HOMEOPATIE - Cele mai bune remedii prezente în farmacii

Rodica Demian
- Deși e practicată cu rezultate de excepție de peste 200 de ani, homeopatia nu se bucură, în România, de atenția pe care o merită. Tratament de bază la curtea regală a Angliei, cu mare trecere în Austria și Germania, ea așteaptă să-și dovedească virtuțile și la noi. În paginile care urmează, am selectat zece reme­dii homeopatice cu aplicațiile lor concrete pe boli. Eficiente și ieftine, fără contraindicații și efecte adverse, sunt o alternativă ideală la medicamentele de sinteză. Sperăm ca prezentarea clară și concisă pe care am făcut-o să vă determine măcar să încercați -

1. Arnica D6
În caz de leziuni


Remediul: Arnica se numără printre cele mai eficiente remedii homeopatice de prim ajutor: în cazul leziunilor obiș­nuite ale pielii și ale țesutului subcutanat (lovituri, întinderi, contuzii). Puterea ei de a acționa este de durată, mult după vindecarea rănii.
Simptome orientative: Hematoamelor (vânătăi) și infla­mațiilor tipice li se adaugă o senzație puternică de obo­seală. După rănire, persoanele în cauză sunt de multe ori agi­tate și refuză orice fel de intervenție. Și, deși reac­țio­nează sen­sibil la atingeri, ele bagatelizează problemele și durerile.
Ajută și în cazul leziunilor de pe gingii și al presiunii su­pă­ră­toare a protezelor. Administrată îna­intea unei ope­rații, arnica reduce riscul sân­ge­ră­rilor și grăbește vinde­carea rănii.

2. Bryonia D6
Ajută gâtul


Remediul: Afecțiunile însoțite de o uscare și o infla­mare puternică a mucoasei se ameliorează prin tratamentul cu Bryo­nia D6. Este bine să luați preparatul chiar de la apariția durerilor de gât. El vindecă și tusea iritantă, care răspândește dureri în tot coșul pieptului.
Simptome orientative: Apar dureri și înțepături în gât și înghițitul devine din ce în ce mai greu. Persoanele în cauză au gura uscată și le e o sete teribilă de lichide reci. De multe ori, își apasă sternul cu mâinile când tușesc, ca să nu doară așa de tare. În general, simptomele se ameliorează cu căldură și odihnă. Nu neglijați aceste semnale!
Ajută și în afecțiunile digestive, mai ales în cazul constipației, dar și împotriva durerilor produse de un eventual lumbago.

3. Eupatorium perfoliatum D6
Contra gripei


Remediul: Este folosit în homeopatie, în prin­cipal în stări gripale sau asemănătoare gripei. Eupa­torium perfoliatum com­bate durerile puter­nice de oase și de mușchi. Iar cei afectați își pot ține în ge­neral sub control febra și frisoanele cu acest pre­parat.
Simptome orientative: Bolnavii se simt epuizați, se zvâr­colesc de colo-colo în pat și, în plus, îi dor mem­brele, până în măduva oaselor. Un alt semn de reți­nut: dureri de cap și dureri ale globilor oculari. Și s-ar putea observa pofta de ceva rece (apă sau în­ghețată).
Ajută și în cazul durerilor de după fracturi. Iar pacienții reumatici pot profita și ei de un trata­ment cu Eupatorium perfoliatum.

4. Belladonna D6
Vindecă inflamațiile


Remediul: Acest preparat este extrem de eficient, mai ales în cazul afecțiunilor acute în stadiu incipient. Homeo­pații reco­mandă belladonna mai ales în cazul infecțiilor bruște, al in­flamațiilor și febrei mari.
Simptome orientative: Remediul acționează deosebit de bine atunci când simțiți că vă crește febra și transpirați pu­ternic. Un alt simptom: înroșirea feței. Există și pacienți care reacționează sensibil la zgomote, zguduituri sau lumină. Durerile vin și dispar brusc.
Ajută și în cazul durerilor abdominale instalate în valuri și al co­licilor puternice. Belladonna poate fi folosită, de ase­me­­nea, în insolațiile ușoare, pentru calmarea durerilor.

5. Calendula D6
Ajută la vindecarea rănilor


Remediul: Experții recomandă cu prioritate calendula (găl­benelele), când e vorba de răni proaspăt provocate de înțe­pături, tăieturi și zdrelituri. Calendula împiedică, respectiv reduce în mod evident formarea de țesut cicatriceal. Dar și în cazul rănilor purulente, care se vindecă greu, remediul se dovedește a fi foarte eficient. Același lucru este valabil și pentru arsurile ușoare. Trata­mentul intern poate fi completat cu alifii homeopatice de găl­benele, care se găsesc în farmacii.
Simptome orientative: Dacă leziunile pielii nu au mar­ginile netede, ci franjurate, veți ști exact că remediul cerut este calendula. Un alt semn neîndoielnic: rana se inflamează și devine purulentă, cicatricele se rup, se înroșesc și se in­flamează. De regulă, rănile sunt foarte dureroase.
Ajută și în caz de hipoacuzie (auz slăbit), de pildă, după un trau­matism cranian sau de timpan.

6. Nux vomica D6
Stopează greața


Remediul: Mâncare din abundență, alcool în cantități prea mari, "supraîncărcătură" sufletească - cauzele care provoacă starea de greață sunt numeroase. Stomacul se crispează, de parcă ați fi înghițit un bolovan. În acest caz, re­mediul pentru care optați trebuie să fie Nux vomica (Turta-lupului).
Simptome orientative: Caracteristicile sunt senzația de sațietate, eructație acidă și senzație de vomă. Tot tipică este și o reacție hipersensibilă la îmbrăcămintea strâmtă. În majoritatea cazu­rilor este vorba de persoane care se hrănesc mai degrabă nesănătos, care au de su­portat prea mult stres și o încărcătură emoțională prea mare.
Ajută și în cazul guturaiului datorat aerului condiționat din încăperi sau vre­mii reci și uscate de afară. De efectul calmant al reme­diului pot profita, de asemenea, persoanele cu temperament ușor iras­cibil. În general, cei ce reacționează nervos în mod repetat la situațiile de stres ar trebui să încerce măcar o dată Nux vomica.

7. Chamomilla D6
Afecțiuni stomacale


Remediul: Chamomilla vinde­că în mod palpabil afecțiunile sto­ma­cale și balonările. Ameliorează, de asemenea, colicii și diareea, și la copiii mici. Mușe­țelul calmează în plus durerile ab­dominale convul­sive, din timpul menstrua­ției.
Simptome orientative: Per­soa­nele în cauză reacțio­nează sen­sibil la atingeri și se plâng de dureri pu­ternice de stomac, care cedează, însă, la căldură. Urmăriți atent: vi se înroșește un obraz, în timp ce ce­lălalt rămâne palid? Vă e sete tare de apă rece? Evoluția bo­lii pare a fi destul de violentă și greu de su­portat.
Ajută și în cazul durerilor ner­voase (nevral­gii). Remediul le este recomandat și celor cu reacții de iri­tare. Sau dacă ați băut o can­titate mare de cafea și somnul nu vrea să vină, proprietățile cal­mante ale mu­șețelului vă pot fi de folos.

8. Gelsemium D6
Calmează durerile de cap


Remediul: Se numără printre cele mai importante preparate împotriva durerilor de cap. Mai ales a celor acute (senzația de cască strâmtă pe creier), care ce­dea­ză repede după tratamentul cu Gelsemium (iasomie sălbatică). La fel ca și durerile din partea posterioară a capului (occiput), care se diminuează ușor-ușor.
Simptome orientative: Durerile de cap se întind de la occiput până la ochi, înso­țite adeseori de o stare generală de moleșeală: persoanele respec­tive se simt lipsite de energie, par aproape apatice și nu simt, prac­tic, nevoia de a bea apă. Uneori le tremură mușchii, iar în cazurile grave, pot apărea simp­­tome de paralizie.
Ajută și la ținerea sub control a tractului digestiv, a emo­țiilor așteptării, a nervozității. Cu acest remediu ho­meopatic se pot trata, de asemenea, stările de amețeală, provocate de o tensiune arterială prea scăzută (hipoten­siune).

9. Pulsatilla D6
Suferințe ale femeilor


Remediul: Este vorba de un preparat eficient pentru tratarea pro­blemelor menstruale. Există un număr mare de femei care acuză o alternanță permanentă între "durerile" sufletești și durerile fizice, în timpul ciclului. Pulsatilla le promite o însănătoșire grabnică.
Simptome orientative: Durerile de cap și durerile menstruale apar foarte frecvent. Dar și dispoziția oscilantă, cu tendința de a izbucni repede în plâns. Tipic: ba se simte nevoia apropierii de ceilalți, ba ten­dința de a-i respinge. De cele mai multe ori se adaugă și senzația con­tinuă de frig, deși încăperile încălzite produc neplăcere.
Ajută și la cistitele provocate de frig sau de umezeală. Pulsatilla este de folos și în cazul unei vezici iritabile. Și tot cu ea se tratează și sinuzita sau otita medie.

10. Rhux toxicodendron D12
Alungă durerile reumatice


Remediul: Dereglările care privesc aparatul loco­motor sunt tratate, în mod clasic, cu acest pre­parat. Rhux toxicodendron ajută, de pildă, în cazul durerilor de spate, al sciaticii și al durerilor reumatice din oase, articulații și mușchi. Și inflamațiile tendoanelor sau rigiditatea cefei se află printre afec­țiunile tratate cu acest preparat.
Simptome orientative: În cazurile în care urmează a se interveni cu Rhux toxicodendron, se remarcă - în general - o stare pronunțată de neastâm­păr. Persoanele în cauză simt o nevoie puternică de mișcare. Activitatea fizică amelio­rează problemele, în vre­me ce sedentarismul le înrăutățește.
Ajută și la nevral­gii cu dureri cumplite. Există, însă, nume­roase per­soane care au avut rezultate pozitive în cazul unor afecțiuni ale pielii, pre­cum zona zoster, herpes sau varicelă. Amețeala produsă de un supraefort fizic poate fi tratată - și ea - cu Rhus toxicodendron.