Avaaz, la firul ierbii...

Ion Longin Popescu
Organizația Avaaz, cu aproape 50 de milioane de membri din peste o sută de țări, sărbătorește o sea­mă de succese recente pe plan mondial.

Acti­viștii ei au făcut ca mișcările politice ale oamenilor obișnuiți să distrugă multe vise în­tu­ne­cate ale corporatiștilor și să facă posibilă o cale nouă și plină de speranță pentru noi toți. Nu este un secret, spre exemplu, că marile mișcări din anii trecuți, de­di­cate salvării Roșiei Montane, au avut ca pornire și lupta extraordinară a mem­brilor Avaaz. Dacă trimișii statului român la pro­ce­sul scandalos de la Washington, unde Gold Corpo­ration pretinde 4 miliarde de dolari, au nevoie de spri­jin, bine ar fi să apeleze la organizația inter­na­țională Avaaz. Listele sale de semnături pro sau contra sunt întotdeauna cu milioanele. Pentru că Avaaz știe să poarte luptele globale. Iată câteva dintre succesele ultimelor luni:
Schimbarea mersului în chestiunea Brexit. În urma alegerilor din Marea Britanie, planurile con­­ser­vatoarei Theresa May, legate de Brexit, au fost anihilate, deschizându-se chiar posibilitatea unei întoarceri la Europa Unită. Acest lucru s-a în­tâm­plat mulțumită prezenței la vot a tinerilor care au avut câștig de cauză în 90% dintre districtele în care au lucrat. Frances Foley, de la organizația "Pro­gressive Alliance", a remarcat: "Membrii Avaaz din toată Marea Britanie au jucat un rol im­por­tant în sus­ținerea reformării politicilor noastre, de la firul ierbii".
Oprirea dreptei extreme în Franța. Macron a sur­prins întreaga Franță, când a ajuns președinte, cu ajutorul unei platforme bazate pe toleranță și spe­­ranță lăsând pentru extrema dreaptă un număr mes­chin de doar 8 locuri din 577! Campania Avaaz, de mo­bilizare la vot împotriva lui Le Pen, a in­fluențat mai mulți oameni decât au reușit să o facă cele mai mul­te dintre partidele mari prin campaniile lor!
Monsanto, prins pe picior greșit în Europa. Peste un milion de europeni, din care 50.000 de ro­mâni, au semnat interzicerea glifosatului - o otravă agricolă, marca Monsanto. Parlamentul European a dezaprobat proiectul american, mișcarea Avaaz impulsionând masiv campania de stopare a respec­tivului produs chimic.
Înfrângerea urii în Olanda. Geert Wilders, un politician rasist, gata să preia puterea în Olanda, a suferit o înfrângere colosală în alegeri, mulțumită, în parte, unui marș uriaș pentru unitate de pe stră­zile Amsterdamului, și mesajelor virale Avaaz, din timpul campaniei electorale.
Trump în fața justiției. Pentru crime împotriva mediului înconjurător, după retragerea SUA din Acordul de la Paris, comunitatea Avaaz a strâns fon­­duri pentru ca un grup de tineri să-l poată da în judecată pe președintele american. "Trump ne pune viitorul în pericol!" a fost titlul procesului. Acest caz revoluționar ar putea să forțeze Statele Unite să acționeze pentru oprirea schimbărilor climatice.
Iată, așadar, care sunt temele recente ale Avaaz. Importante pentru toți, susținute de milioane. Îi dorim organizației mult succes!