Puterea vindecătoare a copacilor - PINUL (Pinus)

Gilda Fildan
Acest arbore conifer, rășinos (din familia Pinaceae) își împletește istoria cu aceea a speciei umane.

Cercetările arheolo­gice efectuate în bazinul Mării Mediterane au scos la iveală, printre altele, faptul că populațiile trăitoa­re în această parte a lumii au inclus în hrana lor, încă din paleolitic, semințele de pin - despre care se știe că sunt deosebit de bogate în proteine și fi­bre. În condițiile climei uscate și reci, care a ur­mat ultimei mari perioade glaciare, pinul s-a răs­pân­dit pe întin­deri imense. Prezent pe trei conti­nente - A­merica, Europa și Asia - el deține în zilele noastre circa 3,7% din suprafața împădurită a globului.
Copacul apare cu numele de "pinus" în scrierile autorilor latini, începând din secolul întâi înainte de Hristos. În antichitate, el a servit unor scopuri di­verse. Din rășina lui se prepara unsoarea vâs­coasă, indispensabilă pentru etanșarea corăbiilor și a bărcilor. Era foarte prețuită și de egipteni, care aveau nevoie de ea pentru ritualul lor de mumi­fi­care. Aceeași rășină, amestecată cu așchii de pin, era întrebuințată la confecționarea făcliilor cu care se luminau străzile, piețele și clădirile publice. Isto­ricul Vasile Pârvan a descoperit în 1914, la Histria, o inscripție săpată în piatră, datând din anul 100 d. Hr., în care se menționa exploatarea pădurilor de pin (ce trebuie să fi existat la acea dată în Dobrogea de Nord), în baza unui decret emis de Liberius, "tri­mis imperial cu puteri pretoriene". Locuitorii ve­chii Dacii au utilizat lemnul de pin la felurite con­strucții și fortificații. Și în prezent beneficiază de el construcțiile navale, industria mobilei, cea a plă­cilor aglomerate și fibrolemnoase, precum și cea a celulozei. În unele regiuni din Europa centrală a existat cândva obiceiul de a umple pernele și salte­lele cu așa-numita "vată vegetală", obținută din ace­le de pin, ținute mai multe zile la macerat, pre­fe­rabil la soare. În urma procesului de fermentație, pielița frunzelor plesnea, lăsând să apară fibrele fine din interior, care erau apoi extrase și uscate.
Trebuie spus totuși că Pinus este o denumire generică. Arborele există în peste 80 de specii. Să amintim aici măcar câteva: pinul siberian, pinul coreean, pinul alb chinezesc, pinul mexican, pinul de Colorado, pinul de Himalaya (adus de la alti­tu­dini de 1.600-4.000 de metri din zona lui de origine și cultivat la noi în scopuri ornamentale), pinul galben (provenit din America de Nord, actualmente se experimentează cultivarea în România pentru lemnul lui de calitate superioară), pinul moale (ori­gi­nar din America de Nord, introdus la noi în seco­lul XIX).
Dintre speciile care ocupă deja un loc stabil în flora țării noastre, se cuvine să mențio­năm în pri­mul rând pinul silvestru (Pinus sylves­tris), întâlnit cel mai frecvent la curbura Carpaților, în­tre râurile Buzău și Trotuș, apoi în Buco­vina, în Maramureș, în Că­limani, Cea­hlău, Ciucaș, Făgăraș și Rete­zat. E iubi­tor de lumină, dar puțin pre­ten­țios în ceea ce privește condițiile cli­ma­tice și de sol. Se înalță până la 25-30 de me­tri, uneori și mai mult, are scoarța ro­șia­tică și frun­zele aciforme, grupate câte două până la cinci într-un mănunchi. Pi­nul de Banat (Pinus nigra, subspecia ba­natica) este bine reprezentat în Carpații de Sud, unde crește pe versanți abrupți, calcaroși, ex­puși la temperaturi ridicate și uscăciune. Oferă un lemn de foarte bu­nă calitate. Zâmbrul (Pinus cembra) este un arbore indigen. Atinge cam 26 metri în înălțime și 2 metri în dia­metru. Extrem de longeviv, trăiește mai mult de 1.000 de ani, fiind ocrotit ca monument la naturii. La limita superioară a pădurilor de molid și pe pla­tourile alpine se simte în largul lui jnea­pănul (Pi­nus mugo), un arbust cu tulpina cul­cată pe pă­mânt și lăstari ver­ticali, cu mănunchiuri de frunze în vârf.

Utilizări terapeutice

Frunzele și mugurii de pin au o acțiune antisep­tică, analgezică și de activare a microcirculației. Admi­nistrate sub formă de infu­zie, de­coct, sirop sau tinctură, ele servesc la tratarea tusei, bronșitei cronice, inflamației căilor res­piratorii, boli­lor aparatului urinar (cistite, pielite, uretrite), nevral­giilor și afecțiunilor reumatice. Băile cu adaos de decoct preparat din frunze proas­pete ajută la com­baterea nevrozelor, a nevrozei car­diace, au efect reconfor­tant, dar și cica­trizant în diverse probleme cu­tanate. Cu uleiul esențial de pin se pot face in­halații, iar ali­cațiile externe se recoman­dă ca tra­tament pentru pso­riazis.

Rețete cu pin

Balsam pentru alinarea durerilor
Ingrediente: 2 linguri de ace de pin tăiate în bucăți mai mari, 1 lingură de flori de lavandă, 100 g de ghee (unt clarificat), câte 10 picături din ule­iu­rile eterice de pin pitic, lavandă, măghiran și roz­marin.
Mod de preparare:
1. Topiți cu grijă untul clarificat în bain-marie, adăugați acele de pin și florile de lavandă, acoperiți vasul și lăsați-l deoparte pentru 30 de minute. Apoi treceți conținutul prin sită, pentru a îndepărta plan­tele.
2. După ce s-a răcit puțin, puneți și uleiurile ete­rice, amestecând cu băgare de seamă. Turnați com­poziția în borcănele cu capac, așteptați să se întă­rească și închideți bine capacele.
Utilizare: Balsamul acționează contra dureri­lor musculare, a nevralgiilor, a suferințelor pro­vo­cate de reumatism ori de sciatică. În lipsa untului ghee, el poate fi preparat cu ulei de măsline și ceară de albine (la 100 ml de ulei - 10 g de ceară).

Ceai contra răcelii
Ingrediente: 2 părți muguri de pin, 1 parte cim­bru sălbatic.
Mod de preparare:
Amestecați mugurii de pin și cimbrul, puneți într-un vas 1 lingură din acest amestec și turnați deasupra 500 ml de apă clocotită. Se infuzează 10 minute, după care se stre­coară și se bea călduț. Cea­iul poate fi îndulcit cu un sirop aromatizat cu lăstari de molid sau cu o com­bi­nație de mo­lid și bujori de munte.

Bomboane expectorante
Ingrediente: 200 g de zahăr de mesteacăn (xilitol), 1 picătură de ulei eteric extras din ace de pin, 2 picături de ulei eteric de man­da­rine.
Mod de preparare:
Puneți zahărul de mesteacăn într-o cratiță ceva mai mare, pre­văzută cu un strat antiaderent, și to­piți-l încet la foc mic, fără să amestecați. După ce l-ați adus în stare lichidă, adău­gați uleiurile eterice, de data aceasta amestecând. Apoi turnați compozi­ția pe o hâr­tie de copt. După ce s-a în­tărit, spargeți bucata volu­mi­noasă de zahăr în fragmente mici, pe care le puteți păstra într-un borcan cu capac, bine închis, ca să nu pătrundă înăuntru umezeala.
Utilizare: Aceste "bomboane" ajută contra ră­ce­lii și tusei, dar le puteți întrebuința și ca să în­dulciți un ceai.
Atenție: Când îl topiți, zahărul devine peri­cu­los de fierbinte. Manevrați-l cu prudență, altfel ris­cați să vă provocați arsuri.

Amestec de plante pentru fumigații
Ingrediente: Câte 1 linguriță de ace de pin, boabe de ienupăr, semințe de anghelică, cimbru, sal­vie, peliniță și coada-șoricelului, 1 lingură de rășină de molid, 1 lingură de rășină de pin.
Mod de preparare:
1. Ingredientele uscate se mărunțesc și se amestecă bine.
2. Se depozitează într-o cutie frumoasă de tablă, ținută într-un loc ferit de umezeală.
Utilizare: Puteți întrebuința o cantitate din acest amestec pentru fumigații, oricând simțiți ne­voia să vă purificați atmosfera din casă, îndepăr­tând energiile negative.