Ce poate fi mai frumos decât să petrecem o zi toridă de vară fără probleme? Să stăm afară, sub cerul liber, bucurându-ne de soarele arzător? Imposibil, afirmă specialiștii, instalația de climatizare a organismului nostru ar fi obligată să funcționeze la turație maximă, producând valuri de transpirație (care are un efect răcoritor), pentru ca temperatura corpului să nu depășească 37 de grade. Iar cine transpiră mult, pierde o mare cantitate de lichid și de electroliți. De aceea, va fi necesar să beți cantități mari de apă, ca să preveniți insuficiența circulatorie. În zilele călduroase, cei doi litri de lichide de care se amintește mereu trebuie să crească la trei, dacă vrem să nu leșinăm pe drum. Apă plată ori ceaiuri de fructe, nerăcite la frigider.
Soluții pentru picioarele obosite
Când mercurul urcă vertiginos în termometre, vă simțiți adesea picioarele grele, gleznele și labele picioarelor se umflă, constatați cu surprindere că sandalele (care, de fapt, au mărimea potrivită) încep dintr-o dată să vă strângă. Pe caniculă, chiar și o mică insuficiență venoasă vă poate crea dificultăți. Circulația sângelui și fluxul limfatic devin mai lente, lichidul se acumulează în membrele inferioare. Din acest motiv se recomandă ca, din când în când, să țineți picioarele sprijinite la înălțime (eventual pe un taburet), timp de câteva minute. Astfel ajutați sângele să curgă mai ușor înapoi, spre inimă. Există și suplimente care întăresc pereții venelor, de pildă Antistax (cu extract din frunze de viță roșie) sau produsul românesc Mumivenol (cu castan sălbatic, mumio, acetilresveratrol și altele).
Un somn bun, în ciuda zăpușelii
Dacă aerul din dormitor stă neclintit și vă apasă, iar pe piele vi s-a întins o peliculă de sudoare, nu veți reuși să adormiți, oricât v-ați strădui. Dar nu lăsați lucrurile să ajungă până acolo. Deschideți larg ferestrele și aerisiți bine camerele, câte zece minute, dimineața și seara. După aerisirea de dimineață, coborâți jaluzelele sau trageți draperiile, împiedicând în acest fel încălzirea încăperilor. Și iată un sfat care sună paradoxal, totuși vă încredințăm că funcționează: faceți un duș cald înainte de culcare. El deschide porii, lăsând să iasă fierbințeala adunată peste zi.
Fără sărituri în apa rece
În zilele foarte fierbinți, ștrandurile sunt supra-aglomerate. După o baie de soare, nimic nu pare mai tentant decât o săritură în apa răcoroasă. Renunțați, totuși, la ele, de dragul sistemului dvs. circulator, căruia diferența de temperatură dintre aer și apă i-ar dăuna cu siguranță. Obișnuiți-vă treptat cu temperatura mai scăzută a apei. La început, răcoriți-vă puțin corpul cu un duș. Apoi intrați în apă, fără să vă grăbiți, și umeziți-vă pe rând brațele, fața și trunchiul, înainte de a vă cufunda cu totul.
Când pielea se irită
Uneori, în locul unui bronz frumos, pielea se acoperă cu pete roșii și vezicule și, în plus, apare o senzație de mâncărime. În asemenea situații, dermatologii pun diagnosticul de dermatită solară. Radiațiile UV, care pătrund în piele, declanșează o reacție de tip alergic. În faza acută, se prescrie de obicei un unguent cu hidrocortizon. Ca măsură de prevedere, medicii ne îndeamnă să folosim o cremă sau o loțiune cu factor de protecție ridicat (minimum 30), de fiecare dată când ieșim din casă.
Evitați băuturile reci
Pe arșiță, o bere de la gheață face minuni! La fel de bune sunt și primele sorbituri dintr-un pahar de Cola rece. Însă ulterior, puteți avea tulburări digestive. Pe lângă aceasta, băuturile reci supun organismul la o muncă de prisos și o pierdere de energie, căci îl obligă să aducă băuturile mai întâi la temperatura corpului, pentru ca abia apoi să le utilizeze în scopul hidratării. Așadar, sunt de preferat lichidele consumate la temperatura camerei. Sau, și mai bine, ceaiul călduț. El produce o transpirație ușoară, care va răcori corpul.
Se anunță cistita?
Vara, totul se întâmplă cât ai clipi: e de ajuns să ții costumul de baie ud pe tine până se usucă, ori să-ți prelungești, imprudent de mult, cina pe o terasă - și deja te atacă cistita. Iar când temperatura corpului scade, nici sistemul imunitar nu mai poate fi performant. Ajutați-l cu o infuzie de urzică. Planta conține mult potasiu. Având efect diuretic, acest mineral contribuie la eliminarea germenilor din organism. Beți o cană pe zi, până la dispariția simptomelor.
Setați corect aparatul de aer condiționat
Venind din zăpușeala sufocantă de pe stradă, avem, într-adevăr, o senzație extrem de plăcută, atunci când intrăm în atmosfera de răcoare moderată dintr-un supermarket. Fără îndoială, instalațiile de aer condiționat sunt o invenție minunată. Singura problemă: trecerea abruptă de la o temperatură înaltă la una scăzută dă de furcă sistemului imunitar, slăbind capacitatea naturală de apărare a organismului. De aceea, fiți atenți cum vă setați aparatul de acasă. Diferența de temperatură dintre aerul din interior și cel de afară nu trebuie să fie mai mare de 6 grade, iar distanța față de sursa de aer rece, de trei metri.
Nu uitați de vaccinuri
Cine se pregătește pentru o vacanță la mare sau la munte și, mai ales, în ținuturi exotice, ar trebui ca, înainte de a-și face bagajele, să se gândească dacă și-a luat măsuri de siguranță corespunzătoare pentru protecția sănătății. Călătoriile în regiuni îndepărtate, cu care nu suntem familiarizați, presupun pericole reale: îndeosebi prezența unor virusuri și bacterii inexistente în zona noastră, la care nu suntem imunizați. De aceea, cu 4-6 săptămâni înainte de plecarea în concediu, ar trebui să faceți o vizită medicului dvs. de familie. Luând în considerare starea actuală de sănătate, dar și istoricul medical, precum și riscurile țării de destinație, el vă poate întocmi o listă de vaccinuri recomandate și obligatorii, cum ar fi cele contra tetanosului, difteriei, rujeolei, oreionului etc.
Împrospătați-vă farmacia de voiaj
Verificați dacă nu cumva medicamentele pe care le-ați luat cu dvs. anul trecut au expirat între timp. În acest caz, va trebui să le înlocuiți. Din dotarea de bază fac parte analgezicele și preparatele antidiareice. Indispensabile sunt și materialele de prim-ajutor: plasturi, comprese, bandaje. Dacă știți că sunteți o țintă preferată a țânțarilor, veți avea nevoie și de o cremă pentru calmarea mâncărimilor.
Puneți și puțin calm în geamantan
Dacă în ajunul plecării ați traversat o perioadă mai stresantă, e posibil ca tocmai în primele zile de concediu să vă pomeniți cu o răceală. Pentru a vă feri de asemenea neplăceri, n-ar trebui să porniți în vacanță direct de la muncă sau imediat după un eveniment foarte solicitant. Cel mai înțelept este să vă planificați înainte și după concediu cel puțin o zi tampon, complet lipsită de stres. Astfel veți profita la maximum de avantajele odihnei.
Răzbunarea lui Montezuma
Numeroși turiști plecați să-și petreacă vacanța la celălalt capăt al lumii s-au văzut în situația de a vizita asiduu toaleta hotelului, în special din cauză că au mâncat fructele și legumele în stare crudă, fără a le curăța de coajă. Prin urmare, aveți grijă să îndepărtați coaja și să consumați numai alimente fierte. Dacă sfatul ajunge la dvs. prea târziu, beți multe lichide (apă îmbuteliată, ceai sau supe de legume), pentru a preveni deshidratarea. Totodată, procurați-vă de la farmacie o soluție specială cu electroliți, cu care vă puteți compensa pierderea de săruri.
Oferiți-vă o vacanță pașnică
Cercetătorii germani au constatat că o treime din acțiunile de divorț sunt înregistrate la tribunal îndată după întoarcerea din concediul estival. În opinia lor, fenomenul s-ar explica prin exigențele prea mari față de partener. Ca să evitați conflictele, clarificați în prealabil care vă sunt așteptările și spre ce activități se îndreaptă preferințele dvs. Dacă se va ajunge, totuși, la o ceartă, renunțați la acțiunile comune și faceți-vă program separat. Așa vă veți regăsi calmul și veți putea să aveți o discuție lămuritoare în final.