Mesajul puternic și mai colorat ca oricând al președintelui Klaus Iohannis, în momentul desemnării Guvernului Mihai Tudose, demonstrează nu doar ascendentul pe care liderul de la Cotroceni îl are asupra coaliției PSD-ALDE, mai cu seamă în contextul internațional recent, dar și o justificată iritare față de prestația unei majorități care, instalată la putere de abia jumătate de an, a fost preocupată de cu totul și cu totul alte teme, numai de guvernarea serioasă a țării, nu. Motivul invocat la bascularea premierului Sorin Grindeanu, neîndeplinirea programului asumat de guvernare, e, de fapt, un pretext ipocrit, câtă vreme câțiva dintre cei mai slabi miniștri din fostul guvern, în frunte cu "premiantul" Tudose, au primit funcții și în noua formulă de la Palatul Victoria.
După ce au făcut paradă cu programul lor de guvernare, de un populism strigător la cer, PSD-iștii și acoliții lor s-au trezit că nu au bani să crească și salariul minim, să salte și lefurile din mediul public și să-și finanțeze și alte programe de acest gen. Specialiști cu reputație, dar și foștii guvernanți tehnocrați, le-au atras de nenumărate ori atenția că ce vor ei e imposibil. PSD-iștii au ținut-o pe a lor până când, în chiar ziua desemnării noului guvern, începeau să lanseze tot felul de scenarii legate de viitoarele principii de impozitare. Printre ele, "țopăielile" de care vorbea președintele: o taxă de solidaritate plătită de cei cu salarii mari și, marea lovitură, schimbarea impozitului pe profit, cu o formă de impozitare, probabil progresivă, a veniturilor realizate de firme. O adevărată catastrofă pentru firmele mici, aflate la început de drum, care ar trebui să plătească impozite mari, chiar dacă nu produc nimic, dar și pentru un număr uriaș de industrii în care, chiar dacă rulajul este mare, profiturile de-abia dacă acoperă funcționarea firmelor, plata salariilor și a dărilor pentru stat.
Întreaga comunitate de afaceri a sărit ca arsă în fața acestei calamități care, culmea, nu ar fi acceptată nici de Uniunea Europeană, pentru că ar încălca mai multe directive cât se poate de clare, lucru pe care UE l-a demonstrat deja Ungariei și Poloniei. Atacat din toate părțile, premierul Tudose pare dispus să renunțe la formula aceasta de impozitare. Dar asta nu înseamnă că în laboratoarele PSD nu se vor inventa alte căi prin care, în lipsă de idei coerente de guvernare, să mai mulgă un ban de la cei care chiar muncesc în țara asta. Țopăiala continuă!