Steagul lui Iohannis

Ciprian Rus
Până nu demult, orice nouă ieșire la rampă a președintelui Klaus Iohannis era subiect de glume și ironii: "Iar și-a luat ener­gi­zantele", spu­nea lumea.

Din iarnă în­coace, preșe­dintele pare însă tot mai mo­tivat în acțiunile sale, chiar dacă activarea sa este ex­pli­cată de unii comen­tatori prin apro­pie­rea terme­nului pentru alegerile prezi­dențiale. Posibil să fie adevărat, dar noua atitu­dine a preșe­dintelui a surprins pe toată lumea, și pe susținătorii lui Klaus Iohannis, și pe adversarii săi politici.
Ținuta președintelui român, ca și discursul său relaxat, în limba en­gle­ză, în timpul conferinței de presă co­mune de la Casa Albă, alături de Donald Trump, nu a trecut ne­obser­vată de analiștii presei de peste Ocean, care remarcau, mai în glumă, mai în serios, că un șef de stat din Est vor­bește engleza mai bine decât preșe­dintele lor. Klaus Iohannis a ieșit cu o imagine foarte bună din turneul ame­rican, o siguranță de sine care s-a văzut, de atunci înainte, în atitudinea sa tot mai plină de încredere. Nu mai departe decât zilele trecute, Klaus Iohannis apărea îm­brăcat într-o ținută de actor de Hol­lywood, cu prilejul unui eveniment găz­duit de baza mili­tară de la Mihail Ko­gălniceanu. Ima­ginea a făcut imediat înconjurul lumii: o imagine de forță și de distincție, cu care locatarii de la Co­tro­ceni, să recu­noaștem, nu ne-au prea obișnuit.
Însă schimbarea președintelui trece mai departe decât detaliile de imagine. Iar asta s-a văzut cel mai bine în timpul vizitei pe care Klaus Iohannis a făcut-o în județele Harghita și Covasna. În fața presiunii locale pentru susținerea auto­nomiei regiunii, discursul preșe­din­telui a fost cât se poate de clar. "Autonomia locală și regională ajută, dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, fiindcă ar inhiba dezvoltarea. La aceste con­clu­zii s-a ajuns la nivel european", a afir­mat răspicat Klaus Iohannis, care a subliniat că, la nivelul UE, "chiar se re­comandă" ca în procesele de regio­na­lizare și descentralizare, să nu se recurgă la delimitări pe criterii etnice. Dar, din­colo de fermitatea discursului, cu ade­vă­rat memorabil, în timpul vizitei din Harghita, a fost gestul cu care președintele a răspuns, în mo­men­tul primirii steagului secuiesc, de la un primar local. Zâmbind, Klaus Iohannis a întors "cadoul", oferind un tricolor românesc! Simplu, elegant și cu efect, așa cum așteaptă românii de la un președinte pe care să-l voteze a doua oară.