SANDA NICOLA (Digi TV) - "Nimic din ce am trăit până acum nu se compară cu bucuria de a fi mama lui Agnes"

Bogdana Tihon Buliga
Fetița cu nume sfânt: Agnes

- Sanda, nu pot începe altfel decât felicitân­du-vă pe tine și pe soțul tău, Liviu Iolu, pentru mi­nunea apărută în viața voastră: Agnes. Un copil e o minune oricum, dar pentru cineva care își do­rește enorm să fie mamă și care a învins o boală in­curabilă, este un adevărat mira­col...

- Mulțumim mult pentru urări și gânduri bune! Este, într-adevăr, un miracol pentru noi. Agnes a venit când îmi pier­dusem speranța că voi da vreodată viață unui copil. Au fost mulți ani de încercări zadarnice, multe mo­mente în care mi-am pierdut cum­pătul, dar nu mai are niciun rost să le evoc as­tăzi, pentru că n-am nicio îndoială că viața noastră este exact așa cum trebuie să fie, chiar dacă bucuria asta fără de margini s-a lăsat mult aștep­tată. Vestea că sunt însăr­ci­nată m-a surprins foarte mult și săptă­mâni bune am fost de-a drep­tul crispată. Mă îndreptam spre treizeci și nouă de ani, iar istoricul meu medical îi făcea pe doctori să ridice câte o sprânceană, alimen­tân­du-mi și mai mult spaima că aș putea pierde sarcina. Însă Agnes a venit hotărâtă să supra­viețuiască și am reușit îm­pre­ună să transformăm visul în rea­litate.

- Agnes, un nume mai puțin folosit la noi. Care e povestea lui?

- În Ardeal, de unde sunt eu, numele e ceva mai des întâlnit decât în restul țării, e drept că prepon­derent în familii catolice, de etnici maghiari. Însă Agnes vine de la grecescul Agni și are diferite ver­siuni. Italienii spun Agnese, polonezii Agnieszka, englezii, francezii și ungurii scriu Agnes, dar pun accentul diferit, în spaniolă e Ines. Sfânta Agnes a fost o tânără creștină martirizată la Roma în anul 304, așadar, cu mult înainte de Marea Schismă care a împărțit creștinismul în două mari ramuri, catolici și ortodocși. Cultul pentru ea a fost inițiat de fiicele împăratului Constantin, iar Sfânta Agnes e celebrată în toate bisericile creștine, pe 21 ia­nua­rie. În calendarul creștin ortodox român o găsim trecută Agni, ca la greci, sau Agnia. Noi am ales să o botezăm Agnes, varianta cu rezonanță univer­sală. Ne-am dorit să fie un nume scurt, mai puțin comun, să aibă consoane tari, contrapondere la numele de familie Iolu, care conține multe vocale, iar când mi-am dat seama că se va naște într-un an în care toți creștinii sărbătoream Paștele la aceeași dată, am spus că neapărat trebuie să fie un nume de sfântă dinainte de Schismă. Așa s-a alcătuit, aproape de la sine, numele Agnes Iolu.

- Ai, dragă mamă, un chip de aur, liniștit, luminos, nu pari mar­cată deloc de nopți nedormite. Este acesta efectul fericirii sau chiar e fetița ta atât de cuminte?

- O să fac o paranteză... Acum câțiva ani, după ce mă lăsasem de fumat și m-am îngrășat rapid câteva kilograme, mă plângeam cuiva foarte drag mie că sunt din ce în ce mai urâtă. Mi-a răspuns să nu-mi fac atâtea griji și să mă bucur mai mult, pentru că de kilogramele în plus nu poți să scapi de azi pe mâine, însă bucuria poate să înfrumu­sețeze omul pe loc. Am zis atunci că e doar un text de consolare, însă acum constat că se ve­ri­fică. Pentru că, dragă Bog­dana, dorm fragmentat, ca orice mamă de nou născut, am cearcăne cum nu am avut vreodată și cântăresc cu vreo zece kilograme mai mult de­cât înainte de sar­cină. Însă toate astea n-au cum să-mi dilu­e­ze bucuria pe care o trăiesc din dimi­nea­ța zilei de 23 februarie încoace, atunci când Agnes și-a marcat in­tra­rea în această lume printr-un strănut. Da, fetița noastră a strănutat mai întâi, abia peste câteva momente a plâns.

Epidemia de rujeolă, mult mai importantă ca Brexitul

- Sanda, pe lângă mama fericită care ai devenit, "la ba­ză", tu ești un reporter de linia întâi, activ, pasionat, im­pli­cat. Exact în urmă cu un an, făceai pentru "For­mula AS" o ana­liză perfectă a Brexi­tului, un eve­ni­ment pe care l-ai realizat foarte bine și pentru Digi24. Cum pri­vești de acasă, cu Ag­nes în brațe, evenimentele po­litice și so­ciale pe care până acum le editai și prezentai în direct?

- Mă uit mai puțin la televizor. Acum prefer radio­ul, dar urmăresc cu atenție subiectele mari. Evident, nu mai stau cu valiza pregătită la ușă, gata să fug la vreo re­la­tare în direct, și nu-mi în­gădui să mă inflamez când aflu că s-au luat decizii aberante, dar nici nu pot spune că, gata, acum trăiesc pe o altă planetă și m-am decuplat de la rea­litate. Nici n-aș avea cum, că de când am născut, deciziile administrației publice mă afectează "pe viu". Până acum, aveam un contract cu o companie privată și mă bazam pe un salariu fix, care venea întotdeauna la timp. Acum aștept ca statul român să-mi plătească indemnizația de creștere a copilului, cine știe când și cine știe cât, pentru că se tot discută despre reintroducerea unui plafon. Aștept periodic vești de la medicul de familie, să știu dacă vom beneficia de vaccin gratuit, sau trebuie să găsim soluții în străinătate și să scoatem bani din buzunar. Altfel spus, abia acum am în­ceput, cu adevărat, viața de adulți familiști, cu toa­te provocările care derivă din acest statut, la care am râvnit mult timp. Până să o avem pe Agnes, îmi permiteam luxul să mă preocupe mai mult su­biectele externe, decât cele interne. Era o pasiune, dar și dorința de-a păstra o minimă igienă a minții, evi­tând să am prea multă tan­gență cu mediul politic de la noi. Acum, nu-mi mai permit astfel de "răs­fă­țuri". Cate­go­ric, o epidemie de rujeolă în România devine mult mai importantă decât Brexitul, când reporterul este român și are un copil mic în brațe.

- Crezi că vei "rezista" mult departe de lumea dez­lăn­țuită?

- Culmea, cred că voi rezista. Așa gândesc acum, la numai patru luni de când am născut. Nu aș schimba abso­lut nimic deocamdată. Probabil că orice mamă își dorește să stea cât mai mult alături de copilul mic, dar de­pin­de de mulți factori, în primul rând de cât timp își permite fiecare să iasă de pe piața muncii. Le­gis­lația joacă aici rolul principal. E important să știi că locul de muncă e securizat și te vei întoarce pe aceeași poziție. Contează enorm ca valoarea indemnizației de creștere a copilului să nu fie mult sub nivelul salariului pe care l-ai câștigat, ca să nu scadă dramatic nivelul de trai al familiei, tocmai în această etapă delicată. Dacă legislația ar rămâne așa cum e de un an încoace, pun pariu că majori­ta­tea mamelor ar sta bucuroase acasă, timp de doi ani, inclusiv eu, iar asta ar fi minunat pentru dez­voltarea copiilor. Spun "dacă", pentru că actualul ministru al Muncii se gândește la reintroducerea unui plafon al indemnizației de creștere a copilului, iar unul dintre argumente a fost că sunt state mai avan­sate și mai prospere decât România care nu în­cu­ra­jează mama să stea prea mult acasă, după naștere. Când aud argu­mentul aces­ta, îmi vine să urlu și să întreb: "Bine, bi­ne, dar un lucru bun n-am putea importa și noi din aceste state avansate și pros­­pe­re?". Am reținut o idee pre­țioasă dintr-un film do­cumentar care ex­plo­rează impactul mediu­lui social din pri­mii ani de viață, asu­pra dezvoltării ne­uro­na­le și emo­ționale a indi­vidului: omenirea a ajuns să investească re­sur­se co­lo­sale în spațiul cos­mic, pentru des­co­perirea altor pla­nete, dar nu mai alocă re­sur­se sufi­ciente pentru dez­voltarea propriei u­ma­­nități. Cerem ma­me­lor să revină cât mai curând în pro­ducție, pentru ca sta­tul să facă eco­no­mie, dar nu ne gândim cât ar câștiga so­­­cietatea pe termen lung, dacă fiecare copil ar de­ve­ni un adult echi­librat emo­țional, cu un psihic solid, care să-și atingă adevăratul po­tențial. "The Be­ginning of Life" se numește filmul și îl reco­mand călduros și mamelor de nou născuți, și celor care fac politici publice destinate lor.

Nana Irina

- Ca om de presă, simți oare că tocmai tră­iești în direct cel mai important "reportaj" al vieții tale?

- Nimic din ce am trăit până acum nu se compară cu bucuria și imensa responsabilitate de a fi mama lui Agnes. Și mă rog în fiecare zi să am înțelepciunea necesară să pot să iau cele mai bune decizii în ceea ce-o privește și să-i fiu de ajutor, atunci când va avea nevoie de mine, ca să-și împli­nească menirea ei în lumea asta.

- Tot un fel de reportaj a fost și creștinarea fetiței tale, nașă fiind nimeni alta decât Irina Păcurariu, un alt nume greu al reportajului de televiziune... Contează mult persoanele pe care le îngăduim în jurul copiilor noștri, nu-i așa?

- Cred că da. Chiar dinainte de a se naște un copil, părinții încep să țeasă acea plasă de siguranță alcătuită din oamenii pe care micuțul se va putea bizui. Rude, prieteni, medic de familie, pediatru, toți cei la care se poate apela la orice oră din zi sau din noapte. Dacă neamurile nu ni le alegem (ele vin la pachet cu ADN-ul) ceilalți intră în viața celui mic selectați de părinți. Întotdeauna am considerat că alegerea nașilor spune foarte multe despre valorile pe care le prețuiesc părinții și despre ce-și doresc ei pentru copil. Suntem foarte bucuroși că Irina a acceptat să fie "nana" lui Agnes, pentru că ne-am dorit să-i propunem fiicei noastre un model, acest model al femeii de succes. Ce-i transmitem, de fapt, prin această alegere? Că poate străluci fără să se lase orbită de lumina reflectoarelor în care stă, că poate fi și sensibilă, și autoritară în egală măsură, că frumusețea fără rafinament nu are prea mare valoare, iar rafinamentul se găsește doar în trusa de farduri a femeilor inteligente, cultivate, și care pășesc pe drum cu încredere în forțele proprii. Așa ca nana Irina.

Să nu răspundem cu rău la rău

- Cum crezi că va arăta lumea pe care o va cu­noaște copila ta, când va fi capabilă să o înțe­lea­gă?

- Cred că e inutil să mă gândesc cum ar trebui să fie lumea în care va trăi, oricum nu putem controla mare lucru în exteriorul nostru. Mai in­dicat mi se pare să o încurajez să fie ea însăși în toate circumstanțele, să fie curajoasă, ones­tă și deschisă la nou. Vre­murile astea nu pot fi stăpânite de cei rezistenți la schim­bare, e ne­vo­ie de un grad foarte mare de flexibi­li­tate, ca să su­pra­viețuim întregi la cap, într-o socie­ta­te din ce în ce mai agre­sivă, mai falsă și mai lipsită de eti­că. Mi-aș dori să aibă suficientă în­cre­dere în ea, încât să nu fie depen­den­tă de părerile alto­ra, să fie corectă și prin­ci­pială în ra­port cu cei­lalți, dar nu cumva să se pră­bușească atunci când i se va răs­pun­de fix pe dos. Și orice ar fi, să nu răspundă la rău cu rău. Puternic nu e cel care lovește mai tare, ci acela care își poate stă­vili do­rin­ța de a lovi.

- Dar azi, ce-i șoptești la ureche, ce-i cânți, ce-i po­ves­tești despre lumea din jurul ei?

- Cel mai ade­sea îi fredonez melo­dii. Încă din timpul sarcinii, am ascultat foarte mul­tă muzică împreună și visez să devină un obi­cei al nostru când va fi mai mare, să ascultăm muzică ore în șir și să vorbim despre câte-n lună și în stele. Îi mai povestesc despre toate locurile în care abia aștept să călătorim împreună.

Un tată în acțiune

- Cum se descurcă tata-Liviu?

- Impresionant. Este foarte implicat în tot ce înseamnă îngrijirea copilului nostru și a fost foarte atent și la stările prin care am trecut eu. Eu am crescut fără tată, nu aveam niciun reper în privința asta, practic, acum văd pentru prima oară de aproa­pe un tată "în acțiune". Și e fascinant să văd că, deși mama e prezența obligatorie, pentru ca Agnes să se liniștească atunci când plânge, să mănânce bine, să adoarmă când e obosită și agitată, totuși, bucuria că s-a întors tata de la muncă și vine să o pu­pe e imposibil de egalat. Îl întâmpină cu un zâm­bet larg, iar privirea ei, plină de satisfacție, pare să ne spună: "Așa da! Acum suntem toți împreună. E cum trebuie!". Cumva, prin tandrețea pe care ne-o oferă amândurora, am sentimentul că recuperez și eu o bucată de copilărie, pe care nu am trăit-o.

- Sanda, are cercul vieții tale forma completă acum?

- Habar n-am. Ce știu sigur e că sunt mai fericită decât oricând și foarte recunoscătoare aces­tui copil, pentru tot ce trăim împreună. Însă atunci când mă întreb ce pot să-i ofer ca să-i fac viața mai ușoară, îmi dau seama că darul cel mai potrivit ar fi un frate sau o soră, un "complice" pe viață la tot ce va veni, și bun, și mai puțin bun. Dar pentru as­ta va trebui să am eu foarte, foarte mult curaj. Mai vedem, vă țin la curent.