Boli de inimă și circulație
Rezultatele studiilor arată că alimentația are un rol foarte important pentru o inimă și o circulație sănătoasă - lucru știut, de altfel, și până acum. Nou este faptul că alimentația corectă poate chiar stopa bolile cardiace și vasculare, contribuind la însănătoșirea arterelor.
Date concrete
* Peștele gras (de exemplu scrumbia și somonul) - reduce în mod evident riscul bolilor cardiace, pentru că uleiul de pește reduce tensiunea arterială, sporește cantitatea de colesterol "bun" (HDL) din sânge, subțiază sângele și previne formarea cheagurilor.
* Usturoiul reduce, de asemenea, tensiunea arterială și colesterolul, împiedică depunerile pe pereții vaselor, subțiază sângele, previne formarea cheagurilor și repară "stricăciunile" de pe artere.
* Ghimbirul și ceapa - au același efect ca usturoiul.
* Uleiul de măsline presat la rece - scade nivelul colesterolului și previne deteriorarea arterelor.
* Nucile - sunt bogate, printre altele, în acizi grași nesaturați, care protejează inima, și în antioxidanți; de aceea ele sunt capabile să prevină îmbolnăvirea arterelor, provocată de valorile prea ridicate de colesterol.
* Toate legumele și fructele - crude sau fierte - conțin beta-caroten, vitamina C și alți antioxidanți, care reduc riscul apariției bolilor de inimă și de circulație.
Alte recomandări: mazăre, fasole boabe uscată și alimente bogate în vitamina C, E și beta-caroten.
Colesterolul
Hrana noastră poate contribui la reducerea colesterolului dăunător (LDL) și la sporirea celui "bun" (HDL).
De asemenea, s-a constatat că anumite alimente conțin substanțe care reduc producția colesterolului (proprie organismului) și împiedică colesterolul dăunător (LDL) să acționeze asupra arterelor.
Date concrete
* Usturoiul și ceapa - sporesc semnifictiv cantitatea de colesterol "bun" (HDL) și o reduc pe cea de colesterol dăunător (LDL).
* Uleiul de măsline presat la rece are aceeași acțiune; în plus, el neutralizează LDL-ul, făcându-l inofensiv pentru organism.
* Peștele gras (somonul, scrumbia, sardina și tonul) sporește nivelul HDL-ului și-l reduce pe cel al LDL-ului.
* Consumați legume și fructe din toate soiurile, de preferință crude.
* Fasolea și mazărea verde reduc substanțial nivelul de colesterol (LDL).
Alte recomandări: mere, grepfruit, tărâțe de ovăz, morcovi, țelină și toate celelalte alimente bogate în calciu, potasiu și vitamina C.
Cancerul
Raportul dintre hrană și apariția cancerului este destul de complex și n-a fost încă studiat în totalitate. Dar un lucru este astăzi sigur: o alimentație conștientă, reglată corespunzător, poate stopa evoluția bolii și poate împiedica și întârzia dezvoltarea și înmulțirea celulelor canceroase în organism. Pentru că în alimente au fost identificate diferite substanțe care nu numai că previn cancerul, ci pot chiar să oprească propagarea, metastazarea lui.
Conform aprecierilor Institutului Național de Cancer din SUA, 35% din totalul îmbolnăvirilor de cancer din centrele industriale din Occident sunt provocate de alimentație.
Date concrete
* Usturoiul și ceapa - conțin substanțe care pot "anihila" nitrosamina și alfatoxina (substanțe cancerigene), blocându-le.
* Secara - studii recente arată că tărâțele de secară pot stopa în mod evident dezvoltarea tumorilor maligne la prostată și intestinul gros. Acest efect se datorează conținutului lor în fitoestrogeni (substanțe vegetale secundare) și în fibre. De altfel, fibrele oferă un grad ridicat de protecție față de cancer (de sân, de prostată, de intestin) și față de bolile cardiace și circulatorii.
Numeroase cercetări confirmă faptul că un consum regulat de fibre reduce în mod vizibil riscul apariției cancerului. Efectul se datorează în special vitaminelor - cu precădere A, C, E și beta-caroten.
* Peștele gras - acizii grași Omega 3 existenți în uleiul de pește reduc efectiv riscul metastazelor, împiedicând celulele "migratoare" să se fixeze din nou.
* Uleiul de măsline - studii recente au arătat că acesta poate reduce cu 25% riscul cancerului de sân la femei.
* Citricele - conțin diverse substanțe ca: beta-caroten și flavonoide, care pot neutraliza substanțele cancerigene.
* Legumele verzi, ca de pildă: broccoli, salata verde, varza, spanacul. Cu cât sunt mai verzi, cu atât e mai mare cantitatea de substanțe anticancerigene pe care o conțin (beta-carotenul, luteina sau vitamina C - toate trei, excelenți antioxidanți).
* Legumele galbene și roșii: morcovii, ardeii grași, roșiile sau dovleacul sunt bogate în substanțe care protejează organismul de cancer.
* Produsele din soia conțin fitosterine, saponine (cu efect anticancerigen) și genisteină - o substanță vegetală secundară care poate împiedica dezvoltarea și înmulțirea tumorilor.
* Ceaiul negru și verde (în special cel verde) au un conținut bogat în catehine - substanțe anticancerigene, al căror efect preventiv a fost descoperit abia de curând.
* Culturile bacteriene (vii) din iaurt stimulează activitatea sistemului imunitar, întârziind astfel dezvoltarea tumorilor.
Alte recomandări: lemnul dulce - poate stopa dezvoltarea celulelor canceroase și poate determina celulele în stadiu pre-cancer să revină la dezvoltarea normală.
Atenție: grăsimea animală încinsă prea tare - de exemplu când picură din carnea prăjită pe grătar peste flacără sau cărbunii încinși - este cancerigenă și mirosul n-ar trebui inhalat. În general, evitați să mâncați bucățile de carne arsă.
Întărirea sistemului imunitar
Sănătatea noastră depinde de modul în care sistemul imunitar reușește să dirijeze reacțiile de apărare pentru distrugerea "invadatorilor", adică a virușilor și a bacteriilor.
Studiile științifice arată că alimentele conțin o serie întreagă de substanțe care stimulează activitatea globulelor albe, întărind astfel efectiv sistemul imunitar și protejându-ne de infecțiile virale sau bacteriene și chiar de apariția tumorilor maligne.
Date concrete
* Iaurtul - impulsionează activitatea "celulelor ucigașe" proprii organismului nostru, cele care atacă virușii și celulele tumorale (ele "simt" substanțele nocive și le distrug). În plus, iaurtul sporește cantitatea de interferon - o substanță importantă, care întărește capacitatea de apărare - și accelerează producerea de anticorpi.
* Usturoiul - are o puternică acțiune antibacteriană și protejează organismul de infecțiile datorate sistemului imunitar slăbit.
* Fructele și legumele crude - hrana vegetală conține, printre altele, beta-caroten, vitamina C și alte substanțe cu efect antiviral și antioxidant, care - toate - întăresc sistemul imunitar.
Alte recomandări: fructele de mare și crustaceele (în special stridiile, foarte bogate în zinc).
Ca o concluzie, s-ar putea spune că în domeniul cercetării alimentelor, știința mai are multe de făcut și că ne va surprinde (cât de curând) cu descoperirile ei senzaționale. În linii mari, ea va putea explica un lucru cunoscut deja de secole, și anume că fiecare aliment are un efect binefăcător și poate fi folosit cu succes în vindecarea bolilor.