ANCHETĂ - Amintiri dintr-o vară fierbinte

Dia Radu
- Când lovește, nu iartă pe nimeni, topește totul sub greutatea ei. Uneori, chiar și întâmplările vieții. Prinse în aerul dogoritor ca un clei, rămân în memorie pentru totdeauna, precum insectele în boaba aurie de chihlimbar. Vă mai amintiți și azi arșițele de altădată? Ați trăit vreo vară atât de dogoritoare, încât n-ați mai putut-o uita? -

ANDREI CRĂCIUN
Nimeni între mine și cer


Cel mai mult îmi plăcea să fug în pădure. La început, mergeam pe alee fără grabă, și nici după ce treceam de calea ferată nu începeam să alerg. Alergam doar când eram în­credințat că nu mă mai vede nimeni sau, cel puțin nimeni care să conteze. Și așa fugeam și fugeam, până când ră­mâneam cu de­să­vârșire singur. Mă ur­cam pe o butu­rugă și de acolo priveam către soare, într-un ritual al cărui rost nici eu nu-l în­țelegeam. În apărarea adevărului, trebuie să men­ționez că soarele era totuși îmblânzit de cortul înăl­țat de copaci. Și atunci îmi imaginam că mă voi ri­dica de pe buturuga mea și voi atinge degetul cu ce­rul, doar așa, ca să văd cum se simte. Petreceam în acest fel, fără să fac nimic altceva, decât exerciții de adunare a gândurilor, două sau poate că trei cea­suri, amiaza întreagă.
În ciuda pădurii, tot orașul era sfâșiat de căldură, tocurile cucoanelor se pierdeau în asfaltul topit, dar eu eram mereu departe de acele urme ale trecerii lor pe pământul încins, mereu departe, în vara mea, pe buturugă, cu desăvârșire singur. Nu-mi plăcea să mai existe nimeni între mine și cer, și nici nu mai exista cineva.
Am crezut și eu, o vreme, că fug în pădure pen­tru că nu aș putea să îndur vipia, dar, chiar și când credeam așa, știam că, în definitiv, mă mint. Nu de vară fugeam eu. Fugeam de oameni. Și mi-am păstrat acest fel sălbatic de a trăi toată adolescența. Dar cu anii, îmi creștea în suflet, fiindcă exact așa trebuia să fie, o tot mai mare vinovăție. Și într-o zi, n-am mai fugit.
Nu mergeam nici la munte, nici la mare. Pier­deam vremea pe strada principală și începusem să văd altfel înaltele picioare ale fetelor de pe alee, dar aș minți dacă v-aș spune că ele mă înnebuneau. Ele nu mă înnebuneau, transpirate cum erau în verile se­colului trecut, cu toate acele mici oceane de su­doare strălucind orbitor.
Apoi am părăsit micul oraș, pentru orașe tot mai mari, traversând epoci și călduri tot mai atroce, și niciodată nu mi-a fost frică să privesc soarele în ochi. Și nici soarele nu a avut puterea, sau poate că doar atât de puțin suflet, cât să mă despice și să mă dizolve și să mă ucidă.
Uneori mi se părea, totuși, că soarele turba și se lovea de ferestrele camerelor mele tot mai mici, ca și cum ar fi uitat de înțelegerea dintre noi. Dar clipele acelea treceau repede, ca și cum erau numai o greșeală.
Iar pe un alt continent, într-o altă va­ră, am intrat într-un bar pe care mi-l do­ream părăsit - căutam pe atunci un sfâr­șit de nuvelă. Și chiar era o desă­vârșită liniște tropicală acolo, și doar paletele unui ventilator enorm tul­bu­rau secun­dele în curgerea lor. M-a pre­luat o chelneriță, o fată neagră, ulu­indu-se că îi trecusem pragul în timpul acelui deșert. Și ochii ei verzi ardeau, nu, nu, nu ca un rug, ci altfel, cu totul altfel. Și mi-a spus ceva. Iar cuvintele ei nu o să le uit - ele erau tandre, cu toate vocalele dansând în spaniola aceea atât de veche, întocmai ca a conchistadorilor.
Mai târziu, dar nu mult mai târziu, când deja ne îndrăgostisem și eu eram un pic mai bărbat, și-a desfăcut inima și în inima ei am văzut tot soarele de pe cerul aleii.
Și l-am privit o vreme mai degrabă îndelungată, până când și vremea aceea a trecut.


ADINA ROSETTI
Arșița din inima inimii


Nu a existat niciodată o plictiseală mai fioroasă decât în bucata fierbinte de vară dinaintea unor se­siuni sau admiteri. O senzație mai acută că sunt prizonieră, condamnată pe veci la "toceală", în timp ce bro­boane de sudoare mi se prelingeau pe piele, iar ventilatorul continua să bâzâie lângă mine neputicios, în fața vipiei nesfârșite din apartament. 
Am terminat ultima clasă de liceu și mă aștepta o vară întreagă de me­ditații, de învățat, de definiții, de probleme și formule matematice, de caiete, culegeri și manuale, în care tre­buia să mă scufund, deși totul în jurul meu se dezintegra în căldura prăfoasă a lunii lui cuptor în București. Ah, și mai aveam un iubit care-și pe­tre­cea vara la mare, ieșit de mulți ani din iu­reșul bacalaureatului și al admiterii la facultate. Dar nu pu­team ajunge la el, părinții-mi in­ter­ziseseră cu desăvârșire orice dis­tracție și orice plecare. În vara aceea, singurul meu țel erau exa­me­nele la o facultate pe care nu mi-o do­ream, și singurele drumuri oficiale erau cele către profesorii care mă me­di­tau la mate și economie. Cele neo­fi­ciale se întâmplau doar seara, către chioș­cul cu țigări din spatele blo­cului, când căldura se mai domolea, nu te lovea de sus, ci mai degrabă radia din jur, din asfalt, din blocuri, din mașinile parcate bram­bura, chiar din oamenii care treceau moleșiți pe stradă. Zilele se prelingeau ca o miere fierbinte, aducând nopți sufocante, în care mă perpeleam între cearșafuri, chinuită, nu doar de arșiță, dar mai ales de dor. 
Dorul m-a făcut, în cele din urmă, să fug de acasă, profitând de câteva zile în care părinții mei lipseau din oraș. Mi-am sunat profesorii și, cu vocea prefăcut-bolnăvicioasă, i-am anunțat că nu mă simt bine, iar cu banii de meditații mi-am cumpărat bilet de tren până la Neptun, țigări pentru drum și o rochie vaporoasă de plajă. De cremă anti-radiații solare am uitat cu desăvârșire, pentru că aveam doar 18 ani, și mi se parea că pielea mea va fi mereu tânără și strălucitoare. Mi-am îndesat costumul de baie și-o carte în rucsac și-am pornit spre gară. Nu-mi mai păsa de arșiță și nici de examene, iar pe iubitul meu nici nu l-am anunțat că vin, pentru că voiam să-i fac o surpriză!
Drumul până la mare cu trenul e cel mai frumos drum din lume, l-am petrecut pe culoar, cu capul scos pe geam, anticipând bucuria regăsirii, trăgând în piept aerul sărat din apropierea mării, în țăcănitul cadențat al roților. Am zburat spre hotel, pe drum aerul era așa de fierbinte, încât deforma contururile lucrurilor din jur, dar mie mi se părea că ăsta poate fi și un efect secundar al iubirii, eram sigură că lu­crurile vor reveni la normal când ne vom îmbrățișa în camera răcoroasă. Am intrat în holul hotelului cu inima pulsând nebunește, la fix ca să-l văd pe iubitul meu îmbrățișând o roșcată înaltă. M-am uitat mai bine, dar roșcata aia nu eram eu. Contururile se pierdeau din nou, dar nu din cauza căldurii, ci pentru că așa se deformează lumea atunci când ai 18 ani și-ți găsești iubitul cu alta, lucrurile se prăbu­șeau în jurul meu, se înecau în lacrimi, în furie, mă loveau cu colțurile lor, în timp ce fugeam din hotel, cu glasul lui pe urmele mele "Stai, păpușă, nu e ceea ce crezi". Alergam pe aleile dintre hoteluri, cât mai departe de ceea ce văzusem, mă rătă­ceam printre clădirile înalte cu nume de re­giuni ale patriei, Mol­dova, Muntenia, Ba­nat, Crișana, toate semănau între ele, ca într-un la­birint dintr-un vis urât, din care nu poți găsi ieșirea, arșița năucitoare de la orele prânzului mă lovea drept în moa­lele ca­pului, așa cum mai de­vreme, ceea ce văzusem mă lovise drept în inima inimii. În cele din urmă, la­birintul și-a arătat ie­și­rea, aleile cu mașini și turiști s-au sfârșit și-n față mi s-a deschis, ca un liman, plaja. Știam că marea îmi va spă­la totul de pe piele și din suflet, că va fi de ajuns să mă scufund în apa ei răcoroasă, ca să șterg femeia roșcată, dragostea trădată, examenele care mă așteptau, furia părinților când îmi vor descoperi fuga, dar deocamdată, amânam puțin momentul. Nu mai aveam bani pentru biletul de tren înapoi și nici n-aveam habar ce voi face mai departe. Mi-am scos din rucsac rochia cea nouă de plajă și-am întins-o ca pe un prosop, m-am așezat și am rămas așa, în plin soare, până m-am topit cu totul și m-am amestecat cu nisipul fierbinte. 


MATEI FLORIAN
Roșu


Toate s-au întâmplat într-o vară. Înserarea aceea din foișorul de deasupra pădurii. Mai întâi păsările: rândunelele, pitpalacii, un cuc de baltă, pri­vighe­torile. Toate împreună, cântând. Începutul verii, înserarea, dragostea. Mâna ei în mâna mea. Șșșt, i-am spus, să nu vorbim. Liniștea. Apoi soarele. Tru­­fia lui de zeu bătrân, care se îmblânzește, se furi­șează acolo, la marginea lumii, și începe să ne dez­mierde cu cel mai tămăduitor cer. Cerul acela sângeriu, vălurit, pe care poți pluti până departe. Vântul. Vân­tul abia șoptit, care te mângâie, îți spu­ne să te duci cu el. Închizi ochii. Te duci. Ai vrea ca ea să fie cu tine, să plutiți împreună, mână în mână, până acolo, la marginea lumii, și să treceți mai de­par­te, dincolo. Îi simți mâna, simți că dra­gos­tea e în stare de orice, deschizi ochii. "Ne mă­nâncă țân­ța­rii, coborâm?", te întreabă. Nu-i spui ni­mic, cobori.
Noaptea. Focul. Tot atunci, în aceeași vară, alt­cândva. Flăcările în care te uiți până când începi să te uiți. Un mal, o apă, amândoi. Trosnetul vreascu­rilor, plescăitul peștilor. Luna. Două luni. Cea de sus, dintr-un cer uriaș, strălucind de stele, și cea din apă, o umbră neliniștitoare, rotundă, din care tot mușcă peștii, valurile. Broaștele. Uguitul lor până departe, în miezul întunecat al nopții. Apoi lumina. Lumina zvâcnind dintr-odată, o bilă electrică, roșie, un animal de pradă țâșnind din tufișuri. Încre­me­nești. Vezi. Bila de lumină se ridică deasupra pă­mântului, plutește pe apă și dispare. Pur și simplu dis­pare. "Ai văzut?", o întrebi, "Ce să văd?", îți răs­punde. "Chestia", îi spui. "Bila de lumină. Fantoma. Fulgerul globular, ce naiba o fi fost." "N-am văzut", îți răspunde și continuă să se uite la foc. Nu mai ai stare. Oare ce o fi fost asta, te întrebi. Broaștele s-au oprit din uguit, ea se tot uită la flăcări, lunile nu se mai văd, s-au acoperit, una de nori, cealaltă de apă.
Muntele. Arșița. Urcușul. Nu ne vorbim. Ne e prea cald, prea greu. Cerul e pietros, năclăit de soa­re, ca muntele pe care urcăm. "Apă", îmi zice, "aș vrea niște apă". Caut apa în rucsac, n-o găsesc, am uitat nenorocitele alea de sticle la izvor. "N-avem apă", zic, "am uitat s-o iau". Se uită la mine cum n-a făcut-o niciodată, nu-mi zice nimic, absolut nimic. Urcăm mai departe, pe niște pietre care ard tăcute, ca noi. Tăcerea țiuie, e singurul lu­cru care a mai rămas viu pe muntele ăsta albit de lumină. Suntem sfârșiți, setea e un ucigaș tăcut. Ajungem sus, un abur pâclos de căldură acoperă valea, orașul din care am pornit. Nici măcar nu-l privim. Intrăm în cabană, cerem apă, bem. "M-ai iertat?", o întreb, "nu", îmi răspunde. "Te iubesc", îi zic, "și eu", îmi spune. Are 19 ani, am 19 ani, e pri­ma noastră vară împreună. Nu înțeleg prea bine ce se întâmplă. Îi e cald, probabil, prea cald, e obosită, bine că n-am făcut insolație. Dormim peste noapte la cabană, e o zăpușeală tăcută înăuntru, nici măcar nu ne atin­gem. E dimineață, e sfârșitul verii. Avem apă, co­bo­râm tăcuți.
Dragostea e în stare de orice, îmi spun, de orice. O tot sun, nu-mi răspunde. Mă gândesc la tot ce ne-a despărțit, nu înțeleg mare lucru. Am 19 ani și nu știu ce mi se întâmplă. E o căldură stătută, o tă­cere care țiuie. Se aud rândunele. Asta știu, îmi spun: când se aud rândunele, e vară. Mă spăl pe față. Ies în oraș, mă plimb până la marginea lui, aș­tept să se însereze. Se înserează. E iarăși roșu. De sus până jos: roșu. Mi se face dor. Închid ochii. Nu știu de ce mi-e dor, dar mi-e foarte, insuportabil de dor. O să rămân așa, îmi zic, până se întunecă, până o să treacă și ce a mai rămas din vară. Se întunecă. Am 19 ani, n-am fost niciodată așa de mare. N-o s-o mai sun, îmi spun, n-o s-o mai sun. O iau încet spre casă, mă tot uit la ultimele dâre de lumină, îmi vine să cânt. Cânt.


VERONICA D. NICULESCU
Vara în care am tras la țintă


Ceasul de pe noptiera metalică, un Aradora roșu, ne trezea la patru și un sfert dimineața. Ne scur­geam din pat, topite, pen­tru noua zi. Camera era încă încinsă. Ne du­ceam la duș pe rând, eu și colega de cameră, An­da. Eram studente în anul întâi, în prima noas­tră convocare - cele trei săptămâni de armată, după încheierea anului școlar. În tot campusul studențesc din Tei mai eram noi, boboacele, și fetele care terminau anul trei. La duș se dădea cu adevărat trezirea. Apa caldă era o raritate la etajul opt. Duș însemna să te lipești de perete și să dai drumul la apă. Apoi să iei apa rece în căușul palmei și să te stropești pe colo, pe colo. Ne îmbrăcam. Totul era o jalnică re­lua­re. Pantalonii kaki încheiați cu nasturi pe șold, că­mășile kaki puse direct pe piele, centurile grele, cu cataramă de un kilogram, iar în cap bonetele prin­se cu agrafe de un păr chinuit. Și, bomboana pe colivă, bocancii. Aceiași bocanci maro, indiferent că era vară sau iarnă, niște ghete ma­sive, căptușite cu carton care se fărâmița și cu niște șireturi care se ru­peau când ți-era lumea mai dragă. De parcă totul, totul era putred.
Porneam din cameră la cinci fără un sfert. Tre­buia să ajungem la unitatea militară din Cernica la șase și jumătate. Aveam de schimbat patru mijloa­ce de transport. Până ne suiam în primul, un tramvai care ne ducea din Tei la Armenească, eram deja fleașcă. La Armenească, toată gașca de soldățoaice, niște brăduți cu sâni și șolduri sub uniforme oribile, cobora și pornea spre cantina Arhitecturii din Piața Rosetti. Nu te puteai sustrage. Popas obligatoriu. Tot obligatoriu era ceaiul fierbinte. Fuseserăm ins­truite să bem acest ceai așa, fierbinte, căci el ne va feri de arșița de peste zi. Căpităneasa era deja acolo, stătea cu ochii pe noi. Înghițeam cu noduri felia de pâine, bucata de brânză topită, apoi ceaiul amar, care ne ardea limba, gâtul, burta. Ieșeam din cantină cu spinările deja șiroind, cu frunțile și tâmplele ude. De acolo luam un troleibuz, apoi un autobuz, apoi o rată. Poate că era trecut de cinci și jumătate. Era aglomerație. De răcoare, nici urmă. În autobuz, invariabil mi se făcea rău. Trebuia să stau fie lângă un geam crăpat, să îmi întind obrazul spre firul de curent, fie să mă lipesc de o bară a autobuzului, printr-un miracol, o idee mai rece. Vară mai duș­mă­noasă ca asta nu-mi amintesc!
Anda știa ce are de fă­cut: să nu vorbească cu mine. Nimic, niciun cu­vânt. Mă lipeam de bară cu palma, cu antebrațul, cu fruntea, respiram cu ochii închiși, mă rugam să ajungem. Cumva, a­jun­geam. Când coboram din rată, la Cernica, se simțea prima adiere mai rece. Scurtă ca un vis. In­tram în unitate. Ne flu­ie­rau soldații. Ne simțeam mi­nunat: transpirate, ciu­fulite, anihilate de uni­for­me, de caniculă, de nop­­țile nedormite, de zi­lele petrecute în câmp, dar fluierate.
În fiecare zi, ore în șir doar în câmp. Exersam niș­te prostii care știam că n-aveau să ne folosească ni­ciodată. Poziții. Aruncări. Minam tere­nuri. Tră­geam la țintă. Eram la Geniu. În scurtele pa­u­ze, ne odihneam la umbra unui plop. Ne sco­team bocancii și dacă știam că stăm doar cinci, zece minute. Era un chin să ți-i pui la loc. Picioarele re­fuzau să mai in­tre. Șireturile se rupeau. Trebuiau în­nodate. Ră­mâneau prea scurte. Căpităneasa striga după noi. Nu ne suporta. Ne ura. Noi, descălțatele. Noi, trans­pi­ratele. Noi, nepriceputele. După încă o tură de ins­trucție, urma masa. Acolo, în iarbă. Din genți du­bioa­se apărea cașcavalul adus de la aceeași cantină din Rosetti. Un cașcaval sleit, fierbinte, oribil, chiar și pentru acele timpuri - era vara lui 1987, în ma­gazine puteai să tragi cu tunul și nu găseai cașcaval. Părea să se fi adunat tot aici, la masa studentelor kaki, gata să verse când îl vedeau zi de zi, împuțit. Mâncam. Într-un târziu, după-amiaza, porneam îna­poi. Era și mai cald. Dar acum eram libere, pentru o seară și-un început de noapte. Ne făceam mii de pla­nuri pe drum: să mergem la plajă, să mergem la discotecă, vara putea fi și frumoasă. Însă acasă ne pră­bușeam, niște soldățoaice răpuse.

Reproduceri după picturi de AUGUSTIN COSTINESCU