute.