În astrologia tradițională nu se întocmea astrograma unei națiuni, deoarece noțiunea de stat, așa cum o cunoaștem noi astăzi, încă nu exista. Ea a început să se contureze de-abia în Europa secolului XVI. Dar cum astrologia este mult mai veche de-atât, în vechime, diversele popoare erau legate fiecare de o anumită zodie. În cazul Franței, zodia arhetipală, cum am putea-o numi, e cea a Leului. Iar această asociere tradițională nu s-a dezmințit, deoarece Leul, cel guvernat de Soare, este considerat semnul monarhei. Este ușor de înțeles de ce: Soarele este cel mai important corp ceresc, inima fără de care întregul nostru sistem solar ar înceta să existe, astrul în jurul căruia se rotesc toate planetele. La fel, regele este cel mai important dintre locuitorii țării sale, cel în jurul căruia se structurează regatul întreg și în jurul căruia cei care-i formează suita gravitează precum planetele în jurul Soarelui. Acesta este un prim criteriu de luat în seamă, atunci când vrem să înțelegem caracteristicile de fond ale unei națiuni.
Cel de-al doilea criteriu este explicat de unul dintre cei mai apreciați specialiști în astrologie, Nicolas Campion, care spune că: "În vremurile de demult, oamenii aveau mult mai degrabă tendința de a se identifica cu o zonă geografică, sau ca supuși ai vreunui stăpân al locului sau ca aparținând unei anumite secte religioase. De aceea era mult mai important pentru astrologi să întocmească harta natală a nobilului local, a prințului, a regelui ori a împăratului sau a unui alt tip de conducător și să estimeze (prin intermediul acestor hărți, n.n.) istoria și viitorul marilor religii ale omenirii, decât să încerce să definească un horoscop al națiunii în sine. Se considera că regele însuși întruchipa națiunea, iar astrogramele nașterii și încoronării sale erau considerate a fi de importanță primordială".
Acest al doilea criteriu ne obligă să ne uităm la regele care a consacrat Franța ca mare putere europeană. Sub domnia sa, țara a devenit cea mai mare putere pe continent. Ne referim, desigur, la regele Ludovic al XIV-lea, supranumit "Regele Soare". Ceea ce remarcăm în primul rând, atunci când ne uităm la astrograma acestui ilustru monarh, este faptul că Luna, care reprezintă țara, poporul, națiunea, se găsește, alături de micul benefic Venus, în zodia Leului. Este semn că poporul își admiră regele, iar regele este conștient de acest lucru și știe să-l aprecieze.
Conjuncția Soare-Lună în Leu se găsește în casa a noua a zodiacului, care are de-a face cu vizibilitatea, cu relațiile cu străinătatea și cu popularitatea. Această combinație dintre planete și casă ne povestește atât despre fastul și rafinamentul de la curtea regelui, dar nu numai. Casa a IX-a are de-a face și cu formele superioare ale cunoașterii (guvernează învățământul universitar și postuniversitar). Pe Ludovic nu l-a interesat doar să adune în jurul său, în luxosul Versailles, pe cei mai importanți dintre aristrocrați, ci a fost preocupat să invite și persoane marcante din viața culturală și intelectuală a Franței. Felul în care casa a noua este legată de învățământul superior reiese și din faptul că Ludovic al XIV-lea a ales, totodată, să devină patron al Academiei Franceze. Regele atât de identificat cu țara, al cărei cap încoronat era, este cel care a avut celebra replică "L'état c'est moi" ("Statul sunt eu"), confirmând, astfel, teoria astrologiei lui Campion, pe care am citat-o mai sus. Într-adevăr, el a fost cel care, pe parcursul celei mai lungi domnii din istoria Bătrânului Continent (72 de ani și 101 zile) a făcut ca Franța să devină cea mai mare putere europeană a vremii. Extrem de lucid (Soarele în Fecioară și în casa a zecea), dornic și capabil să mânuiască puterea (ascendentul în Scorpion) și însuflețit de un ideal măreț (Neptun peste ascendent), "Regele Soare" trăia cu credința că monarhia era de sorginte divină și că regelui îi reveneau drepturi divine. Așa cum Soarele ordonează în jurul său orbitele planetelor, Ludovic al XIV-lea s-a priceput să centralizeze puterea și să determine până și cele mai orgolioase dintre casele nobiliare franceze (și nu erau puține la număr) să orbiteze în jurul său. Și după ce a reușit să centralizeze puterea în propria lui Franță, guvernată de Leu, Regele Soare a pornit o serie de războaie victorioase, care i-au consolidat și mai mult statutul și puterea de monarh absolut. Iată în ce fel Franța arhetipului tradițional, cel al Leului, și-a găsit exprimarea istorică.
Cine a pus capăt monarhiei
Uranus. Odată cu descoperirea lui Uranus, mărimea sistemului nostru solar, practic, s-a dublat, iar saltul în conștiință al omenirii, de asemenea. În momentul în care energia revoluționarului Uranus a intrat în conștiința colectivă, au început marile revoluții. Și marile experimente sociale. În Anglia începea revoluția industrială, care avea să schimbe întregul concept despre economie. La Boston, aruncarea ceaiului în mare de pe vasul Mayflower, ca gest simbolic de protest împotriva taxelor percepute de Coroana britanică asupra articolelor coloniale, avea să ducă la nașterea unei națiuni cum nu s-a mai văzut pe lume - cea americană, în accepțiunea modernă a cuvântului. Dar cea mai violentă a fost reacția lui Uranus față de monarhia franceză, pe care a înlăturat-o sub o lozincă avangardistă, dar brutală, citată însă de cele mai multe ori incomplet: "Libertate, egalitate, fraternitate - sau moartea!". La dreapta erau libertatea, egalitatea și fraternitatea, la stânga, ghilotina. Acesta este marcajul lui Uranus, cel mereu radical. Pentru el există doar soluții extreme, nu cunoaște griurile. Dar motivul principal care ne face să gândim că Uranus s-a concentrat cu atâta îndârjire asupra monarhiei franceze este faptul că el e guvernatorul modern al semnului opus Leului, cel al Vărsătorului.
Franța ca republică
După ce statul nu a mai putut fi reprezentat de o singură persoană - monarhul absolut - Franța a devenit republică. Mai precis, de cinci ori. Pentru că, astrologic vorbind, există o întreagă cronologie care cuprinde nu mai puțin de cinci "republici franceze". În mod ciudat, ziua națională a Franței nu se regăsește însă printre astrogramele folosite îndeobște de astrologi în analiza evenimentelor majore pentru țară. Franța are ca zi națională 14 iulie, dublă zi de comemorare pentru cetățenii săi. În 1789 s-a produs Căderea Bastiliei și, un an mai târziu, tot pe 14 iulie, aniversarea Sărbătorii Federației. Astrograma pornind de la ziua națională a Franței explică faptul că Franța a continuat să rămână o mare putere și după colapsarea monarhiei, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul altor monarhii devenite republici, cum ar fi Austria. Continuitatea cu trecutul reiese și din faptul că Regele Soare și Franța lui 14 iulie împărtășesc o poziție similară a lui Neptun, planeta idealurilor și aspirațiilor, dar și a iluziilor, aflat în prima și cea mai importantă casă zodiacală, în conjuncție cu Ascendentul. Semnificația acestei similitudini poate consta în faptul că regăsim aici pecetea de forță, lux și rafinament imprimată de Regele Soare și felul în care această energie a continuat să existe și să evolueze, fiind integrată în personalitatea Franței moderne. Aceasta contintuă să fie și astăzi un etalon mondial pentru rafinament, educație, eleganță vestimentară și, nu în ultimul rând... gastronomie.
Cine este Emmanuel Macron
Numele Emmanuel înseamnă în ebraică "Dumnezeu este cu noi", ceea ce probabil că știu prea puțini dintre cei care l-au ales. Desigur, însă, asta și-au dorit. Dar și din punct de vedere astrologic, aplecarea către credință este accentuată în personalitatea lui. Cel mai tânăr dintre președinții Franței este născut Săgetător, semn asociat cu credința. Deși familia de distinși intelectuali în care s-a născut era o familie complet desprinsă de practicile religioase, copilul Emmanuel a cerut să fie botezat în rit romano-catolic la vârsta de 12 ani. Educația lui s-a bazat, de asemenea, pe anumite norme cu caracter religios, deoarece a beneficiat de o educație (și de o soție) de tip iezuit. Dar, tot ca un Săgetător tipic, setea de cunoaștere a lui Macron s-a extins în multe alte direcții. El a absolvit Facultatea de Filozofie a Universității din Paris, ceea ce i-a creat o viziune de ansamblu tipic umanistă. Apoi, a urmat la faimoasa Science Po (un fel de ASE) și este licențiat al unei școli de elită, École Nationale d'Administration, considerată o adevărată pepinieră pentru viitorii lideri francezi. Vedem de-aici cele două valențe dominante ale unui Săgetător cu ascendent în Capricorn: aplecarea către o cunoaștere de tip umanist, o atitudine holistică, integrativă, specifică Săgetătorului, dar și simțul practic și organizatoric caracteristic ascendentului în Capricorn. O altă prezență puternică în astrograma lui Macron este cea a planetei Pluton. Existența acesteia în casa a opta precum și Luna în Taur, alt semn distinctiv al talentului de a face bani, ne explică de ce a lucrat cu succes ca bancher de investiții. Pluton este, în primul rând, responsabil pentru această înclinație, căci planeta guvernează atât casa a opta, cât și sistemele bancare și, în special, investment banking-ul, care se bazează pe fructificarea unor resurse comune. Tot casa a opta, împreună cu Pluton, guvernează însă și societățile și serviciile secrete, cu care orice președinte are, vrând-nevrând, de-a face. Dar Macron era sortit să aibă de-a face cu ele, indiferent dacă ajungea președinte sau nu. Iată un personaj multilateral, puțin excentric prin multitudinea și diversitatea studiilor și a preocupărilor, dar capabil să stăpânească în egală măsură lumea ideilor și a politicului, precum și a valorificării resurselor practice. Această fericită ambivalență i-a permis lui Macron să se lanseze în politică în urmă cu zece ani, ajungând să ocupe în acest răstimp și funcția de ministru al Economiei. Activitatea guvernamentală nu pare însă să-i fi fost pe plac, cel puțin nu în guvernul lui Manuel Valis, pentru că în august 2016, Macron își dă demisia și, la mai puțin de un an, respectiv în aprilie 2016, înființează partidul/mișcarea "En Marche!". Intuiția politică a lui Macron a funcționat impecabil. El a realizat cât de limitate sunt ideologiile și obiectivele partidelor consacrate de pe scena politică a Franței și a avut îndrăzneala să pună lucrurile în mișcare (en marche) într-un mod inedit, care, evident, a prins, pentru că altfel nu ar fi devenit cel mai tânăr președinte al Franței, pe data de 14 mai.
Cum se potrivește Macron cu Franța
Un astrolog francez destul de cunoscut își exprima recent surpriza că Macron a ajuns președinte, deoarece personalitatea sa nu rezonează cu astrograma Franței, întocmită după data întemeierii primei republici franceze (21 septembrie 1792, ora 15:30, Paris). Potrivit acestei astrograme, poporul francez ar fi trebuit să-l respingă curând pe Macron, ca fiind nepotrivit pentru această națiune. Dar suprapunerea astrogramei președintelui Macron cu Franța Căderii Bastiliei spune cu totul altă poveste, una în care Macron merge de braț cu Franța. Marte, planeta mersului înainte, a curajului și autoafirmării, în astrograma lui Macron se adaugă celor trei planete ale Franței din zodia-mamă, cea a Leului, și anume Uranus, Venus și Jupiter. Marte acționează ca o locomotivă care pune în mișcare cele trei planete, le insuflă o nouă energie. Nu putem să nu ne gândim la partidul lui Macron, "En marche!". Luna în Taur a tânărului președinte francez se înțelege de minune cu identitatea națiunii franceze (Soarele în Rac) și e o promisiune a consolidării economice a unei Franțe care s-a ținut cam greu pe picioare din acest punct de vedere, în ultimele decenii. Cea mai frapantă potrivire reiese însă din faptul că planeta puterii, Pluton, din astrograma lui Emmanuel Macron se suprapune exact pe cerul natal al Franței moderne, iar Nodul Nord al Președintelui (sensul vieții) se află alături. Nu putem să nu ne gândim că lui Macron i-a fost dat să restaureze puterea țării, pe care a ajuns să o conducă. Pluton dă acces la putere, dar se și răzbună cumplit dacă acest dar este folosit în interes propriu. Să sperăm că, în ciuda tinereții sale, președintele francez nu se va lăsa sedus de tentațiile plutoniene. Cu Pluton, nota de plată vine târziu, dar nu e ieftină niciodată - și nici evitabilă.
Din fericire, moralul și credinciosul Jupiter, marele benefic, e puternic în astrograma lui Macron, atât prin casa în care e plasat (casa a IX-a, pe care o guvernează), cât și prin zodie, cea a Racului, unde planeta se găsește în exaltare.
Și, în fine, Ascendentul tânărului președinte francez se găsește în zodia Capricornului, cel de-al patrulea semn cardinal, completând astfel cel de-al patrulea braț al crucii semnelor cardinale, Berbec - Balanță, Rac - Capricorn și subliniind o latură tradiționalistă, capabilă să susțină o personalitate deschisă și, din multe puncte de vedere, neconvențională.
Primul impact major în lume - întâlnirea cu Putin
După primul atac terorist cu impact mediatic major din Franța, cel de la săptămânalul satiric "Charlie Hebdo", din 7 ianuarie 2015, atentat care e reverberat în întreaga Europă, un personaj descris drept "fost consilier al președintelui Putin" făcea o afirmație curioasă, preluată de mai multe posturi de televiziune. La noi în țară, declarația a fost difuzată de DigiTv. Aceasta spunea că, dacă puterile occidentale vor continua să sancționeze economic Rusia lui Putin, să nu se mire dacă în Europa va izbucni o primăvară arabă. Declarația părea incongruentă și cumva nelalocul ei, dar în Europa A IZBUCNIT ulterior un adevărat foc de artificii al atentatelor anunțat indirect. Doi ani mai târziu, președintele rus, unul dintre cei mai puternici lideri de pe planetă, venea să-l viziteze pe noul președinte francez, pe 30 mai. În toate întâlnirile sale cu omologi din alte țări, Putin, a cărui carieră în KGB, în tinerețe, nu este un secret pentru nimeni, a reușit, dacă nu să-și domine interlocutorul, măcar să-l țină în șah. Până la această vizită, când "Cocoșul galic" nu a ezitat să-l acuze pe "Ursul rus" în cuvinte elegante, dar fără echivoc, de punerea în circuit a unor știri false. Macron a făcut de asemenea referiri la încălcările drepturilor omului în Rusia și nu s-a temut să vorbească despre rolul jucat de aliații Rusiei în Siria. Tânărul Macron a dominat în conferința de presă, dovedind că pregătirea iezuită e în stare să facă față celei KGB-iste. Cert este că președintele rus nu a avut replică sau s-a abținut. În schimb, îndrăzneala lui Macron a cucerit presa. Un motiv al comportamentului reținut al lui Putin poate fi faptul că acesta ar fi preferat s-o vadă pe scaunul prezidențial pe contracandidata lui Macron, Marine Le Pen.
La nici o lună după această vizită și la mai puțin de două săptămâni înainte de Ziua Bastiliei, acel 14 iulie cu dublu accent în istoria Franței, poliția franceză anunța, pe 4 iulie, arestarea unui individ de 23 de ani, care pregătea o tentativă de asasinat asupra președintelui Macron tocmai la această dată. Locul ales pentru asasinat ar fi fost Champs Élysées, în timpul paradei militare, la care era invitat să participe, ca oaspete de onoare, președintele american Donald Trump. Tentativa de asasinat a fost dejucată într-un context astrologic dificil pentru Franța, când Marte și Soarele în Rac s-au înfruntat cu același Pluton care va juca mereu un rol cât timp va dura "mariajul" lui Emmanuel Macron cu Franța.
Pe cât de explicit confrontațională va fi relația sa cu Putin (Macron a anunțat public că nu recunoaște anexarea Crimeei de către Rusia), pe atât de relaxată pare a fi cea cu Statele Unite sub Donald Trump, pentru că acesta din urmă are Luna în Săgetător, același semn în care Macron are Soarele. Dar Soarele acestor doi președinți se găsește în semne opuse și între ei există și tensiuni pe care unii le apreciază ca fiind considerabile. Prima tensiune e legată de Marine Le Pen, pe care președintele american a susținut-o în alegeri. Al doilea subiect sensibil e faptul că Trump a ales să se disocieze de tratatele de le Paris referitoare la protecția mediului și a climei pozitive, poziție pe care îndrăznețul Macron a criticat-o fără ezitare - la fel cum a procedat și cu Putin. Avem, deci, un Cocoș galic ales în anul Cocoșului de foc, greu, dacă nu imposibil de intimidat.