Ținând cont de faptul că tumorile osoase (maligne) primare apar mai ales la copii, adolescenți și adulți tineri, cu vârste între 10 și 25 de ani, cred că fiica dvs. se confruntă cu un osteosarcom (tumoră care își are originea în țesutul osos de creștere) sau, în cel mai rău caz, cu un sarcom Ewing (care își are originea în țesutul imatur din măduva osoasă). Aceste două tipuri de cancer osos reprezintă, practic, excepții rare, deoarece majoritatea tumorilor maligne descoperite la nivel osos sunt, de fapt, determinări secundare (metastaze). Trebuie înțeles că, la fel ca în cazul altor patologii neoplazice, tratamentul cancerului osos depinde de o serie de factori cum sunt tipul, mărimea, localizarea și stadializarea tumorală. O tumoră osoasă malignă poate necesita o combinație terapeutică, incluzând chirurgia, chimio și radioterapia, metode care pot fi chiar curabile, în cazul în care cancerul nu s-a răspândit. Dacă, în trecut, amputația era o metodă obișnuită pentru cancerul localizat la membre, astăzi, chimioterapia pre și post operatorie a făcut posibilă, în multe cazuri, prezervarea membrului afectat, prin îndepărtarea doar a părții bolnave a osului și reconstrucția extremității, urmate de un program de recuperare. De altfel, în unele cazuri, chimioterapia poate fi singurul tratament necesar, chiar dacă pentru mai multă siguranță și un rezultat mai favorabil, aceasta este asociată frecvent cu chirurgia și radioterapia. Deși radiațiile pot afecta și celulele sănătoase, acestea distrug în principal celulele canceroase, având drept scop micșorarea tumorii și stoparea creșterii oricărei celule maligne.
Bineînțeles, prin utilizarea acestor metode terapeutice se pot evita și complicațiile cancerului osos, care pot include slăbirea progresivă a segmentului osos, apariția fracturilor și a metastazelor.
În concluzie, trebuie să se înțeleagă că tratamentul alopat nu poate fi ignorat sau ocolit, deși caracterul său invaziv sperie și dă fiori tuturor pacienților nevoiți să îl urmeze. Este adevărat că, în ultima perioadă, terapiile naturiste antineoplazice au înregistrat progrese semnificative, reușind uneori să suplinească cu succes tratamentele convenționale, nu de puține ori traumatizante și chiar ineficiente. Nu este și cazul cancerului osos primar (ex. sarcomul Ewing dezvoltă rapid metastaze), care trebuie gestionat rapid și eficient, prin metodele alopate mai sus menționate, și în care tratamentul naturist nu poate avea decât un caracter complementar.
Mai mult, în cazul cancerului osos, soluțiile terapeutice naturiste sunt destul de sărace, chiar limitate (spânz, răchitan, cartilaj de rechin, cataplasme cu tătăneasă, unele ciuperci antitumorale și imunostimulante, năpraznic etc.), astfel încât o abordare exclusiv naturistă ar pune serios în discuție șansele de supraviețuire ale pacientului.
Pentru lămuriri suplimentare, contactați-mă telefonic!
Să auzim numai de bine!
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, Clinica Medical ES, București, tel. 0723/51.07.37
"Îmi puteți recomanda un remediu pentru revigorarea organismului?"
(Răspuns pentru DELIA - București, F. AS nr. 1272)
Dragă doamnă Delia, ceea ce simțiți dvs. este valabil pentru multe alte persoane vârstnice, mai ales când se confruntă și cu o boală metabolică, așa cum este diabetul zaharat.
O cauză dovedită deja științific o reprezintă pierderea rezervelor de ATP (Adenozin Tri Fosfatază) din mitocondrii. ATP-ul este un fel de cărbune pentru centralele noastre energetice (mitocondriile prezente în fiecare celulă), ce se consumă odată cu înaintarea în vârstă. O altă descoperire științifică a constat în identificarea modului în care putem să producem în continuare acest cărbune (ATP). Astfel, s-a identificat o coenzimă care scade, și ea, într-un procent ridicat, odată cu înaintarea în vârstă. Provocarea mare nu a constat în a identifica această coenzimă în natură, ci în a o izola, astfel încât să poată fi adusă la nivel intracelular, pentru a fabrica energie. Energia produsă în acest mod natural se resimte atât la nivelul întregului corp, care îți va permite să ai o activitate fizică normală, cât și la îmbunătățirea funcțiilor fiziologice a unor organe esențiale, precum ficatul, creierul, rinichii, pancreasul, inima și mușchii. Rezultatele vizibile apar în maximum 10 zile.
Poate fi suficient doar acest integrator alimentar sau poate fi utilizat în combinație cu alte formule nutriționale pentru diverse afecțiuni precum diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, steatoza hepatică, oboseala cronică, imunitatea scăzută, cardiopatie, depresii, insomnii.
Pentru a avea un profil nutrițional individualizat, vă pot oferi consultații.
VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Vreau un remediu împotriva bătăturilor dureroase"
(Răspuns pentru ANA COSTEA, F. AS nr. 1270)
Provocată de presiune sau frecare, bătătura (clavusul) este o hiperkeratoză rotundă, localizată frecvent la picioare, apariția ei fiind precedată de purtarea încălțămintei prea strâmte, cauzată de transpirația interdigitală sau de malformațiile degetelor mari de la picioare (Hallux valgus). Bătăturile apar și la mâini (interiorul palmelor), cauzate de activitățile profesionale: gimnastică, munci agricole, tenis de câmp, activități de șantier etc.
Zona afectată devine tare, poate produce durere la apăsare și dificultăți la mers.
Foarte des, bătăturile se formează pe dosul articulațiilor interfalangiene ale degetelor 2-5 și, fără excepție, interdigital în spațiul 4, de la picioare.
Tratament - dacă aplicațiile cu Colodiu elastic - Clavusin nu se fac zilnic de 3-4 ori, rezultatele sunt nesatisfăcătoare.
* Comandați la farmacie Topice keratolitice - acid lactic și acid salicilic 16% și aplicați de 4 ori pe zi (8, 12, 16, 20), după ce introduceți zona afectată 10 minute în apă caldă/fierbinte.
După 1-2 ore de repaos, curățați ușor zona cu piatră spongioasă, apoi ungeți cu crema "Dorel" - rostopască, mărul-lupului și arnică.
Pentru a preîntâmpina recidivele, purtați încălțăminte mai largă la vârf și moale, cu tocuri cât mai joase, sau pe timpul verii, sandale.
* Pentru a scoate bătătura cu rădăcină, procedați astfel: procurați slănină nesărată, tăiați o felie groasă de 1/2 cm și puneți pe bătătură, după care bandajați. Lăsați-o o zi și o noapte până se topește, apoi schimbați-o! În 7-15 zile bătătura se înmoaie și iese cu totul!
Atenție! Dacă transpirați la picioare sau mâini, folosiți ceai concentrat de salvie și frunze de nuc, apoi pudră mentolată sau pudră fructată aromatizantă, antiiritantă și antipruriginoasă. Multă sănătate!
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72
"Soțul meu are mari dureri de gât"
(Răspuns pentru A.M.D.- Satu Mare, F. AS. nr. 1265)
Simptomatologia descrisă de dvs. pledează pentru diagnosticul de faringită cronică (o stare de iritație sau inflamație cronică a mucoasei orofaringiene). Bolnavul prezintă senzație de uscăciune în faringe, "nod în gât", tuse seacă, iritativă, sau tulburări vocale progresive. Factorii etiologici locali și generali sunt: insuficiența respiratorie nazală cronică cu respirație de tip bucal, lezarea cronică a mucoasei prin agenți chimici, aer poluat, încăperi cu aer climatizat, modificări hormonale etc.
Tratamentul faringitei cronice constă într-o substituție lichidiană din abundență, cu ceaiuri și gargară cu salvie, gălbenele, mușețel și tătăneasă (se prepară o infuzie cu o linguriță din fiecare plantă, la 200 ml apă, la care se adaugă un vârf de cuțit bicarbonat alimentar). Este utilă, de asemenea, apiterapia cu miere de albine cristalizată, fagure de miere căpăcit și propolis tablete (proposept). Se vor evita băuturile carbogazoase, acidulate și alimentele condimentate.
Se recomandă aerosoloterapia, în stațiunile balneoclimaterice Ocna Sibiului, Govora și Călimănești-Căciulata. O metodă comodă și eficace o constituie inhalațiile și pulverizațiile la domiciliu cu OCNASEPT spray, un extract salin natural din 8 plante medicinale aromatice. OCNASEPT spray se livrează la comandă tel. 0733/67.87.85, fax: 0269/21.78.61.
Instilațiile nazale cu soluții uleioase (vitamina A, Rhinoil, ulei de cătină) și vitaminoterapia (A, E și B complex) ajută, de asemenea, la refacerea mucoasei.