Premieră legendară la Cluj - DEPECHE MODE

Dana Ene
Puține trupe de muzică electronică au stâr­nit atâta adorație în lumea adolescenților de pe Terra, precum faimoasa formație britanică, Depeche Mode.

Generația puștilor din anii '80 a crescut cu afișele trupei lipite în dormi­tor. Melodii precum "Personal Jesus" sau "Master and Ser­vant" erau nelipsite din oferta discotecilor din vre­mea aceea, iar Dave Gahan (solist, chitarist, clape), Martin Gore (chitarist, clăpar, solist) și An­dy Flet­cher (sintetizator, bas) își aveau fotografiile lipite pe îmbrăcămintea caietelor. Depeche Mode în­­semna libertate. Promisiunea unui alt fel de a exista, în anii cei mai duri ai socialismului. Iar soli­daritatea aceasta a publicului cu ei a ținut formația "împreună". Au rămas uniți chiar dacă au mai "pier­dut" pe drum câțiva tovarăși. "Când ne-am lansat în anii '80, am crezut că o să reușim câteva hituri, pentru ca mai apoi să dispărem din peisajul muzical. Ce ni s-a întâmplat însă este un vis devenit realitate. Să fim încă aici, să fi realizat atât de multe lucruri și să avem atât de mulți fani... este absolut fantastic", spunea Andy Fletcher într-un interviu recent.
Au vândut peste 100 de milioane de discuri, au primit numeroase premii, au lansat 14 albume și au continuat să reziste în fruntea topurilor, chiar dacă între timp entuziasmul s-a mai domolit, iar scena muzicală s-a schimbat. Depeche Mode a reușit însă să se adapteze și să își facă glasul auzit chiar dacă nu s-a transfromat radical și nu a îmbrățișat noile curente muzicale. "Nu mă dau peste cap să evit muzica în vogă de azi, dar nici nu am mare contact cu ea. Nu mă interesează. Noi am fost norocoși. Ne-am creat o nișă a noastră și avem o mulțime de fani. Nu trebuie să ne batem capul prea tare cu ce s-ar potrivi mai bine pe un album ca să le placă oamenilor... Mă uimește faptul că există atât de mulți artiști, dispuși azi să se imite unul pe celălalt. Așa ajung să sune toți la fel", spunea Mar­tin Gore.
Dar mare par­te din succesul De­peche Mode s-a datorat chiar "modernismului" pe care îl aduceau la vremea lansării lor pe piața muzi­cală. ?n anii '80, se prezentau cu sintetizatoare da­te la maxi­mum, iar muzica lor a fost încadrată la: synth-pop, new wave, e­lec­tronic rock, dance-rock sau alternative rock. "Colegul nostru Vince Clarke a venit cu ideea să ne prezentăm ca o trupă electronică. El ne-a spus să ne cumpărăm sintetizatoare. Eu cântam la chitară bas și habar nu aveam să cânt la clape. A trebuit să învăț din mers", se confesa Andy Fletcher. Și au învățat atât de bine, că azi sunt considerați clasici ai genului.
Timp de 10 ani au muncit din greu, au scos aproape câte un disc pe an și au susținut sute de concerte. Apoi s-au mai "domolit". Și asta, nu pentru că nu mai aveau idei, sau chef de turnee mondiale, ci pentru că aveau chef de trăit. "Nu ne-am vorbit între noi ca să facem un disc la patru ani. Dar așa s-a nimerit în ultimul timp. E important să avem și câte o pauză, căci numai așa ne putem păstra creativitatea la un nivel premium. ?n '80 eram tineri, nu aveam familii, așa că mâncam, respiram muzică. De aia sco­team aproape câte un disc pe an. Acum e puțin diferit", spunea Martin Gore.
După 37 de ani, muzica lor nu și-a pierdut din calitate, ci și-a schimbat doar puțin mesajul. Confesiunea s-a retras în favoarea realității. De­peche Mode se uită acum în jur, ca să descrie lumea în melodiile lor. Martin Gore și David Gahan locuiesc în America, în timp ce Andy Flet­cher a rămas în Marea Britanie, așa că sunt la cu­rent cu ce se întâmplă atât pe Noul, cât și pe Bă­trânul Continent. Ultimul lor disc - "Spirit", lansat în martie a.c., are un puternic me­saj po­litic și vrea să tragă un sem­nal de alarmă, căci umanitatea se află pe o pantă alunecoasă. "Trăim într-o lume în continuă schimbare. Cu cât am înaintat în vârstă, a început să mă afecteze mai mult ce se întâmplă în jur. Acum mă gândesc la viitorul copiilor mei și la lu­mea în care îi cresc. Fiica mea Rosie (Stella Rose Gahan, 17 ani n.r.) a fost afectată profund de alegerile de anul trecut din SUA. Pur și simplu, a plâns când a văzut rezultatele. Iar eu am rămas ...Wow", spunea David Gahan.
"Am compus melodiile astea în 2015 și în nici jumătate de an s-a schimbat tot, zici că au fost scrise pentru evenimente de ieri. Ce se întâmplă la nivel mondial e o nebunie. Poți avea lumea la pi­cioare cu un click și te poți conecta oriunde, în doar câteva secunde, însă cum ne afectează pe noi tehnologiile astea nu prea înțelegem... Nu mai spun de noile descoperiri științifice... Iar noi, în Ame­rica, avem un președinte care zice, oricând nu îi convine ceva: «Astea sunt știri false». I se aduc dovezile pe tavă că schimbările climatice ne afec­tează pe toți, dar reacția lui este: «Nu s-a întâmplat încă»", spunea Martin Gore.
(La concertul de la Cluj-Napoca, de pe 23 iulie, nu veți asculta numai melodiile revoluționare de pe noul album Depeche Mode, ci și șlagărele lor de altă­dată. Mai puteți găsi bilete cu prețuri cuprinse între 311 și 487 lei, în rețeaua Eventim.)