Iubirea cu soarele lasă urme

Redactia
- Ce trebuie să facem pentru ca vacanța să ne tihnească, bucurându-ne din plin de soarele verii, dar fără părpăliri și arsuri (strică pielea și părul)? Un program de protecție pe care e bine să-l urmați -

Sub vipiile fierbinți ale verii, pie­lea moare de sete. Ea are mare nevoie de ajutor ca să-și poată reface în­velișul de umiditate. Mai în­tâi, fiindcă este iritată. Apoi, fiindcă este uscată și stă să crape. Faceți-vă timp ca s-o în­grijiți cum scrie la car­te, fiindcă altă piele mai bună n-o să primiți.
Măști umede - cu cât le apli­cați mai des, cu atât mai bine. Ele sting se­tea pie­lii, ajutând umiditatea să pă­trundă adânc în obraz, mai ales dacă veți folosi infuzii reci de plante medici­nale (mușe­țel, aloe vera) sau miere, așe­­zate pe față sub for­mă de comprese (se în­tinde un strat de mie­re, subțiată cu puțină apă mi­nerală, apoi se spa­lă).
Împachetări cu iaurt - rege­ne­rează ra­pid pielea vătămată de soa­re. Ames­­te­cați un borcănel de iaurt cu o lingură de untdelemn de măsline sau de ger­meni de grâu, în­tindeți compoziția în strat cât mai gros pe obraz și lăsați-o să ac­ționeze cel puțin 10 minute. În vre­mea a­ceas­ta, enzimele din iaurt și vita­mina E conținută de uleiul de ger­meni de grâu regenerează celu­lele vătămate de soare.
Cură de mușețel pentru bu­ze - acționează energizant. Pielea subțire care învelește buzele nu este prevăzută cu un strat cornos, pro­tector, ci se a­pă­ră prin propriile ei li­pide. De asta are nevoie de ajutor din afară: înmuiați un tampon de vată în ceai de mușețel și pre­sați-l câ­te­va minute pe buze. Cal­mează. După aceea aplicați un ruj me­di­­cinal in­color (strugurel).
Niciodată duș rece - veniți trans­pirați de la plajă și vreți să faceți un duș? Evitați apa rece, care învio­rează nu­mai în primele clipe, dar apoi stimu­lează circulația sângelui. Faceți un duș cu apă călâie, apoi un­geți-vă cu o lo­țiune hidratantă răco­roasă (mentă, lă­mâie, lavandă etc.)
Umezeală din interior - pen­tru o piele frumoasă și sănătoasă, băutul apei e absolut necesar. Numai așa me­­ta­bolismul func­țio­nează op­tim, iar sub­stan­țele otră­vitoare sunt elimi­nate din or­ganism. Și celulele pie­lii sunt mai bi­ne hră­nite. Mini­mum de li­chid ingerat pe zi: între 1,5 - 2 litri de apă plată sau ceaiuri de plante.
Regenerare ra­pidă - necesită pie­lea arsă de soare. Cură­ța­ți-vă obra­zul cu un lap­te demachiant, apoi a­pli­­cați cu­buri de gheață, vreme de câteva mi­nute, plimbându-le pes­te obraz. Cir­cu­lația sângelui se ac­cele­rează și porii se închid. Aplicați apoi o cremă hidratantă.
Balsam pentru păr. Soarele și apa sărată usucă părul și-l fragili­zează. Re­gulă obligatorie pentru vacanță: folo­siți cel puțin de două ori pe săptămână bal­samuri, după ce vă spălați pe cap. (Alegeți-le pe cele ca­re conțin colagen.)
Dacă vreți să vă păstrați bron­­­zul, evitați categoric urmă­toa­rele ac­ti­vi­tăți: sauna, băile în cadă, dușurile pre­­lungite, peeling-ul, șter­sul corpului cu prosoape aspre, aburi la față. Toate aces­tea duc la o mai rapidă cojire a pie­lii.