Festivalul NEVERSEA la debut

Dana Ene
E iulie, e mijloc de vară, și în România în­cep drumețiile muzicale.

Și ce poate fi mai atrăgător în acest anotimp decât ma­rea?! Foșnitoare și răcoroasă, ea ademenește nu doar turiști, ci și pe dependenții de muzici dezlăn­țuite, pe care valurile le amplifică în larg. Așa se ex­plică de ce creatorii Festivalului UNTOLD s-au gândit să organizeze și la Constanța, pe nisipul fierbinte și în bătaia brizei, un nou festival - NEVERSEA. Între 7 și 9 iulie, vor fi trei zile și trei nopți de vis, cu muzici neîntrerupte, cu care prilej își vor demonstra virtuozitatea trupe de pe toate meridianele globului: Dua Lipa, Tiësto, Fatboy Slim, Afrojack, Sam Feldt, KSHMR, Benny Benassi, Nicky Romero, Fedde Le Grand, Ferry Corsten, Tu­jamo, Lost Frequencies, Danny Avila, Rudimen­tal, Wilkinson, Foreign Beggars, Netsky, Zeds Dead, DubFX, Mike Perry și Klangkarussell și mulți alții.

Primatul olandez

Olandezii sunt în frunte atunci când vine vorba de muzica electronică, și se pot lăuda că au unii dintre cei mai buni disc-jockey din lume. Doi dintre aceștia, legendarul Tiësto și Afrojack, au fost aclamați și aplaudați de peste 80.000 de oameni, anul trecut, ore în șir, la Festivalul UNTOLD, ținut la Cluj. Ei vor reveni în luna august acolo, dar până atunci, au spus prezent și la noul festival de pe malul Mării Negre. Promit să aducă și aici aceeași energie pozitivă și aceleași show-uri de senzație.

Ofensiva britanică

Fatboy Slim - pe numele său real Norman Quentin Cook (53 ani) este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți DJ-ei britanici. Multi-instru­men­tist și producător, muzicianul din Kent a câștigat, în cei peste 30 de ani de carieră, nu mai puțin de 10 premii MTV Vi­deo Music și 2 Brit Awards. Azi, el este consi­de­rat o legendă a mu­zicii dance, chiar dacă și-a început carie­ra încă din anii li­ceului, ca bate­rist al unei tru­pe de new wave rock - Disque Attack. Abia în perioada stu­den­ției, petre­cută la Univer­sita­tea din Brighton, a început să-și în­cer­ce talentele de disc-jockey prin cele mai iubite cluburi studențești de acolo. Și deși a avut suc­ces, a abandonat cariera de DJ în perioada 1985-1995, când i s-a oferit șansa să cânte la bas, într-o formație de pop rock - "The Housemartins". Trupa s-a bucurat de oarecare succes și cele două discuri scoase, "London 0 Hull 4"(1986) și "The People Who Grinned Themselves to Death" (1987), au ajuns chiar în Top 10, în Marea Bri­tanie. ?n 1988, for­mația s-a destrămat, dar Norman n-a regretat foarte mult despărțirea, fiindcă i se făcuse dor de perioada lui de disc-jockey, și în plus, visa să cânte muzică electro­nică. S-a întors în Brighton și a colaborat cu diverși artiști, iar în 1996 și-a găsit și un nume ideal de scenă - Fatboy Slim. "E un nume care nu reprezintă de fapt nimic. Am spus atâtea minciuni în decursul timpu­lui, legate de numele ăsta, că le-am și uitat șirul. E de fapt un oximoron, «Grăsanul cel slab». E un nume care mă reprezintă ironic și amuzant", se confesa el. Și numele acesta chiar i-a purtat noroc. "Better Living Through Chemistry" (1996) a fost primul lui disc solo, lansat sub pseudonimul Fatboy Slim, dar abia cu melodiile de pe albumul "You've Come a Long Way, Baby" (1998) avea să facă cu adevărat furori și să se instaleze, încet-încet, în topurile muzicii dance.
Muzica lui Fatboy Slim a devenit între timp inspirație pentru generațiile de noi artiști, din do­meniul muzicii electronice. Ba chiar mai mult, el reușește încă să țină pasul cu mai tinerii lui colegi, într-un domeniu unde apar peste noapte fețe și tehnologii noi. Anul acesta, el a lansat un nou single, "Where U Iz" și are programate nu mai puțin 70 de concerte.
Dua Lipa este con­siderată artista-fenomen a momentului, cântă pop-indie și vine pentru pri­ma dată în România. Dua s-a născut în Lon­dra, pe 22 august 1995, și este fiica a doi imi­granți albanezi din Ko­sovo. A moștenit pasiu­nea pentru muzică și a învățat să cânte de la tatăl ei, care este cântăreț de muzică rock. ?n 2008, după ani buni de pribegie, când lucrurile s-au mai liniștit în Kosovo, întreaga familie s-a reîntors acasă, însă Dua, care urmase o școală de tinere talente la Lon­dra, se simțea străină în țara natală a părinților ei. La 14 ani s-a refugiat în muzică, interpretând melo­dii de-ale Christinei Aguilera și ale lui Nelly Fur­tado, pe care le posta pe internet. Doi ani mai târziu, pe când avea 16 ani, i-a convins pe părinții ei s-o tri­mită înapoi în Anglia, unde a început să lucreze ca fotomodel, în timp ce își căuta o nișă ca mu­zi­cian.
Dua cântă pop, indie pop sau R&B, cu aceeași dăruire. În 2015 a semnat un contract cu casa de discuri "Warner Bros Records". Primele melodii înregistrate de tânăra artistă - "New Love" și "Be the One" au adus-o în atenția criticilor și a pu­blicului. A câștigat chiar și câteva premii mai puțin cunoscute, dar și o nominalizare la Brit Awards și una la Premiile MTV Europe. A colaborat cu artiști cunoscuți, precum Martin Garrix sau Sean Paul, și este privită ca una din speranțele muzicii britanice.
Pe 2 iunie a.c. Dua și-a lansat primul ei album, intitulat chiar "Dua Lipa".
(Abonamentele pentru Festivalul NEVERSEA, ce are loc în perioada 7-9 iulie 2017, pe segmentul de plajă dintre Modern și plaja Trei Papuci din Con­stanța, s-au pus în vânzare în rețeaua Eventim, la prețul de 324 lei, sau 648 lei - VIP. Puteți cum­păra însă și bilete de o zi, cu prețul de 216 lei.)