Răspuns pentru ANONIMĂ, F. AS nr. 1272 - "Fiica mea are sarcom cu celule gigant maligne"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Ținând cont de faptul că tumorile osoase (ma­lig­ne) primare apar mai ales la co­pii, adolescenți și adulți tineri, cu vârste între 10 și 25 de ani, cred că fiica dvs. se confruntă cu un osteo­sarcom (tumoră care își are ori­ginea în țesutul osos de creș­tere) sau, în cel mai rău caz, cu un sar­com Ewing (care își are ori­ginea în țesutul imatur din măduva osoasă). Aceste două tipuri de cancer osos reprezintă, practic, ex­cepții rare, deoarece majoritatea tumorilor maligne des­coperite la nivel osos sunt, de fapt, determinări secundare (metastaze). Trebuie înțeles că, la fel ca în cazul altor pato­logii neoplazice, trata­mentul cancerului osos depinde de o serie de factori cum sunt tipul, mărimea, localizarea și stadializarea tumorală. O tumoră osoasă ma­lignă poate necesita o combinație terapeu­tică, incluzând chirurgia, chi­mio și radioterapia, metode care pot fi chiar curabile, în cazul în care can­cerul nu s-a răs­pândit. Dacă, în tre­cut, amputația era o me­todă obiș­nuită pentru cancerul localizat la mem­bre, astăzi, chimioterapia pre și post operatorie a făcut posibilă, în multe cazuri, prezervarea mem­bru­lui afectat, prin îndepărtarea doar a părții bol­nave a osului și reconstruc­ția extremității, urmate de un program de recuperare. De altfel, în unele cazuri, chimioterapia poate fi singurul trata­ment necesar, chiar dacă pentru mai multă sigu­ranță și un rezultat mai favorabil, aceasta este aso­ciată frec­vent cu chirurgia și radioterapia. Deși radiațiile pot afecta și celulele sănătoase, acestea distrug în prin­cipal celulele canceroase, având drept scop micșo­rarea tumorii și stoparea creșterii oricărei celule maligne.
Bineînțeles, prin utilizarea acestor metode tera­peutice se pot evita și complicațiile cancerului osos, care pot include slăbirea progresivă a seg­mentului osos, apariția fracturilor și a metastazelor.
În concluzie, trebuie să se înțeleagă că trata­mentul alopat nu poate fi ignorat sau ocolit, deși caracterul său invaziv sperie și dă fiori tuturor pa­cienților nevoiți să îl urmeze. Este adevărat că, în ultima perioadă, terapiile naturiste antineo­pla­zice au înregistrat progrese semnificative, reușind une­ori să suplinească cu succes tratamentele con­ven­țio­nale, nu de puține ori traumatizante și chiar ine­ficiente. Nu este și cazul cancerului osos primar (ex. sarcomul Ewing dezvoltă rapid metastaze), care trebuie gestionat rapid și eficient, prin meto­dele alopate mai sus menționate, și în care trata­mentul naturist nu poate avea decât un caracter com­ple­mentar.
Mai mult, în cazul cancerului osos, soluțiile te­rapeutice naturiste sunt destul de sărace, chiar limi­tate (spânz, răchitan, cartilaj de rechin, cataplasme cu tătăneasă, unele ciuperci antitumorale și imu­nostimulante, năpraznic etc.), astfel încât o abor­dare exclusiv naturistă ar pune serios în dis­cuție șansele de supraviețuire ale pacientului.
Pentru lămuriri suplimentare, contactați-mă tele­­fonic!
Să auzim numai de bine!


 Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, Clinica Medical ES, București, tel. 0723/51.07.37

"Îmi puteți recomanda un remediu pentru revigorarea organismului?"
(Răspuns pentru DELIA - București, F. AS nr. 1272)


Dragă doamnă Delia, ceea ce simțiți dvs. este valabil pentru multe alte persoane vârstnice, mai ales când se confruntă și cu o boală meta­bolică, așa cum este diabetul zaharat.
O cauză dovedită deja științific o reprezintă pierderea rezervelor de ATP (Adenozin Tri Fosfa­tază) din mitocondrii. ATP-ul este un fel de căr­bune pentru centralele noastre energetice (mitocon­driile prezente în fiecare celulă), ce se con­sumă odată cu înaintarea în vârstă. O altă desco­perire știin­țifică a constat în identificarea modului în care putem să producem în continuare acest căr­bune (ATP). Astfel, s-a identificat o coenzimă care scade, și ea, într-un procent ridicat, odată cu înain­tarea în vârstă. Provocarea mare nu a constat în a identifica această coenzimă în natură, ci în a o izola, astfel încât să poată fi adusă la nivel intra­celular, pentru a fabrica ener­gie. Energia produsă în acest mod natural se resimte atât la nivelul în­­tregului corp, care îți va permite să ai o activitate fizică normală, cât și la îmbu­nă­tățirea funcțiilor fiziologice a unor or­ga­ne esen­țiale, precum ficatul, creierul, ri­nichii, pancreasul, inima și muș­chii. Re­zul­tatele vizibile apar în maximum 10 zile.
Poate fi suficient doar acest integrator alimentar sau poate fi utilizat în com­binație cu alte formule nutriționale pentru diverse afecțiuni precum diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, steatoza hepatică, oboseala cronică, imunitatea scăzută, cardiopatie, depresii, insomnii.
Pentru a avea un profil nutrițional indi­vidualizat, vă pot oferi consultații.


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Vreau un remediu împotriva bătăturilor dureroase"
(Răspuns pentru ANA COSTEA, F. AS nr. 1270)


Provocată de presiune sau frecare, bătătura (cla­vusul) este o hiperke­ra­toză rotundă, localizată frec­vent la picioare, apariția ei fiind precedată de purtarea încălțămintei prea strâm­te, cauzată de transpirația interdi­gi­tală sau de malfor­ma­țiile degetelor mari de la pi­cioa­re (Hallux valgus). Bătăturile apar și la mâini (in­te­riorul palmelor), cau­zate de activitățile profe­sio­nale: gimnastică, munci agricole, te­nis de câmp, activități de șantier etc.
Zona afectată devine tare, poate produce durere la apăsare și dificultăți la mers.
Foarte des, bătăturile se formează pe dosul arti­cu­lațiilor interfalangiene ale degetelor 2-5 și, fără excepție, interdigital în spațiul 4, de la picioare.
Tratament - dacă aplicațiile cu Colodiu elastic - Clavusin nu se fac zilnic de 3-4 ori, rezultatele sunt nesatisfăcătoare.
* Comandați la farmacie Topice keratolitice - acid lactic și acid salicilic 16% și aplicați de 4 ori pe zi (8, 12, 16, 20), după ce introduceți zona afec­tată 10 minute în apă caldă/fierbinte.
După 1-2 ore de repaos, curățați ușor zona cu piatră spongioasă, apoi ungeți cu crema "Dorel" - rostopască, mărul-lupului și arnică.
Pentru a preîntâmpina recidivele, purtați încălță­minte mai largă la vârf și moale, cu tocuri cât mai joase, sau pe timpul verii, sandale.
* Pentru a scoate bătătura cu rădăcină, proce­dați astfel: procurați slănină nesărată, tăiați o fe­lie groasă de 1/2 cm și puneți pe bătătură, după care ban­dajați. Lăsați-o o zi și o noapte până se topește, apoi schimbați-o! În 7-15 zile bătătura se înmoaie și iese cu totul!
Atenție! Dacă transpirați la picioare sau mâini, folosiți ceai concentrat de salvie și frunze de nuc, apoi pudră mentolată sau pudră fructată aromati­zantă, antiiritantă și antipruriginoasă. Multă sănătate!


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Soțul meu are mari dureri de gât"
(Răspuns pentru A.M.D.- Satu Mare, F. AS. nr. 1265)


Simptomatologia descrisă de dvs. pledează pen­tru diagnosticul de fa­rin­gită cronică (o stare de iritație sau in­flamație cronică a mucoasei orofa­rin­giene). Bolnavul prezintă senzație de uscăciune  în faringe, "nod în gât", tuse seacă, iritativă, sau tul­­burări vocale progresive. Factorii etiologici lo­cali și generali sunt: insuficiența respiratorie nazală cronică cu respirație de tip bucal, lezarea cronică a mucoasei prin agenți chimici, aer poluat, încăperi cu aer climatizat, modificări hormonale etc.
Tratamentul faringitei cronice constă într-o sub­stituție lichidiană din abundență, cu ceaiuri și gar­gară cu salvie, gălbenele, mușețel și tătăneasă (se pre­pară o infuzie cu o linguriță din fiecare plantă, la 200 ml apă, la care se adaugă un vârf de cuțit bi­carbonat alimentar).  Este utilă, de asemenea, apite­rapia cu miere de albine cristalizată, fagure de mie­re căpăcit și propolis tablete (proposept). Se vor evi­ta băuturile carbogazoase, acidulate și alimen­tele condimentate.
Se recomandă aerosoloterapia, în stațiunile bal­neo­climaterice Ocna Sibiului, Govora și Călimă­nești-Căciulata. O metodă comodă și eficace o con­stituie inhalațiile și pulverizațiile la domiciliu cu OCNASEPT spray, un extract salin natural din 8 plante medicinale aromatice. OCNASEPT spray se livrează la comandă tel. 0733/67.87.85, fax: 0269/21.78.61.
Instilațiile nazale cu soluții uleioase (vitamina A, Rhinoil, ulei de cătină) și vitaminoterapia (A, E și B complex) ajută, de asemenea, la refacerea mucoasei.