Străbunica leacurilor cosmetice - ARGILA

Iulia Vlad
Printre ingredientele cosmetice naturale cu eficiență rapidă, la loc de frunte se află banala argilă.

Pământul roșu, galben sau verde, din care strămoșii noștri își făceau va­sele din care mâncau. Și din care fe­meile, încă din timpuri străvechi, își preparau iruri pentru obraz. O lingu­ră de argilă, două de apă și câteva picături de ulei, și elixirul tinereții veș­nice era gata. La fel se proce­dează și-acum, chiar dacă prepara­tele cosmetice cu argilă se fabrică pe bandă rulantă, pierzându-și, desigur, puterea de altădată, pe când argila se lua direct de la sursă, iar apa de izvor folosită era curată ca lacrima. Dar ce mai seamănă astăzi, ca puritate, cu ce era în trecut? Nici măcar sufletul. Așa că doamnelor dragi și frumoase, vă sfătuim să vă puneți nădejdea în argilă, preparând-o cu mâinile dvs., în castronele de porțelan. Rețetele care urmează vă sunt de mare folos.
1. Cum se prepară argila: pen­tru a pregăti o mască cu argilă e necesar să utilizați un recipient ce­ramic, din sticlă sau din plastic, evi­tând orice obiect din metal. Argila se amestecă cu apă, suc de fructe, in­fuzii din plan­te, miere și ule­iuri etc., până se for­mea­ză o cremă omo­genă.
2. Cum se a­pli­că o mască cu ar­gilă: pentru a pro­fita la maximum de efectele ener­gi­zante ale argilei, se curăță pielea și se ex­pune câteva mi­nute la aburi fierbinți, pentru a se deschide porii. Pasta de argilă se întinde pe față și se lasă 10 minute. În acest timp, argila ab­soarbe toxi­nele din piele și își eli­berează sub­stanțele sale active. Se îndepărtează prin clătirea abundentă cu apă căl­duță, apoi se aplică o cre­mă hidra­tan­tă.

3. Tipuri de argilă și utili­ză­rile lor

Faptul că argila are diferite cu­lori se datorează mineralelor care o com­pun, fiecare din ele cu proprietăți și finalități diferite.

* Argila verde - este cu­noscută pentru proprietățile sale anti­infla­matorii și detoxifiante. Ea ajută în special tenul gras, cu exces de sebum, tratează acneea, petele și eczemele, contracarează efectele tre­cerii timpului, astfel că din ea se pot prepara excelente măști anti-îmbă­trânire.

Mască pentru ten gras cu argilă verde
Ingrediente: un sfert de cană de pulbere de argilă verde, un sfert de cană apă sărată (se recomandă să se utilizeze apă sărată, pentru că pune în valoare mai bine proprietățile ar­gilei verzi. La un sfert de cană de apă, se amestecă, până se dizolvă, o jumătate linguriță de sare grun­joa­să), 2 lingurițe de miere.
Mod de preparare și folosire: Se amestecă argila cu apa sărată, apoi cu mierea, se întinde amestecul pe față și se lasă să acționeze 15 minute.

* Argila albă sau caolinul - pură și delicată, face bine tuturor tipurilor de piele, de la cea grasă până la cea sensibilă. Strânge porii, curăță, hi­dra­tează, are efect emo­lient, remi­ne­ralizant și decon­gestionant.

Mască emolientă cu argilă albă
Ingrediente: 3 lin­guri argilă al­bă, 2 linguri iaurt, o lingură miere.
Se toarnă puțină apă peste argilă și se lasă să stea câteva mi­nute. Se adaugă apoi res­tul ingredientelor și se a­mes­tecă până la omogenizare. Se întinde pe față și se lasă 15 mi­nute.

* Argila roșie - este bogată în fier, care îi împrumută și culoarea. Este binefăcătoare în cazul pielii care se înroșește, se irită ușor. Vin­decă inflamațiile, iritațiile și acneea. Argila roșie se recomandă pentru un ten uscat.

Mască hrănitoare și calmantă cu argilă roșie
Ingrediente: 3 linguri argilă ro­șie, un gălbenuș, un sfert de lin­gu­riță de ulei de migdale (sau de măs­line), 2 linguri smântână.
Se toarnă puțină apă peste argilă și se lasă să stea câteva minute. A­mes­tecați apoi și celelalte ingre­dien­te și aplicați pasta obținută pe piele. Lăsați să acționeze 15 minute.